Náramok paracord – čo to je, na čo slúži a ako ho upliesť?

Náramok paracord – čo to je, na čo slúži a ako ho upliesť?>

Paracord je parašutistické lano alebo inak povedané šnúra, ktorá má široké využitie v turistike, pri kempovaní či outdoorových alebo survival aktivitách. Efektné a obľúbené spracovanie lana do paracord náramku je základom výbavy každého army nadšenca alebo vášnivého trakera.

Prečítajte si, aké sú jeho výhody a ako si paracord náramok pomocou jednoduchého návodu môžete ľahko upliesť aj sami.

Paracord lano – zloženie a aké typy okrem paracord 550 poznáme

Z čoho je paracord lano vyrobené?


Paracord je vyrobený zo 100% nylonu. Rozmach tohto syntetického materiálu bol zaznamenaný najmä v období druhej svetovej vojny, kedy práve nylonové vlákna nahradili prírodný hodváb (USA ho nemohli dovážať z Japonska, keďže boli vo vzájomnom konflikte) a stali sa neoddeliteľnou súčasťou konštrukcie padákov a padákových šnúr. Po skončení vojny sa výrobcovia nylonu opäť sústredili na odevný priemysel, no nylonové paracordové laná dosiaľ v oblasti army nič lepšie nenahradilo. 

Paracord lano - zloženie

Prierez paracord lanom

Paracord sa skladá z plášťa a jadra. Jadro tvorí obvykle sedem vlákien, z ktorých každé jedno tvoria tri ďalšie tenšie vlákna. Vonkajší plášť je taktiež z nylonových vlákien, ktorých je 32.  

Paracord 550 a ďalšie rôzne typy paracord lana

Poznáme niekoľko typov paracord lana. Z najznámejších šiestich, ktoré sa začali vyrábať na základe objednávky vojska, je najčastejšie používaným a vyhľadávaným lano s názvom paracord 550. Čo to znamená? Číslo 550 označuje maximálnu váhu (záťaž), ktorú by malo lano udržať. Údaj sa však uvádza v librách, preto v prepočte hovoríme približne o 250 kilogramoch. Okrem lana paracord 550, ktoré sa označuje aj ako TYP 3, sa môžeme stretnúť s lanami typu 1 – 6. Tie, v závislosti od konkrétneho typu, odolávajú záťaži od 95 až do 750 libier.  

Aké využitie a výhody má paracord náramok?

Ak vás zaujíma, ako sa z paracord lana stal praktický náramok, presné informácie len ťažko zistiť. Nepodložené zdroje tvrdia, že po tom, ako paracordové laná z padákov vojaci zbierali dokonca aj na nepriateľskom území, aby ich mohli znova použiť, z dlhej chvíle ich začali splietať do náramkov.

Najväčšou výhodou paracord lana, aj v prípade, ak je efektne zapletené do paracord náramku, je najmä jeho pevnosť a odolnosť. Vďaka týmto vlastnostiam sa na lano môžete spoľahnúť, ak potrebujete ťahať či upevniť ťažšie objekty alebo zabezpečiť pevné viazanie pre konštrukciu provizórneho prístrešku. Skvelým tipom na darček pre nadšenca outdoorových aktivít a turistu je náramok doplnený o praktické detaily, ako napríklad paracord náramok s kompasom. Využitie paracord lana je však skutočne široké, a to nielen v military a army oblasti. Kde všade sa vám zíde?

Praktický náramok - paracord

Využitie a druhy paracord náramkov

Stavba prístrešku

Nadšenci turistiky vedia, že paracordové lano do výbavy nevyhnutne patrí. V lese si pomocou neho môžete vybudovať prístrešok. Sedem vnútorných vlákien môžete použiť na zviazanie nosných konštrukčných prvkov alebo pomocou lana vzniknutého rozpletením náramku jednoducho priviažete celtu o stromy, aby ste vytvorili provizórnu strechu.

NÁŠ TIP: Postup, ako si v lese zostrojiť spoľahlivý prístrešok, nájdete v článku Návod, ako postaviť v lese bunker.

Ulovte si pomocou náramku rybu

Hneď po suchom a chránenom mieste na úkryt prichádza moment, keď sa ocitnete v stave núdze a je potreba zahnať hlad. Paracord náramok vám pomôže uloviť si rybu, ak sa nachádzate v blízkosti vodného zdroja. Na najtenšie vlákna paracord lana môžete uviazať háčiť a nahodiť návnadu. Alternatívou, i keď o niečo komplikovanejšou, je upletenie záchytnej siete, do ktorej môžete naloviť menšie rybky na plytčine.

Založte vďaka paracord náramku oheň

Možno to znie neuveriteľne, no aj pomocou náramku a jednotlivých vlákien v ňom možno vytvoriť teplo a svetlo v podobe ohňa. Hoci je návod o niečo zložitejší, v skratke uvedieme, že princíp spočíva vo vzniknutom trení, keď vlákno upevníte v tvare luku. Pohodlnejšia verzia znie – zaobstarať si paracord náramok s kresadlom

Paracord lano ako škrtidlo

Silné lano zviazané v podobe praktického náramku sa osvedčilo aj vo chvíľach, kedy je potrebné zachrániť si život. Doslova survival význam naberá lano ako prípadné škrtidlo alebo pomôcka na upevnenie dlahy či zostavenie nosidiel.

Náhradné šnúrky do topánok alebo zubná niť

Vhodná obuv do terénu je alfou omegou dobre pripraveného turistu alebo vojaka. Na čo však často nemyslíme je detail, akými sú práve šnúrky do topánok. Pri outdoor aktivitách sa ľahko môže stať, že sa šnúrky roztrhnú a pokračovať v turistike s takouto topánkou môže niekedy znamenať aj ohrozenie života. V tejto chvíli poslúži aj jednoduchá paracord kľúčenka, ktorú rozpletiete, konce zatavíte proti páraniu teplom a voilà… Nové šnúrky sú na svete. Paracord, či skôr najtenšie nylonové vlákna z neho, môžete dokonca využiť aj ako efektívnu zubnú niť v prípade, ak sa vám pomedzi zubmi zachytí kúsok potravy alebo si potrpíte na zubnú hygienu aj v neočakávaných momentoch.

Symbolický význam paracord náramku pre vojakov

Darovať rukujúcemu vojakovi paracord náramok na rozlúčku znamenalo nielen posilniť jeho výzbroj, ale taktiež prejaviť spolupatričnosť a vzájomnú previazanosť s ostatnými členmi oddielu. Mnohí vojaci v nosení náramkov pokračovali v momente, keď sa vrátili z bojiska domov a zaradili sa do bežného života. V ich kruhoch to taktiež znamenalo, že nosením paracord náramku prejavujú sústrasť nad stratou priateľa v boji

Vojenskí veteráni si dokonca z pletenia a následného predaja paracord náramkov urobili formu príjmu a cestu, ako sa opäť zaradiť do spoločnosti. Popularita náramkov narastala spolu so zvyšujúcim sa podvedomím a symbolikou, ktorú predstavovali. Druhým rozmerom bolo, že prevedenie náramku bolo skutočne atraktívne a možnosti jeho dizajnu nadobudli nový rozmer s príchodom rôznych farebných prevedení. 

Napokon, paracord náramok si môžete upliesť aj sami. Jediné, čo k tomu potrebujete, je šnúra na upletenie náramku a vedieť, ako na to.

Šnúra na upletenie náramku - paracordu

Paracord náramok – návod, ako si ho upliesť vlastnoručne

Spôsobov, ako upliesť náramok z paracord lana je niekoľko. Medzi najzákladnejšie patrí vzor cobra. Postupný návod krok za krokom si môžete prejsť spolu s nami. Všetko, čo budete potrebovať, je už spomínané lano, nožnice, koncový klip alebo zapínanie na náramok, pravítko a zapaľovač na zatavenie odstrihnutých koncov. 

Samozrejme, je možné vytvoriť si aj viacfarebný náramok, kde potrebujete jednotlivé konce lana vzájomne zataviť, avšak to je už o niečo vyšší level pletenia. Aký je návod na vytvorenie jednoduchého paracord náramku so vzorom cobra?

Krok prvý: Dvakrát meraj a raz strihaj

K tomu, aby mal náramok správnu dĺžku, je potrebné vopred si lano odmerať a rozrátať, koľko ho budete potrebovať. Najdôležitejšia informácia znie – na jeden centimeter náramku budete potrebovať približne desať centimetrov paracord lana. Plus je potrebné rátať s miernou vôľou a upevnením o koncový mechanizmus. 

Príklad: Na zápästie s dĺžkou 20 cm je potrebné rátať s celkovou dĺžkou náramku 23,5 cm. Dĺžka potrebnej šnúry alebo lana je 275 centimetrov.

Ak vieme, akú dĺžku budeme potrebovať, môžeme koniec lana prestrihnúť a zataviť zapaľovačom. 

Krok druhý: Uchytenie o koncový mechanizmus klipsu alebo karabínky

Prvým uzlom je známe prevlečenie cez očko vzniknuté preložením dvoch koncov. Oba konce je potrebné najprv prevliecť cez otvor karabínky, ktorý slúži na uchytenie k lanu. Avšak pozor, nie zospodu, ale zhora. Po pretiahnutí oboch koncov vznikne malá slučka, cez ktorú je potrebné konce opäť pretiahnuť a upevniť. 

Podobne budeme postupovať aj na druhej strane, kde opäť smerom zhora cez určený otvor prevlečieme oba konce lana. Druhý koniec svorky umiestnime približne do dĺžky, ktorú má mať výsledný náramok. A môžeme začať viazať sľučky. 

Krok tretí: Sprava doľava a zase naopak

Princíp vytvárania vzoru kobry spočíva v tom, že pomocou dvoch voľných koncov lana sa vytvárajú uzly striedavo na ľavej a pravej strane. Konštrukciu alebo inak povedané kostru pre uzly tvorí dvojlinka vo vopred nastavenej dĺžke. Samotný uzol vzniká tak, že si vezmete jednu z bočných šnúrok (dve stredové tvoria už spomínanú kostru) a pretiahnete ju popod stredovú kostru. Následne pod ňu pretiahnete druhú bočnú šnúrku a vyvediete ju cez očko nad stredovou šnúrou. 

Posledným krokom je pevné utiahnutie a na jednej strane vám vzniká očakávaný uzol. Striedaním strán vytvoríte napokon obľúbený paracord náramok s najznámejším vzorom.

Krok štvrtý: Posledným krokom pri výrobe paracord náramku je zatavenie

Ak budete postupovať podľa vyššie uvedeného návodu, nemusíte sa trápiť, ako upevníte o paracord náramok druhú časť plastového klipu, svorky alebo karabínky. Keďže sme tento krok už zrealizovali hneď v začiatku, postačí, ak na konci odstrihnete obe šnúry, ktorými ste uzly vytvárali a zapečatili ich pomocou nahriatia

Hotový paracord náramok

Podarilo sa vám zachytiť a najmä pochopiť, ako upliesť paracord náramok? Návodov je, samozrejme hneď niekoľko. Ten náš by sme zaradili skôr k tým jednoduchším. Ak sa vám však do toho nechce, poobzerajte sa v naše ponuke hotových paracord náramkov, z ktorých si zaručene vyberiete.