Ako upevniť stan či prístrešok, aké lano alebo karabínu použiť? Pevný uzol je základ

Ako upevniť stan či prístrešok, aké lano alebo karabínu použiť? Pevný uzol je základ>

Karabína patrí k základnej výbave každého horolezca, skialpinistu, ale i milovníka campingu a turistu. Mnohokrát je ideálnou voľbou, pomocou ktorej rozlúsknete dilemu ako najlepšie upevniť stan, celtu alebo prístrešok. Ďalšou alternatívou je spoľahlivý a pevný uzol. V nasledujúcom článku sa dozviete:

  • aké druhy a typy karabín existujú 
  • ako si vybrať vhodnú karabínu
  • aké rôzne uzly máte pri upevňovaní na výber

Karabíny ako univerzálni pomocníci. Ktorá bude pre vás najlepšia?

V ponuke karabín zaloví zrejme každý nadšenec outdoor aktivít. Sú teda veľakrát aj základnou súčasťou výstroja, najmä v prípade horolezcov. Ich význam však dokážete oceniť aj vtedy, keď zrovna neholdujete výškam a sklanatým previsom. 

Kedy sa vám karabína zíde?

  • ako súčasť turistického výstroja pri upínaní na taktickú vestu
  • pri rybárčení
  • pri stavbe prístrešku, stanu alebo upevnení celty 
  • pri istení sa v prípade nebezpečnej situácie
  • pri zachytení rôznych predmetov, vďaka čomu budete mať voľné ruky

Karabíny na lano, horolezecké kabíny a mnoho ďalších. Ako sa v nich vyznať?

Určite ste si všimli, že karabíny majú rozličné tvary a veľkosti. Okrem rozdielov, ktoré sú rozpoznateľné na prvý pohľad, sa líšia aj rôznymi materiálmi, z ktorých sú vyrobené (oceľ, titán, dural) a taktiež doplnkami či praktickým detailom, akým je ich množstvo v jednom balení. 

HOROLEZECKÉ KARABÍNY

V prípade horolezcov je karabína skutočne must-have výbavou, keďže ju používajú priamo na istenie sa a lezenie po skalách. Horolezecká karabína by mala byť v každom smere dostatočne pevná a odolná. O jej vlastnostiach rozhoduje aj vyššie spomínaný tvar a taktiež spôsob zabezpečenia – teda poistka a zámok, ktoré sú jej súčasťou.

Podľa tvaru rozoznávame cenovo najdostupnejšie oválne karabíny (TYP X), ktoré však neslúžia primárne k isteniu pri horolezectve, ale skôr ako doplnok pri iných aktivitách (vytvorenie kladky a podobne). V prípade horolezeckých karabín hruškovitého tvaru (TYP H) je ich využitie najčastejšie ako súčasť vytvorenia štandu alebo istenia v kombinácii s polovičným lodným uzlom. Najistejšia z pohľadu bezpečnosti je karabína v tvare “D” alebo známy “TYP B”, ktorý možno bez obáv na istenie sa použiť. Obľúbeným typom sú aj ferratové horolezecké karabíny so spoľahlivou poistkou a mohutným telom, ktoré zvláda aj nárazy. 

KARABÍNY NA LANO A INÉ TYPY

Okrem horolezeckých karabín existuje aj veľké množstvo takých, ktoré síce svojou pevnosťou a bezpečnosťou nie sú vhodné na istenie, no skvele poslúžia pri iných aktivitách. Príkladom je jednoduchá, no praktická karabína so skrutkou alebo iný variant – karabína v tvare S, pomocou ktorej si na batoh, opasok alebo vestu môžete upevniť rôzne menšie časti turistickej výbavy. Vďaka praktickému setu karabín na kemping môžete napríklad upevniť prístrešok alebo stan o pevné časti v okolí či dokonca jednu celtu o druhú navzájom. V prípade doplnkových karabín môžete naviac natrafiť aj na také, ktorých súčasťou je oceniteľný pomocník pre každého, kto sa pohybuje v teréne. Príkladom je karabína s kompasom alebo paracordová karabína s kresadlom.

Ako si vybrať karabínu?

Je teda jasné, že základným parametrom, podľa ktorého by ste sa mali pri výbere karabíny rozhodovať, je účel, na ktorý ju plánujete používať. Špeciálne horolezecké karabíny využívajú aj pracovníci vo výškach či pilčíci. Výber vhodnej karabíny by ste teda nemali rozhodne zanedbať, ak patríte do tejto kategórie. Poradiť sa s odborníkom a ubezpečiť sa, či karabína spĺňa potrebné normy, je teda na mieste. 

Ak však hľadáte karabínu ako súčasť výstroja alebo turistickej výbavy, mala by vás zaujímať napríklad nosnosť, materiál, z ktorého je karabína vyrobené a praktické využitie (rôzne doplnky). Platí totiž, že na upevnenie vreckovej baterky a ťažšieho bremena (ťahanie nákladu, vytvorenie kladky) zrejme použijete úplne dve rozličné karabíny.

Lano – pomocník, keď neviete, ako upevniť prístrešok

Paracordové lano na upevnenie stanu

Ak sa chystáte upevniť prístrešok a nemáte zrovna po ruke karabínu, prípadne sa upevniť pomocou nej nedá, prichádza na rad lano. Rovnako, ako v prípade karabíny, máte na výber z množstva typov. Tie sa líšia nielen tým, aké sú dlhé a pevné, ale taktiež materiálovým vyhotovením (nylon, polypropylén a pod.) a z neho vyplývajúcou odolnosťou. Dnes sú populárne paracordové laná, ktoré navyše môžete nosiť stále po ruke v podobe efektného a praktického paracord náramku. Vyznačujú sa vysokou odolnosťou a taktiež rôznym spôsobom využitia. Napríklad aj v prípade, ak potrebujete upevniť zakrývaciu plachtu a vytvoriť tak prístrešok alebo spevniť stan, či podporiť jeho stabilitu priviazaním o nejaký pevný bod.

NÁŠ TIP: Viac o paracord náramku a taktiež návod, ako si ho svojpomocne upliesť, nájdete v článku Náramok paracord – čo to je, na čo slúži a ako ho upliesť?

Poznáte však aj techniku, akou lano čo najlepšie uviazať, aby spoj splnil vaše očakávania? 

Typy uzlov. Ako uviazať pevný uzol, ktorý vydrží?

Ak máte po ruke vhodné lano, najčastejšia otázka, ktorá prichádza, znie: “A ako urobiť uzol?” Nuž, pravdou je, že nie každý ovláda rôzne typy uzlov či dokonca vie, ako sa viaže námornícky uzol. Existuje množstvo uzlov, ktoré napríklad využívajú horolezci, jachtári či rybári, avšak v prípade upevnenia prístrešku je vám ich zložitá technológia uväzovania skutočne zbytočná. Spoznajte jednoduché spôsoby, ako uviazať lano tak, aby prístrešok odolal aj v náročnejších podmienkach. 

Ako uviazať lodný/námornícky uzol?

Námornícky alebo lodný uzol patrí svojim názvom k najznámejším uzlom. Ide totiž o takzvaný kotviaci uzol, ktorý má naozaj rôzne využitie. Vďaka nemu uchytíte lano o strom alebo napríklad aj k vyššie spomínaným karabínam. Okrem toho, že ide o pevný spoj, je možné ho ľahko rozviazať alebo nastaviť dĺžku lana. V podstate môžete využiť hneď dva typy uzlov – lodný uzol viazaný a lodný uzol nahadzovaný (ak je možné uzol nahodiť na kôl, tyč či podobný pevný bod).

Ako uviazať uzol, ktorý vydrží

POSTUP č. 1 – LODNÝ UZOL NAHADZOVANÝ

Prekríženými rukami nad rozprestretým lanom uchytíme lano na dvoch miestach. Ruky vrátime na pôvodné miesto, pričom lano stále držíme v rukách. Ruky nevytáčame a dve vzniknuté slučky položíme na seba v poradí tak (vymeníme poradie), aby v strede uzlu vzniklo prekríženie lán. Konce lana následne zatiahneme podľa potreby.

POSTUP č. 2 – LODNÝ UZOL VIAZANÝ

Lanom obkolesíme strom (iný pevný predmet), pričom kratší koniec križuje dlhší najprv z vrchnej časti a po druhom obkolesení zo spodnej časti. Následne koniec lana prevlečieme spod spodnú slučku a zafixujeme tak obe slučky, aby sa uzol nerozplietol. 

Kvalitné paracord lano

Pevné oko vďaka dračiemu uzlu

Dračí uzol, prípadne odolnejší dvojitý dračí uzol je spôsob, ako jednoducho a zároveň pevne uviazať lano o jeden bod. Prvým krokom je vytvorenie očka. Koniec lana následne prevlečiete vrchom očka a vediete ho okolo pevnej časti smerom znova do očka. Vzniknutý uzol stačí stiahnuť. V prípade dvojitého dračieho uzla je postup rovnaký, len na začiatku vytvoríte dve očká, ktoré položíte na seba. 

Starý známy kotvový/líščí uzol

Patrí k jedným z najjednoduchších uzlov, možno si ho dokonca pamätáte ešte z detstva. Takzvaná kotva slúži k pevnému spoju s oporným bodom (strom, kôl a podobne) a je možné vytvoriť ho zvlášť pomocou prstov a následne prevliecť a utiahnuť alebo sa dá vytvoriť aj na predmete bez prevliekania. Základom je nájsť bod na lane, v ktorom bude požadovaný spoj, resp. kotva a v tomto bode lano prehnúť. 

Do vzniknutého priestoru smerom zhora vložíte 2 prsty a pohybom smerom “von” naberiete na palec a ukazovák okraje lana a vytvoríte tak dve slučky. Tie stačí k sebe priložiť a kotva je hotová (pripravená na navlečenie na predmet). V prípade líščieho uzla platí, že čím väčšia záťaž je naň vyvíjaná, tým je pevnejší. Taktiež je možné takýto uzol vytvoriť v dvojitej verzii.


Množstvo rôznych spôsobov a taktiež variantov, ako uviazať pevný uzol, je skutočne veľké. Pre upevnenie prístrešku, stanu alebo celty vám však celkom iste postačí poznať a natrénovať si niektorý z vyššie uvedených. Ak vás zaujíma kompletný postup a praktické tipy, ako si postaviť bunker v lese v prípade, ak nemáte stan po ruke, všetko potrebné sa dozviete v článku v našom blogu. A skôr, než vyrazíte za dobrodružstvom, nezabudnite svoju výbavu doplniť o spoľahlivé karabíny.