Ako vybrať opasok? Overené rady, ako nájsť konečne ten pravý

Ako vybrať opasok? Overené rady, ako nájsť konečne ten pravý>

Výber opaska sa môže zdať na prvý pohľad jednoduchou záležitosťou. Ak presne viete, aký typ hľadáte a aká je vaša veľkosť, vo väčšine prípadov býva výber skutočne rýchlou záležitosťou. Problém nastáva v momente, keď si vyberáte opasok po prvý krát alebo hľadáte špecifický typ opasku (napríklad pre výkon povolania a podobne). 

Je to i váš prípad? V tom prípade sú nasledujúce informácie o tom, ako vybrať opasok, presne pre vás. Napokon, viete z čoho vyberať a ako správne zmerať veľkosť opasku?

Aké typy opaskov poznáme?

Rozdeliť opasky do rôznych typov a kategórií je možné hneď podľa niekoľkých kritérií. Podľa toho, aký materiál uprednostníte alebo pri akej príležitosti budete opasok nosiť, môžete ten pravý hľadať medzi týmito typmi:

Univerzálne opasky pre casual oblečenie

Nosíme ich každý deň do práce, ak nie je potrebné formálne oblečenie, ale pokojne po nich siahnite aj vo chvíli, keď sa chystáte na rodinnú grilovačku alebo nedeľný obed. Univerzálne opasky majú najčastejšie nevýraznú farbu, aby sa hodili k veľkému množstvu oblečenia, no určite medzi nimi nájdete aj farebnejšie kúsky. 

Čo sa týka materiálu, v prípade univerzálnych opaskov na každodenné nosenie sa najčastejšie stretnete s textilnými alebo o niečo atraktívnejšími semišovými opaskami, ktoré opať raz, môžete zladiť s rôznymi materiálmi oblečenia (rifle, košeľa, tričko a podobne). Krok vedľa neurobíte ani v prípade, ak si k takémuto typu oblečenia alebo príležitosti zvolíte kožený opasok, ktorý zladíte s topánkami. 

Opasky ako módny doplnok alebo súčasť elegantného outfitu

Elegantné opasky sú jasnou voľbou pre špeciálne príležitosti, kde sa vyžaduje oblečenie, ako napríklad smoking alebo oblek. Avšak pozor, elegantné opasky hľadajú aj dámy. Veľmi často majú totiž v práci predpísaný dress code, prípadne si ich povolanie elegantné oblečenie doslova vyžaduje. U oboch pohlaví sú elegantné opasky súčasťou biznis outfitov, rovnako ako kvalitná obuv alebo sako. V tomto prípade platí pravidlo, že opasok ladí s topánkami alebo pracka s detailmi, ako napríklad manžetové gombíky u pánov alebo šperky u dám. Tieto opasky spravidla nachádzame v koženej verzii.

Elegantnejší opasok do mesta

Športové alebo taktické opasky

Z odolných tkanín sú vyrábané špeciálne opasky pre aktivity, ako napríklad outdoorové športy alebo špeciálne povolania, ktorých je opasok súčasťou výstroja. Príkladom sú záchranné alebo armádne zložky. Taktické opasky, ktoré často vyhľadávajú aj nadšenci turistiky, sa vyznačujú zvýšenou odolnosťou a taktiež prackou s extra rýchlym zapínaním

Taktický opasok

V prípade pracovníkov ochrany v súkromnom sektore (SBS, strážcovia a podobne), sú v ponuke praktické security opasky s púzdrami. Aj tu siahajú výrobcovia namiesto kože alebo semišu napríklad po odolnom nylone. Alternatívou sú obľúbené opasky s kapsami pre všetkých terénnych pracovníkov. Vďaka nim je možné všetky potrebné drobnosti uložiť priamo na dosah ruky a zvýšiť o málo aj kapacitu svojho výstroja. Takýto opasok si môžete zadovážiť aj v obľúbenej maskáčovej farbe alebo v prírodných hnedých odtieňoch.

NÁŠ TIP: Vedeli ste, že elastický opasok ako súčasť outdoorovej výbavy môže poslúžiť aj ako praktické škrtidlo na zastavenie krvácania? Viac tipov, ako prežiť v lese sme písali v článku Ako prežiť v lese? Pomôže svietiaca tyčinka, celta a základné veci na prežitie v prírode

Ako si vybrať opasok, ktorý sadne ako uliaty?

Základom je uvedomiť si, pri akej príležitosti budeme opasok v nohaviciach používať. Podľa toho nasmerujeme svoju pozornosť na niektorý z vyššie uvedených tipov a porozhliadneme sa po špecializovanom predajcovi. Napokon, elegantný opasok do smokingu by ste zrejme v e-shope s turistickou a army výbavou hľadali márne. 

Na každodenné nosenie vyberajte kvalitný opasok

Ďalším kritériom pre výber opasku sú nároky, ktoré naň budete klásť. Ak zvyknete opasky nosiť len občas, prípadne ako doplnok k svojmu outfitu, zrejme nebudete výber ideálneho opasku riešiť až do detailov. Ak však opasky patria k vášmu každodennému oblečeniu, je pravdepodobné, že si na kvalite potrpíte. Menej kvalitné materiály by napokon príliš rýchlo vypovedali službu. Nevzhľadná popraskaná koža, trčiace nitky alebo dokonca pokazená pracka na opasku vás rýchlo presvedčia o tom, že staviť na kvalitu v prípade opasku rozhodne stojí za to

Rozmery opaska sú kľúčové

Pýtate sa aké? Nuž, v prvom rade dĺžka. Omotať si opasok okolo seba dva krát alebo, naopak, dorábať dierky na konci, pretože je malý, nie je žiadna výhra. Dĺžka opaska sa napokon udáva ako jeden zo základných parametrov a mnohí predajcovia ju uvádzajú priamo v názve opasku. Druhým, nemenej dôležitým rozmerom pri výbere opasku je jeho šírka. Hoci sa to môže zdať na prvý pohľad zanedbateľné, ľahko sa môže stať, že opasok napokon nebudete môcť vo svojich obľúbených gatiach nosiť, keďže vás priestor vyhradený pútkom na opasok nepustí. Skôr, než si teda vyberiete ten správny kúsok, presvedčte sa doma v šatníku, či ho budete môcť naozaj aj nosiť. 

Nielen materiál, ale aj pracka opasku zaváži

Aj vám sa už stalo, že ste sa zahľadeli do opasku nie kvôli jeho farbe alebo materiálu, ale práve kvôli jedinečnej pracke, pomocou ktorej ho upínate? Nuž, pracka na opasok je neodmysliteľnou súčasťou takmer každého opasku. V mnohých prípadoch dokonca funguje ako hlavný magnet alebo klenot opasku. Štýlový opasok s tematickou prackou je dokonca skvelým tipom na darček pre pána, ktorý miluje svoje hobby (army, letectvo, poľovníctvo, rybárstvo a pod.). 

Pracky na opasok

Na druhej strane však platí, že ak hľadáte funkčný opasok, ktorý potrebujete často rýchlo zapnúť a jeho nosenie skutočne nesúvisí s estetikou či módou, oceníte celkom určite opasok s rýchlouvoľňovacou klipsňou, najčastejšie plastového vyhotovenia. 

NÁŠ TIP: Hľadáte spôsob, ako na opasok upevniť časti výstroja alebo dôležité drobnosti, ktoré potrebujete mať po ruke? V tom prípade vyskúšajte univerzálne posuvky. Vďaka nim pohodlne pripevníte k opasku kľúče alebo ľahšiu baterku na svietenie

Ako odmerať opasok? Veľkosť môžete zistiť niekoľkými spôsobmi

Poznáte správnu veľkosť opaska, ktorý vám sadne ako uliaty? Keďže opasok nepatrí k veciam, ktoré kupujeme dennodenne, zrejme málokto odpovie áno: Ak však chcete nájsť opasok, ktorý bez problémov zapnete a odstávajúci kúsok nebude pôsobiť rušivo, venujte meraniu dostatočnú pozornosť. Ako na to?

Opasky

Meter ako hlavný pomocník, ak potrebujete odmerať opasok

Nie však hocijaký, ale krajčírsky. Ten kopíruje krivky vášho pásu presne. Dôležité však pri tomto meraní je, aby ste ho riešili priamo v mieste, kde opasok budete nosiť. Keďže mnohí z nás majú rôzne miery v oblasti pása a bokov, ideálne je, obliecť si nohavice, v ktorých plánujete opasok nosiť najčastejšie a meter prevliecť priamo ich putkami. V mieste, kde sa meter pretne, vám cifra presne určí obvod pásu. 

A práve tento údaj nájdete najčastejšie vo veľkostných tabuľkách, pomocou ktorých si opasok vyberáte. Prípadne platí pravidlo, že obvod pása je totožný s veľkosťou opaska. Najčastejšie totiž výrobca alebo predajca veľkosťou opaska nemyslí celú jeho dĺžku v centimetroch, ale práve vzdialenosť od zapínacieho hrotu po strednú dierku.

Alternatívou, ako zistiť obvod pásu namiesto jeho merania, je zmerať opasok. Vyberte si jeden z tých, ktoré aktuálne nosíte a odmerajte vzdialenosť od pracky k dierke, na ktorú si opasok upínate. Výhodou tohto spôsobu merania je, že váš nový opasok bude veľkostne sedieť presne ako ten, ktorý ste dosiaľ nosili. 

Ako zistiť veľkosť opasku bez metra?

Krajčírsky meter však nenájde doma každý. Ak je to i váš prípad, nezúfajte. Obvod pása môžete zistiť aj bez neho. Jediné, čo k tomu budete potrebovať, sú nohavice so štítkom, kde je uvedená ich veľkosť. Potom stačí jednoduchý výpočet:

veľkosť nohavíc + 2 x 2,54 = obvod vášho pása

Hoci tento výpočet nie je úplne presný, určite vám pomôže v prípade, ak sa rozhodujete medzi dvoma veľkosťami opaska. 

Netrafili ste veľkosť? Opasok si môžete upraviť presne podľa svojich predstáv

Nepodarilo sa vám, aj napriek vyššie uvedeným radám, vybrať správnu veľkosť opaska, prípadne vám leží v skrini kúsok, ktorý by ste radi nosili, no vaše telesné proporcie sa zmenili? Nezúfajte. Opasok si môžete upraviť na mieru s trochou zručnosti aj sami. Samozrejme, len v prípade, ak je vám príliš dlhý.

Opasok Cobra tactical

Dĺžku opaska môžete jednoducho upraviť uvoľnením pracky a skrátením opaska jednoduchým odstrihnutím/odrezaním. Následne pracku opäť upevnite na správny koniec a opasok s ideálnou dĺžkou je na svete. Ak je však pracka napevno, postačí urobiť novú dierku. 

Veríme však, že sa vám pomocou našich rád podarí vybrať si z ponuky opaskov presne ten, ktorý vám sadne ako uliaty. Ak si však stále nie ste istí, radi vám s výberom pomôžeme.