Anorak: Bundy, ktoré by nemali chýbať vo vašej výbave

Anorak: Bundy, ktoré by nemali chýbať vo vašej výbave>

Anorak je bunda, ktorá chráni pred vetrom a v niektorých prípadoch má aj vodeodolné vlastnosti. Na rozdiel od ostatných typov kabátov a vetroviek majú anorak bundy zips len do jednej tretiny celkovej dĺžky. Aj z toho dôvodu sú obľúbenou voľbou pre outdoor nadšencov, ktorým poskytujú dostatočnú ochranu. 

Anorak však môžete nosiť aj do mesta. Vďaka svojmu špecifickému zjavu sa udomácnil v našich šatníkoch ako súčasť každodenného outfitu. Premýšľate práve, že by ste si jeden zaobstarali? Prečítajte si viac o tom, kedy sa vám anorak bundy môžu hodiť a ako si vybrať tú správnu.

Anorak a jeho výhody. Prečo si vybrať práve túto bundu?

Už sme načrtli, že anoraky sú od ostatných typov kabátov odlišné. Ich hlavným znamením je, že sa obliekajú cez hlavu. Zips v prednej časti siaha totiž len do určitej dĺžky a bunda sa tak nedá rozopnúť úplne. Ďalším dôležitým znakom anorakov je kapucňa. I keď nájdete aj modely, pri ktorých chýba, správny anorak by mal kapucňu rozhodne mať. Vyplýva to totiž aj z jeho účelu. Anoraky sú totiž bundy, ktoré chránia pred vetrom (prípadne zrážkami). Aké sú jeho hlavné výhody?

Anorak bundy sú univerzálne. Do hôr aj do mesta

Univerzálna bunda Anorak do hôr i do mesta

Milovníci turistiky a nadšenci outdoorových aktivít vedia oceniť anorak vďaka jeho ochrannej funkcii. To však neznamená, že si ich nemožno obliecť aj do práce či na prechádzku s deťmi. Anorak sa skvele hodí ku casual štýlu a rozhodne nepokazí váš outfit v športovom duchu. Preto ak náhodou nepatríte zrovna k tým, ktorí sa nevedia dočkať ďalšieho tripu, neznamená to, že pre vás anorak nie je vhodným kúskom na obohatenie šatníka. Pravdou je, že po tomto type bundy siahli aj veľké módne ikony, akým je napríklad Valentino alebo Alexander Wang. Bežne ho nájdete aj na pultoch obľúbených reťazcov ako H&M, C&A, Zara a im podobných. 

Krátky zips na anoraku má svoj dôvod

Áno, skutočne to nie je len módny výstrelok a nástroj, ako sťažiť obliekanie bundy pre dámy s krásnym účesom. Vďaka krátkemu zipsu v prednej časti anoraku je vrchná vrstva oblečenia odolnejšia voči nepriaznivému počasiu. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, no keď kráčate proti vetru na úpätí horských štítov, aj taký detail naozaj zaváží. Dnes však výrobcovia anorakov mysleli aj na pohodlné obliekanie a vyzliekanie a vytvorili anorak, ktorý má aj po bočných stranách zips pre jednoduchšiu manipuláciu

Anoraky sú rozhodne odolné bundy, dokonca aj v zime

A nie je to, samozrejme, len zipsom. Dôležité sú taktiež materiály, z ktorých sa anoraky vyrábajú. Kým vrchná vrstva pozostáva z vetruodolných tkanín, spodná môže byť doplnená o hrejivú podšívku alebo materiál, ktorý zabezpečuje optimálnu termoreguláciu vášho tela aj počas chladných dní. Odolný softshell, polyester a príjemná bavlna s elasténovými prímesami sú kombináciou, vďaka ktorej sa v anoraku budete cítiť pohodlne aj pri fyzicky náročných aktivitách. Anoraky sa skvele hodia aj na efektívne vrstvenie oblečenia. Ako ochrannú vrchnú vrstvu si bundu môžete zložiť vo chvíli, keď ju viac nepotrebujete a pohodlne zbaliť do ruksaku. Keďže je ľahká, určite vás nebude obmedzovať ani pri niekoľkodňovej turistike. V zime alebo nehostinných podmienkach je skvelou voľbou zimný anorak s microfleece podšívkou.

ARMYTEX TIP: Prečítajte si naše tipy, na čo všetko by ste nemali zabudnúť, ak plánujete turistiku aj v prípade zlého počasia.

Máte radi praktické bundy? Anorak splní vaše nároky

Ďalším dôvodom, prečo anorak milujú tí, ktorí fandia pohybu a outdoor aktivitám je, že je nesmierne praktický. Okrem spomínanej ľahkej váhy sú napríklad otvory na zips v oblasti podpazušia, vďaka ktorým je odvetrávanie hračkou aj počas náročných výstupov. Mnohé modely sú doplnené o praktické sieťky, čím sa zvyšuje prievzdušnosť vrchnej vrstvy. To najlepšie, čo však tento typ kabátu ponúka, je predné vrecko a lá kengura. Doň pohodlne zmestíte telefón, kompas, doklady či peňaženku alebo vreckový nožík. A to najdôležitejšie máte po ruke, kedykoľvek si zmyslíte. 

Taktické prvky ocenia aj army nadšenci

To, na čo športovci a vyznávači pohybu kladú najväčší dôraz, je voľnosť pohybu. Čo by to bolo predsa za trek, keby vás celou cestou ťahali putká v oblasti rukávov alebo by vás bunda obmedzovala v pohybe popri lezení na ferrate. Vďaka elasténovej prímesi však tento scenár s anorakom nehrozí. Sťahovacie patenty v oblasti zápästia, prispôsobenie si šírky v spodnej časti a možnosť stiahnuť si kapucňu na veľkosť, ktorá poskytuje dokonalú ochranu, predurčujú anorak na skutočne variabilnú bundu podľa typu postavy. Bonusom naviac môže byť vnútorné členenie veľkého predného vrecka, ktoré dopĺňajú karabínky alebo krúžky kompaktné s MOLLE systémom.

Praktická bunda Anorak pre pravých outdoor nadšencov

Anorak je skutočne kúsok, ktorý sa vo vašom šatníku nestratí. Svojím netradičným vzhľadom a funkciami doplní výbavu turistu, cyklistu, bežca, horolezca ale aj kohokoľvek, kto obľubuje športový army štýl. 

Anoraky – bundy z tuleňov a sobov. Odkiaľ sa vzali?

Anoraky sa ako bundy nezjavili na scéne len tak, z ničoho nič. Ich objavu predchádza potreba ľudí chrániť sa pred nepríjemným počasím – najmä vetrom, dažďom a snehovými prehánkami. Dokonca aj pôvod slova “annoraaq” pochádza z grónskeho označenia pre vietor. V tamojších zemepisných šírkach ide o bundu z nepremokavého materiálu, ktorý stáročia chráni domácich pred nehostinným počasím. Čo je teda anorak? Ekvivalent k nášmu pomenovaniu vetrovka – krátky kabát určený na ochranu pred vetrom a chladom. 

Prvé anoraky boli vyrobené z kože zvierat tak, aby z vnútornej strany hriali (koža so srsťou – napríklad zo soba arktického) a z vonkajšej strany poskytovali odolnú ochranu (koža z tuleňa “naimpregnovaná” tukmi a olejmi”). Výsledkom bol kabát či bunda, vďaka ktorej sa eskimáci a iní domorodci nemusel obávať vybrať sa na lov alebo dlhú púť aj počas treskúcej zimy. Na zošitie sa používali taktiež časti zvierat ako napríklad šľachy a črevá. 

Dnes už našťastie pozná odevný priemysel aj príjemnejšie materiály a skvelú prácu odvádzajú spolu s nadmerným potom praktické membrány. 

Ako si vybrať vhodný anorak?

Je vám už nad slnko jasnejšie, že práve táto bunda vám doteraz v šatníku chýbala? Stačí si už len vybrať v širokej ponuke anorakov ten pravý a váš outfit na bežné dni alebo doplnok výstroja na outdoor aktivity máte vyriešený. Ako ho nájsť?

Zvážte, kde všade budete anorak nosiť

Práve tento parameter vám napovie viac o tom, ktorým smerom sa pri výbere vydať. Ak hľadáte vetrovku na turistiku alebo prechádzky v prírode, venujte pozornosť najmä materiálom. Milujete zasnežené končiare slovenských hôr? V zimnom anoraku s hrejivou vnútornou vrstvou si ich môžete vychutnať dosýtosti. 

Pre prechádzku jesenným lesom alebo prvé jarné prieskumy prebúdzajúcou sa prírodou zvoľte anorak z funkčných materiálov s kvalitnou membránou a vodeodolnou úpravou. Vďaka nej ostanete v suchu aj vo chvíli, keď sa ocitnete vo víre nevyspytateľného počasia. 

Ak sa pri outdoor aktivitách viac zapotíte alebo dokonca hľadáte bundu vyslovene na šport, nezabúdajte na dostatočne prievzdušné materiály, ktoré spoľahlivo odvedú pot mimo vášho tela. Praktické sieťky ako vetracie otvory a najmä materiál, ktorý sa vám pri pohybe prispôsobí, zabezpečia, že vás nebude nič ťahať, omínať ani tlačiť. 

Outdoor bunda Anorak

A ak sa vám anorak ako bunda zapáčil svojím trendy strihom alebo jednoducho máte radi army casual štýl, vo výbere máte voľnú ruku. Dôležité je, aby ste sa v ňom cítili pohodlne a aby zapadol do vášho šatníka ako chýbajúci dielik puzzle.

Nepodceňujte správnu veľkosť

Veľkosť je kľúčová, aby ste sa v anoraku cítili pohodlne a mohli sa voľne pohybovať aj pri náročnejších aktivitách. Pri výbere veľkosti sa skôr ako na údaj na štítku sústreďte na rozmery bundy. Každý výrobca si totiž udáva svoje vlastné číslovanie, ktoré sa len približuje parametrom pre veľkosti L – large, M – medium a S – small. 

Badateľné rozdiely sú taktiež v rámci európskeho alebo amerického číslovania, preto ak vyberáte podľa veľkosti 36, 38, 40 atď., overte si, ktorý typ výrobca používa. Samotná hodnota však nenapovedá nič o tom, aké dlhé budú rukávy vašej novej bundy ani to, či vám ochráni aj sedaciu časť tela. Pri kúpe anoraku si dajte námahu a vyhľadajte si tabuľku s rozmermi alebo si vybranú bundu vyskúšajte, ideálne v rôznych pózach (napríklad upažené a spažené ruky vpred, pokrčené v lakťoch a podobne). 

Prémiové značky používajú prémiové materiály

Je to podobné, ako keď si vyberáte napríklad turistickú obuv. Čím zvučnejšia značka, tým väčší predpoklad, že máte čo dočinenia s kvalitnou bundou vyrobenou najnovšími technológiami. Rovnako je to aj v prípade materiálov. Funkčnosť, odolnosť a trvácne farby sú základ, ak si chcete výhody anoraku užívať čo najdlhšie. Samozrejme, ruka v ruke so spomínanými vlastnosťami kráča aj vyššia cena. Lídri medzi výrobcami s outdoorovým a funkčným oblečením svoje produkty neustále inovujú a vytvárajú koncept udržateľnej výroby v súlade s aktuálnymi trendmi (minimálna environmentálna záťaž, uhlíková stopa, recyklácia a podobne).

Anorak bunda z prémiových materiálov

Na druhej strane platí, že anorak, ktorý plánujete nosiť v rámci voľnočasových aktivít, prípadne ako súčasť svojho bežného šatníka, nemusí podliehať tak vysokým nárokom. V tomto prípade závisí od toho, ako veľmi si potrpíte na módnych trendoch a ikonických značkách. Taký anorak od Valentina (svetoznámy módny návrhár) rozhodne zatrasie rodinným rozpočtom. 

Ten síce v našej ponuke anorakov nenájdete, no nadšenci turistiky a outdoorových aktivít si rozhodne vyberú kúsok do svojej výbavy. Alebo si radšej prečítate ešte niekoľko dobrých tipov, ako na výber vhodnej bundy?