Ako prežiť v lese? Pomôže svietiaca tyčinka, celta a základné veci na prežitie v prírode

Ako prežiť v lese? Pomôže svietiaca tyčinka, celta a základné veci na prežitie v prírode>

Pri otázke “Ako prežiť v lese?” sa mnohým vybavia atraktívne zážitkové survival kurzy. Nemusíte však vyhľadávať podobný typ atrakcií a v podobnej situácii sa môžete nechtiac ocitnúť aj pri voľnočasovej turistike. Platí teda, že pripraveným šťastie praje. 

Aké základné veci na prežitie v prírode by ste mali poznať a v lepšom prípade zabaliť do svojho ruksaku? Nepremokavá celta alebo svietiaca tyčinka sú len zlomkom výbavy na prežitie. Pripravili sme si pre vás odporúčaný zoznam a niekoľko osvedčených tipov, ako prežiť v lese.

Survival výbava na prežitie

Vhodné oblečenie, obuv a výbavu na prežitie prispôsobte náročnosti a podmienkam

Ak patríte k ostrieľaným turistom, zrejme už viete, ako by mala výbava na turistiku vyzerať. Okrem nej je však nemenej dôležité vhodne sa obliecť a taktiež zvoliť topánky, ktoré sú do terénu určené. Prispôsobiť by ste oboje mali nielen podľa ročného obdobia, v ktorom sa do prírody chystáte, ale taktiež náročnosti terénu a predpovediam počasia. 

Ak si nie ste istí, čo vás na výlete v prírode čaká, pripravte sa na všetky reálne možnosti. V prípade obuvi sa spoliehajte na odolné materiály, ktoré vám zaistia pevný krok a bezpečnosť v náročnom teréne. Ak sa však chystáte na nenáročný výlet, vsaďte na turistické topánky s membránou, vďaka ktorej bude vaša noha dýchať. V prípade oblečenia je obzvlášť dôležité vedieť, ako sa obliecť do zlého počasia. Nepremokavú vrstvu a hrejivé materiály je potrebné skombinovať podľa aktuálnej potreby. 

NÁŠ TIP: Dobré rady, ktoré vám zaručene pomôžu pri výbere topánok na turistiku nájdete v článku Turistická obuv musí sadnúť. Ako si vybrať tú najvhodnejšiu?

Základné veci na prežitie

Je samozrejmé, že ak plánujete niekoľkohodinový výlet do nenáročného terénu lužných lesov, ktorý navyše dôverne poznáte, nepotrebujete si brať výbavu na prežitie hodnú amerického trilleru. Aj v takýchto prípadoch sa však môže stať, že v prírode strávite viac času, než ste plánovali. Prípadne vás okolnosti prinútia prečkať v lese noc či dokonca niekoľko dní. V takých okamihoch vám môžu pomôcť práve základné veci na prežitie, ktoré rozhodne do ruksaku patria.

KPZ lekárnička

  • tekutiny (dostatok vody, šikovný hydrovak)

  • navigačné pomôcky (kompas, GPS a pod)

Ak ide do tuhého, spomeňte si overené rady, ako prežiť v lese

V momente, keď zistíte, že ste sa ocitli v nepredvídateľnej situácii, prípadne ste sa stratili a neostáva vám nič iné, ako si poradiť s tým čo máte, rozhoduje najmä chladná hlava. Práve tú by ste si mali zachovať a nepodliehať panike. Čo všetko je potrebné riešiť, aby ste prežili v lese bez ujmy na zdraví?

Teplo je dôležité najmä v chladných mesiacoch a v noci

Základným zdrojom tepla v lese je oheň. Ak premýšľate nad, tým aké vybavenie do prírody si vziať, rozhodne siahnite po kresadle alebo pohodlnejšom zapaľovači. V oboch prípadoch vám zaberú len minimum miesta. Ich pomoc je však neoceniteľná. Nielen na zahriatie seba, ale taktiež na prevarenie vody, prípravu potravy alebo odplašenie obyvateľov lesa, s ktorými by ste nechceli prísť do kontaktu. 

Druhým predpokladom, ako ostať v teple, je už spomenuté vhodné oblečenie. Ideálnym riešením je vrstvenie, vďaka ktorému môžete svoje oblečenie vždy prispôsobiť. Funkčné materiály a termoprádlo sú skvelou voľbou, ktorá reguluje telesnú teplotu a naviac odvádza vzniknutú vlhkosť z tela. 

Ak sa však ocitnete v situácii, kedy je zdroj tepla potrebný a spomínané kresadlo ani zapaľovač po ruke nemáte, neostáva nič iné, ako si založiť oheň bez ich pomoci. Kľúčový je dostatok suchého materiálu, vďaka ktorému sa oheň rozhorí a taktiež niečo na jeho založenie, vďaka čomu vznikne iskra. Získate ju trením dvoch predmetov (napríklad drevo s vytvoreným žliabkom a palička, dva kamene a pod.), chce to však trpezlivosť.

Celta je skvelé riešenie, ako zabezpečiť sucho

Okrem pocitu tepla, ktorý je na nezaplatenie, je podstatné ostať v suchu. Kým pre náročnejšie treky platí, že kvalitná bunda s membránou nesmie v chladnom počasí chýbať, na krátku túru do lesa si pribaľte aspoň praktickú nepremokavú vrchnú vrstvu. Šikovný anorak alebo nepremokavé pončo až tak veľa priestoru v batožine nezaberú. Univerzálnym riešením je impregnácia odevov, napríklad v podobe impregnačného spreja na obuv a textil. Druhým základným pravidlom pri turistike je mať nohy v suchu. Náhradné ponožky teda do základnej výbavy rozhodne prihoďte. 

Ak by sme však mali vybrať jednu vec, ktorá vám pomôže prežiť v lese, je to určite celta. Poskladaná do minimálnych rozmerov a zároveň ľahká, nespôsobí vo vašom ruksaku žiadnu ujmu. Rýchlo si však na tohto praktického pomocníka spomeniete, keď budete potrebovať provizórny prístrešok pred dažďom alebo, naopak, páľavou slnka, či dokonca úkryt na prečkanie noci. Zároveň celta nahrádza plachtu na zem pri zastávke na piknik alebo vďaka veľkorysým rozmerom poskytne úkryt nielen vám, ale aj vybaveniu (zdvojená ochrana stanu alebo prístrešku). V krajnej situácii pomôže aj núdzový hliníkový stan. Ten, podobne ako celtu, poskladáte do praktických rozmerov, a na pleciach ani nepocítite. V momente, kedy potrebujete improvizovaný prístrešok, ktorý zároveň čiastočne ochráni pred nepríjemným chladom a vetrom, príde naozaj vhod.

Núdzový hliníkový stan

Ak však nemáte nič z uvedeného, prístrešok si v prírode môžete vyrobiť aj sami. Samozrejme, za predpokladu, že nie ste zranení, máte dostatok síl a naokolo materiál, ktorý možno použiť. V lese sú to najmä dlhšie konáre na konštrukciu, olistené vetvy na prekrytie a mach ako stielka alebo izolácia smerom zospodu. V snehu sa pokúste postaviť provizórne iglu a v skalnatom teréne hľadajte útočisko pod stabilnými skalnými útesmi a bralami, z ktorých nehrozí nebezpečenstvo zosuvu.

Keď príde smäd, hľadajte zdroj vody. Alebo siahnite opäť po celte

Predísť situácii, kedy vám dôjdu zásoby tekutín, je prvoradé. Dostatočný pitný režim je kľúčovým predpokladom prežitia kdekoľvek. Optimálne zásoby vody aj s rezervou, vám pomôžu zabezpečiť šikovné hydrovaky alebo držiak na PET fľaše, ktorý k batohu pripevníte vďaka univerzálnemu MOLLE systému. Praktickým doplnkom, ktorý s tekutinami, ale aj jedlom súvisí, je hrnček.

Ako však zabezpečiť dostatok tekutín na prežitie, ak vám zásoby vody došli? V lese je riešení hneď niekoľko. Signálom, že je voda na blízku, je napríklad i väčší zhluk lietajúceho hmyzu, komáre alebo nápadne zazelenaná plocha. Pamätajte si, že ak ste sa stratili a neviete nájsť cestu z lesa von, objavenie prameňa vody je zároveň vašim vodítkom, ako nájsť civilizáciu. Stačí postupovať v smere jeho toku. 

Vodu však často nájdete aj v rôznych jamách, priehlbinách alebo možno na ňu natrafíte kopaním. V takýchto prípadoch treba počkať na chvíľu, kedy nečistoty a usadeniny opadnú na dno a vo vrchných častiach ostane očistená voda. Následne by ste ju mali minimálne 10 minút prevariť. V prípadoch, kedy nemáte prístup k ohňu, môžete vyskúšať alternatívne riešenie, ktoré však trvá o niečo dlhšie. Ak vodu prelejete do plastovej fľaše a necháte ju minimálne 6 hodín na slnku, môžete ju skonzumovať. Keďže si však nie ste istí, či nie je náhodou kontaminovaná, odporúčame pribaliť si k základným veciam na prežitie prípravok na dezinfekciu vody

Nezávadnú vodu však celkom určite nájdete v machu (obsahuje dezinfekčný jód). Ako ju odtiaľ dostať? Podobne, ako v prípade, keď si vodu môžete nazbierať v kvapkách rannej rosy. Handričku, tričko alebo jednu z náhradných ponožiek (mali by byť zo savého materiálu, ako napríklad bavlna), položte do mokrej trávy alebo machu, nechajte nasať a následne vyžmýkajte do nádoby. Tak isto môžete zachytávať aj dažďovú vodu. Nápomocná vám bude opäť raz celta, ktorú môžete rozprestrieť a uviazať o oporné body tak, aby sa v strednej časti vytvoril akýsi lievik. Do neho stečú dažďové kvapky, ktoré vám môžu v krajných prípadoch aj zachrániť život. 

Ako prežiť v lese bez jedla?

Bez jedla je možné vydržať niekoľko dní. Predpokladajme teda, že ak sa rozhodnete vybrať sa na nenáročnú túru a náhodou zablúdite, nebude to práve hlad, čo vás bude trápiť najviac. Napokon, nič nie je jednoduchšie, ako si do batoha vhodiť napríklad kompaktnú energetickú tyčinku alebo iné energeticky výživné jedlo. Ak už vidíte, že nastal problém, je vhodné zásoby si rovnomerne rozložiť a rátať s tým, že kritická situácia ešte len príde. Na náročné túry sa odporúča pribaliť si niekoľko decilitrov rastlinného oleja. Ak si z neho odpijete, váš metabolizmus naštartuje procesy spaľovania, ktoré zároveň vytvárajú teplo vo vnútri vášho tela a to vás prirodzene zahreje. 

Akú potravu však zvoliť, ak by ste minuli všetky zásoby? Základným zdrojom sú lesné plody a taktiež listy alebo huby. Platí však, že čo nepoznáte, nejedzte. Kým farebné bobule zväčša nepatria k tým, ktoré by vám uškodili, u červov je to práve naopak. Ak sa rozhodnete pre tento zdroj proteínov, vyberajte si tie biele. Menšie živočíchy, ako napríklad ryby, si môžete skúsiť uloviť pomocou ostrejšej palice, no to si taktiež vyžaduje už určitú zručnosť a trpezlivosť.

Svietiace tyčinky a ostatná výbava, ktorá doplní základné veci na prežitie v prírode

Existuje celá rada praktických survival doplnkov, ktoré dokážu v kritickej chvíli zvýšiť váš komfort alebo dokonca zachrániť váš život. Ich spoločným menovateľom je, že zaberajú minimum miesta. 

Svietiace tyčinky

  • Ak sa ocitnete v situácii bez zdroja svetla, celkom určite vám padnú vhod svietiace tyčinky. Stačí ich prelomiť a na niekoľko hodín je váš problém vyriešený. 

  • Osvedčeným doplnkom s všestranným využitím sú paracordy a laná. Vyriešia problém s uchytením celty alebo priviazaním prístrešku. V kombinácii s kompasom alebo píšťalkou ich môžete nosiť aj ako imidžový doplnok. 

  • Dostatočnú ochranu v prípade zranenia alebo ohrozenia života poskytne núdzová plachta.

5 dobrých tipov, ako prežiť v lese a vyviaznuť bez ujmy na zdraví

Na záver sme zhrnuli niekoľko najdôležitejších princípov a rád, pomocou ktorých dilemu ako prežiť v lese vyriešite podľa najlepších momentálnych možností.

 

  1. Skôr, než sa na výlet, túru alebo trek vyberiete, informujte o tom svojich známych.Pokojne i viacerých, s ktorými ste často v kontakte (bude im podozrivé, ak sa čo i len jeden deň neozvete).
  2. Spoznajte terén skôr, než sa doňho vyberiete.Aký typ šelmy vám môže skrížiť cestu? Ktoré plody sú v danej oblasti a najmä období bezpečné na konzumáciu? Kde všade je zdroj vody?
  3. V prípade komunikačných technológií a lokátorov ako telefón, GPS, kompas a podobne sivždy pribaľte jeden do rezervy. Naučte sa vysielať núdzové signály a správne signalizovať S.O.S.
  4. Nepodliehajte panike. Ak je to možné, zostaňtena mieste alebo nájdite také, kde je pravdepodobné, že by vás mohol niekto nájsť. Bezhlavo blúdiť hore-dole lesom sa však neodporúča.
  5. Nepodceňujte prípravu. Prvý krok ste už urobili, ak ste tento článok prečítali do konca. Tým druhým je zabezpečiť si výbavu a základné veci na prežitie.