Výbava na turistiku – baterka, kompas, termoska… Na čo nezabudnúť?

Výbava na turistiku – baterka, kompas, termoska… Na čo nezabudnúť?>

Vybavenie na turistiku je dôležitý bod, ktorý si potrebujete ujasniť skôr, než sa na ňu vôbec vyberiete. Okrem baterky, kompasu a termosky je tu ešte niekoľko podstatných vecí, bez ktorých sa nezaobídete. Prípadne vám môžu celý zážitok z treku či výletu značne spríjemniť. Viete, ktoré sú to? Prečítajte si overené tipy od ostrieľaných turistov. Dozviete sa, čo všetko, a v neposlednom rade aj ako zbaliť do ruksaku čo najefektívnejšie.

Zoznam na túru si prispôsobte podľa jej nárokov

Najpodstatnejšia skutočnosť, od ktorej sa zoznam potrebných vecí na turistiku odvíja, je samotný trek a jeho detaily. V zimnom období vám náhradné oblečenie či ďalšie jeho vrstvy zaberú viac priestoru, ako tričko a kraťasy v lete. Taktiež je samozrejmé, že niekoľkodňová turistika znamená násobne viac batožiny než jednodňový výlet bez prespávania. A jedno nie je ani to, či idete na výlet sami alebo celá rodina

V zásade ale možno výbavu na turistiku rozdeliť na niekoľko oblastí, v ktorých si každý môže zvoliť konkrétne kúsky podľa náročnosti plánovaného výletu. Skôr, než sa k nim ale dostaneme, viete do čoho sa zbaliť?

Turistický ruksak   

Správny ruksak je základ. Ako ho vybrať?

Nielen samotná výbava, ale taktiež výber batohu na turistiku, ovplyvňuje úspech plánovaného výletu. Ponuka ruksakov je už dnes tak široká, že celkom určite nájdete taký, ktorý presne zodpovie vašim požiadavkám. Podľa čoho sa rozhodovať?

  • Pre voľné ruky a možnosť kedykoľvek sa napiť, nezabudnite na praktický doplnok k ruksaku – hydrovak, pomocou ktorého doplníte tekutiny bez toho zdĺhavého hľadania fľaše v batohu.

  • Na dlhšiu turistiku, kde potrebujete zbaliť viac výbavy, si vyberajte ruksak s prídavnými popruhmi alebo bedrovým pásom.

  • Zvážte potrebu viacerých vreciek a kapsičiek, kam môžete časti výbavy efektívnejšie umiestniť. Praktickým tipom je MOLLE systém, pomocou ktorého variabilne pripevníte ďalšie vrecká. 

  • Odolnosť ruksaku závisí od materiálov, z ktorých je zhotovený. Ak sa vydávate na turistiku, či prší alebo svieti slnko, skontrolujte odolnosť v okolí švov a zipsov. Alebo sa spoľahnite na nepremokavé doplnky, ako je pláštenka na ruksak či nepremokavý obal na mobil.

  • Dômyselný systém odvetrávania dokáže odviesť vlhkosť z oblastí, kde sa ruksak dotýka vášho tela. Pre ideálny výsledok ho skombinujte s oblečením z funkčných materiálov.

Viac tipov k výberu ideálneho ruksaku na turistiku nájdete v našom článku o turistických batohoch

Kvalitný kompas

Ľadvinka a ďalšie šikovné miesta, kam schovať napríklad kompas

Niekedy je balenie sa na túru skutočne umenie. Zdá sa vám, že toho potrebujete omnoho viac, než je kapacita vášho ruksaku? V tom prípade siahnite po rôznych možnostiach jeho rozšírenia. Vďaka šikovným karabínam môžete na ruksak pripevniť napríklad spacák, karimatku, podložku na sedenie alebo celtu. Na najdôležitejšie doklady, peniaze či telefón vám poslúži praktické púzdro, ktoré taktiež pohodlne upevníte napríklad o ruksak s MOLLE systémom. 

Skúsení turisti vedia oceniť výhody praktickej ľadvinky. Okrem toho, že sú tieto kapsičky do pása opäť moderné, dokážu uchovať všetky potrebné drobnosti, ktoré by ste mali mať pri ruke. Okrem najpotrebnejších dokladov, kľúčov a malého snacku je to i príručná mapa, baterka, telefón alebo nepostrádateľný kompas.

Funkčné oblečenie a obuv vás podrží aj v nepriaznivých podmienkach

Počasie v prírode, a najmä vo vysokohorskom teréne, môže byť nevyspytateľné. Oplatí sa teda dôkladne zamyslieť nad výberom oblečenia, pretože práve to vytvára základnú ochrannú vrstvu nielen v chladnom, ale i teplom či veternom počasí. Základom je teda odolné funkčné oblečenie. 

Do náročnejšieho terénu si vyberajte outdoorové nohavice, teplejšie flísové mikiny a prievzdušné bundy s membránou

Neviete presne, aké oblečenie zvoliť do nepriaznivého počasia? Viac tipov nájdete v článku na našom blogu. Istotou, ktorá vám zaručí suché oblečenie aj v prípade nepredvídateľných prehánok, je ľahučké a kompresné pončo v malom vrecku. 

Ako sa však vraví, to najdôležitejšie pri turistike je “mať nohy v suchu”. Preto si nezabudnite pribaliť aspoň jeden pár náhradných ponožiek a vybrať si vhodnú obuv

NÁŠ TIP: Aby ste si boli istí, že vám turistická obuv sadne ako uliata, prečítajte si pred jej kúpu naše rady, na čo sa pri výbere turistickej obuvi zamerať.

Kvalitná termoska Esbit

Termosku, ešus a varič si pribaľte, ak plánujete varenie v prírode

Termoska je vynálezom, ktorý snáď ešte nič neprekonalo. Keďže dokáže uchovať potrebnú teplotu tekutiny – v zime teplý čaj a v lete chladnejšiu vodu, je neodmysliteľnou súčasťou každej turistickej výbavy. Jej výber je potrebné prispôsobiť počtu osôb a taktiež dĺžke výletu. Takmer litrová, kvalitná termoska, dokonca až s dvoma pohármi, je ideálnou voľbou aj v prípade náročnejších trekov. Alternatívou termosky, ak nepotrebujete jej izolačné schopnosti, je kvalitná fľaša. Pri jej výbere si overte, z akého je materiálu a zohľadnite jej objem.

Samostatnou kapitolou je varenie v prírode. Aby ste bez problémov založili oheň v prírode, nezabudnite si pribaliť kresadlo. Kempingový varič na plynovú kartušu je spoľahlivým pomocníkom v prípade niekoľkodňovej turistiky, je však potrebné rátať s váhou kartuše a jej objemom, keďže ju budete musieť niesť aj naspäť. Medzi základný riad na kemping patrí nerezový hrnček s väčším objemom, z ktorého si poľahky môžete vychutnať aj polievku či MRE balíček jedla na turistiku (Meal Ready to Eat), ak ste si nepribalili ešus či iný kempingový riad.

Malá baterka na svietenie

Základná výbava na turistiku, to je baterka a ďalekohľad

Baterky sú neoddeliteľnou súčasťou batožiny, ak plánujete v prírode aj prespávať. Prípadne si nie ste istí, či váš návrat nebude až za zníženej viditeľnosti. Malú taktickú baterku oceníte aj na preskúmanie zle dostupných miest alebo novoobjavenej jaskyne. Na nočnú turistiku, ktorá už v našich končinách taktiež nie je raritou, si pribaľte radšej praktickú čelovku. Voľné ruky a nastaviteľný lúč svetla sú na nezaplatenie. 

Druhou, nemenej dôležitou súčasťou každej turistickej výbavy, je ďalekohľad. Využijete ho dokonca aj v prípade, keď sa vyberiete s rodinou na nenáročný výlet do prírody a budete chcieť pozorovať vzdialenejšie okolie. Ak pri balení vašej výbavy rozhodujú skutočne centimetre, možno vám postačí aj maximálne skladný monokulár. Prečítajte si, ako vybrať ten, ktorý splní vaše požiadavky

Lekárnička, paracord a survival výbava pre prípady núdze

V prírode ste mnohokrát odkázaní sami na seba. Ak sa ocitnete v situácii, kedy je v ohrození vaša bezpečnosť, prípadne potrebujete ošetrenie, prichádza na rad lekárnička. V najnutnejších prípadoch je na nezaplatenie núdzový set, ktorý obsahuje píšťalku, minikompas a mini zrkadielko s kresadlo. Zaberie vám skutočne len niekoľko centimetrov v batožine, no v okamihu, keď ste bezradní, bude najcennejšou časťou vašej výbavy. 

Ak však viete, že vás čakajú náročné podmienky alebo, naopak, neviete, čo možno od terénu očakávať, pribaľte si set na prežitie vo vodotesnom púzdre. Dostanete ho dokonca aj v efektnom a dômyselnom balení – paracordovej šnúre. Tú si napokon môžete zadovážiť aj zvlášť. Paracordovú mikrošnúru využijete v mnohých prípadoch. Napríklad aj vo chvíli, kedy budete potrebovať uchytiť núdzovú plachtu.

Dobré rady na záver: Ako sa zbaliť do batohu na túru?

Pravdou je, že časom a skúsenosťami získate svoj vlastný postup, ako sa prakticky zbaliť do ruksaku tak, aby ste mali miesto pre všetko potrebné, a zároveň nemuseli vyťahovať polovicu vecí, kým sa dostanete k tej, ktorú práve potrebujete. Dovtedy vám možno poslúžia nasledujúce tipy.

  • Veci, ktoré pravdepodobne nebudete potrebovať, ukladajte na spodok ruksaku. Tie, ktoré chcete mať po ruke, patria navrch.

  • Využívajte možnosti rozšírenia batožiny, klipsy, karabínky a rôzne systémy, vďaka ktorým budete mať priamo v ruksaku viac miesta. 

  • Lekárnička, voda a hygienické potreby by mali byť dostatočne dostupné kedykoľvek potrebujete. 

  • Predtým, než si batoh vysadíte na plecia, uistite sa, že je všetko poriadne zaistené a pevne pripútané.

  • Najpotrebnejšie veci – telefón, peniaze, doklady, kompas a mapu uložte do vodotesných obalov.

  • Objemné a ťažké veci zabalte čo najbližšie k ťažisku, teda k chrbtu.

                                                                                                                                                                                                                                                   

Veríme, že sa vám aj vďaka našim tipom podarí zbaliť na najbližšiu túru alebo výlet tak, aby ste využili maximum priestoru v ruksaku a zároveň si so sebou vzali všetko, čo budete potrebovať. Ešte stále nie je váš zoznam kompletný? V ARMYTEX-e nájdete všetko, čo vám vo výbave na turistiku nesmie chýbať.