Návod, ako postaviť bunker v lese

Návod, ako postaviť bunker v lese>

Nocovanie v prírode môže mať rôzne podoby. Kým niektorí považujú kempovanie alebo stanovačku za opustenie svojho štandardného domáceho komfortu, sú takí, ktorí dokonca idú aj ďalej. Zamilovali ste si prírodu natoľko, že spací vak už patrí k vašej povinnej výbave na potulkách? V tom prípade je tento článok presne pre vás. Vyskúšajte si na okamih život zálesáka či trampa, ktorý prečká noc vonku bez pohodlia stanu

Prinášame návod, ako postaviť bunker v lese, kde nájsť preň ideálne miesto a taktiež čo robiť v prípade, ak sa ocitnete v neplánovanej situácii, kedy je bunker v lese vytvorený výhradne z prírodných materiálov vašou poslednou záchranou na bezpečné prenocovanie v prírode. 

Skôr, než sa pustíte do bunkra, vyberte jeho miesto

Tento bod je kľúčový. Výrazne totiž ovplyvňuje bezpečnosť vášho prenocovania v úkryte. Existuje totiž niekoľko overených rád, ktoré vám pri výbere najvhodnejšieho miesta na bunker pomôžu. Najmä, ak ho plánujete využívať opakovane a zdieľať s podobnými nadšencami – zálesákmi. V ideálnom prípade vám bude veľmi nápomocné, ak terén a prírodné pomery v okolí dobre poznáte.

  • Vyhnite sa frekventovaným miestam, lesným chodníčkom, poľovníckym posedom, okoliu krmelcov a podobne.

  • Všímajte si okolie a porast. Ak sa nachádza blízko miesto, kde sa s obľubou zdržiava zver, pokračujte v hľadaní ďalej.

  • Myslite aj na miesto pre ohnisko. V noci a v prípade i v chladnejšom počasí sa bez neho ťažko zaobídete.

  • Bunker v priamej blízkosti vodného zdroja nie je ideálny nápad. Prameň môže slúžiť ako napájadlo pre zver alebo lákať zvýšený počet turistov.

  • Nevyberajte si vrcholy štítov a hôr. Pri búrke a veternom počasí oceníte ochranu nižšie položených častí.

  • Nezachádzajte však ani do najnižšie položených kotlín, držia si svoju vlhkosť a najskôr tam hrozí prízemný mráz.

  • Ak ste našli vhodné miesto, nezabudnite preveriť, čo máte nad hlavou. Vyhýbať by ste sa mali nalomeným alebo suchým konárom, ktoré by na bunker mohli padnúť.

Tieto všetky tipy využijete v prípade, ak sa chystáte na plánovaný výlet spojený s prespávaním v prírode vo svojom spacom vaku, ale taktiež aj v momente, ak sa napríklad stratíte alebo ocitnete v situácii, kedy nemáte inú možnosť, ako prečkať nejaký čas v bunkri. 

Bunker v lese s maskovacou sieťou

Niekedy však môže nastať situácia, kedy bunker nebudete vôbec potrebovať. Stačí sa trocha poobzerať okolo seba a zistíte, že okolitý les alebo príroda vám ponúkajú možnosť, ako prečkať noc alebo nevyspytateľný výkyv počasia bez potreby stavať prístrešok. Poobzerajte sa po skalnom prevyse alebo provizórnej jaskyni. Pri troche šťastia možno natrafíte na táborisko alebo bunker, ktorý zanechal niekto iný a slúži komukoľvek, kto potrebuje. 

NÁŠ TIP: Patríte k turistom začiatočníkom? V tom prípade nevynechajte náš článok s tipmi, ako sa nestratiť v lese.

Ako postaviť bunker v lese? Návod na prístrešok so zakrývacou plachtou, ale i bez nej

Ako sme už v úvode článku spomenuli, v zásade môžeme rozlíšiť dva typy prístreškov. Taký, na ktorý použijete zakrývaciu plachtu (alternatíva je pončo, celta alebo akýkoľvek kus nepremokavej plachty) a v druhom prípade, ak žiadnu nemáte. Vtedy bude váš bunker pozostávať výhradne z prírodných materiálov a všetkého, čo okolo seba nájdete. 

Bunker v lese pomocou zakrývacej plachty

Celty a zakrývacie plachty sú jednou z najužitočnejších vecí, ktoré by vo vašej výbave na turistiku nemali chýbať. Ich obrovskou výhodou je, že sú ľahučké, kompaktné a naozaj multifunkčné. Poslúžia vám ako podložka na zem, provizórna deka na piknik, izolácia pod stan, spací vak alebo karimatku alebo ich použijete na ich primárny účel – zakrytie

Pomocou nepremokavej zakrývacej plachty spoľahlivo ochránite nielen seba, ale pokojne i celý tábor a batožinu. Ak máte plachtu navyše, pokojne ju použite aj ako dvojitú ochranu nad stan alebo bunker. Využití celty je skutočne mnoho. V našom prípade to najdôležitejšie znie – vytvoriť si zo zakrývacej plachty bunker alebo prístrešok.

Čo budete potrebovať?

zakrývacia plachta (celta)

kolíky (konáre)

lano alebo paracord

Možností, aký typ bunkru si postaviť, je neúrekom. Výber toho najvhodnejšieho sa odvíja od vašich nárokov, aktuálnych potrieb a taktiež podmienok, v akých sa nachádzate. Zbytočne si v hlave predstavíte prístrešok, ktorý sa vám síce páči, no charakter terénu nie je pre ten konkrétny typ bunkru práve ideálny. Poobzerajte sa teda vôkol seba, zvážte všetky vyššie spomenuté body a celkom určite po chvíli nájdete vhodné miesto, kam svoj bunker umiestniť

Zakrývaciu plachtu môžete použiť hneď niekoľkými spôsobmi (podľa toho, ako potrebujete byť chránený). Pri jej výbere zvážte najmä veľkosť, odolnosť materiálu a taktiež farbu alebo vzor, ktorý vám môže výrazne pomôcť zapadnúť do lesného terénu. 

NÁŠ TIP: Na stavbu bunkru, ktorý by ste chceli čo najprirodzenejšie zasadiť do prírodného okolia, použite maskovaciu sieť. Viac tipov na účinné maskovanie nájdete v článku na našom blogu.

Návod na bunker so zakrývacou plachtou


Základom takmer každého prístreška je nájsť dva, prípadne viacero oporných stromov, ktoré poslúžia ako zvislé piliere pre upevnenie vodorovnej osi. Tou je najčastejšie čo najrovnejšia palica alebo konár, ktorý vytvorí oporu pre štít prístrešku. Pokiaľ neviete podobný konár nájsť alebo neviete, ako ho na stromy upevniť (nemajú tak nízko položené vetvy), alternatívu ponúka práve lano alebo paracordová šnúra. Stačí, ak ho o stromy v rovnakej výške uviažete a napnete. Výška závisí od rozmerov plachty, ale taktiež typu bunkru, ktorý chcete postaviť. 

Druhým krokom je umiestnenie zakrývacej plachty. Môžete ju cez konár/lano prehodiť tak, že obe strany budú mať rovnaké ramená a teda vznikne prístrešok v tvare “A”. Ak však nepotrebujete ochranu z oboch strán, pokojne nechajte jednu stranu kratšiu a bunker tak bude vyšší, ideálny aj pre provizórne posedenie. Treťou možnosťou je, že zakrývaciu plachtu umiestnite aj na podlahu prístrešku a vytvoríte tak účinnou izoláciu pred vlhkosťou. 

Tretí krok spočíva v upevnení okrajov celty. Spoľahlivo vám pritom poslúžia kolíky na upevnenie celty. Ak ich však po ruke práve nemáte, les vám dáva niekoľko možností, ako upevnenie vyriešiť. V ideálnom prípade do očiek celty zapichnite pevnejšie konáre. Na stavbu takéhoto prístrešku môžete okrem celty použiť dokonca aj nepremokavé pončo.

Prístrešok s celtou do lesa

Bunker v lese z prírodných materiálov

Ak sa ocitnete v situácii kedy potrebujete prístrešok na prenocovanie prípadne ochranu pred dažďom a nemáte vo výbave nič z vyššie spomenutých pomôcok, nezúfajte. Okolo seba väčšinou nájdete všetko, čo na stavbu bunkru budete potrebovať. Rozdiel spočíva najmä v tom, že vám to potrvá výrazne dlhšie, keďže si materiál budete musieť pozháňať a zrejme aj mierne upraviť. 

Čo budete potrebovať?

niekoľko oporných konárov alebo vetiev

viaceré dlhšie konáre alebo vetvy

olistené konáre alebo čečinu ihličnanov

Návod na bunker z prírodných materiálov

Opäť raz, najdôležitejšou úlohou bude práve výber vhodného miesta. V tomto prípade sa po oporných stromoch, ktoré majú slúžiť ako zvislé stojky, rozhliadnite ešte pozornejšie. Ak majú nižšie položené vetvy alebo výčnelky, do ktorých môžete osadiť nosnú vodorovnú os z pevného konára, vyhrali ste. Pre prírodné prístrešky však platí, že ich najčastejšie budujeme len z jednej strany, keďže bunker v tvare A alebo trojuholníka skutočne vyžaduje pokročilé zručnosti a čas. Prekrytím bočných strán však môžete vytvoriť spoľahlivé a záveterné miesto, kam v noci zložiť hlavu.     

Po vytvorení základnej osi a jej stabilnom upevnení môžete pokračovať stavbou konštrukcie. Jednotlivé vetvy očistite od bočných konárov, nie však úplne dohladka. Ak ich odlomíte o niekoľko centimetrov od konára ďalej, budú vytvárať skvelé záchytné body, keď budete ukladať vodorovné konáre. Najskôr je však potrebné uložiť tie zvislé. Postupne ich ukladajte od vrchnej stredovej osi, ktorú ste umiestnili medzi stromy, jeden vedľa druhého (podľa toho, koľko konárov máte, môžete zvoliť šírku medzi nimi) smerom k zemi. Následne pokračujte ukladaním vodorovných konárov, ktoré zachytávajte do prečnievajúcich olámaných vetvičiek. 

Takto vytvoríte základnú konštrukciu bunkra, ktorú následne vyplníte vetvami ihličia alebo olistených konárov tak, aby pomedzi ne neprekĺzli kvapky dažďa a nepríjemný vietor. 

            

Výbava do bunkra alebo čo urobiť, ak nemáte spací vak

Hoci kvalitný spací vak jednoznačne patrí do výbavy každého nadšenca turistiky, sú chvíle, kedy si spánok v prírode jednoducho nenaplánujete. Napokon, aj taký pravý zálesácky bunker často potrebuje základné vybavenie, ak ho plánujete využívať častejšie a chceli by ste ho rozšíriť na dobre vybavený tábor. 

Výbava pre celtu na prístrešok

Viete, ako vytvoriť pohodlné ležadlo z darov lesa, na ktoré si môžete spací vak bez obáv z prízemného chladu a vlhkosti rozprestrieť? 

Prvou možnosťou, ako máte viac času a aspoň základnú výbavu ako napríklad pílku a sekeru, sú guľatiny. Tie si pripravíte v potrebnej dĺžke a poukladáte vedľa seba v šírke minimálne 70 centimetrov. Pokračovať môžete výstelkou z machu alebo lístia, ktoré pohodlne vyplní drobné medzery medzi guľatinami.

Ak sa však ocitnete v lese bez akéhokoľvek vybavenia, postupujte rovnako a guľatiny nahraďte pevnejšími konármi. Dostatočná vrstva lístia a machu dokáže dokonca nahradiť aj chýbajúci spací vak a vy prečkáte noc na v celku mäkkej prírodnej posteli s dokonalou izoláciou zo spodnej strany. 

Veríme, že vám naše tipy a návody, ako postaviť bunker s pomocou zakrývacej plachty alebo dokonca i bez nej, pomôžu zvládnuť neočakávané situácie v prírode. Platí však, že pripraveným šťastie praje, preto si všetko potrebné nezabudnite vopred pripraviť. Zakrývacie plachty, maskovaciu sieť, spací vak a všetky potrebné doplnky na stavbu bunkra v lese nájdete na jednom mieste – v e-shope www.armytex.sk