Ruksak. Ako nájsť ten pravý a podľa čoho vyberať turistický batoh?

Ruksak. Ako nájsť ten pravý a podľa čoho vyberať turistický batoh?>

Batoh je neodmysliteľná súčasť výbavy každého aktívneho človeka. Vybrať si ten správny znamená vziať do úvahy hneď niekoľko dôležitých detailov. Pretože len s vhodným turistickým batohom sa môžete spoľahnúť, že na pleciach odnesiete všetko, čo budete na túre potrebovať. V nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať:

  1. Čo všetko si všímať pri výbere ruksaku?
  2. Aké typy batohov poznáme a podľa čoho ich možno rozdeliť? 
  3. Ako zistiť, že vám batoh dobre sadne? 
  4. O praktických doplnkoch, ktoré zmenia váš pohľad na batohy. 

Ruksaky

Na čo sa zamerať pri výbere batohu? 

Okrem objemu, podľa ktorého si batohy rozdelíme o v článku ďalej, je tu niekoľko detailov, ktoré by ste nemali podceniť. 

Prídavné popruhy zaistia rozloženie váhy ruksaku 

Dve klasické ramienka na plecia sú základom každého batohu. Práve na pleciach tak leží všetka váha, ktorú si na turistiku alebo inú aktivitu zvolíte. Možností je však viac. Najmä v prípade, ak strávite s ruksakom na chrbte množstvo hodín alebo dokonca dní. Riešenie prinášajú popruhy – bedrové a taktiež hrudné. Vďaka nim sa hmotnosť batohu rozloží rovnomerne a vy po niekoľkých hodinách pocítite značný rozdiel. Bedrový popruh dokáže plecia odbremeniť o viac než polovicu hmotnosti ruksaku a naviac sa nebude nepohodlne kymácať zo strany na stranu. Popruhy sa uchytávajú najčastejšie pomocou plastových patentov a ich rozsah sa prispôsobuje proporciám nositeľa ruksaku. 

Vrecká, kapsičky aj tajné priehradky na batohoch majú význam 

Objavíte ho v momente, keď sa budete musieť vychystať na dlhšiu túru alebo pobyt mimo domova. Napokon, dnes sú drobné vrecká útočiskom smartfónov, peňaženiek či dokladov, ale i iných podstatných drobností. Ak by zapadli kdesi na dno ruksaku, vy by ste ich v kritickej chvíli museli hľadať medzi množstvom oblečenia a výbavy, zrejme by ste sa riadne zapotili. Potrebujete mať po ruke takýchto drobností viac? Poobzerajte sa po batohu s vreckami v bedrovej časti. Nemali by chýbať ani predné či vrchné vrecká pre uloženie spomínaných dokladov, kompasu či príručnej mapy. Milovníci viacdňovej turistiky ocenia aj prídavné popruhy a remienka, na ktoré si môžu upnúť karimatku, spacák či zvyšok výstroja. Pri niektorých typoch batohov môžete natrafiť aj na efektné otváranie spredu, vďaka čomu sa bez problémov dostanete aj k veciam v spodnej časti vaku bez toho, aby ste ho museli celý vyhádzať.

Náš TIP: Vyskúšajte ruksak typu assault, ktorý obsahuje niekoľko priehradok pre dostatočné členenie výbavy. Po bokoch aj z prednej časti je umiestnený takzvaný MOLLE systém pre pripevnenie rôznych prídavných vrecák, lekárničky alebo akejkoľvek inej výbavy kompatibilnej s MOLLE systémom. Dostupný je v menšej 20-litrovej verzii, o niečo väčšej 36-litrovej verzii a dokonca i detskej 15-litrovej

Ruksak - Molle system

Zistite si viac o materiáloch, z ktorých je ruksak vyhotovený 

Najmä, ak vyberáte taký, ktorý by mal spoľahlivo ochrániť vaše veci aj v prípade nepriaznivého počasia. Turisti, ktorí sa vydávajú do hôr alebo na treky za každých podmienok, ocenia nepremokavé materiály. Citlivým miestom sú však aj spoje, švy a zips. Tie napokon odporúčame pri kúpe batoha vyskúšať, pretože sú najčastejším miestom, kde dochádza k roztrhnutiu. Ideálnu ochranu pred vplyvmi zlého počasia ponúkajú prevleky na ruksak, ktoré nájdete aj v univerzálnom prevedení, takže nemusíte prispôsobovať výber značke batoha. Pozor však, aby sedel objem. 

Batoh s konštrukciou nie je minulosť, rám má svoje opodstatnenie 

Typickým obrazom, ktorý sa vám možno práve vynoril, sú vysokohorskí nosiči. A presne tí sú dôkazom toho, že vonkajší rám alebo inak konštrukcia batohu, dokážu uľahčiť jeho nosenie a poskytnúť optimálny priestor medzi batohom a chrbtom na odvetrávanie. Omnoho rozšírenejším príkladom sú však batohy s vnútorným rámom, najmä, ak hovoríme o tých so stredne veľkým objemom (okolo 60 litrov). Dokážu skvele rozložiť váhu ruksaku bez toho, aby vás niečo pri jeho nosení obmedzovalo. Pri menších batohoch, ideálnych pre rýchle presuny alebo nenáročné výlety, rám buď úplne absentuje alebo je nahradený mäkkým polstrovaním, ktoré je pre tento typ batohu postačujúce. 

Odvetrávanie hrá rolu pri náročnejších aktivitách 

Či už je to profesionálny šport, alebo náročnejší trek, mať spotený chrbát nie je výhrou ani pri jednej z týchto aktivít. Práve z toho dôvodu je dôležité, ako má batoh vyriešené vetranie. Stretnúť sa môžete so sieťovinou v oblasti krížovej chrbtice, pomocou ktorej výrobcovia deklarujú lepšie prúdenie vzduchu. Prepracovanejšie ruksaky majú v sebe priamo zabudovaný ventilačný systém. Riešenie však ponúka kombinácia s vhodným oblečením. Vďaka funkčným materiálom môžete oblasť chrbta a bedier ochrániť a zachovať si pocit sucha a tepla aj pri namáhavej fyzickej aktivite alebo v horúcich letných dňoch. 

Tajomstvo menom HYDROVAK 

Keď sa budete rozhliadať po vhodnom batohu, zrejme narazíte na pojem hydrovak. Ide o zásobník na vodu alebo akýsi vodný rezervoár, ktorý je súčasťou batohu a pohodlne dopĺňa vaše tekutiny bez potreby zdĺhavého hľadania fľašky. Stačí siahnuť po hadičke a napiť sa. Objem hydrovaku je približne 2 litre (podľa výberu) a jeho tajomstvo – vždy dostupná tekutina, tkvie v tlaku, ktorý vyvíjajú veci uložené v ruksaku na samotný hydrovak. K batohu, ktorý má vytvorený priestor (prípravu) na takýto hydrovak, môžete dokúpiť aj samostatnú vložku a doplniť tak výbavu ruksaku napríklad na aktívne športovanie.

Hydrovložka do ruksaku

Turistický batoh a ostatné typy. Pri výbere sa zamerajte na účel a objem

Okrem vyššie spomenutých detailov, je tu jeden z najdôležitejších parametrov, ktoré pri výbere ruksaku rozhodujú. Jeho objem. Nie je totiž jedno, či balíte len seba na príjemnú prechádzku lesom, alebo celú rodinu na celodennú túru.

Rozdelenie ruksakov podľa objemu 

Batohy do 30 litrov

Patria k tým menším. Ideálne pre jedného človeka na nenáročnú túru, na výlet alebo pokojne i na voľnočasové aktivity, či do práce. Šikovný 20-litrový ruksak s množstvom priehradok na všetky potrebné drobnosti môžete doplniť aj o prídavné kapsičky podľa svojich potrieb. Alternatívou pre tých, ktorí v množstve úschovných priestorov nevidia pre svoje potreby význam, je jednoduchšie členený, kompaktný 22-litrový batoh.

Ruksak Pentagon Akme

Náš TIP: Variabilitu ponúka odolný 21-litrový ruksak obľúbenej značky Helikon-Tex, ktorý je zhotovený z oderuvzdorného materiálu. Navyše je kompatibilný s velcro insert systémom, vďaka ktorému je možné doplniť jeho vnútornú časť o šikovný organizér, kapsičku alebo puzdro, ktoré sa uchytia o vnútornú časť batohu.

Batohy do 50 litrov

Stredne veľký batoh s objemom približne 50 litrov využijete na zbalenie vecí na viac dní. Prípadne, ak nejdete na túru či výlet sami a prichýlite do batožiny aj veci niekoho iného. V tom prípade odporúčame siahnuť po jednoduchšom, no úplne postačujúcom 32-litrovom ruksaku s príjemným polstrovaním. Vo výkone služby v teréne alebo na treku v nehostinnejších podmienkach oceníte taktický 40-litrový batoh z odolného nylonového materiálu. Vďaka variabilnému MOLLE systému ho môžete ľubovoľne doplniť podľa svojich potrieb

Batohy nad 65 litrov

65-litrový batoh je ideálnym riešením, ako zbaliť na turistiku alebo celodenný výlet všetkých členov rodiny. Správnou voľbou bude aj pre tých, ktorí sa radi vytratia mimo domu na niekoľko dní. Cestovatelia, dobrodruhovia, turisti a výletníci ocenia ruksak s možnosťou rozšírenia objemu, ktorý je naviac doplnený o bedrové popruhy, ktoré váhu batožiny rozdelia aj do oblasti spodného chrbta a oslobodia tak vaše plecia o niekoľko kilogramov. 

Rozdelenie ruksakov podľa účelu 

Univerzálne ruksaky

Využijete ich do práce, do školy, na výlet, na nenáročnú túru alebo voľnočasové aktivity. Pri ich výbere často kladieme dôraz nielen na funkčnosť, ale i na dizajn a farebné prevedenie. Univerzálny batoh by mal byť ľahký, s dostatkom priehradok, prípadne možnosťou ich doplnenia a vnútorným polstrovaním, ak potrebujete prenášať citlivé veci, ako napríklad notebook či tablet.

Turistický batoh

S výberom turistického batohu vám pomôžu všetky vyššie uvedené tipy a rady. V prípade týchto ruksakov zohrávajú dôležitú úlohu najmä potreby jeho nositeľa. V prvom rade je dôležité, aby sa doň zmestilo všetko potrebné a aby bolo jeho nosenie čo možno najpohodlnejšie. Odporúčame teda dôkladne porovnať jednotlivé typy a prihliadať na všetky detaily, ktoré môžu zavážiť (odvetrávanie, materiál, konštrukcia, úložné priestory, vychytávky atď.).

Batoh pre profesionálov (armádny, taktický a pod.)

Okrem originálneho armádneho ruksaku, ktorý sa dá prispôsobiť o ďalšie doplnky a veľkostne upraviť podľa aktuálnej potreby, sú batohy často súčasťou výstroja mnohých ozbrojených zložiek či záchranárov. Množstvo praktických vreciek, variabilný MOLLE systém, bedrové popruhy pre komfortnejšie nosenie a dostatočný objem sú základ, bez ktorého sa prepracovaný taktický ruksak nezaobíde. 

Ruksak DEOS

Ako zistiť, že vám batoh dokonale sadol? 

Objednali ste si ruksak vo svojom obľúbenom e-shope alebo sa chystáte vyskúšať si vyhliadnuté typy v predajni? V tom prípade sa zamerajte na tieto detaily. Ľahko pomocou nich zistíte, či vám batoh sadne ako uliaty.

  1. Vyskúšajte batoh naplniť vecami, ktoré v ňom bežne plánujete nosiť. V prípade turistického batohu pokojne nasimulujte výbavu na túru.
  2. Nastavte si dĺžku ramenných popruhov a nasaďte si ruksak na plecia. Ideálna veľkosť je, ak vás neomínajú a ani vám spodná časť batohu neprirodzene nepadá pod úroveň chrbta (v prípade tých najväčších ruksakov je táto hranica nižšie).
  3. Ak batoh obsahuje bedrový popruh, nasaďte ho na oblasť bedier a zapnite. Táto časť by mala niesť minimálne polovicu celkovej váhy ruksaku. Pokojne si ramenné popruhy uvoľnite a vyskúšajte pevnosť bedrových tak, že si ruksak zozadu podržíte.
  4. Pomocou balančných popruhov upravte pozíciu batohu tak, aby boli mierne napnuté. 
  5. Vyskúšajte sa pohybovať aj s ruksakom po dobu niekoľkých minút a odsledovať, či necítite nejaké obmedzenie alebo iný diskomfort. 
  6. Ak je všetko v poriadku, váš výber batohu bol správny. 

    Stačí sa už len pobaliť a vyskúšať svoj nový turistický batoh či iný ruksak podľa svojho výberu priamo teréne. Skvelé tipy, ako zvládnuť balenie čo najefektívnejšie, a čo všetko nezabudnúť na turistiku, si môžete prečítať v článku našom blogu.