Tipy na maskovanie v prírode. Vyskúšajte celtu a farby na tvár

Tipy na maskovanie v prírode. Vyskúšajte celtu a farby na tvár>

Pri každom plánovanom pobyte v prírode je potrebné vyraziť dôkladne pripravený. Okrem správneho oblečenia a obuvi by ste mali mať so sebou aj základnú výbavu, na ktorú sa môžete spoľahnúť v prípade potreby. 

Existujú však skupiny ľudí, ktorí vyrážajú do prírody s inými cieľmi, ako je turistika alebo len krátka prechádzka. V ich prípadoch je často potrebné do povinnej výbavy zaradiť aj rôzne prostriedky na maskovanie v prírode. Do hry vstupuje nielen oblečenie splývajúce s prírodou, ale napríklad aj farby na tvár, maskovacia sieť a ďalšie pomôcky na dokonalé maskovanie

Kto využíva maskovanie?

Okrem profesionálnych vojakov a armády, či už pri cvičeniach, alebo priamo v boji, využívajú ľudia maskovanie napríklad aj pri fotení alebo pozorovaní zveri. Je všeobecne známe, že zver žijúca vo voľnej prírode je veľmi plachá, a pokiaľ chcete z takéhoto fotenia odísť s vydareným záberom, malo by byť maskovanie neoddeliteľnou súčasťou vášho lovu na fotky. Nezabudnite, že okrem prekrytia vášho tela bude treba zabezpečiť aj maskovanie fotoaparátu, resp. kamery a iných prístrojov. Ak ste ochotný pre svoj úspech stráviť čakaním na zver v prírode celú noc, prípadne vydržať aj počas nepriaznivého počasia, postavte si úkryt. Na jeho vytvorenie vám bude nápomocná praktická celta v prírodných farbách.

 Fotograf v maskovacej sieti pre dokonalé maskovanie v prírode

Ďalšou skupinou ľudí, pre ktorých je potreba maskovania v prírode samozrejmosťou, sú poľovníci. Či už ste pri poľovačke v pohybe, alebo potrebujete maskovanie využiť na dokonalé splynutie svojich stanovíšť a posedov s okolitou prírodou, maskovanie je jedným zo základných aspektov úspešnej poľovačky.    

Ak máte radi akciu a adrenalín, možno ste sa už stretli s akčnými hrami v teréne, ktorých podstatou je ostreľovanie, či už muníciou s farbou – paintball, alebo malými plastovými guličkami – airsoft. Pokiaľ ste sa s týmto typom adrenalínovej hry ešte nestretli, neváhajte. Vhodné bude dobre sa zamaskovať, a to použitím farieb na tvár, ktoré sú na maskovanie určené. Pri výbere oblečenia zabudnite na výrazné farby a zvoľte také farby, aby ste sa nestali pre vašich protihráčov jasným a ľahko zasiahnuteľným cieľom.

Maskovanie v prírode teda nie je ničím nezvyčajným a pokiaľ s ním ešte nemáte skúsenosti alebo by ste sa chceli inšpirovať ďalšími neobjavenými možnosťami, prinášame vám niekoľko tipov na účinné maskovanie.

Oblečenie v tónoch prírody

Základom dobrého maskovania v prírode je obliecť sa do farieb, ktoré budú splývať s jej odtieňmi. Mali by ste sa vyhýbať výrazným farbám odevov. Obľúbené je najmä tzv. vojenské oblečenie s maskáčovými motívmi. Tieto kúsky oblečenia sú zaručene tou najlepšou voľbou, ak potrebujete byť v prírode čo najviac neviditeľní. Navyše sú vyrobené z kvalitných overených materiálov a budete sa v nich cítiť pohodlne. Vyberať si môžete z rôznych dostupných variantov, ktoré viete zvoleným odtieňom doladiť k terénu. 

Ak sa plánujete vydať do nepriaznivého počasia, vhodnejšie budú odolnejšie kusy odevov. Bez problémov si vyberiete aj spomedzi ponuky outdoorového oblečenia v neutrálnych zemitých farbách, ktoré vám taktiež dokáže poskytnúť splynutie s okolitou prírodou. Zabezpečiť si môžete aj čiapku vo vojenskom vzhľade. Tá vás ochráni pred ľahkým dažďom, hmyzom a slnečnými lúčmi.

Dômyselná maskovacia sieť

Maskovacia sieť splývajúca s okolím

Pre svoje mnohostranné využitie sú maskovacie siete jedným z najobľúbenejších prostriedkov na maskovanie v prírode, a to nielen v profesionálnych armádach. Sú ideálnou voľbou na maskovanie, pokiaľ potrebujete zakryť väčšie množstvo osôb. Dostatočne veľká maskovacia sieť však dokáže prekryť aj rôzne predmety a techniku, aby splynuli s prírodou nielen pri pohľade zo zeme, ale aj z lietadla alebo helikoptéry. V prípade potreby si môžete maskovaciu sieť nastrihať na menšie vyhovujúce časti a vytvoriť si napríklad pončo alebo maskovací oblek. Pokiaľ plánujete pobudnúť na svojej misii dlhšie, a budete stavať stan, maskovacia sieť poslúži na jeho prekrytie. Bude tým menej nápadný a prekryje aj svetlo, ktoré vám počas noci v stane poskytnú napríklad svietiace tyčinky. Väčšinou je maskovacia sieť zbalená v špeciálnom kompresnom obale, a tak sa ľahko prenáša. Je dostupná v rôznych rozmeroch, farebných zemitých odtieňoch a vojenských vzoroch.

Univerzálna celta je na nezaplatenie

Celta vám v porovnaní s maskovacou sieťou dokáže poskytnúť väčší komfort a zíde sa najmä v nepriaznivom počasí. Ľahko ju zložíte do malých rozmerov a vďaka otvorom na uchytenie si z nej postavíte šikovný prístrešok. Celta je vyrobená z nepremokavého materiálu, a preto je pri čakaní na zver, ktorú chceme pozorovať alebo fotiť, najlepšou ochranou pred dažďom. Ak sa chystáte fotiť zver z polohy na zemi, celta vám dokonca poslúži ako nepremokavá podložka. Keďže je vaším cieľom čo najlepšie sa zamaskovať v prírode, pri výbere sa zamerajte na celty s maskáčovým vzorom

Farby na tvár pre detailné maskovanie

Pri maskovaní vášho tela nesmiete zabudnúť na podstatnú časť, ktorú oblečením a rôznymi plachtami nie je možné ľahko prekryť. Je ňou vaša tvár, ktorá pri maskovaní zvyšku vášho tela, techniky a okolia doslova kričí z diaľky a stáva sa neprehliadnuteľnou. Zachrániť vás môžu farby na tvár. Pokiaľ pri sebe nemáte špeciálne farby na tvár, môžete sa v prírode vynájsť, a použiť aspoň to, čo nám príroda ponúka. Ak si tvár potriete blatom, budete lepšie “zapadať” do okolia. Nevýhodou však je, že blato vám najmä pri väčšej fyzickej aktivite dlho na tvári nevydrží. 

Preto je na mieste zabezpečiť si farby na tvár špeciálne určené na účely maskovania v prírode. Takéto farby sú zdravotne nezávadné, odolné voči potu a vlhku a na vašej koži sa udržia dlho. Odstrániť ich potom viete teplou mydlovou vodou. Ďalšou ich výhodou je, že nie sú viditeľné pod nočným alebo infra videním. Aj preto sú často využívané hráčmi airsoftu alebo paintballu. Vyrábajú sa spravidla v prírodných odtieňoch, aby ste po ich použití mohli dokonale splývať s prírodou. Veľmi obľúbené a praktické na nanášanie sú farby na tvár vo forme tyčinky, zložené z farieb v dvoch odtieňoch. 

Ak nepomôže celta, vyskúšajte maskovacie spreje

Maskovacie spreje do prírody

Okrem farbenia vašej pokožky je pre ešte väčší úspech pri maskovaní možné zafarbiť aj rôzne časti nástrojov a techniky, ktorú používate. Na tento účel sú vhodné maskovacie spreje dostupné v rôznych farbách, už tradične prírodných zemitých odtieňov. Hoci sa v spreji nachádza farba jedného odtieňa, môžete si kombinovaním viacerých z nich vytvoriť maskovací vzor. Pre dosiahnutie takéhoto vzoru použite najprv tmavý odtieň, a potom postupne dotvárajte požadovaný efekt svetlejšími odtieňmi. Maskovacie spreje môžete použiť na maskovanie rôznych materiálov – dreva, kovu, plastu, dokonca i textilu. Povrch je potrebné pred striekaním očistiť a po nastriekaní je suchý po cca 25 minútach. Používanie sa však odporúča až po 12 hodinách, kedy je už farba úplne vyschnutá. Maskovacie farby v spreji sa najčastejšie používajú na maskovanie vojenskej techniky, fotoaparátov a podobne. 

Použite maskovacie pásky a bandáže na posledné centimetre

Maskovacie pásky a bandáže sú výborným pomocníkom na maskovanie všetkého, čo ešte ostalo akosi neprekryté. Ak potrebujete čokoľvek spevniť, prípadne ukryť vytŕčajúci kúsok vášho fotoaparátu, alebo pokojne i časti vášho tela, môžete siahnuť po maskovacej bandáži. Je elastická a tak dokáže držať veci pokope. Jej najväčšou výhodou je, že na nich nezanecháva lepidlo. Navyše je viackrát použiteľná, a teda ju môžete po namotaní použiť opäť nabudúce. Ďalšou jej výhodou je nepremokavosť, takže ak sa rozhodnete omotať ňou napríklad váš ďalekohľad, okrem správneho maskovania ho chráni aj pred dažďom. V prípade potreby ju viete použiť aj namiesto lekárskej bandáže. 

Maskovacie bandáže a pásky do prírody

Obdobné využitie ako maskovacie bandáže majú maskovacie pásky. Tie sú ale v porovnaní s bandážami iba mierne elastické, a chovajú sa ako klasické textilné lepiace pásky. Preto rátajte s tým, že ich budete ťažko strhávať dolu a pravdepodobne zanechajú na lepenom povrchu aj stopy lepidla. Používajte ich teda v prípade, keď nebudete maskovanie často meniť.  Maskovacia páska v maskáčovom prevedení vám ale môže dokonale poslúžiť, ak potrebujete k sebe prilepiť rôzne časti maskovacieho výstroja, ako je napríklad maskovacia sieť.

Špeciálny tip na maskovanie na záver

Ak sa chystáte do prírody za účelom pozorovania alebo fotografovania zveri, prípadne na poľovačku, odporúčame vám nepoužívať žiadne spreje a iné výrazné vône. Čuch mnohých zvierat je totiž ich najvyvinutejší zmysel. Preto by akákoľvek výrazná vôňa mohla narušiť vaše inak dokonalé maskovanie. Celtu, maskovacie pásky, farby na tvár a všetky potrebné pomôcky na maskovanie nájdete pohodlne na www.armytex.sk