Ako sa nestratiť v lese? Funkcie kompasu, o ktorých ste nevedeli

Ako sa nestratiť v lese? Funkcie kompasu, o ktorých ste nevedeli>

Turistika je obľúbenou a vyhľadávanou voľnočasovou činnosťou mnohých z nás. Či už sa vydáte na náročnejšiu túru do hlbokého lesa, alebo iba na krátku prechádzku neďaleko, je dobré myslieť na to, že v lese môžeme veľmi ľahko zablúdiť. A to aj v prípade prechádzky v miestach, ktoré už poznáte. Súčasťou vašej turistickej výbavy by mal byť preto aspoň malý kompas alebo buzola s mapou daného územia. 

Malý gombíkový kompas 

V súčasnej dobe vám môžu pomôcť i rôzne moderné technológie ako GPS a turistické aplikácie v mobilnom telefóne. Stále je však na mieste vedieť, ako používať kompas a ako nám pri zorientovaní sa v lese napomôže samotná príroda. 

Kompas – overená klasika


Kompas je zariadenie, ktoré slúži na určenie svetových strán. Funguje pomocou magnetického poľa Zeme a ukazuje nám smer k magnetickému severnému pólu pomocou zmagnetizovanej ihly – tzv. magnetky/strelky. Aj keď kompas neurčuje presnú polohu k zemepisnému pólu, ktorý je od toho magnetického mierne posunutý, pri dostatočnej vzdialenosti je rozdiel v odchýlke malý. Smer, ktorý nám kompas určuje, tak môžeme považovať za spoľahlivý. Spozornieť by ste mali, ak sa nachádzate priamo nad pólom. V tom prípade sa používa prístroj ukazujúci pól vo vertikálnom smere – tzv. inklinačná magnetka. 

Prvé použitie kompasu sa spája už s obdobím starovekej Číny. Postupne sa začal používať čoraz viac a do dnešnej doby je považovaný za najspoľahlivejší spôsob určovania smeru. Jedným z najkvalitnejších druhov kompasu, ktorý vám určite vydrží aj v tých najťažších podmienkach, je kvalitný kovový kompas s mierkou, ktorý je veľmi odolný a zároveň poskytuje vysokú presnosť zameriavania a navigácie. Je to prakticky obdoba kompasu používaného v armáde. 

Kovový kompas s lupou 

GPS zariadenia a kompas ako súčasť mobilných aplikácií

Vyjsť si na turistiku a nezablúdiť je v dnešnej dobe vďaka moderným technológiám omnoho jednoduchšie ako kedysi. Mnoho turistov sa spolieha na GPS vo svojom smartfóne, ktoré môže byť dobrým spoločníkom najmä pri kratšej alebo príležitostnej turistike. Málokto však vie, že bežný smartfón môžeme použiť aj ako kompas, nakoľko takmer každý z nich disponuje magnetometrom. Niektoré majú aplikáciu kompas predinštalovanú, no ak ste ju vo svojom smartfóne nenašli, postačí si ju stiahnuť a spustiť kalibráciu magnetického senzora podľa pokynov. 

Pokiaľ ste vášnivým turistom a máte vo zvyku zájsť aj do väčších hlbín lesa a podnikať dlhé túry, oplatí sa investovať do turistickej GPS navigácie. Tieto zariadenia ponúkajú množstvo funkcií, vďaka ktorým bude vaša turistika ešte väčším zážitkom. Jednou z ich základných funkcií býva často aj elektronický kompas. Nevýhodou turistickej GPS navigácie pri turistike je potreba dobíjania alebo výmeny batérií a fakt, že je to len elektronický prístroj. A ten v mnohých prípadoch nemusí odolať extrémnejším vplyvom počasia a prírody alebo sa jednoducho môže pokaziť. Ak si vyberiete a zaobstaráte niektorý z kvalitných kompasov alebo buzol, tie sa vám určite po ceste nerozbijú, nevybijú a ani v nich nezlyhá elektronika.

Kompas alebo buzola? Aký je medzi nimi rozdiel?


Buzola je v podstate niečo ako vylepšená verzia kompasu. Jej hlavným komponentom je totiž kompas. Ten je doplnený o otočný uhlomer, ktorý pomáha pri určení azimutu, pravítko a lupu. Buzola má teda pri orientácii v teréne väčšie opodstatnenie a ľahšie sa s jej pomocou určuje smer. Ku správnemu a efektívnemu využitiu buzoly budete potrebovať mapu územia, v ktorom sa nachádzate. 

Ako používať kompas a buzolu?


Časy, kedy bola znalosť používania kompasu jednou zo základných povinností, ktoré sa deti učili už na základných školách, sú už minulosťou. Veľký vplyv na túto skutočnosť majú práve novodobé technológie. Poznať, ako používať kompas či buzolu, už nie je natoľko potrebné, keďže máme k dispozícii mnohé iné, tzv. smart pomôcky. Aj keď patríte do skupiny ľudí, ktorí sa už s určovaním polohy alebo smeru pomocou kompasu a buzoly stretli, nezaškodí obnoviť si svoje vedomosti pred plánovanou túrou alebo trekom. Prečítajte si zopár overených tipov, ako používať kompas.

Základnou podmienkou, či už je vo vašich rukách kompas, alebo buzola, je držať ich pri hľadaní informácií vodorovne. Ďalším dôležitým pravidlom je dať si pri ich používaní pozor na blízkosť kovových predmetov, magnetov, elektrických vedení a spotrebičov. Tie by mohli funkciu strelky ovplyvniť. 

Svetové strany sú na kompase označené nasledovne: 

  • N – sever
  • S – juh
  • W – západ
  • E – východ

Kompas má obvykle dve alebo jednu šípku. Ak je šípka jedna, tá nám určuje sever. Pokiaľ je ale kompas vybavený dvoma šípkami, šípka smerujúca na sever býva modrej farby, prípadne je kratšia. Na juh smeruje červená šípka. 

Klasický kompas je používaný výhradne na určenie svetových strán. Buzola je vhodnejšia pre orientáciu v teréne a určovanie smeru. Pri používaní buzoly s mapou je potrebné zorientovať si mapu s reálnym stavom. Dosiahnete to stotožnením severu na mape, ktorý býva tradične na vrchu mapy, so strelkou, ktorá tiež musí ukazovať sever priložením buzoly rovnomerne na okraj, resp. rovnobežné čiary mapy. Pomocou buzoly je ďalej možné určovať azimut, teda uhol medzi severným a cieľovým bodom, zisťovať svoju polohu, určiť pozorovaný objekt a pohybovať sa v teréne podľa azimutu.

Vhodná alternatíva – taktické hodinky


V prípade, že sa vám podarí zablúdiť v lese, oceníte, ak budete mať vo svojom batohu všetko potrebné. Kompas alebo buzola, mapa, a dostatok tekutín by mali byť základom výbavy každého turistu. Veľmi praktickým pomocníkom môžu byť aj tzv. taktické hodinky, nazývané aj army hodinky. Takéto hodinky v sebe skrývajú niekoľko funkcií naraz. Často sú využívané športovými strelcami, military nadšencami, ale aj turistami. 

Kompas na ruku 

Pri zvažovaní, aké army hodinky si vybrať, je potrebné prihliadať najmä na vaše požiadavky. Čo sa týka investície platí, že taktické hodinky je možné zadovážiť si v mimoriadnej kvalite, no tá sa potom odzrkadľuje aj do ceny. Pokojne si však viete zaobstarať aj cenovo dostupnejšie hodinky s viacerými funkciami, ktoré vám pri zablúdení v lese pomôžu rovnako dobre. Okrem bežného ukazovateľa času, je ich súčasťou aj malý kompas a teplomer. Náramok je vytvorený z pevnej šnúry zvanej paracord, ktorú je v prípade potreby možné rozpliesť a použiť na rôzne účely. Súčasťou hodiniek je aj malá píšťalka. Tá, spolu s kresadlom, zaraďuje tieto army hodinky k praktickým doplnkom, ktoré pomôžu prežiť v prírode a nájsť cestu späť. 

NÁŠ TIP: Viac dobrých rád, ako prežiť v prírode nájdete v článku Ako prežiť v lese? Pomôže svietiaca tyčinka, celta a základné veci na prežitie v prírode.

Orientácia v lese s pomocou prírody


Najvhodnejšou možnosťou, podľa ktorej sa vyplatí pri turistike orientovať, je sledovať turistické značky vyznačené na stromoch. To však platí iba pri označených turistických trasách. Ak ste sa vydali na vychádzku do lesa s cieľom objavovať nové miesta, môžete použiť starý známy fígeľ, pomocou ktorého sa vám neskôr podarí ľahšie nájsť cestu späť. Miesta, ktoré ste už prešli, si môžete označiť napríklad zanechaním nejakých predmetov alebo kamienkov v kôpke, nakreslením znaku na strom a podobne. Kompas alebo buzola by však stále mali byť nevyhnutnou súčasťou vašej výbavy. V prípade, že ste sa už pravdepodobne stratili, a nájsť cestu späť sa pre vás stáva čoraz viac nástojčivejšie, nápomocná vám môže byť aj samotná príroda. Viete, ktoré nápovedy v prírode vám pomôžu zorientovať sa v lese a určiť svetové strany?

Slnko a jeho poloha


Jedným z hlavných pomocníkov, ako určiť svetové strany a zorientovať sa, ak sa váš kompas stratil, alebo ste zistili, že neviete ako ho používať, je Slnko. Základná nápoveda je poloha slnka vzhľadom na čas. Ráno je slnko na východe, v čase obeda na juhu a na západe večer zapadá. 

Podľa slnka sa dajú svetové strany určiť aj presnejšie. Stačí, ak budete mať na ruke jednoduché ručičkové hodinky. Tu je potrebné hodinovú ručičku nastaviť na Slnko a medzi malou ručičkou a číslom 12 vytvoriť pomyselnú čiaru v strede ich uhla. Čiara, ktorá vznikla, ukazuje na juh.

Nočná obloha

Určiť svetové strany počas noci nám pomáha Polárka. Je to často zdanlivo najjasnejšia hviezda na oblohe. Nájdete ju na konci súhvezdia Malý medveď. Polárka nám spravidla vždy ukazuje sever.

Stromy


Za zmienku určite stojí aj rada všímať si pne stromov okolo vás. Ich letokruhy vám napovedia, že severná strana sa nachádza v mieste hustejšieho zoskupenia letokruhov. Tak isto sa správa aj strom obrastený machom. Ak ste taký našli, jeho hustejší porast tiež naznačuje severnú stranu, pretože je preňho dôležitá vlhkosť. Môžete si všímať aj to, aké dlhé a husté sú konáre stromov. Na severnej strane býva porast menej hustý.

Zvieracie obydlia


Navigovať vás na južnú stranu môžu aj drobné zvery ako mravce a včely. Otvory vo včelom úli totiž smerujú na juh. Mraveniská sú zasa na južnej strane menej strmé.

Kompas s popruhom 

Nikto z nás sa nevydá do lesa s cieľom stratiť sa alebo zablúdiť. Pamätajte však, že stať sa to môže komukoľvek. Preto je vhodné byť vždy správne pripravený, a aj na malú vychádzku do lesa vyraziť s pomôckou, ktorá nám dokáže pomôcť určiť smer a nájsť správnu cestu. GPS navigácia, buzola a mapa sú ideálnym riešením. Ak nemáte veľa miesta, postačujúci bude napríklad aj praktický náramkový kompas, ktorý si jednoducho zapnete na ruku ako náramok. Nezaberie vám žiadne miesto v batohu, a vy si môžete užívať svoju túru s vedomím, že sa máte v prípade potreby na čo spoľahnúť.