Turistická obuv musí sadnúť. Ako si vybrať tú najvhodnejšiu?

Turistická obuv musí sadnúť. Ako si vybrať tú najvhodnejšiu?>

Turistická obuv je špeciálne upravená obuv na pobyt v prírode, či už na občasné prechádzky lesom, alebo náročné vysokohorské túry. Aby ste si turistiku vedeli vychutnať naplno, vhodná obuv je základ, vďaka ktorému budú vaše nohy v bezpečí a pohodlí. 

Ako si však vybrať turistické topánky, ktoré splnia vaše očakávania a poskytnú vám dostatočný komfort a ochranu? Zorientujte sa v pojmoch, ktoré pri výbere zohrávajú dôležitú úlohu a nájdite tú najvhodnejšiu turistickú obuv práve pre vás.

Čo všetko sa v článku dozviete?

  1. Aká je funkcia turistickej obuvi?
  2. Aké druhy turistickej obuvi poznáme?
  3. Základné pojmy pri výbere turistických topánok. 
  4. Podľa akých parametrov vybrať turistickú obuv?
  5. Ako si zmerať veľkosť turistickej topánky?

Kedy by mala turistická obuv nahradiť vychádzkovú a prečo po nej vôbec siahnuť?

Každý typ obuvi má svoje primárne využitie. Inak to nie je ani v prípade turistických topánok. Už z názvu jasne vyplýva, že najčastejšie po nich siahajú nadšení turisti, prípadne aj tí, ktorí do svojho programu výlet do prírody zaraďujú len občas. Či už patríte k prvej alebo druhej skupine, momentov, kedy už namiesto vychádzkovej obuvi radšej zvoliť turistickú, je niekoľko. 

V prvom rade je potrebné zvážiť terén, v ktorom sa ocitnete. I keď sa na prvý pohľad zdá byť prechádzka lesom svojím charakterom jednoduchá, bez nejakého prevýšenia či problematického povrchu, zdanie môže klamať. Aj ranná rosa či napadané lístie môžu spôsobiť sťažené podmienky, s ktorými málokto ráta. Ak sa k tomu pridá ešte nepredvídateľné počasie, rýchlo prídete na to, že turistické topánky poskytnú vašej nohe predsa len väčší komfort, než botasky či plátenky

Výhody topánok na turistiku

  • tlmia nárazy pri chôdzi
  • dodávajú nohe potrebnú oporu
  • chránia pred vlhkosťou (v niektorých prípadoch aj chladom)
  • poskytujú vhodnú podporu pre prsty nôh a členok 
  • eliminujú riziko zranenia
  • dbajú o zdravý došľap 
  • prispievajú k stabilite pri náročnejších pohyboch
  • znižujú únavu a nápor na spodné končatiny

Druhy turistických topánok. Z akých si môžete vybrať?

Kategórií, podľa ktorých sa turistická obuv delí, je hneď niekoľko. Väčšine zákazníkov sa najjednoduchšie vyberá podľa toho, akú aktivitu plánujú v topánkach vykonávať, prípadne, aký terén zdolávať. Avšak mnohí predajcovia rozdeľujú turistické topánky napríklad podľa vlastností, ktorými sú voči ostatným topánkam špecifické (napríklad tvrdosť podrážky na stupnici A-D) a iných podobný kritérií. 

Typy turistickej obuvi podľa aktivity

Klasické outdoorové topánky

Často sa s nimi stretnete v predajniach športových potrieb s označením outdoor alebo voľnočasové. Na rozdiel od vychádzkovej obuvi poskytujú nohám zvýšený komfort na niekoľkohodinové aktivity alebo miernu záťaž, ako v prípade rekreačného behu, cyklistiky alebo prechádzok lesným terénom. Špeciálne úpravy v prípade podrážky alebo odolnosti povrchu však neočakávajte.

Nižšie turistické/trekové topánky

Ak sa vyberiete na dlhšiu túru, i keď po menej náročnom teréne, mali by ste už siahnuť po spoľahlivých trekingových topánkach. V prevažne suchom teréne v teplejších mesiacoch vám postačia nižšie turistické topánky, ktoré síce nie sú nepremokavé, no keďže neobsahujú membránu, sú aj prievzdušnejšie. I v tejto kategórii však nájdete také, ktoré vašu nohu chránia aj v prípade vlhkejšieho počasia. Patria do kategórie tých ľahších, takže pocit unavených nôh po nenáročnom lesnom chodníčku naozaj nehrozí.

Členkové turistické/trekové topánky

Ak to terén dovoľuje, a vy ste sa do turistiky naozaj zapozerali natoľko, že ste ju zaradili medzi svoju obľúbenú voľnočasovú aktivitu, zrejme si trúfnete aj na dlhšie túry alebo mierne náročnejší terén aj počas jarných či jesenných dní. V tomto prípade je na mieste siahnuť po členkovej obuvi, ktorá vašej nohe poskytne oporu aj v náročnejších momentoch. Kvalitná podrážka (značka VIBRAM a pod.) a materiál, ktorý uchová nohu v suchu, poskytujú pohodlie aj na niekoľkohodinových túrach s ruksakom na pleciach. 

Vyššie turistické/trekové topánky

Ideálne na náročnú vysokohorskú turistiku a nevyspytateľný či priam skalnatý terén. Poskytujú dokonalú ochranu aj v zimných mesiacoch a túrach s niekoľkodňovými zásobami v turistickom vaku na chrbte. Obvykle majú pevnú, tvrdšiu podrážku, v prednej časti sú vybavené materiálom odolným voči oderu a okopaniu, aby dokonale chránili nielen členok a chodidlo, ale aj vaše prsty. Vybrať si môžete medzi rôznymi materiálmi, najčastejšie kožou, nubuk kožou či špeciálnymi membránami, ktoré zvyšujú odolnosť topánok a odvádzajú vzniknutú vlhkosť.

Typy turistickej obuvi podľa terénu

Ľahšia turistika – HIKING

Ľahké turistické topánky, prevažne na lesné spevnené chodníky v menej náročnom teréne, by mali byť výbavou každého aktívneho človeka, ktorý rád trávi čas v prírode. Ich výhodu je navyše to, že ich môžete používať aj na bežné nosenie ako klasické topánky na voľný čas. Podľa typu materiálu poskytnú nohe potrebný komfort aj pri dlhšej túre a navyše ju dokážu ochrániť pred prípadnou vlhkosťou.

Náročnejšia vysokohorská turistika – TREKING

V prípade, ak vás už čaká terén plný skál a vysokohorské chodníky, na ktorých neviete, čo presne očakávať, vašou voľbou by mali byť pevnejšie topánky s o niečo vyššou hmotnosťou a najmä odolnejšou podrážkou. Práve tá poskytne vašim nohám potrebnú stabilitu a ochranu aj v momente, keď prídu na rad náročné vysokohorské úseky. 

Viacdňová turistika – BACKPACKING

Ak sa zvyknete zúčastňovať viacdňových turistických výletov, je práve obuv jedným zo základných pilierov výbavy, vďaka ktorej si môžete pohyb v horách naplno vychutnať. Okrem tvrdšej podrážky (podstatné je nielen zaťaženie vašou hmotnosťou, ale taktiež výbavou a batohom, ktorý ponesiete) by ste preto mali vyberať aj vyššiu turistickú obuv, ktorá ochráni unavenú nohu pred dôsledkami nešťastných podvrtnutí.

Lezenie po skalách a expedičná turistika – APPROACH, MOUNTAINEERING

Pre topánky vhodné na skaly či ferraty je príznačná veľmi tvrdá podrážka, ale taktiež špička topánky, ktorá chráni zónu prstov. V prípade naozaj náročnej turistiky, kedy hovoríme už o expedíciách, je na mieste špeciálna obuv, ktorá je nielen vyššia pre ochranu členkovej časti, ale taktiež zo špeciálneho odolného materiálu zľahčujúceho hmotnosť topánok.

Čo znamenajú pojmy gore tex obuv, vibramy a podobne?

Prechádzate si stránky overeného predajcu turistickej obuvi, čítate recenzie zákazníkov a neustále narážate na výrazy, ktorým nerozumiete? Výrazy ako napríklad vibramy už v komunite hiker-ov a traker-ov natoľko “zľudoveli”, že sa len málokto pozastaví nad ich pôvodom. V prípade, ak však vyberáte svoje prvé topánky na turistiku, celkom isto vám pomôže ich vysvetlenie.

Čo je trekingová obuv?

Pre bližšiu definíciu sa môžete pokojne vrátiť k úvodným slovám tohto článku. Hoci platí, že treking trvá dlhšie a je náročnejší, než voľnočasová turistika, kvalitná obuv je potrebná v oboch prípadoch. Stačí si vybrať podľa niektorého z vyššie uvedených kritérií.

Čo znamená pojem vibramy?

Ak niekto vraví, že má vibramy, znamená to, že vlastní topánky s podošvou značky VIBRAM®. Tá patrí k najznámejším a najkvalitnejším značkám, ktoré vyvíjajú špeciálne zmesi na výrobu voľnočasovej, pracovnej, trekingovej či taktickej obuvi.

Aká to je gore tex obuv?

Podobne, ako je to v prípade vyššie, aj GORE-TEX® je v podstate názvom značky. V tomto prípade sa jedná o obuv s jedinečnou membránou, ktorá je vodeodolná, vetruodolná a navyše dokáže prepustiť aj prípadnú paru

V čom je výhoda nubukovej kože?

Nubuková koža prichádza doslova ako nový semiš. Je to prírodná brúsená koža s mäkkým a zároveň matným povrchom (podobne ako semiš), avšak je mäkšia, odolnejšia a umožňuje nohám v topánkach s nubukovou kožou lepšie ”dýchať”.

Kedy je už potrebná vysoká turistická obuv, aké parametre sú ešte potrebné pri výbere zohľadniť?

Základný parametrom pri výbere je typ alebo druh turistickej obuvi. Podľa terénu alebo aktivity, ktorú vykonávate (viď rozdelenie turistickej obuvi vyššie), si jednoducho zvolíte tú, ktorá je pre vás najvhodnejšia. Tí, ktorí sa do lesa či do hôr vydávajú častejšie, vlastnia aj niekoľko druhov, aby sa mohli krásam turisticky venovať na jar, v lete, ale pokojne i v chladnejších mesiacoch. Ak už viete, aký typ topánok na turistiku si vybrať, je tu ešte niekoľko faktorov, ktoré vám pri výbere pomôžu. 

Okrem ročného obdobia zaváži napríklad aj materiál, z ktorého turistické topánky sú. Prírodné materiály, ako napríklad kože (semiš, nubuk a pod) vám zaručia dostatočnú prievzdušnosť a vaša noha tak aj teplých mesiacoch ostáva suchá a nepotí sa. Tieto materiály sa jednoducho ošetrujú pomocou vhodných prípravkov na starostlivosť a čistenie turistickej obuvi. Pozor však v prípade, ak sa chystáte do prostredia, ktoré ovplýva vlhkosťou. V takýchto prípadoch, a taktiež v daždivých mesiacoch, siahnite po turistických topánkach so špeciálnou membránou (GORE-TEX®, Hydroguard® a pod), vďaka ktorým je nadmerná vlhkosť odvedená von z topánky, avšak vlhkosť z okolia neprenikne k vašim nohám. 

S počasím a ročným obdobím súvisí aj výška turistickej obuvi. Nízke a ľahké topánky sú skvelým variantom pre letnú turistiku, avšak len v prípade, ak sa nechystáte do náročného terénu. S náročnosťou totiž priamo úmerne stúpa aj potrebná výška topánok. Zafixovanú členkovú časť oceníte vo chvíli, kedy sa ocitnete na skalnatých úsekoch alebo vás prekvapí nepredvídateľná prekážka. Pre najnáročnejšie túry je najvhodnejšou voľbou vysoká turistická obuv. Poskytne vašim nohám zvýšený pocit tepla, ktorí oceníte v chladnejšom počasí.

Ako vybrať správnu veľkosť turistickej topánky?

Pri výbere vhodnej veľkosti topánky je potrebné prihliadať na fakt, že je chodidlo počas turistiky namáhané a jeho veľkosť môže byť odlišná v momente, keď ráno na túru vyrážate a popoludní, keď už máte nejaký ten kilometer “v nohách”. I preto sa v prípade turistickej obuvi odporúča o niečo väčší nadmerok, než u klasickej voľnočasovej. Pokojne si k svojej reálnej dĺžke nohy pripočítajte 1-1,5 centimetra

Ako si odmerať veľkosť nohy?

Na meranie veľkosti chodidiel existujú rôzne špeciálne pomôcky. Avšak spoľahlivo si ju môžete zmerať i vy sami v domácich podmienkach. Postačí vám papier, ceruzka a meter alebo pravítko.

Postup je nasledovný:

Bosou nohou sa postavte na prázdny papier tak, že si zadnú časť nohy zároveň prisuniete k rovnému vertikálnemu povrchu (stena, skriňa a pod). Následne si pomocou ceruzky poznačte okraj svojho palca. Napokon stačí rozpätie presne zmerať pomocou metra a výsledná dĺžka chodidla je v celku presným rozmerom. 

5+1 dobrých rád pri výbere vhodných turistických topánok

  1. Obuv si skúšajte ideálne popoludní, keď je chodidlo dostatočne prekrvené a “roztiahnuté”. 
  2. Pre skúšanie trekingových topánok použite hrubšie ponožky (je predpoklad, že ich budete pri turistike používať) alebo špeciálne ponožky na turistiku
  3. Skúšanie znamená, že si vo vybraných topánkach zopár minút pochodíte
  4. Oblasť členku by mala byť po utiahnutí šnúrok pevná a v priestore, kde sú prsty, by mal byť dostatok miesta na ich hýbanie.
  5. Ak je to možné, vyskúšajte sa postaviť na šikmejší povrch špičkou smerom nadol. Aj v tejto naklonenej polohe by mali mať prsty nejaký priestor, prípadne sa zvnútra mierne dotýkajú prednej časti topánky.


Nuž a na záver, posledná rada. Výber turistickej obuvi neuponáhľajte. Radšej sa poraďte s kvalifikovaným predajcom a vyberte si také topánky, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vaše vysnívané ciele, štíty a vrcholy bezpečne a čo najkomfortnejšie.