Varenie a kemping: Pre aký kempingový varič sa rozhodnúť a čo pribaliť do výbavy?

Varenie a kemping: Pre aký kempingový varič sa rozhodnúť a čo pribaliť do výbavy?>

Kemping a varenie k sebe celkom určite patria. Najmä, ak nie ste zrovna vyznávačom instantnej stravy, ktorú, mimochodom, tiež zväčša potrebujete niekde ohriať. Kempingový varič, plynový ohrievač alebo iný šikovný pomocník však prinášajú širokú paletu možností, ako varenie v prírode premeniť na chutné umenie a dokonca i zážitok. Ako vybrať ten najlepší? 

V článku sa dočítate o rozdieloch medzi nimi a taktiež doplnkovej výbave na kemping, na ktorú by ste rozhodne nemali zabudnúť, ak plánujete dobrodružstvo v prírode.

Kempingový varič je základ. Aké sú výhody liehového, plynového kempingového variča a iných pomocníkov? 

Aby varenie v prírode na kempingu alebo počas treku nebolo hotovou katastrofou, je dobré premyslieť si vopred, aký varič, ohrievač alebo dokonca piecku si zvoliť. Rozhodujúci je nielen typ paliva (plyn, lieh, pevný materiál a pod.), ale taktiež jeho dostupnosť, rozmery variča a hmotnosť (zariadenia i potrebného paliva). Zásadným parametrom pri výbere vhodného kempingového variča je napokon to, či si výbavu ponesiete na chrbte alebo ju pohodlne môžete naložiť do kufra auta či prívesu. A, samozrejme, prostredie, v ktorom plánujete svoje outdoorové kulinárske umenie otestovať. Z čoho teda vyberať?

Liehový kempingový varič 

Ľahký a dokonca i skladný liehový varič, ktorý využíva ako palivo pevný lieh, ocení každý turista najmä z pohľadu hmotnosti. Keďže sa dá poskladať do maximálne kompaktných rozmerov, nezaberie v batožine zbytočne veľa miesta. Rovnako sú na tom aj praktické kocky pevného liehu, ktoré si môžete zadovážiť aj vo väčšom balení. Pozor však na zápach liehu, nie každému je príjemný. V prípade nutnosti ho možno bez problémov nahradiť aj silným alkoholom. Hovoríme však o varičoch na tekutý lieh. Čo sa týka samotného varenia, veľké nároky radšej prenechajte iným typom varičov. Liehový varič plní skôr funkciu ohrievača.

Výhody liehového variča:

  • skladnosť
  • nízka hmotnosť
  • ekonomická dostupnosť
  • odolnosť voči extrémnym podmienkam (mráz a pod.)
  • možnosť transportu paliva v lietadle

Nevýhody liehového variča:

  • zápach liehu
  • nemožnosť regulovať intenzitu ohrevu
  • zdĺhavejšie varenie, či skôr ohrev

Varič na pevný lieh

Plynový kempingový varič

Kempingový plynový varič je v našich podmienkach víťazom pre mnohých nadšencov kempingu. Niet sa čomu čudovať. Samotný varič nezaberá veľa miesta a aj vzhľadom pripomína klasický horák z plynového sporáka priamo z vášho domu. Veľkou výhodou je regulácia paliva a tým aj možnosť ovplyvniť intenzitu ohrevu. K dispozícii sú jednoduchšie plynové variče na plynovú bombu alebo o niečo sofistikovanejšie variče na plyn s piezo-elektrickým zapaľovaním. Stačí pripojiť plynovú kartušu so zodpovedajúcim závitom pomocou šróbovania, a varenie v prírode môže nabrať na obrátkach. 

O niečo lepšiu reguláciu ponúka plynový kempingový varič väčších rozmerov so štedrejšou varnou doskou a dômyselným ovládačom intenzity paliva. Po zapojení na vhodnú plynovú kartušu na ňom môžete pohodlne variť 2 hodiny pri plnom výkone. Pravdou však je, že tento varič spolu s kartušou by nejaké to kilo do batožiny pridali. Z toho dôvodu sa preň rozhodujú najmä milovníci kempingu, ktorí majú možnosť transportovať výbavu v aute či inom vozidle. 

V ponuke sú však aj malé plynové variče aj menšie náplne, ktoré síce varia kratšie, no za to sú rozmerovo vhodnejšie aj na náročnejšie túry. 

Výhody plynového variča:

  • skladnosť
  • nízka hmotnosť
  • ľahká manipulácia
  • bez obmedzenia vo výbere riadu
  • cenová dostupnosť
  • bezúdržbovosť

Nevýhody plynového variča:

  • nemožnosť transportu paliva v lietadle
  • potreba kompatibility variča a kartuše/bomby
  • palivo s vysokou hmotnosťou/objemom
  • horšia skladnosť paliva
  • potreba bezpečnej likvidácie kartuše
  • ťažší odhad zostatku paliva

Plynová karťuša

Skladacie piecky na pevné palivo

Veľmi obľúbeným typom variča na kemping sú nerezové piecky. Dôvodom je najmä fakt, že fungujú na pevné palivo. Znamená to, že k tomu, aby ste si mohli jedlo v prírode ohriať alebo pripraviť, potrebujete len samotnú piecku, resp. konštrukciu, ktorá zahŕňa priestor pre pevné palivo. A tým nie je nič iné, než klasické drevo. Alternatívne pevný lieh

Skladacia piecka je ľahko skladovateľná s nízkou hmotnosťou, dokonca nájdeme aj takú, ktorú možno poskladať na maximálne kompaktné rozmery a následne v puzdre pribaliť do batožiny pokojne aj na niekoľkodňový kemping spojený s turistikou. Piecky v mnohých prípadoch nahrádzajú ohniská v prírode. V porovnaní s nimi však ich konštrukcia ochráni oheň pred prípadným vetrom, a preto oheň založený v piecke nepotrebuje často ani závetrie

Nemám kempingový varič ani plynový ohrievač… Ako ho nahradiť?

Ak sa ocitnete v situácii, kedy ste svoj obľúbený varič či ohrievať zabudli doma, prípadne ste si žiaden nestihli zadovážiť, vyskúšajte jeden z overených provizórnych spôsobov, ako si varenie v prírode vyskúšať. Síce bude možno o niečo zložitejšie, no výsledok rozhodne stojí za to.

Ako si vyrobiť gril?

Jediné, čo potrebujete, je vhodné miesto a taktiež zopár menších polienok, ktoré pomocou ohňa premeníte na tlejúce uhlíky. Ak takéto privzórne ohnisko umiestnite do mierne vyhĺbenej jamy, máte istotu, že je oheň ohraničený. Po odvode umiestnite niekoľko oporných bodov (kamene, vlhké drevo a podobne). Následne na ne položte gril (mriežka, pletivo, kov, keramickú platňu a pod.) a môžete pokojne ohrievať či dokonca grilovať. 

Overený ražeň nesklame

V prírode môžeme rátať s tým, čo nám sama ponúka. Výnimkou nie je ani provizórny ražeň, na ktorý môžete nastoknúť čokoľvek, čo je pevnej konzistencie. Základom je ohnisko v mierne vyhĺbenej jame a dve nosné palice so zakončením v tvare Y. Tie pevne zastrčte do zeme z dvoch protiľahlých koncov a do úchytov vložte ražeň (v tomto prípade palicu) vo vodorovnej polohe. Jedlo nezabudnite rovnomerne otáčať.

NÁŠ TIP: Ak vám nevyhovuje varič napríklad z dôvodu, že vám vadí zápach liehu alebo hľadáte o niečo viac ekologickejší variant, vyskúšajte gélový podpaľovač na báze denaturovaného etanolu. Môžete ho vyskúšať ako náhradu za pevný podpaľovač do variča alebo ho pokojne použite i vo voľnej prírode. Tento overený spôsob je spoľahlivým palivom pre zdroj tepla aj v nepriaznivých poveternostných podmienkach.

Kempingový riad vyberajte s ohľadom na funkčnosť a váhu

Tak, ako varič a palivo, nejaké tie gramy pridá do batožiny aj kempingový riad. Či už sú to rokmi overené ešusy, misky, dózy, termosky alebo príbor, varenie v prírode sa bez nich nezaobíde. Z čoho teda vyberať? 

Ideálne vlastnosti pre riad vhodný na kempingové varenie ponúka nerez a povrchová úprava z neho. Ľahko sa totiž čistí, je cenovo dostupný a naviac nie je zbytočne ťažký v prípade, ak potrebujete batožinu niesť na pleciach počas turistiky. Nepopierateľnou výhodou nerezu je i to, že takúto nádobu môžete položiť priamo na oheň bez toho, aby ste ju porušili. 

Nerezový hrnček s váhou necelých 100 g využijete nielen na nápoje, ale i polievku či tekutejšie pokrmy. Turisti a horolezci ocenia ľahučký nerezový ešus, ktorý sa skladá z hrnca s pokrievkou s objemom 1 liter a nádoby na jedenie. Pre milovníkov hliníka je v ponuke odolný a praktický pohár s vekom, ktorý napokon tiež môžu použiť na varenie či ohrev fľaše.

Kompletný jedálenský kempingový servis dopĺňa už len nerezový príbor so šikovným otváračom, ktorý zomkne lyžicu, vidličku a príborový nožík v jednu kompaktnú súpravu. A, samozrejme, už spomínaná termoska alebo dômyselná poľná flaša. Tá poskytuje nielen bezpečnú prepravu tekutín vo fľaši z titánu, ale taktiež hrnček a dokonca i varič na pevný lieh, v ktorom si nápoj môžete ohriať.

Poľná fľaša s hrnčekom

Varenie v prírode – aj kempingový varič potrebuje iskru

Ak zrovna plánujete variť na kempingovom variči so zabudovaným zapaľovaním, bez ďalšieho šikovného pomocníka sa len sotva pohnete. Napokon, čo by to bolo za kemping, ak by niekto nemal po ruke zapaľovač alebo staré známe kresadlo

Kresadlá

Tie dnešné sa vyhotovujú aj s praktickým prevliekacím popruhom, vďaka ktorému si kresadlo môžete pripnúť priamo na kľúče alebo na akúkoľvek súčasť Vašej výbavy. Overeným a spoľahlivým zdrojom iskier je magnéziové kresadlo s píšťalkou pre prípade, kedy je potrebné privolať k sebe pomoc. 

Zapaľovače

Druhým, menej dobrodružným spôsobom, ako počas kempingu založiť oheň, je klasický zapaľovač. Alebo skôr tradičný. S týmto prívlastkom sa spája americká značka Zippo. Jej ikonické zapaľovače sú notoricky známe svojim tvarom, ale i spoľahlivosťou. Ak si vyberiete Zippo zapaľovač ako súčasť svojej výbavy, nezabudnite na originálnu náplň Zippo benzín. Pre pokrokovo zmýšľajúcich nadšencov turistiky a kempingu je tu i novinka – plazmová náplň Zippo, nabíjateľná pomocou USB. Tá dokáže plnohodnotne nahradiť klasickú benzínovú náplň a je kompatibilná s akýmkoľvek klasickým Zippo zapaľovačom (okrem slim verzie). 

Kempingový varič nestačí. Dobré rady na varenie v prírode na záver

Ak ste sa už zorientovali v ponuke nádob a kempingových varičov, máme pre vás niekoľko záverečných rád. Veríme, že spolu s informáciami vyššie vynesú vaše varenie v prírode na úplne nový level. 

  • Varič vyberajte podľa hmotnosti a typu paliva
  • Nezabudnite na kvalitný riad – hrnček, ešus, termosku a príbor
  • Urobte si základnú prípravu už vopred, v domácich podmienkach
  • Každý gram a centimeter naviac pocítite pri dlhšej túre
  • Ak nemáte vhodný kempingový varič, pokojne improvizujte
  • Ingrediencie a korenie nájdete priamo v prírode
  • Nezabúdajte na bezpečnosť a poriadok po ukončení varenia či celého kempingu

TIP NA ZÁVER: Ak hľadáte spoľahlivý stan a doplnky na kemping, nevynechajte náš článok Camping v prírode. Ako vybrať vhodný stan, spací vak či karimatku?