Turistika za zlého počasia. Na čo nezabudnúť?

Turistika za zlého počasia. Na čo nezabudnúť?>

Turistika patrí k najobľúbenejším voľnočasovým aktivitám v akomkoľvek veku. Ak aj vám prirástla turistika k srdcu a na plánovanú túru sa vydáte aj za zlého počasia, prinášame vám niekoľko tipov, na čo sa pri turistike v nepriaznivých poveternostných podmienkach určite zamerať. 

Čo si zbaliť do batohu? 

Žiadna turistika sa nezaobíde bez batohu so základnými potrebami. Pokiaľ sa vydáte na turistiku za zlého počasia, natiahnite na svoj batoh nepremokavú pláštenku. Chráni obsah ruksaku pred premočením v prípade dažďa, a zároveň aj pred znečistením v ťažšom teréne. Čo by v batohu nemalo chýbať za zlého počasia? Okrem základných potrieb, ako sú vreckový nožík, hygienické vreckovky, základná malá lekárnička, teplý nápoj v kvalitnej termoske a jedlo na dodanie energie, si v prípade zlého počasia pribaľte aj náhradné suché oblečenie. Takáto turistika si vyžaduje aj niečo na ochranu pred dažďom. Poslúži vám ľahké spratné pončo, prípadne celta. Aké si vybrať?

Náš TIP: V našom blogu nájdete rady, ako si vybrať vhodný ruksak na turistiku, ale aj viac tipov o tom, čo všetko si doň zbaliť.

Pončo na turistiku vyberajte podľa náročnosti  

Pokiaľ nechcete nechať nič na náhodu a turistika je vašou vášňou natoľko, že vás zlé počasie nikdy neodradí, oplatí sa zabezpečiť si kvalitnejšie pončo s vysokým vodným stĺpcom. Hoci je toto pončo odolné a vhodné aj na dlhšiu túru v nepriaznivom počasí, je veľmi ľahké a v batožine zaberie málo miesta a váhy

Pre málo aktívnych a nenáročných turistov postačí aj menej odolné, nepremokavé pončo. Je síce lacnejšou verziou, no ak je vaša turistika ohrozená dažďom, svoj účel určite splní a vaša bunda zostane suchá. 

Kvalitné pončo - olivové

Celta poslúži zhora i zdola 

Praktickým pomocníkom na turistiku v zlom počasí môže byť aj viacúčelová celta. Keďže obsahuje očká na uchytenie, je použiteľná ako prístrešok. Pod prístreškom z celty si môžete oddýchnuť, doplniť energiu pribaleným snackom a prečkať krátku prehánku. Pokiaľ počas vášho oddychu práve neprší, môžete celtu použiť ako podložku na premočenú zem.

Viacúčelová celta Helikon-Tex Supertarp

Oblečenie, ktoré vyžaduje turistika za zlého počasia 

Či už patríte k vášnivým turistom, alebo je turistika len váš občasný koníček, na dažďovú prehánku či silný vietor treba byť vždy dostatočne pripravený. Tak, ako sme už spomenuli, pončo zbalené v batohu vám nezaberie veľa miesta a bude veľmi užitočné, keď vás na túre zastihne dážď. Základom správneho turistu je však vhodné oblečenie. Hovorí sa, že neexistuje počasie nevhodné na turistiku. Existuje iba zle oblečený turista. Aby aj vaša turistika bola zážitkom, a nie trápením, pri výbere vrchnej vrstvy určite stavte na nepremokavé nohavice a nepremokavé bundy. Podstatné je aj to, čo máte oblečené pod nimi. Alfou – omegou správneho oblečenia na turistiku je totiž vrstvenie. V zásade sa jedná o tri základné vrstvy oblečenia. 

Spodná vrstva. Funkčné prádlo alebo termo prádlo? 

Kvalitné funkčné, resp. termoprádlo je ako spodná vrstva oblečenia najvhodnejším riešením a turistika v nepriaznivom počasí si ho priam vyžaduje. Prádlo je vyrobené z funkčných elastických materiálov, ktoré sú schopné odvádzať vlhkosť z tela von a udržať tým vaše telo v suchu a teple. Pokiaľ idete na turistiku za daždivého a veterného počasia, no nie vo veľkej zime, postačí vám kvalitné funkčné prádlo, prípadne iba vrchný diel funkčného prádla. Ak sa však vyberiete na túru za mrazivého zimného počasia, siahnite po termoprádle. Narozdiel od toho funkčného je hrejivejšie a často zvnútra opatrené mikrofleecom.  

Termo tričko čierne Helikon-Tex

Stredná vrstva – termoizolačná 

Ďalšou vrstvou, ktorá tvorí oblečenie vhodné na turistiku, je tzv. termoizolačná vrstva. Zväčša ňou býva mikina, ktorá by mala byť ľahká a priedušná, no zároveň hrejivá. Jej hlavnou úlohou je izolácia vytvoreného tepla a odvádzanie vlhkosti. Turistika v mrazivom počasí si vyžaduje hrubé a veľmi teplé mikiny alebo svetre. Do premenlivého počasia si oblečte mikinu na zips, ktorá býva vybavená aj odvetrávaním v podpazuší.

Vrchná vrstva – ochrana pred vonkajšími vplyvmi 

Aby ste svoje telo udržali v suchu a teple, je táto vrstva najdôležitejšia. Ak by však nebolo vrstiev pod ňou, bola by prakticky bezvýznamná. Jej hlavnou úlohou je udržať spodné vrstvy suché a chránené pred chladom. Tieto vrstvy oblečenia bývajú vyrobené z materiálov prirodzene odolných vetru a vode. Obľúbenými sú  napríklad softshellová bunda alebo nohavice. Nepremokavé bundy a nepremokavé nohavice sú často opatrené rôznymi povrchovými úpravami a membránami, ktoré zabezpečujú ich vodeodolnosť. Turistika v rôznych poveternostných podmienkach si vyžaduje rozdielne vlastnosti vrchnej vrstvy outdoorového oblečenia. Preto je potrebné výber konkrétneho kusu vrchnej vrstvy oblečenia prispôsobiť aktuálnej teplote a poveternostným podmienkam. 

Nepremokavé nohavice na turistiku 

Jeden z najpodstatnejších kúskov sú odolné nepremokavé nohavice. Základom nohavíc nosených na turistiku je ich pohodlnosť, odolnosť a priedušnosť. Strih má byť voľný, nie však príliš. Len toľko, aby sa vám v nich dobre hýbalo. V chladnom a veternom počasí by potom prepustili zbytočne veľa studeného vzduchu k telu. Najviac namáhané miesta ohybu, ako sú kolená a zadok, na dobrých outdoorových nohaviciach spevnené dvojitou látkou a obšité viacerými švami. Veľkým prínosom je vybavenie turistických nohavíc početnými a vhodne rozmiestnenými praktickými vreckami. 

Čo vám teda zabezpečí pôžitok z turistiky aj za zlých poveternostných podmienok? Vyberajte nohavice s tzv. windproof membránou, ktorá chráni pred nepríjemným vetrom. Zároveň by to mali byť jednoznačne nepremokavé nohavice. Materiály outdoorových nohavíc bývajú často práve kvôli vodoodpudivosti impregnované. Skvelým výberom sú napríklad outdoorové nepremokavé nohavice s impregnačnou vrstvou Teflon, ktoré patria vďaka obsiahnutému nylonu aj medzi veľmi rýchlo schnúce nohavice. 

Kvalitné rýchloschnúce nohavice Hybrid Outback Taiga

Nepremokavé bundy 

Dôležitý faktor, ktorý je potrebné pri výbere bundy do nepriaznivého počasia sledovať, je vodný stĺpec. Okrem toho je vhodné prispôsobiť výber aj poveternostným a teplotným podmienkam, v ktorých sa bude turistika vykonávať a očakávaniam, ktoré od bundy na turistiku máte. Prečítajte si tipy na nepremokavé bundy, z ktorých si môžete vyberať. 

Bundy s membránou 

Výbornou voľbou do daždivého počasia sú bundy s membránou. Jedná sa o polopriepustnú textilnú membránu, ktorá dokáže prepúšťať vodnú paru na povrch. Bundy s membránou sú teda priedušné a telo v nich dokáže dýchať. Napriek tomu vás chránia pred dažďom, vetrom a snehom. Turistika v tejto bunde je príjemná, bundy sú väčšinou ľahké a majú vysoký vodný stĺpec. Vďaka membráne a priedušnosti sú v spojení s teplou termoizolačnou vrstvou vhodné aj v období zimy.

Bunda Pentagon s membránou odolná proti dažďu i vetru

Softshellová bunda  

Do jesenného prechodného počasia, vyznačujúceho sa najmä vetrom a slabými dažďovými prehánkami, vám postačí aj kvalitná softshellová bunda. Bundy z tohto materiálu sú veľmi obľúbené medzi mnohými turistami. Často sú podšité fleecom, čo vám zabezpečí aj istý tepelný komfort. Softshell je prirodzene vetruodolný a odolá aj miernemu dažďu. Po impregnácii správnym impregnačným produktom vám preto softshellová bunda postačí, aj keď sa turistika znepríjemní ľahkým dažďom. 

Teplé bundy s podšívkou 

Ak vás láka turistika aj v naozaj chladnom a mrazivom počasí, môžete zvoliť teplejšie nepremokavé bundy. Vhodné na tento účel sú bundy s podšívkou, ktoré tvorí okrem vetru- a vodeodolných materiálov aj o niečo hrubšia podšívka. Aby ste sa v nich cítili pri turistike pohodlne a udržali si tepelný komfort, dôležité je sledovať aj ich priedušnosť. Tá by mala byť na úrovni aspoň 3000g/m2/24h.

Vode a vetru odolná bunda Pentagon ARTAXES s podšívkou

Na čo nezabudnúť na turistiku počas tuhej zimy?

Turistika v zime vie byť náročná na tepelný komfort. Nezabúdajte, že hlava je akýmsi termoregulátorom nášho tela, a preto do chladného počasia určite nevychádzajte bez kvalitnej hrejivej čiapky. V prípade menšej zimy si nasaďte aspoň čelenku, ktorá poskytuje ochranu pred vetrom vašim ušiam. Okrem čiapky si určite vezmite aj hrejivé rukavice a šál. Na ochranu krku sú veľmi obľúbené tzv. nákrčníky, ktoré si môžete v prípade mrazivého vetra natiahnuť až do výšky nosa, prípadne si z nich viete vytvoriť čelenku alebo šatku na hlavu. Aj keď je turistika v zime spojená s chladným počasím, nezabúdajte, že aj v zime svieti slnko. To horské je navyše veľmi intenzívne a pri dlhodobom pobyte vonku sa môže vaša pokožka na tvári veľmi ľahko spáliť. Preto sa nezabudnite natrieť opaľovacím krémom s UV faktorom a na ochranu očí si do batohu zbalte aj slnečné okuliare.   

Dobrá turistika závisí aj od vhodnej obuvi 

Na turistiku si jednoznačne zvoľte obuv na to určenú. Turistické topánky majú vlastnosti, vďaka ktorým bude vaša turistika spojená s pocitom pohodlia a bezpečia. Na túru do nepriaznivého počasia sa zamerajte na turistickú obuv, ktorá je vodeodolná. Ideálne obuv s membránou. Zároveň odporúčame vyberať si topánky vyššieho strihu. Do obuvi nezabudnite zvoliť vhodné funkčné ponožky a jeden pár si pribaľte aj do batohu. V mrazivom zimnom počasí siahnite po hrubších termo ponožkách. Aby ste si aj vy mohli dopriať príjemnú turistiku, inšpirujte sa pri výbere obuvi radami v článku, v ktorom sme sa venovali správnemu výberu turistických topánok

Turistika a správna impregnácia 

Aby vaše odevy a obuv vydržali čo najdlhšie odolné voči vonkajším vplyvom a turistika v nich bola stále potešením, odporúčame používať vhodnú impregnáciu. Tá dokáže najmä pri dlhšie používanej výbave predĺžiť jej vodoodpudivosť, a navyše, chráni aj proti špine. Pri výbere impregnácie je potrebné dať si pozor na to, či je vhodná na vaše oblečenie alebo obuv. Podstatné je, že na turistickú výbavu s vysokou priedušnosťou a textilnými membránami, nie je vhodné používať impregnácie na silikónovej báze. Na takéto odevy a obuv zvoľte účinnú impregnáciu, ktorej použitie je vhodné aj na textilné membrány a vodeodolné vrstvy a zachováva priedušnosť materiálov. 

Impregnácia obuvi Lowa

Podarilo sa vám zorientovať sa v detailoch, na ktoré by ste rozhodne nemali zabúdať, ak máte radi turistiku bez ohľadu na to, či prší alebo svieti slnko? V našej ponuke nájdete široký sortiment oblečenia a obuvi nielen na turistiku, s výberom ktorých vám radi pomôžeme.

Tip na záver: Ak Vás článok zaujal, prečítajte si podobný článok: Čo si zobrať na túru?