Kempovanie na Slovensku: Tipy, ako sa zbaliť a kde sú najlepšie miesta na stanovačku

Kempovanie na Slovensku: Tipy, ako sa zbaliť a kde sú najlepšie miesta na stanovačku>

Kempovanie si na Slovensku získava stále viac priaznivcov. Dôvody sú jasné. Môžete si vybrať, či strávite čas pri vode, v horách alebo si dokonca užiť stanovačku aj so svojím psom. Zároveň nájdete u nás kempy prispôsobené náročnejším i menej náročným dobrodruhom, ktorí skôr vyhľadávajú minimalizmus v objatí prírody. Ak s kempovaním ešte len začínate alebo hľadáte overené tipy na slovenské kempy, čítajte ďalej. V tomto článku sa dozviete:

  • Ako zvládnuť prípravu na kempovanie?
  • Ako sa zbaliť na kempovanie alebo stanovačku?
  • Overené destinácie na kempovanie na Slovensku

Príprava na kempovanie je kľúčová

Skôr, než sa vyberiete za dobrodružstvom, ktoré ponúkajú karavany alebo stany, čaká vás príprava. Od toho, ako dôsledne ju zvládnete, bude závisieť aj úspech kempovania. To najdôležitejšie je plán:

  • výber vhodného termínu na kempovanie, 
  • rozhodnutie, kam stanovať alebo kempovať na Slovensku
  • zabezpečenie výbavy na kempovanie. 

Ako vybrať vhodné miesto na kempovanie alebo stanovačku?

Pri výbere kempu alebo miesta, kde zložíte svoj stan, prípadne zaparkujete karavan, je dôležité zvážiť niekoľko kľúčových faktorov. Na Slovensku si síce nemôžete užiť kempovanie pri mori, no i napriek tomu nájdete miesta, kde sa môžete okúpať, vybehnúť na ľahšiu či náročnejšiu túru alebo sa dokonca úplne vzdialiť civilizácii. 

Mil-Tec stan pre 2 osoby

Veľké množstvo kempov je vhodných pre rodiny s deťmi, ľudí vyhľadávajúcich dostupnosť večernej zábavy alebo celodenných aktivít a dokonca aj pre štvornohých priateľov. A napokon, nemusíte ostávať len na jednom mieste. Aj “tour de camp” v slovenskom podaní má svoje zaručené čaro. Čo je teda pri výbere miesta na kempovanie rozhodujúce?

Prostredie – voda, atrakcie alebo turistika

Samozrejme, jedno nevylučuje druhé. Pokúste sa nájsť miesto, ktoré vám bude vyhovovať najviac. Sami viete, či preferujete kempovanie pri jazere, rieke, uprostred lesov alebo v dostupnosti zaujímavých miest, kam sa môžete vybrať na výlet. Rozhodujúca môže byť aj blízkosť cyklotrás, turistických trás, možnosti rybolovu alebo historických pamiatok.

Dostupnosť a poloha kempingu

Zvážte, ako ďaleko chcete za kempovaním cestovať. Ak plánujete cestu autom, väčšina miest na Slovensku, vhodná na kemping alebo stanovanie bude dostupná do niekoľkých hodín cesty. Možno však vo svojej blízkosti nájdete aj skryté poklady, o ktorých ste vôbec netušili (viď naše tipy nižšie).

Zariadenie a vybavenie kempu

Ráta sa vám viac pobyt v kempe, než zložiť sa niekde v prírode? V tom prípade si vopred overte dostupné možnosti. Príkladom sú sociálne zariadenia, sprchy, prístup k elektrine a taktiež k pitnej vode. Existujú dokonca aj kempy, kde vám karavan alebo stan za stanovený poplatok prenajmú.

Kempovanie má byť v prvom rade bezpečné

Tento faktor zaváži najmä v prípade, ak plánujete kempovať s deťmi. Vo všeobecnosti je však vhodné vopred si zistiť, aké pravidlá sú v danom kempe, aké bezpečnostné opatrenia lokalita zahŕňa, prípadne aké povolenia budete potrebovať (napr. rybolov len s platným rybárskym lístkom a podobne). 

Recenzie kempov a miest na stanovačku

Hľadáte nové miesto na kempovanie? V tom prípade venujte veľký dôraz prieskumu možností. Na internete nájdete webové stránky, prípadne profily na sociálnych sieťach veľkého množstva slovenských kempov. Preklikajte ich a nezabudnite si prečítať recenzie. Zistíte pozitíva, negatíva aj dobré postrehy hneď z prvej ruky. Dobrým tipom, kde nájsť veľa informácií, sú komunity a skupiny na sociálnych sieťach, kde sa ľudia k téme kempovania na Slovensku aktívne vyjadrujú.

Kde na stanovačku na Slovensku?

Ako sa zbaliť na kempovanie alebo stanovačku?

Univerzálny zoznam vecí, ktoré budete potrebovať zrejme neexistuje. Je tu však niekoľko základných, bez ktorých kempovanie rozhodne nie je ono. Všetko, samozrejme, závisí od toho, či budete ubytovaní v kempe, v chatke alebo vo vlastnom karavane/obytnom prívese, či v stane. A taktiež od toho, ako sa plánujete stravovať, prípadne akými aktivitami si chcete vyplniť čas. 

Základná výbava na kempovanie

Všetku potrebnú výbavu na kempovanie prispôsobte tomu, v akom duchu sa kemping alebo stanovačka budú niesť. V prvom rade ide o spôsob nocovania. Zabezpečte si preto vhodný stan pre daný počet osôb. Jednoduchším variantom, je stan v tvare iglu pre dve osoby. Rodina sa však nezaobíde bez väčšieho 4-miestneho stanu. Pre pobyt v náročnejších podmienkach myslite na dostatočne odolné prevedenie a to, ako stan poriadne upevniť

ARMYTEX TIP: Ide o vašu prvú stanovačku, na ktorú si potrebujete zaobstarať stan, prípadne sa obzeráte po nejakom novšom? Overené rady, ako vybrať stan, spacák aj karimatku nájdete v článku v našom blogu.

Ku karavanu alebo prívesu sa vám zíde praktická celta, ktorú môžete použiť aj ako prístrešok. Ochráni vás pred slnkom a vytvorí predĺženú terasu nad kempingovým posedením. 

Čo a ako variť na kempingu či stanovačke?

Varenie a kemping je samostatná kapitola. Ak sa chystáte stravovať v rámci možností kempu, máte o starosť menej. Rovnako, ak je váš karavan vybavený kuchynkou, kde si bez problémov navaríte. V opačnom prípade alebo v miestach, kde na výber nemáte, rozhodne potrebujete alternatívnu kuchynskú výbavu. Kempingový varič a kempingový riad by vo vašej výbave rozhodne chýbať nemali.

Kempingový varič

ARMYTEX TIP: Liehový alebo plynový kempingový varič? A ako vybrať kempingový riad? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájdete v článku Pre aký kempingový varič sa rozhodnúť a čo pribaliť do výbavy?

Oblečenie na kempovanie

Kempovanie aj stanovačka patria k letným aktivitám, preto sa nemusíte obávať, že polovicu ruksaku zaberie oblečenie. Opäť je však potrebné prispôsobiť sa plánovaným aktivitám a charakteru okolia, kde na Slovensku budete kempovať alebo stanovať. 

Pri vode oceníte vzdušné a rýchloschnúce oblečenie a v horách kvalitné outdoorové kúsky, na ktoré sa môžete spoľahnúť aj v prípade náročnejšej turistiky. Zohľadnite aj predpoveď počasia. Ak plánujete túru bez ohľadu na slnečné vyhliadky, nezabudnite na potrebnú výbavu, ktorá vás ochráni aj počas premenlivých dní.

Kempovanie na Slovensku: Tipy na kempy a miesta na stanovačku

Už v úvode sme spomenuli, že kempovanie aj stanovačka na Slovensku ponúkajú naozaj široké možnosti, z ktorých si vyberie každý. Pripravili sme preto zoznam konkrétnych miest a slovenských kempov, ktoré môžete navštíviť.

Kempovanie na Slovensku spojené s turistikou

Tu je najdôležitejšie určiť si približnú lokalitu, kam vás to ťahá, prípadne ako náročnú turistiku by ste chceli absolvovať. Nádherný Slovenský kras ukrýva Kemp Gombasek, v okolí ktorého nájdete množstvo jaskýň a hradov. V Malej Fatre môžete vyskúšať Camping Belá v Nižných Kamencoch a vydať sa do malebnej malofatranskej prírody. A ak vás lákaju naše veľhory, s otvorenou náručou vás privíta Autocamp Tatranská Štrba.

Slovenské kempy pri vode

Leto, kúpanie a stanovačka. Kto by odolal? Krásne prostredie, super vodné vyžitie a milý personál vás čakajú v kempe na Novej Duchonke. Ak by ste radi preskúmali nejaké z miest na stanovačku, ktoré sa ukrývajú roztrúsené v humnách po Slovensku, rozhodne navštívte Kemp Lúka pri štiavnickej Richňave. Za zmienku stoja  aj rybníky v Opatovciach, kempovanie na seneckých Slnečných jazerách alebo Kemp Dolná Strehová v blízkosti kúpaliska.

Kempovanie a rybačka k sebe patria

A na Slovensku máme veľké množstvo miest, ktoré vás o tom presvedčia. Stačí sa zbaliť, nahodiť udicu a čakať na úlovok. Napríklad v kempe Teplý vrch s jazerom, kde to doslova vrie alebo v Nitrianskom Rudne na úbočí Strážovských vrchov. Celoročný kemping a rybačku si dokonale užijete v Opatovciach na Farme Ryby alebo v neďalekom Kempingu Vodník v Svätom Jure nad Hronom.

Kde stanovať na Slovensku s deťmi?

Ak plánujete rodinné kempovanie alebo stanovačku aj s tými najmenšími, budete zrejme vyberať ešte pozornejšie. Rozhodujúca býva najmä dostupnosť rôznych aktivít a možnosti, ktoré kemp ponúka. Slovenské kempy ponúkajú rôznu úroveň vybavenia a štandardu, čo, samozrejme, kráča aj ruka v ruke s cenou. Tu je zoznam niekoľkých z nich, ktoré patria medzi najobľúbenejšie:

Kempovanie na Slovensku ponúka naozaj širokú paletu možností. Veríme, že aj vďaka našim radám a tipom na obľúbené kempy nájdete ten, kde si užijete stanovačku alebo camping podľa vašich predstáv.