Pentagon EPOS: Multifunkčný taktický ruksak, ktorý vám bude robiť radosť aj v bežnom živote (RECENZIA)

Pentagon EPOS: Multifunkčný taktický ruksak, ktorý vám bude robiť radosť aj v bežnom živote (RECENZIA)>

Nájsť praktický, odolný a dobre vypracovaný ruksak je niekedy zložitá úloha, ktorá trvá nejaký čas, no vo výsledku sa vám to vráti pohodlím a praktickými riešeniami, čo oceníte počas všetkých výjazdov – či už služobných alebo voľnočasových.

Prečo je správny výber typu ruksaku dôležitý?

Ak sa často pohybujete s ruksakom na chrbte, tak jeho výber určite netreba podceniť. Ruksak vám musí sadnúť tak, aby vás nijako nelimitoval, neobmedzoval a bol pohodlný aj v rámci celodenných alebo viacdenných výjazdov. Z tohto hľadiska je najvhodnejšie mať k dispozícii viacero modelov na rôzne účely – denné používanie / práca (takzvané EDC), turistika a klasické cestovanie. Ak však chcete spojiť všetko do jedného, tak sa musíte vysporiadať s určitým kompromisom, resp. hľadať taký ruksak, ktorý zvládne všetky úlohy minimálne na 80%.

Jedným z adeptov na takéto širokospektrálne použitie je jednoznačne aj ruksak Pentagon EPOS, ktorý používam takmer 2 mesiace na dennej báze, v rámci všetkých aktivít a činností. Počas tejto doby som žiadny iný ruksak nepoužil a v zásade som ani nemal túžbu po výmene za niečo iné, nakoľko mi vyhovuje po viacerých stránkach. Tento fakt ma utvrdil v tom, že ide o multifunkčný ruksak, ktorý sa nezľakne žiadnej výzvy a zvláda aj nadpriemerné zaťaženie (hmotnosť obsahu).

Ruksak Pentagon epos recenzia

Oficiálnym účelom taktický ruksak, no v praxi šikovný multifunkčný batoh

Pentagon EPOS je svojim primárnym určením taktický ruksak s celkovým objemom 40 litrov, vyrobený z odolného polyestru 500D. Ja ho mám vo farebnom prevedení RAL7013, no v ponuke sú aj iné farebné verzie. Čo sa týka rozmerov, tak v číslach to je podľa výrobcu 57 x 30 x 23 cm, čo až na pár detailov súhlasí s realitou. Ak batoh viac naplníte, tak sa jeho hrúbka dostáva na úroveň 30 až 33 cm. Po naplnení po „strop“ teda treba počítať so zopár centimetrami po každej strane navyše. Výhodou je, že s týmito parametrami je batoh vhodný aj do lietadla ako príručná batožina – štandardný rozmer udávaný medzinárodnou leteckou organizáciou IATA je pre príručnú batožinu 55 x 35 x 20. Ak ho naplníte normálnym spôsobom a veci precízne uložíte, tak s ním môžete s prehľadom lietať/cestovať bez nutnosti priplácania za podpalubnú batožinu.

Ruksak Pentagon Epos recenzia

Tento model považujem za extra praktický predovšetkým kvôli jednoduchému, no zároveň funkčnému vyhotoveniu bez zbytočností. Základom je dobre polstrovaný, dostatočne pevný a pohodlný chrbtový systém s kanálmi na prúdenie vzduchu, čo má zaručiť nižšiu mieru potenia sa (priznám sa, ešte som nevyskúšal ruksak, pod ktorým by som nemal v rámci turistiky mokrý chrbát), no potiť sa, pochopiteľne, budete aj tak. Výkon nepustí 😊.

Ramenné popruhy sú vyhotovené v tvare atypického „H“ – vo vrchnej časti sú prepojené, čo vytvára madlo na prenášanie. Sú dostatočne široké, optimálne polstrované a ponúkajú dobrý rozsah nastavenia v spodnej časti, čo je výhodou pre vyšších/mohutnejších ľudí. Rýchle nastavenie rozsahu majú na starosti odolné pracky DuraFlex UTX. Samozrejmosťou je aj integrovaný hrudný popruh s elastickou časťou, ktorá neobmedzuje pohyb a nechýba ani možnosť nastavenia výšky hrudného popruhu, čo je výhodou (spojenie je riešené plastovým trojzubcom).

Ruskak Pentagon Epos recenzia

Vo vrchnej časti sú ramenné popruhy doplnené o plastové „D“ krúžky a tri MOLLE pruhy na každej strane (2 pevné, 1 elastický), ktoré slúžia na prichytenie rôzneho príslušenstva alebo hadice z hydrovaku. Ja mávam v tejto časti zavesený satelitný telefón s GPS navigáciou a slnečné okuliare.

V praxi sú ramenné popruhy bezproblémové a pohodlné aj počas viachodinového, resp. celodenného pochodu, no osobne mi veľmi chýbajú balančné doťahy v hornej časti, s ktorými sa dá nastavenie na chrbte dotiahnuť do dokonalosti a rovnako tak zaisťujú ešte väčšiu mieru stability batohu na chrbte – najmä v rámci rôznych aktivít, kedy nechcete aby sa ruksak zbytočne prevažoval a narušoval vám rovnováhu v exponovanom teréne. Tu narážam na úvod, kde som spomenul, že pri multifunkčných produktoch treba počítať s miernymi kompromismi.

V rámci nosného systému je samozrejmosťou aj bedrový popruh v klasickom opaskovom prevedení (38 mm) s pevným trojzubcom. Jeho prínos určite poznať, mierne odľahčí vrchnú časť tela, no mohol by byť širší a polstrovaný. Osobne mám problém aj s tým, že na moju výšku (2 metre) by mohol byť ruksak o niečo dlhší, aby bol popruh na správnom mieste. To je však subjektívna nevýhoda a „nedostatok“ mnohých batohov.

Ruksak Pentagon Epos recenzia

Aké priehradky ponúka ruksak Pentagon Epos?

Telo ruksaku, teda hlavná časť sa delí na tri menšie a každá z nich ponúka odolné dvojcestné YKK zipsy s nylonovým predĺžením.

Začnem hlavnou a najväčšou komorou, ktorá sa mi občas zdala ako bezodná – zmestí sa do nej obrovské množstvo výbavy. Táto komora je bez akéhokoľvek delenia a ruksak si aj napriek tomu celkom dobre drží tvar, teda dokáže stáť bez toho, aby padal, začo môže aj ploché dno s dvoma odvodňovacími otvormi. Predná časť komory (ďalej od chrbta) je prázdna, teda okrem dvoch menších velcro panelov na pripnutie rôznych nášiviek.

Zaujímavejšia je zadná, teda chrbtová časť a bočnice vo „full velcro“ prevedení, ktoré umožňuje integráciu rôznych velcro insertov, puzdier a doplnkov so suchým zipsom podľa potrieb používateľa (predošlá verzia – do roku 2022 – tohto ruksaku mala delenú komoru na notebook alebo hydrovak). Praktické velcro organizéry ponúka k tomuto modelu aj samotný výrobca, konkrétne ide o Velcro organizér Pentagon Trinity.

Ruksak Pentagon Epos recenzia

V praxi je toto riešenie zaujímavé svojou modularitou ­– vnútro sa dá všemožne prispôsobiť s doplnkovými adaptérmi, no ak ste zvyknutí nosiť hydrovak, tak to nie je úplne ideálne. Vo vrchnej časti síce sú dva držiaky na vodný vak a nechýba ani vývod na hadicu, no hydrovak tu nemá svoj samostatný priestor, čo nie je ideálne, najmä s ohľadom na možné poškodenia inou výbavou. Mne to však nijako neprekážalo, nakoľko nosím fľaše, nie vodný vak.

Dôležitým faktom je, že hlavnú komoru je možné otvoriť na približne 80% vďaka dvojcestnému zipsu siahajúcemu takmer na spodok vaku, čím získate perfektný prehľad o vloženej výbave. Myslelo sa aj na bezpečnosť, takže vo vrchnej tretine zipsu nájdete na oboch stranách stop body so suchého zipsu, aby sa vám náhodou neotvoril celý priestor vaku vtedy, keď to bude najmenej potrebné.

Ruksak Pentagon Epos recenzia

Druhá, predná komora je menšia, no ponúka delenie, teda viacero samostatných priečinkov, ktoré sú vhodné na organizáciu menšieho vybavenia. Otvára sa dvojcestným YKK zipsom – možnosť 80% otvorenia. Osobne tu nosím rôzne doplnky, ako napr. malú zostavu náradia, multifunkčné kliešte, paracord, pílu na drevo, veci na oheň a pod. Poteší aj jedna zipsom uzatvárateľná časť so sieťovinou na veci, ktoré častejšie vizuálne kontrolujete. Rovnako sa tu nachádzajú aj tri elastické pruhy na pevné umiestnenie pera, menšej LED lampy, chemického svetla a pod. výbavy.

Posledná, vrchná komora je určená na veci, ku ktorým chcem mať čo najrýchlejší prístup alebo sú citlivejšie na mechanické poškodenie. Rovnako ako ostatné komory je uzatvárateľná dvojcestným YKK zipsom. Vnútro je vyhotovené z mäkkého velcro materiálu, ktorý nepoškodí žiadnu výbavu (slnečné okuliare, navigácia a pod.). Ja v tejto časti nosím buzolu, čelovku, kompaktnú powerbanku, malý snack, turniquet a zopár ďalších nevyhnutností.

Exteriér alebo zovňajšok ruksaku nezostáva praktickej stránke nič dlžný. Oceňujem pevnú MOLLE väzbu z troch strán, vďaka ktorej je možné si na ruksak pripojiť rôzne externé puzdra a doplnky. Ja mám jednu bočnicu voľnú a na druhej strane mám kompaktný IFAK, ku ktorému chcem mať vždy rýchly prístup. V prednej väzbe mám založené lezecké karabíny a záložné LED svetlo, ktoré zároveň slúži aj ako výstražné v prípade prechádzania frekventovanou cestou po tme. Možnosti rozšírenia záležia od jednotlivca, no prispôsobiť sa to dá rôznymi spôsobmi.

Ruksak Pentagon Epos recenzia

Ruksak Pentagon Epos recenzia

Osobne veľmi chválim aj 4 kotviace body v spodnej časti ruksaku, ktoré sú perfektné na upevnenie spacieho vaku, karimatky alebo stanu pomocou externých popruhov (rovnaké by som prijal aj vo vrchnej časti s flexibilnou šnúrou, napr. na odloženie prepoteného trička). Aby som nezabudol, tak po bokoch má EPOS aj kompresné popruhy, ktorými viete zúžiť jeho vizuálny objem alebo uchytiť rôzne príslušenstvo.

Na výbavu akou je batoh sa musím spoľahnúť v akejkoľvek situácii a nehľadieť pritom na to, kde všade sa ocitne. EPOS sa na nič nehrá a drží ako skala, zatiaľ...

Ruksak Pentagon Epos recenzia

Ruksak Pentagon Epos recenzia

Pentagon EPOS ma zaujal aj kvôli spodným vonkajším kapsám na výbavu, predovšetkým vodu, ktoré sú z môjho pohľadu neoceniteľnou súčasťou. Bočné vrecká sú dokonale prepracované vďaka kompresným popruhom na ich vrchu, čo zaručuje, že aj malé veci budú v relatívnom bezpečí a väčšie sa nebudú pri aktivite zbytočne hýbať. V bočniciach nosím 1 litrové fľašky s vodou, ktoré sa tam bezproblémovo vojdú (klasické valcové aj ploské Nalgene fľaše). Z predošlého vaku, ktorý má uhlové bočné vrecká smerované k chrbtu, som bol zvyknutý na ľahké vyberanie fľaše bez nutnosti dávania ruksaku dole z chrbta, čo je v tomto prípade obťažnejšie, no ak máte dlhé ruky a dobrý rozsah pohybu, tak sa to dá naučiť 😊

NÁŠ TIP: Aby ste si boli istí, že máte pre výber batohu dostatočne veľa informácií, môžete si pred kúpou prečítať aj náš článok Ako vybrať turistický batoh? Prípadne si prečítajte článok, kde sa venujeme tomu, ako si vybrať batoh na denné nosenie.

Zopár doplňujúcich poznatkov o batohu Pentagon Epos z mojej praxe

Ruksak som počas uplynulých mesiacov ani raz nevymenil za iný, používal som ho na všetky aktivity, vrátane denného použitia v práci a pod., pričom jeho obsah dosahuje v priemere 10 až 12 kilogramov. Veci zvyknem skutočne používať, nie sa s nimi hrať v rukavičkách, takže ma potešila jeho odolnosť v rôznych podmienkach, či už z pohľadu samotného materiálu alebo pevnosti spojov. Šitie je na moje prekvapenie veľmi precízne, teda až na jeden detail pri spoji ramenných popruhov s telom ruksaku, ale to je skôr vizuálny problém. Ruksak je na namáhaných miestach dobre vystužený a viackrát prešitý, čo zaručuje jeho odolnosť a predpokladám, že aj dlhú životnosť.

Ruksak Pentagon Epos recenzia

Počas používania som si veľmi obľúbil jeho jednoduché prevedenie a perfektný prístup do každej komory vďaka dvojcestným YKK zipsom. Hlavná komora sa dá zvrchu pekne otvoriť (..ako smetný kôš 😊), vrch odklopiť a pracovať s výbavou, pričom vak samostatne stojí ­– za predpokladu, že máte dobre rozloženú výbavu. Rovnako tak sa mi páči, že každý nastavovací popruh ponúka na svojom konci „jazdca“ so suchým zipsom, ktorý zabraňuje nežiadanému hompáľaniu sa prebytočnej dĺžky popruhu, ktorý sa vám tak nikde nezachytí, čo by mohol byť pri rôznych činnostiach problém.

Na batohu oceňujem predovšetkým jeho praktické prevedenie, celkovú odolnosť a fakt, že niekto sa pri jeho návrhu skutočne zamýšľal nad tým, ako ho vyrobiť čo najpoužiteľnejšie v rôznych podmienkach.

ČO BY SOM ZMENIL?

Ak by som mohol zasiahnuť do procesu výroby, tak by som tento model ešte viac vystužil, trošku zúžil, no zároveň predĺžil a implementoval by som namiesto jednoduchého bedrového pásu širší bedrák – polstrovaný a doplnený o kompaktné kapsy na oboch stranách. Rovnako tak by som pridal balančné popruhy na vrchnú časť ramenných popruhov a do spodnej časti vaku by som pridal malú kapsu s integrovaným nepremokavým plášťom v rovnakej farbe ako ruksak.

Pláštenka súčasťou balenia k dispozícii nie je, no samotný materiál je z časti odolný voči slabému dažďu/prehánkam. V prípade výdatných zrážok však odporúčam dokúpiť externú pláštenku na ruksak alebo používať vnútorný DryBag, inak vám obsah premokne.

Verím, že vám tento praktický test dopomôže k rozhodovaniu, či si tento batoh zaobstarať alebo nie. Ak hľadáte väčší 40 litrový batoh na rôzne aktivity, od denného používania, cez turistiku až po služobné využitie, tak tento model by nemal vo vašom výbere zaručene chýbať. Ponúka veľa muziky za relatívne málo peňazí!

Miroslav Illéš
Batoh poskytol na testovanie predajca Armytex.sk