Veľký sprievodca výberom vhodnej bundy: Zimné bundy, jarné bundy, bombery...podľa čoho vyberať?

Veľký sprievodca výberom vhodnej bundy: Zimné bundy, jarné bundy, bombery...podľa čoho vyberať? >

Zimné bundy v zime, jarné bundy na jar. Ak ste však už riešili dilemu – ako nájsť a vybrať bundu podľa svojich požiadaviek zrejme viete, že také ľahké to nie je. Najmä, ak sa na nás z regálov v obchode a z e-shopov valí široká ponuka búnd a kabátov, v ktorých sa niekedy ťažko zorientovať. Pomoc je však jednoduchá. 

V nasledujúcom článku sme si pre vás pripravili rady a tipy, ako si nájsť vhodnú bundu do každého počasia a zohľadniť aj prípadné outdoorové aktivity či váš osobný vkus

Rozdelením na zimné bundy a jarné bundy to nekončí. Zorientujte sa v jednotlivých druhoch

K tomu, aby ste našli bundu, ktorá dokonale splní vaše potreby, a zároveň sa hodí na voľný vešiak vo vašom šatníku alebo zapadne ako chýbajúci dielik puzzle vo vašej výbave, potrebujete na začiatok len jedno. Vedieť, ktorý typ bundy je vhodný nielen vzhľadom k počasiu, ale i nárokom na aktivitu, ktorú plánujete v bunde vykonávať. 

Vyberáme bundy podľa ročného obdobia

Najzákladnejším rozdelením je to, ktoré nám určuje jeden z najviditelnejších parametrov vetroviek – ich hrúbka a schopnosť ochrany pred chladom. Avšak pozor, ak ste si mysleli, že platí pravidlo “čím hrubšia bunda, tým mi bude teplejšie”, vyvedieme vás z omylu. Hrúbka bundy neznamená automaticky optimálne termoregulačné podmienky, ktoré potrebujete napríklad pri turistike alebo lyžovaní. Aké typy teda poznáme?

Zimné bundy

Základnou funkciou zimnej bundy je, aby chránila svojho nositeľa pred nepríjemným vetrom, prípadným dažďom alebo snehom a, samozrejme, zníženou teplotou prostredia. Na trhu je však hneď niekokoľko rôznych typov, ktoré sa líšia najmä povrchovou úpravou, ale taktiež i podšívkou alebo takzvaným futrom. V hre je napriklad vyhľadávaná lyžiarska bunda s membránami, ktoré pracujú nielen s odolnosťou voči daždivému a vlhkému počasiu, ale i teplotou a prípadnou vlhkosťou vášho tela pod samotnou bundou. Podstatné je uvedomiť si, pri akej aktivite budete zimnú bundu využívať a tak trochu i to, v akom teplotnom rozmedzí sa plánujete pohybovať. Na voľnočasové aktivity, ale i prechádzku v prírode v chladnejšej zime skvele poslúži zimná bunda s teplou podšívkou, vysokým golierom a zateplenou kapucňou. 

Zimná bunda

Dostatočne odolný a naimpregnovaný vrchný materiál ochráni nositeľa pred chladným vetrom i prípadnými prehánkami. O niečo viac aktívnych možností ponúka bunda z mierne elastického materiálu so športovým strihom. Ocenia ho najmä tí, ktorí sa pohybujú v exteriéri aj v zimnom období a hľadajú spoľahlivú vetrovku. Vďaka dostatočnému vodnému stĺpcu ich ochráni aj pred dažďom a optimálna prievzdušnosť zabezpečí bezproblémovú termoreguláciu tela aj pri náročnejšej fyzickej aktivite.

Jarné a jesenné bundy

Poznáme ich aj pod pojmom prechodné bundy. Medzi najpodstatnejšie ukazovatele, ktoré by ste si pri výbere bundy do prechodného počasia mali všímať, je vodný stĺpec. Práve ten určuje nepremokavosť bundy. Vodný stĺpec sa definuje v laboratórnych podmienkach a jeho hodnota udáva, koľko milimetrov vysokému stĺpcu vody je schopná bunda odolať, kým presiakne. Pozor však na detaily, akými sú zips, švy alebo otvory na odvetrávanie. Často sú totiž vstupnou bránou k prieniku vody tieto miesta. 

Na ľahkú turistiku, prechádzku v lese, ale i každodenný pohyb v meste vám ideálne poslúži mierne zateplená vodeodolná prechodná bunda, ktorá vďaka silnej impregnácii softshellu dosahuje výšku vodného stĺpca 5000 milimetrov. Ak však nepremokavosť vetrovky riešiť nepotrebujete, celkom určite sa porozhliadnite po bunde z príjemného bavlneného materiálu s teplejšou podšívkou, ktorá vás ochráni pred chladnejším počasím a vetrom. 

Vyberáme bundy podľa aktivity

Okrem aktuálnej teploty vonku a ročného obdobia je veľmi dôležité i to, na akú aktivitu bundu potrebujete. Na každodenné nosenie môžete využiť i funkčnú bundu, naopak to však neplatí. Outdoorové aktivity si totiž často vyžadujú vyššie nároky na materiál i samotný strih vetrovky. 

Bunda na každodenné nosenie

Takýto typ bundy nesmie chýbať v žiadnom šatníku. Hoci nemusí spĺňať žiadne nároky na materiálové zloženie, odolnosť voči vplyvom počasia, ani ochranu pred chladom, mnohí z nás po nej siahajú najčastejšie. Na presuny autom alebo hromadnou dopravou, či počas teplých jesenných večerov skvele padne vhod ľahká prechodná bunda v štýle bomber. Alternatívou do chladnejšieho počasia sú zimné bundy v štýle parka. Tie vďaka vyberateľnej vložke poskytnú potrebnú ochranu v zimných mesiacoch, ale pokojne ich po jej odobratí môžete využiť aj ako jarné bundy.

Bunda vhodná na turistiku/outdoorová bunda

Pre aktívnych turistov alebo tých, ktorí radi trávia čas v exteriéri v akomkoľvek počasí, je na mieste poobzerať sa po ponuke vetroviek s vyšším vodným stĺpcom, prípadne búnd určených priamo do dažďa. Zaujímavým variantom sú modely, ktoré pripomínajú mikinu, avšak vďaka vodeodolnému softshellu poskytujú ochranu pre milovníkov pobytu v prírode i v mierne chladnejšom počasí. Pružnejší a mäkší materiál, ktorý neobmedzuje v prirodzenom pohybe, je v tomto prípade výhodou, ktorú ocení nejeden turista.

Bunda vhodná na šport alebo aktívny výkon služby

Napokon, nesmieme zabúdať ani na športovcov alebo tých, pre ktorých je pohyb v exteriéri súčasťou zamestnania či výkonu služby. Bežci, lyžiari, ale i snowboardisti a skialpinisti ocenia bundy s nízkou hmotnosťou, no naopak s vysokým vodným stĺpcom a prievzdušnosťou, ktorá im zabezpečí optimálnu termoreguláciu. Odvetrávacie otvory a špeciálne membrány sa aj počas aktívneho pohybu postarajú o teplotný komfort a rovnováhu bez nepríjemného potenia sa

Anorak Helikon

Vyberáme bundy podľa strihu

Strih vetrovky a jej celkový vzhľad je dôležitý ukazovateľ pri výbere zimnej i jarnej (prechodnej) bundy. Vo všeobecnosti platí, že dlhšia bunda chráni aj oblasť nižšej časti chrbtice alebo dokonca zadné sedacie svaly. Tieto bundy však neobľubujú všetci. V porovnaní s tými krátkymi totiž môžu nositeľa mierne obmedziť v pohybe či aktivite. 

Dlhé alebo krátke bundy

Dlhé bundy sú obľúbené najmä v zimnom alebo sychravom počasí, kedy dokážu poskytnúť predĺženú ochranu smerom ku kolenám. V prípade kratšej bundy je na oplátku zabezpečená dostatočná mobilita, napríklad pri turistike alebo športových aktivitách. Práve z týchto dôvodov je potrebné už pri výbere bundy porozmýšľať nad tým, ktoré z uvedených výhod sú pre vás väčším prínosom.

Anoraky

Názov bundy špeciálneho strihu má korene v nemeckom názve Anorak (vetrovka). V čom sú anoraky od ostatných zimných či jarných búnd odlišné? Základným prvkom je zips, ktorý sa neťahá po celej dĺžke bundy, ale len v jej hornej polovici. V spodnej prednej časti sa nachádza praktické vrecko. Model z odolnejšieho materiálu s podšívkou dokáže spoľahlivo ochrániť v chladnejšom počasí či už pri turistike, alebo voľnočasových aktivitách. O niečo flexibilnejšie sú anoraky s bočným zipsom po celej dĺžke boku. Ich obliekanie (cez hlavu ako mikina) nie je tak náročné a navyše bočné otvory možno použiť na odvetrávanie. 

Bombery

Bombery sú známe najmä svojím originálnym strihom, ktorý pripomína leteckú bundu. “Nafúknutá” horná časť končí priamo v páse, no i napriek tomu dokáže zimná bombera zahriať svojho majiteľa aj v chladnejšom počasí. Spolu s charakteristickou vnútornou oranžovou farbou si tak bombery získali milovníkov po celom svete. Tí, napokon, nemusia zúfať ani v jarnom či letnom období, kedy môžu siahnuť po ľahkej bombere bez hrubej podšívky. Charakteristické znaky, ako mohutný zips a bočné vrecko, nechýbajú ani na týchto modeloch. I vďaka nim sa pánske bombery stali súčasťou každodenných outfitov nielen ako funkčné, ale i každodenné oblečenie.

Zimná bombera

Vyberáme bundy podľa materiálu

Práve materiál rozhoduje o základných vlastnostiach vetrovky a jej ďalšom využití. Určite ste zachytili pojmy ako softshell, fleece (flís) a špeciálne názvy membrán, kvôli ktorým cena búnd často rastie smerom nahor. Výnimkou nie sú ani kombinácie materiálov, vďaka čomu dokáže bunda chrániť pred vplyvmi počasia, no naopak jej nositeľ dokáže odvetrávať nadbytočné teplo smerom von, spod bundy. Aké materiály patria medzi najznámejšie?

Nepremokavé bundy s membránou

Hoci by sa mohlo zdať, že vodeodolnú bundu potrebujú najmä tí, ktorí vyznávajú aktivity v exteriéri, dnes sa po bundách s vysokým vodným stĺpcom obzerá každý, kto je zvyknutý riešiť bundu na niekoľko sezón, prípadne nedrží v skrini niekoľko vetroviek zvlášť do každého počasia. Najvyšší stupeň ochrany poskytujú tie, ktoré obsahujú špeciálnu tex membránu. Detaily, akými sú napríklad podlepené švy, možno vidieť najmä pri špeciálnych modeloch, ktoré dokážu odolať aj niekoľkohodinovému dažďu. Využívajú sa často aj ako vrchné vrstvy oblečenia a výstroja v armáde či polícii, keďže nie sú zateplené.

Softshellové bundy

Softshellová bunda patrí medzi najvyhľadávanejšie práve vďaka vlastnostiam materiálu. Mäkký a poddajný povrch poskytuje nositeľovi dostatočné možnosti na voľný a prirodzený pohyb a zároveň ho chráni pred chladom a vetrom pomocou vnútornej vrstvy z flísu. Vďaka dodatočnej impregnácii sú aj softshellové bundy odolné voči zrážkam a vlhkému počasiu. Veľkou výhodou je aj prievzdušnosť materiálu, ktorú oceníte pri zvýšenej pohybovej aktivite. Softshell totiž absorbuje prípadný pot a distribuuje ho do vonkajšieho okolia pri zachovaní optimálnej teploty tela. 

Flísové bundy

Hoci je fleece obľúbeným materiálom pre hrejivé mikiny, existujú aj bundy, ktoré sú vyhľadávané práve kvôli termoizolačným vlastnostiam, ktoré flís má. Už na prvý dotyk je jasné, že odolnosť takejto bundy voči vode je o niečo znížená, avšak veľmi často zastupuje práve strednú – hrejivú vrstvu oblečenia. V jarnom a jesennom suchom počasí plnohodnotne nahradí vrstvu hornú. Veľmi obľúbené sú modely, ktoré majú spevnenú oblasť lakťa alebo chrbta, prípadne sú flísové bundy v tejto časti skombinované s odolnejším softshellom.

Aké sú kritériá výberu pre zimné, jarné či akékoľvek iné bundy?

Vybrať si z veľkého množstva typov búnd je skutočne náročné. Ak však zohľadníte všetky dôležité body výberu, celkom isto nájdete ideálnu zimnú bundu alebo prechodnú vetrovku. 

Strih bundy

Strih bundy určuje nielen jej vzhľad, ale i to, ako sa v nej nositeľ cíti. Ak ste dosiaľ pokukovali po pánskej bombere, no ešte ste si ju nevyskúšali, pred kúpou novej bundy je ten správny čas napraviť to. Ľahko sa totiž môže stať, že sa práve v tomto type bundy nebudete cítiť príjemne z dôvodu jej špecifického strihu. Druhým dôležitým bodom sú telesné proporcie a typ postavy. Niektoré strihy dokážu krásne vyzdvihnúť prednosti, iné, naopak, práve nedostatky. Skôr, než sa pre konkrétny strih rozhodnete, overte si, či sa v ňom dobre cítite a či svedčí vášmu typu postavy.

Bunda Pentagon

Farba a vzor bundy

Farba bundy zohráva pri výbere dôležitú úlohu. Mala by zodpovedať nielen vášmu vkusu, ale taktiež účelu, pre ktorý si bundu kupujete. V ponuke turistických búnd nájdete zväčša menej krikľavé a prírodné farby. Taktické bundy alebo vetrovky a kabáty určené k výkonu povolania majú dokonca špecifický “maskáčový” vzor, prípadne si môžete vyberať z odtieňov zelenej a sivej. Neutrálne farby a jemné vzory sú napokon ideálnym riešením aj pre bundy na voľnočasové aktivity, nakoľko sú ľahko kombinovateľné so zvyškom vášho šatníka.  

Materiál bundy

Materiál, z ktorého je bunda zhotovená, má priamy vplyv na jej funkčnosť a odolnosť. V prípade zimných búnd si stále vedúcu pozíciu drží perie ako skvelý izolant. Aby však jeho schopnosti časom nevymizli, vyžaduje adekvátnu starostlivosť. Obľúbenou alternatívou je duté vlákno v kombinácii s odolnou membránou na povrchu bundy, ktorá dokáže nahradiť prirodzenú prievzdušnosť klasického peria a často po nej siahajú aj aktívni športovci. Podstatným ukazovateľom je už spomínaný vodný stĺpec. Jeho hodnoty možno dosiahnuť aj pri softshellových bundách pomocou doplnkovej impregnácie. 

Softshell spolu s vnútornou flísovou vrstvou dokáže osloviť ponukou búnd do prechodného, ale i mierne chladného počasia. A to najmä svojou ľahkosťou, prievzdušnosťou a odolnosťou voči vetru i zrážkam. Tenké bundy s membránou poslúžia skvele na jeseň a jar, ale aj ako vrchná vrstva, napríklad v chladnejšom počasí. Nuž, a napokon je na mieste spomenúť aj klasické bavlnené bundy, ktoré síce nepatria medzi funkčné, no na rýchle presuny v teplejšom počasí bez zrážok poslúžia bez problémov. 

Veľkosť bundy

Pri určovaní veľkosti bundy by ste mali spozornieť najmä v prípade, ak si objednávate bundu prostredníctvom internetu. Každý výrobca, ale i model bundy, môže mať v číslovaní značné odchýlky. V špecializovanom e-shope s bundami nájdete tabuľku s rozmermi, vďaka ktorej presne viete, ktoré číslo vám sadne ako uliate. Apropo, ak sa rozhodujete medzi dvoma veľkosťami, obvykle sa odporúča kúpiť si tú väčšiu. Vždy totiž treba rátať s určitou rezervou pre ďalšiu vrstvu v prípade chladnejšieho počasia. Navyše, ak hľadáte bundu, v ktorej sa budete aktívnejšie pohybovať (turistika, outdoorové športy a pod.), zopár centimetrov naviac príde určite vhod.

Vybrať si vhodnú bundu skutočne nie je jednoduché. Zimné bundy, jarné bundy, softshellové bundy, anoraky, pánske bombery… Na trhu je skutočne množstvo druhov a typov, ktoré majú špecifické vlastnosti. Veríme však, že i vďaka nášmu článku máte o ponuke vetroviek o niečo jasnejšiu predstavu. Napokon platí, že neexistuje jedna jediná univerzálna bunda do každého počasia a na všetky účely. Ak sa však rozhodnete správne, ich počet dokážete celkom určite zredukovať. Neviete si stále pri výbere bundy rady? V ARMYTEX-e vám podáme pomocnú ruku a v širokej ponuke búnd a kabátov nájdeme tú, ktorá splní vaše požiadavky.