Camping v prírode. Ako vybrať vhodný stan, spací vak či karimatku?

Camping v prírode. Ako vybrať vhodný stan, spací vak či karimatku?>

Camping je jednou z možností, ako stráviť čas v prírode a ubytovať sa doslova pod šírym nebom. Zapáčil sa vám tento spôsob nocovania, no chýba vám potrebná výbava? Poradíme vám, ako si vybrať stan, spací vak či karimatku, ktoré splnia vaše nároky a camping sa tak zaručene stane vašou obľúbenou voľnočasovou aktivitou. 

V článku sa dozviete:

  • čo všetko treba zohľadniť pri výbere stanu
  • že nie je spací vak ako spací vak
  • že pribaliť si karimatku a iné doplnky nie je zlý nápad

Váš stan, váš hrad. Ako vybrať stan, ktorý splní vaše očakávania na camping?

Hoci by sa mohlo zdať, že je výber stanu jednoduchou záležitosťou, opak je pravdou. Camping sa môže premeniť na nepríjemný zážitok, ak váš stan nebude spĺňať svoj účel. Dnes si navyše môžete vybrať z množstva stanov, ktoré sa líšia tvarom, materiálom, konštrukciou, ale i komfortom, ktorý vám tie lepšie bez problémov zabezpečia. 

Aké sú teda kritéria, ktoré by ste mali pri kúpe nového stanu celkom určite zohľadniť?

Veľkosť stanu je o počte ľudí aj výbave

To, ako veľký stan si vyberiete, záleží najmä od počtu osôb, ale taktiež od množstva batožiny, ktorú doň potrebujete uložiť. Pri niekoľkodňových trekoch je výbava predsa len väčšia, než v prípade, ak sa rozhodnete pre malé prespávacie dobrodružstvo u kamarátov na záhrade. Na príležitostné použitie či camping v blízkosti svojho auta, kde máte všetko potrebné, postačí pre dvojicu menší stan s dostatočnou ochranou pred možnými zrážkami. V prípade väčšej skupiny sa však určite rozhliadnite po stanoch, ktoré bez problémov poskytnú provizórnu strechu nad hlavou väčšiemu počtu ľudí, prípadne i vašej výbave.

Stan 4-miestny priestranný s predsieňou a prístreškom

Komfort v stane počas campingu

Opäť raz platí, že pre komfortnejšie riešenie, najmä z pohľadu rozlohy stanu, sa rozhodujú najmä tí, pre ktorých nie je pobyt v prírode len občasnou záležitosťou. V prípade, že vás a vašu rodinu camping chytil doslova za srdce, mali by ste sa rozhliadať po stanoch, ktoré disponujú napríklad i oddelenými priestormi a taktiež výškou, ktorá vám umožní v stane pohodlne fungovať, napríklad v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok. Odolný 4-miestny stan s praktickou strednou časťou, ktorá slúži na uskladnenie výbavy alebo ako oddelenie medzi dvoma samostatnými priestormi, je pre tieto prípady ideálnym riešením. 

Konštrukcia stanu napovedá o odolnosti

Ale taktiež o spomínanom komforte stanovania, bezpečnosti či čase, ktorý stavbou vášho provizórneho príbytku strávite. Klasické stany v tvare iglu patria k najrozšírenejším pre nadšencov campingu a pobytu v prírode. Nahradili tak klasické stany v tvare písmena A, ktoré však stále nájdete v ponuke aj dnes. Pre občasný spánok pod holým nebom v nenáročných podmienkach, v spojení s jednoduchou manipuláciou, sú priam ideálne. Odolnejšie stany sú v tvare kupoly alebo takzvané geodetické stany, ktoré poskytujú bezpečné útočisko aj v extrémnych podmienkach. V tomto prípade však rátajte s komplikovanejšou konštrukciou.

Výber stanu ovplyvňuje terén a podmienky na camping

To, či sa chystáte do hôr na turistiku spojenú so stanovaním, alebo budete kempovať v stanovom mestečku pri pláži, má rozhodujúci vplyv na podmienky, aké na stan klásť. Svoju rolu zohráva napokon aj ročné obdobie. Ostrieľaní turisti vedia, že každý gram výbavy naviac dokáže vo veľkej miere ovplyvniť celý zážitok z túry. Na druhej strane však platí, že spánok v prírode v nevyhovujúcich podmienkach tiež nie skvelou turistickou vyhliadkou. Kľúčovým riešením je kompromis a výborná znalosť trasy či predpoklad podmienok, v akých budete stan používať.  

Náš TIP: V prípade stanovania v prírode spojenom s turistikou nezabudnite zohľadniť aj vhodnú obuv. Overené rady pri jej výbere nájdete v článku Turistická obuv musí sadnúť. Ako si vybrať tú najvhodnejšiu?

3 tipy, na čo nezabudnúť pri výbere stanu na camping

Našli ste ideálny stan podľa vašich predstáv? V tom prípade si nezabudnite overiť ešte niekoľko dôležitých parametrov a informácií. Tie vám pomôžu napríklad vo chvíli, ak sa rozhodujete medzi dvoma či viacerými modelmi.

Všímajte si informácie o konštrukcii, materiáloch či vodný stĺpec

Všetky tieto údaje by mali byť uvedené v popise výrobku. Vodný stĺpec vás informuje o odolnosti stanu voči zrážkam, alebo inak povedané, nakoľko je stan vodeodolný. Hodnota vyššia ako 1300 mm vám zabezpečí ochranu pred nepriazňou počasia. 

Avšak pozor. Rozhodujúce sú nielen informácie o povrchových materiáloch (najčastejšie polyester, polyuretán, nylon a pod.), ale taktiež takzvaný záter (polyuretánový, silikónový a pod.), ktorý zabezpečí práve spomínanú vodeodolnosť. Z odolnejších materiálov vyhrávajú najmä konštrukcie z vylepšeného laminátu (durawrap, duraflex, wrapflex a pod.) a odolný dural. 

Vetranie a farba stanu sú dôležité faktory

Našli ste vyhovujúci stan s dostatočným stĺpcom vody? Pozor však, aby vás vlhkosť neprekvapila vo vnútri stanu. Ak sa pýtate, ako je to možné, odpoveď je jednoduchá – kondenz. Práve z tohto dôvodu si všímajte aj otvory, pomocou ktorých môžete zabezpečiť dostatočné vetranie (najmä v stanoch so spomínaným záterom). Ideálnym riešením je premyslený systém odvetrávania celého stanu alebo stany so vstupom na viacerých stranách, pomocou ktorých bude vetranie jednoduchou záležitosťou. 

A čo farba stanu? Je prirodzené, že zálesáci dušou i telom siahnu najskôr po stane s prírodnými farbami. Rodinný camping však výrazne ovplyvní fakt, že v stane svetlej farby bude znesiteľnejší aj pobyt počas teplých slnečných dní. Naopak, v tmavých stanoch vás neprebudia hneď prvé ranné lúče. 

Kvalitný dvojmiestny stan

Detaily, ktoré dokážu camping spríjemniť

Prvým, a jedným z najdôležitejších detailov, je sieťka proti hmyzu. Stan s moskytériou je neodmysliteľným najmä počas teplejších mesiacov, kedy je hmyz aktívny. Ak plánujete kempovať s menšími deťmi, je doslova nevyhnutnosťou. Napríklad aj pri vyššie spomínanom vetraní, počas ktorého sa do stanu nedostanú neželaní návštevníci. 

Skvelým pomocníkom na všestranné využitie je napríklad stále obľúbenejšia celta. Ľahučká a dokonale skladná. S použitím kolíkov na upevnenie môžete stan dodatočne ochrániť alebo predĺžiť plochu chránenú pred slnečnými lúčmi. Provizórny prístrešok nad kempingové sedenie si tak vytvoríte napríklad kdekoľvek, kde celtu môžete lanami uviazať o stromy. 

Ako vybrať spací vak – nevyhnutnú súčasť výbavy na camping

K stanovaniu či campingu patrí okrem prístrešku aj niečo, čo vás počas noci zahreje a poskytne vám dostatok pohodlia aj v prípade spánku pod holým nebom. Reč je o spacích vakoch. Ak výber spacáku nezanedbáte, celkom určite si pobyt v prírode užijete naplno. Bez pocitu večerného chladu alebo nedostatočného spánku. Čo všetko by vás malo zaujímať, ak práve zvažujete jeho kúpu?

Tepelné parametre spacáku

Štítok alebo popis spacáku by mal obsahovať tri dôležité údaje, ktoré s tepelným komfortom spacáku súvisia. 

high comfort – teplota, pri ktorej je spánok v spacom vaku príjemný 

low comfort – teplota, pri ktorej je spánok v spacom vaku znesiteľný

extrem – teplota, pri ktorej spací vak udrží telesné funkcie bez poškodenia

Práve tieto tri údaje vám napovedia, či váš nový spacák zabezpečí dostatok ochrany a tepelnej pohody v prostredí, v ktorom ho plánujete využívať. Ak hľadáte spací vak pre dámu, orientujte sa podľa údaju high comfort. Páni nepocítia diskomfort pri údajoch v kolonke low comfort. 

Tvar spacieho vaku

Povedz mi, ako spíš a ja ti poviem, aký spacák si vybrať. Aj takto by sa dal zhrnúť výber spacieho vaku podľa tvaru. Kým kedysi platilo, že spacáky pripomínali deku zloženú v polovicu, dnes sa častejšie stretávame s tvarom pripomínajúcim múmiu. Spací vak v tvare obdĺžnika nájdeme často aj v rámci profesionálnej výbavy ozbrojených zložiek. Spánok v ňom nie je obmedzujúci a poskytuje dostatok komfortu v ľubovolnej spánkovej polohe, prípadne vo väčšej verzii aj pre 2 ľudí. Nadšenci campingu a turisti však skôr siahajú po múmiovitých spacích vakoch, ktoré skvele udržujú teplo a zväčša sú ľahšie na transport. Tie sú ideálne pre každého, kto dokáže prespať väčšinu noci v jednej polohe a do spacáku sa doslova zakukliť.

Spací vak zo 100% bavlny

Materiál, z ktorého je spací vak vyhotovený

Tých je na výber hneď niekoľko. Prírodný variant – perie, patrí k výplni, ktorú zaručene neoľutujete, avšak je potrebné pripraviť sa na vyššiu investíciu. Perie skvele izoluje a je ľahké (teda ideálne na prenos). Nevýhodou je jeho potreba impregnácie, keďže prípadná vlhkosť dokáže vo veľkej miere ovplyvniť jeho schopnosti. Najčastejšie používaným materiálom, z ktorého sú spacie vaky vyrobené, je duté vlákno. Síce syntetické, no s výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Nuž, a napokon je tu dekovina, ktorá patrí k finančne najmenej náročným materiálom, avšak aj najmenej praktickým

Karimatka a doplnky, vďaka ktorým si camping užijete naplno

Ak už presne viete, ktorý stan a spací vak si vybrať, nastal ten správny okamih na dôležité detaily. Pretože aj tie dokážu zachrániť nejednu nepríjemnú situáciu, ktorá môže zmeniť spánok v prírode na nie práve príjemný zážitok. 

Karimatka alebo podložka pod spací vak chránia pred chladom

Nerovný a tvrdý terén v mieste spánku si vyžaduje zopár šikovných pomocníkov. Kým ho vďaka poľnej lopatke, ktorú nájdete aj v minimalistickej skladacej verzii, bez problémov vyrovnáte, váš chrbát sa zrejme drobným nerovnostiam pod spacákom nepoteší. To, čomu však rozhodne áno, je karimatka. Alebo praktická podložka pod spacák v prenosnej skladacej verzii

Hamaka pre dobrodruhov, ktorí radi skúšajú nové veci

Spánok na zemi pod holým nebom či v stane napokon nie je jedinou možnosťou, ako si užiť prírodu a camping. Kým je v exotických krajinách úplne bežnou realitou, u nás po nej siahajú ľudia väčšinou v prípade, ak si chcú dopriať relax. Reč je, samozrejme, o sieti. Nie však na hojdanie, ale na spanie. Takzvaná hamaka ponúka alternatívu pre klasické stanovanie a otvára spánku v pod hviezdami nový rozmer. Vyskúšate?

Sieť na spanie Hamaka

Stany, spacáky, karimatky, skladnú deku i všetku potrebnú výbavu na camping nájdete v Armytex-e spolu s odborným poradenstvom na jednom mieste. A aby ste boli pripravení na všetko, nevynechajte náš článok o doplnkovej kempingovej výbave, vďaka ktorej si bez problémov navaríte vonku, kedykoľvek vás prepadne hlad.