Ďalekohľady – veľký sprievodca. Ako vybrať ten správny?

Ďalekohľady – veľký sprievodca. Ako vybrať ten správny?>

Ďalekohľady dokážu na pohľad priblížiť vzdialené predmety či javy, ktoré by sme voľným okom len ťažko mohli pozorovať. Títo šikovní pomocníci patria do výbavy mnohých špecializovaných profesií. Na trhu tak môžete nájsť hvezdárske, poľovnícke, ale i vojenské ďalekohľady. S obľubou ich však využívame aj pri voľnočasových aktivitách, ako je napríklad turistika či jachting. Na mieste je teda otázka: ako vybrať vhodný ďalekohľad? 

Aby sme vám pomohli uľahčiť výber a nájsť ďalekohľad, ktorý bude zodpovedať vašim požiadavkám, zhrnuli sme všetky potrebné informácie do nasledujúceho článku. Vďaka nim sa nielen rýchlo zorientujete v ponuke ďalekohľadov, ale rozlúsknete i záhadu, aký ďalekohľad vybrať, ak ho chcete niekomu dať ako darček. 

V článku sa dozviete:

1. Základné pojmy, ktoré sú pri výbere ďalekohľadov kľúčové

2. Druhy ďalekohľadov podľa ich použitia

3. Overené tipy pre výber ďalekohľadu

 

Zorientujte sa v základných pojmoch. Čo znamenajú čísla v názve ďalekohľadu a ostatné označenia?

Ak ste sa už po nejakých ďalekohľadoch stihli poobzerať, zrejme neušlo vašej pozornosti, že už názov každého z nich obsahuje nejaké čísla a značky. K tomu, aby sa vám podarilo vybrať ďalekohľad, ktorý splní vaše požiadavky, je aspoň základný prehľad týchto pojmov nevyhnutný. Tu sú najdôležitejšie z nich:

Priblíženie/zväčšenie/ZOOM ďalekohľadu nepreceňujte


Práve tento parameter nájdete takmer v každom názve ďalekohľadu ako prvú cifru pred znamienkom násobenia “x”. 

Príklad: Ďalekohľad Mil-Tec 7x50

Číslica 7 v tomto prípade znamená maximálne priblíženie, ktoré môžete pomocou ďalekohľadu dosiahnuť. Aby ste si však vedeli predstaviť, ako vzdialené predmety môžete pozorovať, platí jednoduchá matematika. Ak sa cez ďalekohľad pozriete na bod vzdialený 100 metrov, výsledkom bude, že ho vďaka takémuto ďalekohľadu uvidíte 7x bližšie. To jest, akoby bol od vás vzdialený len necelých 15 metrov. Pozor však na jeden detail. Priama úmera v prípade priblíženia platí len do určitej hodnoty. Nespoliehajte sa teda automaticky, že čím vyššie číslo hodnoty priblíženia, tým lepší výsledok. Pri hodnotách vyšších ako 16x odporúčame použiť statív, nakoľko je pohľad bez neho príliš roztrasený a vy vo výsledku uvidíte omnoho menej, než s ďalekohľadom s menším priblížením.

Priemer objektívu vnesie do pozorovania viac svetla, avšak…

Druhá cifra v označení ďalekohľadu, ktorá sa nachádza za znakom “x”, napovedá o priemere objektívu udávanom v milimetroch. Prečo je tento údaj dôležitý? Platí totiž, že čím je väčší priemer, tým viac svetla máme k dispozícii a výsledný obraz je teda jasnejší. S väčším priemerom objektívu však zákonite stúpa aj hmotnosť samotného ďalekohľadu, preto je opäť na mieste zvážiť tento fakt napríklad v prípade prenosných či turistických ďalekohľadov. Ak si nie ste istí, aký priemer vybrať, ďalekohľadom s priemerom objektívu okolo 50 milimetrov zväčša nič nepokazíte

Zorné pole určuje priestor, ktorý z kilometrovej vzdialenosti uvidíte

V detailnejšom popise ďalekohľadu nájdete aj informácie o zornom poli. V preklade to znamená, akú šírku záberu máte možnosť vidieť, ak sa zadívate na bod vzdialený presne 1 kilometer. V prípade zorného poľa viditeľnosti platí, že čím je priblíženie/ZOOM väčšie, zužuje sa výsek alebo inak povedané horizont pre pozorovanie. 

Príklad: Ďalekohľad FOMEI 10x32 DCF 

Pri 10-násobnom zväčšení a priemere objektívu 32 milimetrov môžete pri pohľade cez ďalekohľad pozorovať zo vzdialenosti 1000 metrov obraz v šírke 103 metrov.

Antireflexné vrstvy zlepšujú kontrast

Ďalšie označenie, ktoré vás pri výbere ďalekohľadu môže zmiasť, sú skratky antireflexných vrstiev. Vďaka nim je výsledný pohľad jasnejší a kontrasnejší, nakoľko bránia spätnému odrazu svetla, ktoré ďalekohľadom prechádza. Antireflexné vrstvy tak zvyšujú svetelnú priepustnosť a redukujú odlesky, ktoré negatívne pôsobia na kvalitu obrazu. V ďalekohľade, v ktorom nenájdeme žiadnu antireflexnú úpravu, môže v konečnom dôsledku dochádzať až k 50% svetelnej strate. Ktoré skratky môžete najčastejšie v detailnejšom popise ďalekohľadov nájsť?

Ďalekohľad s označením úpravy šošoviek “C” – patrí k základným, aspoň jeden povrch má aspoň jednu antireflexnú vrstvu

Ďalekohľad s označením úprav šošoviek “FC” – všetky šošovky a hranoly majú aspoň jednu antireflexnú vrstvu

Ďalekohľad s označením úprav šošoviek “MC” – aspoň jedna šošovka/povrch má niekoľkonásobnú antireflexnú úpravu, ostatné majú minimálne jednu

Ďalekohľad s označením úprav šošoviek “FMC” – plne viacnásobne vrstvená optika a teda všetky povrchy majú niekoľko antireflexných vrstiev, pričom výsledkom je takmer stopercentná priechodnosť svetla

Značka ďalekohľadu napovedá o kvalite. Vybrať si Helios, Mi-tec či Fomei?

Názov značky (výrobcu) je taktiež jedným z údajov, ktoré pri výbere ďalekohľadu môžeme zaregistrovať. Ak hľadáte kvalitu za dobrú cenu, celkom určite natrafíte na ďalekohľady značky Helios, ktoré ponúkajú skutočne širokú škálu produktov od šikovných prenosných, cez štandardné, až po profesionálne kúsky na špeciálne účely. Ďalekohľady Mil-tec si vás získajú priaznivou cenou, za ktorou stojí kvalitná výroba overená rokmi a množstvom spokojných používateľov. 

Nuž, a napokon, český výrobca ďalekohľadov Fomei, ktorý už vyše troch dekád prináša na náš trh zariadenia so skvelým pomerom medzi cenou a kvalitou. Za tou si stojí výrobca natoľko, že ponúka svojim zákazníkom dokonca predĺženú záruku na svoje ďalekohľady.  

Ďalekohľad so šnúrkou

Ďalekohľady do prírody, poľovnícke či vojenské ďalekohľady. Aké parametre by mali spĺňať?

Ak už sa vám podarilo zorientovať sa v základných pojmoch a skratkách, ktoré výrobcovia, predajcovia či e-shopy v popise uvádzajú, vráťme sa k tomu najdôležitejšiemu parametru výberu. A tým je účel, na akých budete ďalekohľad používať. Zhrnuli sme preto niekoľko oporných bodov, na ktoré by ste sa mali zamerať, ak hľadáte:

Vreckové a ľahko prenosné ďalekohľady

Niekedy použitie ďalekohľadu nemá presne špecifický účel použitia, pomocou ktorého ho vieme zaradiť do konkrétnej skupiny. Avšak jednu dôležitú podmienku by mal spĺňať celkom určite. A tou je kompaktnosť a bezproblémový prenos. Takéto ďalekohľady nájdeme aj v ponuke monokulárov, teda ďalekohľadov na jedno oko. Tie sú vďaka menším rozmerom ideálnym spôsobom, ako mať pri sebe ďalekohľad kedykoľvek potrebujete, a zároveň nezaťažiť svoju výbavu veľkým bremenom. Základným predpokladom, či už sa jedná o monokuláre, alebo klasické binokulárne ďalekohľady, je teda nízka hmotnosť a kompaktné rozmery

Náš TIP: Zaujíma vás viac o monokulárnych ďalekohľadoch? Všetky potrebné informácie nájdete v článku na našom blogu.

Turistické ďalekohľady

Ak patríte k vášnivým turistom, šikovný pomocník, vďaka ktorému dovidíte omnoho ďalej, celkom určite do vašej výbavy patrí. Práve v tomto prípade platí, že sa netreba zameriavať na čo najlepšie priblíženie. Nosiť so sebou ešte aj statív, aby ste mohli ďalekohľad vôbec použiť, predsa nie je cieľom žiadneho turistu. Pri výbere dbajte aj v tomto prípade o nižšiu hmotnosť, ktorá vás pri výletoch či túrach nebude zbytočne obmedzovať. Vo všeobecnosti sa odporúča mať v prípade pozorovania voľnej prírody zorné pole so šírkou zhruba 100 metrov.

ARMYTEX TIP NA TURISTICKÝ ĎALEKOHĽADHELIOS Nitrosport 10x26

Poľovnícke ďalekohľady

Poľovník bez ďalekohľadu je ako psovod bez vodítka. Či už pri love z posedu, alebo klasickej poľovačke na drobnú zver, nieto poľovníka, ktorému by sa na remienku v krku nehompáľal poľovnícky ďalekohľad. Základné predpoklady? Dobré maskovanie (v prírodných farbách hnedá, zelená či maskáčový vzor), praktický pogumovaný povrch odolný nárazom, dostatočný priemer objektívu s antireflexnými vrstvami, ktoré zoptimalizujú svietivosť a priepustnosť svetla a napokon i vodeodolnosť. Na poľovníka totiž často striehnu nepredvídateľné poveternostné podmienky, ako napríklad dážď či sneh a ďalekohľad by sa mohol v prípade nižšej odolnosti poškodiť. 

Poľovnícky ďalekohľad často nájdete aj pod názvom pozorovací. V tomto prípade ide o niečo väčšie modely, ktoré sú ideálne pre pozorovanie z posedu a ľahko pripevniteľné k statívu.

ARMYTEX TIP NA POĽOVNÍCKY ĎALEKOHĽADĎalekohľad FOMEI 8x56 ZCF TERRA

Malý ďalekohľad MIL-TEC

Vojenské ďalekohľady a puškohľady


Vojenské ďalekohľady sú v mnohých smeroch podobné tým poľovníckym. Minimálne v nárokoch na nenápadný dizajn a odolnosť pred vodou či nárazom. Výhodou sú prídavné funkcie ako diaľkomer či zameriavač v prípade puškohľadu. Pohodlné a vždy pohotové používanie zlepšujú vlastnosti, ako napríklad výplň dusíkom. Vďaka nim sa optika ďalekohľadu nezarosí ani pri prudkej zmene teploty. V prípade vojenských ďalekohľadov stojí za zmienku aj nočné videnie, vďaka ktorému ich môžu armádne zložky používať aj v zhoršených svetelných podmienkach. 

Hvezdárske ďalekohľady

Pre pozorovanie hviezd je potrebné poobzerať sa po ďalekohľadoch, ktoré sme spomenuli už vyššie. Aby mohli splniť svoj účel a priblížiť nám pohľad na vzdialené objekty na oblohe, jedná sa vo veľkej miere o monokuláry. Svojimi parametrami vysoko prevyšujú klasické ďalekohľady na rekreačné, ale i profesné použitie. Počítať totiž môžete mnohokrát aj so 100-násobným zväčšením. Samozrejmosťou je v prípade hvezdárskych ďalekohľadov tohto typu použitie statívu. Bez neho by totiž pozorovanie romantickej nočnej oblohy alebo vzdialených hviezd, nebolo možné.

7 overených tipov pre výber ďalekohľadu

Na záver sme si pre vás zhrnuli niekoľko najdôležitejších, ale hlavne overených rád, vďaka ktorým sa váš výber ďalekohľadu zjednoduší natoľko, že ten správny kus zaručene nájdete. 

1. Pri výbere ďalekohľadu vždy zvážte najmä účel, na ktorý ho budete vy alebo obdarovaný používať.

2. Vyberajte si výrobky z kvalitných materiálov od overených značiek a výrobcov.

3. Pri ďalekohľadoch, ktoré plánujete používať bez statívu, rozhodne neplatí pravidlo čím väčše priblíženie, tým lepší výsledný pohľad.

4. Ak vyberáte ďalekohľad do terénu, ktorý chcete používať aj v sťažených poveternostných podmienkach alebo pri vodných športoch (jachting, rybárčenie), dbajte o vodotesnosť a vodeodolnosť.

5. Ak je tubus ďalekohľadu naplnený dusíkom, nemusíte sa obávať nepríjemného rosenia.

6. Pre použitie za zníženej viditeľnosti sa poobzerajte po ďalekohľadoch s dobrou svetelnosťou alebo s nočným videním.

7. Ďalekohľad nakupujte v špecializovaných obchodoch alebo v overených e-shopoch s danou tematikou.

Veríme, že sa vám vďaka našim tipom a bližšiemu vysvetleniu jednotlivých pojmov a značiek v popise ďalekohľadov podarí nájsť jasného favorita. Ak si však pri výbere ďalekohľadu neviete stále rady, prípadne váhate medzi ďalekohľadmi značky Helios, Mil-tec alebo iným výrobcom, radi vám podáme pomocnú ruku, kontaktujte nás.