Overené tipy, ako vybrať monokulár, ktorý splní vaše požiadavky

Overené tipy, ako vybrať monokulár, ktorý splní vaše požiadavky>

Monokulár (monokulárny ďalekohľad) je ďalekohľad, ktorý je svojim tvarom prispôsobený na pozorovanie vzdialených objektov a javov jedným okom. Napriek tomu, že má monokulárny ďalekohľad skutočne široké využitie, stretávame sa s ním menej často, než s klasickým ďalekohľadom. V niektorých prípadoch však dokáže poskytnúť lepší pozorovací zážitok a komfortnejšie používanie. 

Ak ste sa ešte v ponuke monokulárov nezorientovali, prípadne o nich počujete prvý raz, čítajte ďalej. V nasledujúcom článku sa dozviete, aké druhy a značky monokulárov poznáme a taktiež overené rady, ktoré vám pri výbere vhodného monokulárneho ďalekohľadu pomôžu. 

Vreckový ďalekohľad versus monokulár veľkých rozmerov

Ak sa povie monokulár, v niektorých prípadoch sa jedná o vreckový ďalekohľad kompaktných rozmerov, ktorý má využitie pri voľnočasových aktivitách (šport, turistika), ale taktiež aj ako súčasť profesionálnej výbavy (lesníci, poľovníci, vojaci a podobne). 

Monokuláry, ktoré slúžia ako pozorovacie ďalekohľady (spottery a spektívy), majú však väčšie rozmery, kvôli ktorým by sme ich do vrecka len sotva zmestili. Ich vlastnosti využívajú najmä ornitológovia, poľovníci či astronómovia, ktorí od prístroja vyžadujú spoľahlivé priblíženie, kvalitné zaostrenie na detaily a jasný obraz. Neoddeliteľnou súčasťou takýchto monokulárnych ďalekohľadov je možnosť pripevnenia na statív, vďaka ktorému nehrozí rozostrenie obrazu z dôvodu chvenia rúk. 

Samostatnou skupinou sú profesionálne teleskopy, ktoré majú taktiež jeden tubus a ďalej sa delia na zrkadlové a šošovkové hvezdárske ďalekohľady. Našu pozornosť však zameriame na monokulárne ďalekohľady, ktoré môžeme rozdeliť na niekoľko druhov.

monokulárny ďalekohľad

Aké typy monokulárov poznáme?

Rozdelenie monokulárnych ďalekohľadov sa odvíja najmä od ich konštrukcie, využitia a špeciálnych funkcií, vďaka ktorým sú predurčené na určitý druh aktivít. 

Vreckový ďalekohľad/mini monokulárny ďalekohľad

Tento typ monokulárov má názov i vreckový ďalekohľad práve z dôvodu minimalistických rozmerov. To ho predurčuje na praktické využitie vo chvíľach, kedy klasický binokulárny ďalekohľad nemáme po ruke a radi by sme pozorovali vzdialenejšie objekty. Využiť ho môžete pri turistike, horolezectve, či prechádzkach v prírode. Pre jeho bezproblémovú prepravu obľubujú monokulár aj lesníci, vojaci či iní terénni pracovníci, ktorí vsádzajú na jeho nízku hmotnosť a jednoduché používanie. 

Monokuláre s priamym alebo lomeným okulárom

Podľa toho, či je tubus monokuláru priamy alebo lomený (v určitom uhle), môžeme tieto optické prístroje deliť do dvoch odlišných kategórií. Hoci ide o monokuláre s väčšou hmotnosťou, stále hovoríme o kompaktných pomocníkoch, po ktorých siahajú pozorovatelia prírody, poľovníci alebo pravidelní návštevníci strelníc. Monokuláre s lomeným uhlom majú v rámci konštrukcie svorku, pomocou ktorej možno pohodne dosiahnuť väčší pozorovací záber, než v prípade klasických priamych monokulárov. 

Monokuláre s prídavnými funkciami a príslušenstvom

Existuje niekoľko najdôležitejších parametrov, ktoré vám pomôžu pri užšom výbere monokuláru. Jedným z nich sú ED sklá (Extra Low Dispersion), čo v preklade znamená, že má optika extra nízku disperziu. Ak sa rozhodnete pre monokulár s ED sklami, môžete sa tešiť na výnimočnú farebnosť a ostrosť pozorovaného obrazu. 

Ďalším rozhodujúcim parametrom je plnenie suchým dusíkom. Takto upravený monokulár je zárukou toho, že pri náhlej zmene teploty nedôjde k roseniu optiky, čo by mohlo značne narušiť proces pozorovania.  

Na výber máte napokon i monokulárne ďalekohľady, ktoré sa predávajú priamo so statívom. V prípade, ak chcete siahnuť po optickom prístroji so zväčšením s hodnotou 16x a vyššie, pripravte sa na to, že bez statívu bude váš obraz nepríjemne rozochvený, čo vo výsledku obmedzí pozorovanie. Dôvodom je aj ten najmenší pohyb rúk, ktorý sa znásobí a prenesie do výsledného obrazu. Ak chcete tento rušivý prvok eliminovať, vyberajte monokuláre so statívom (najmä pre prístroje s vyššou hodnotou priblíženia).

Za zmienku stojí napokon i monokulár s nočným videním. Technológia, ktorá umožňuje pozorovanie v noci, je obľúbeným pomocníkom pre poľovníkov na rozpoznávanie zveri, nočných strážcov alebo tých, ktorí obľubujú pozorovanie prírody nielen počas dňa.

kvalitný monokulár

Ktorý si vybrať: klasický (binokulárny) alebo monokulárny ďalekohľad?

Základný rozdiel medzi týmito dvoma pozorovacími pomocníkmi je v konštrukcii. Už na pohľad je zrejmé, že telo monokuláru pozostáva z jedného tubusu, v ktorom je osadený jeden objektív, jeden okulár, zaostrovacie koliesko pre nastavenie priblíženia a zväčšenia. Ak nehovoríme o mini vreckových monokulároch, nemal by na konštrukcii chýbať ani statívový závit, pomocou ktorého môžeme prístroj stabilizovať pre jasné a ostré pozorovanie. 

Ak sa zameriame na otázku, či je lepšie siahnuť po monokuláre alebo klasickom ďalekohľade, odpoveďou sú práve účel a okolnosti, za akých plánujeme ďalekohľad využívať. Šetríte miesto v batožine a hľadáte kompaktného a nenáročného pomocníka, pomocou ktorého dovidíte aj do vzdialenejších miest? V tom prípade je voľba jasná. Vyberte si monokulár. Ktorý konkrétne?

Náš TIP: 

Zaujíma vás viac informácií o klasických binokulárnych ďalekohľadoch? Prečítajte si nášho sprievodcu pri výbere najvhodnejšieho ďalekohľadu práve pre vás.

Na čo sa zamerať pri výbere monokuláru?

Skôr, než sa rozhodnete pre výber konkrétneho monokulárneho ďalekohľadu, celkom určite vám pomôže zohľadniť práve nasledovné parametre.

Aj pri výbere monokuláru platí, že najdôležitejší je práve účel použitia

Ak ste sa už zorientovali v ponuke monokulárnych ďalekohľadov, zrejme vám je jasné, že výber konkrétneho prístroja ovplyvňuje najmä to, ako a kde budete ďalekohľad používať. Okrem základnej voľby medzi kompaktným vreckovým ďalekohľadom a väčším monokulárom nezabudnite aj na vplyv prostredia, akým je napríklad vlhkosť či atmosferické zrážky. Podľa toho vyberajte vodotesný alebo vodeodolný monokulárny ďalekohľad, prípadne modely plnené dusíkom, s ktorými vás neprekvapí spomínané nepríjemné rosenie. 

Pre použitie v teréne, kde môže ľahko dôjsť k poškodeniu prístroja, nezanedbajte jeho konštrukčné vlastnosti a možnosti ochranného púzdra, prípadne praktické pogumované prevedenie. Pre pozorovanie v noci, za zníženej viditeľnosti, je na mieste poobzerať sa po monokulárnom ďalekohľade s nočným videním. 

ARMYTEX TIP: Pre vyznávačov turistiky v každom počasí a teréne, ktorý dokáže prekvapiť, odporúčame odolný a spoľahlivý Monokulár FOMEI 10x25 BEATER s pogumovaným telom.

Parametre zohrávajú dôležitú rolu, nie vždy však platí, že čím väčšie číslo, tým lepší výsledok

Táto rada sa týka najmä spomínaného priblíženia (parameter ZOOM). Jeho hodnota sa uvádza ako prvá cifra pred písmenom “x”. Tá optimálna, v prípade mini ďalekohľadov, je 8, prípadne 10. Znamená to, že objekt, ktorý je vzdialený 100 metrov uvidíte vo výsledku tak, akoby bol od vás v desaťmetrovej vzdialenosti. Čím však hodnota priblíženia stúpa, tým je pozorovanie náročnejšie na stabilitu monokuláru. Klasické držanie v rukách teda nemusí pre ostrý a jasný obraz postačovať, nakoľko aj jemný pohyb pôsobí rušivo. Na rad, v tomto prípade, prichádza statív. To však už hovoríme o zariadeniach, ktoré do vrecka tak ľahko neschováme. 

Druhým číslom v označení monokulárov (za písmenom “x”), je priemer objektívu. Ten určuje, koľko svetla do monokuláru prenikne (čím väčší priemer, tým viac svetla) a v konečnom dôsledku to, aký jasný obraz pomocou neho uvidíme. 

ARMYTEX TIP: Pre milovníkov prírody, ktorí si nepotrpia na extra výbave či špičkových parametroch, no radi pozorujú krásy okolia, je skvelou voľbou kompaktný a cenovo dostupný Monokulár Mil-Tec 10x25 camo s praktickým púzdrom.

monokulárne ďalekohľady

Značka monokuláru určuje špecifiká výrobku. Pri výbere vsaďte na kvalitu a overené recenzie

Posledným parametrom výberu monokuláru, ktorý naplní vaše očakávania a požiadavky, je výrobca alebo inak povedané značka. Medzi najznámejšie v našich končinách patria monokuláre značky Helios, Mil-Tec a mnohé iné zvučné názvy, v ktorých sa možno orientujete, a možno ich počujete po prvý raz. 

V prípade tých známejších však platí, že prinášajú na trh kvalitné výrobky v cenových hladinách, ktoré sa odrážajú nielen od parametrov, ale aj spomínaných prídavných funkcií. Vo všeobecnosti možno povedať, že ak je vám sympatickejšia niektorá z uvedených značiek alebo špecifický dizajn, či pôvod, pokojne po nej siahnite (za zmienku stoja aj kvalitné monokuláre českej značky Fomei). 

Pri výbere vám pomôžu i recenzie spokojných užívateľov a rady odborníkov v oblasti optických prístrojov. Napokon, veríme, že i vďaka tipom a radám v tomto článku, nájdete monokulár, ktorý vám sadne presne do ruky a splní všetky požiadavky na vášho nového praktického alebo špeciálne vybaveného pomocníka.