Ako si vybrať čelovku? Najlepšia čelovka by mala spĺňať tieto parametre

Ako si vybrať čelovku? Najlepšia čelovka by mala spĺňať tieto parametre >

Čelovky sú praktickým pomocníkom pri aktivitách a povolaniach, kde potrebujete osvetlenie a zároveň voľné ruky. V ponuke je však veľké množstvo typov čeloviek a taktiež výrobcov – napríklad obľúbené čelovky Fenix, čelovky Nitecore , cenovo dostupnejšie čelovky Technik a podobne. Otázka ako vybrať čelovku je preto rozhodne na mieste. V nasledujúcom článku sme pre vás zhrnuli rady a tipy, podľa čoho sa pri výbere orientovať a aké faktory zvážiť, aby ste objavili tú najlepšiu čelovku presne podľa vašich potrieb.

Výhody čelovky – kde všade ju využijete?

Ak si nie ste istí, či je čelovka niečo, čo vám uľahčí alebo spríjemní vaše outdoor aktivity, odpoveď vám pomôžu nájsť jej výhody. Najdôležitejším benefitom je, že čelovky prispievajú k lepšej viditeľnosti a zároveň aj bezpečnosti. Prečo by čelovky nemali chýbať vo výbave aktívnych ľudí, ktorí sa pohybujú v prírode aj v čase, keď je viditeľnosť znížená, resp. v noci?

S čelovkou máte voľné ruky

Poznáte tie momenty, keď si potrebujete zasvietiť, no zároveň pridŕžať inú súčasť výbavy alebo sa istiť? Tento problém vyrieši práve čelovka. Je ideálnym pomocníkom napríklad pri stavbe stanu alebo keď potrebujete upevniť prístrešok vo chvíli, keď vás už zastihla noc. Tento benefit oceníte pri nečakaných komplikáciách s výstrojom alebo aktivitách ako lezení, prípadne pri manipulácii s mapami a kompasmi.

Čelovka a kemping

Čelovky prinášajú plnohodnotné osvetlenie

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, čelovky poskytujú jasné a stabilné osvetlenie vďaka ktorému môžete vidieť cestu alebo svoje okolie s vysokou presnosťou. Dôvodom je to, že sa zdroj svetla nachádza priamo v prednej časti – na vašom čele. Na tomto mieste zároveň nie sú žiadne prekážky, ktoré by svetelnému lúču bránili, preto môžete manipulovať s výbavou bez toho, aby ste si intenzitu svetla znížili.

Intenzitu svetla z čelovky si môžete prispôsobiť

Väčšina kvalitnejších čeloviek umožňuje nastaviť intenzitu osvetlenia a rôzne režimy svietenia. Vďaka tomu môžete prispôsobiť svetlo konkrétnym podmienkam, v ktorých ste sa ocitli. Pri práci s mapou alebo príprave jedla pri večernom táboráku vám postačí slabšie osvetlenie, pri hľadaní správnej trasy počas nočnej turistiky rozhodne oceníte vyššiu intenzitu svetla.

Čelovka prispieva k vašej bezpečnosti

Ďalší zdroj svetla, okrem klasickej baterky, rozhodne prispieva k tomu, aby ste sa pohybovali počas zníženej viditeľnosti istejšie a bezpečnejšie. Vďaka osvetleniu z čelovky dokážete lepšie čítať terén a predvídať prekážky či nástrahy, ktoré by ste si možno nevšimli. Opäť raz platí, že voľné ruky, ktoré môžete použiť na istenie sa počas lezenia alebo napríklad ošetrenie rany, sú na nezaplatenie.

Dlhá výdrž čelovky vás neobmedzí

Dnes už v ponuke čeloviek nájdete kúsky, pri ktorých nemusíte riešiť, že prídete o svetlo práve vo chvíli, kedy to najviac potrebujete. Stačí si vybrať, či preferujete čelovku s batériou s dostatočnou výdržou, alebo vsadíte skôr na nabíjateľnú čelovku, ktorú si pohodlne nabijete pred aktivitou.

Čelovky majú široké využitie

Ak máte pocit, že by mohla byť čelovka zbytočnou investíciou, pretože ju využijete len na občasnú turistiku, budete sa čudovať. Tento zdroj svetla si nachádza uplatnenie v mnohých pracovných odvetviach, ale taktiež outdoor aktivitách alebo dokonca opravách v domácnosti. Kde všade je čelovka pomocníkom na nezaplatenie?

  • Turistika a táborenie

Vďaka čelovkám vidíte bez problémov počas zníženej viditeľnosti alebo počas noci. Či už máte radi nočný hiking, alebo v kempe v neskorších hodinách varíte, staviate prístrešok, prípadne potrebujete niečo nečakané vyriešiť.

  • Cyklistika 

Nadšenci cyklistiky vedia, že počas stmievania je jazda na bicykli menej bezpečnejšia. Okrem vlastného osvetlenia je preto dôležité zlepšiť viditeľnosť na cestu. Vďaka čelovke sa tak môžu sústrediť na jazdu bez toho, aby museli zamestnávať ruky.

  • Rybárčenie

Držať v jednej ruke udicu so záberom a v druhej baterku, je priam nemožné, ak má úlovok skončiť úspešne. Preto do vybavenia rybárov, ktorí často vyrážajú na rybačku zavčas rána alebo neskôr v noci, čelovka neodmysliteľne patrí.

  • Horolezectvo

To najdôležitejšie, čo horolezci a skialpinisti potrebujú počas výstupu i zostupu sú voľné ruky. Ak sa z nejakých príčin potrebujú presúvať aj v nočných hodinách, za svitania či šera, bez čelovky ide o veľmi riskantné aktivity,

  • Survival a bushcraft

Tieto v poslednom čase veľmi populárne aktivity si síce zakladajú na tom, aby sa človek vedel o seba postarať v prírode bez použitia modernej techniky, no taká čelovka je pri zakladaní ohňa alebo stavbe bunkra v lese naozaj na nezaplatenie.

  • Behanie a nočné hry

Čoraz populárnejší beh sa rozširuje nielen do nových radov nadšencov, ale taktiež do rôznych terénov a časových rozmedzí, kedy zaznie pokyn na štart. Pri obľúbených organizovaných nočných behoch vsaďte rozhodne na čelovku. Pomôže vám zorientovať sa v okolí a zároveň predchádzať pádom aj v prípade, ak jednoducho radi beháte v noci.

Behanie a nočne hry s čelovkou

  • Neočakávané situácie

V rodinnom dome, na chalupe alebo dokonca aj bytovom dome (počas výpadku prúdu) musíte niekedy riešiť situácie, kedy potrebujete voľné ruky. Uviaznuté zviera v okolí domu/chaty, prasknuté vodovodné potrubie alebo iné nástrahy zvládnete s čelovkou oveľa jednoduchšie.

LED čelovky, nabíjateľné čelovky: Aké typy čeloviek máte na výber?

Čelovky možno rozdeliť podľa viacerých kritérií. Jedným z nich je vyššie spomenuté rozdelenie podľa toho, na čo ich budete najčastejšie používať. V inom, napríklad, zohráva rolu typ svetelného zdroja, napájanie alebo špeciálne funkcie. Aké typy čeloviek poznáme?

Čelovky na batérie

Výhody čeloviek na baterky sú, že ak máte náhradné batérie, môžete ich kedykoľvek vymeniť a jednoducho pokračujete ďalej. Podľa konkrétneho typu čelovky sa používajú batérie typu AA, AAA alebo ploché batérie, lítiové batérie 18650 alebo 21700 napríklad typu CR2025.

Nabíjateľné čelovky

V prípade čelovky, ktorú pohodlne nabijete pomocou napájacieho kábla (väčšinou USB), sa nemusíte na náhradné baterky spoliehať. Je však potrebné vopred sledovať alebo skôr rátať s tým v akom stave nabitia čelovka je. Ak sa totiť vybije akurát v tej najnevhodnejšej chvíli počas výstupu po tme, veľmi vám už neposlúži.

Čelovky na profesionálne účely (taktické čelovky)

Okrem aktivít, ktoré sme uviedli vyššie, čelovky využívajú aj profesionáli. Príkladom sú armádne zložky, bezpečnostné sily alebo záchranári, ktorí pri akciách potrebujú využívať obe ruke v podmienkach s dostatočným svetlom. Taktické čelovky majú viac funkcií, sú odolnejšie, majú väčšiu výdrž. Nevýhodou môže byť, že sú o niečo robustnejšie a majú vyššiu váhu. 

LED čelovky

LED technológia svietenia poskytuje výrobcom čeloviek zvýšiť životnosť osvetlenia týchto výrobkov. Znamená to, že LED čelovka je efektívnejšia a navyše ekologickejšia, keďže má nižšie nároky na dobíjanie alebo batérie. LED diódy navyše umožňujú vytvárať rôzne režimy a typy osvetlenia. Oproti klasickým čelovkám sú LED čelovky rozhodne efektívnejším riešením.

Čelovky na helmu

Kým klasické čelovky upevníte na hlavu pomocou popruhu (v prípade kvalitnejších a robustnejších čeloviek ide o popruhy zložené z viacerých častí), čelovky na helmu sa upínajú pomocou systému, ktorý musí byť s helmou kompatibilný. Využívajú to najmä horolezci, cyklisti, záchranári, ale napríklad aj stavbári a baníci pri výkone svojho povolania.

Čelovky so špeciálnymi funkciami

Je ich hneď niekoľko a dokážu výrazne upevniť stabilné miesto čelovky vo vašej výbave. Jednou z nich je špeciálne červené svetlo, ktoré sa využíva napríklad pri zásahoch a vojenských akciách. Čelovka s UV svetlom (ultrafialovým) sa využíva pri stopovaní zvierat alebo na určenie fluorescenčných materiálov. V neposlednom rade sú tu vodeodolné čelovky alebo tie, ktoré možno využívať aj v prostredí so zvýšenou vlhkosťou alebo prašnosťou. Označujú sa podľa stupňa odolnosti pomocou tried IPx.

Ako vybrať čelovku? Najlepšia čelovka je tá, ktorá vyhovuje vašim potrebám

Pri výbere čelovky je dôležité zamerať sa na jednu primárnu aktivitu alebo účel, na ktorý budete čelovku používať. Dôležité sú technické údaje, ktoré výrobca alebo predajca čeloviek uvádza a taktiež vždy prítomné faktory, ktoré výber ovplyvňujú (dostupnosť, cena, preferencie značky a podobne). Čo teda zvážiť, aby ste našli tú najlepšiu čelovku so zohľadnením vašich nárokov? 

Svetelny luc celovky

Jas svetelného lúča čelovky  / svetelný tok 

Jas svetelného lúča je jedným z najdôležitejších parametrov pri výbere čelovky. Ovplyvňuje totiž, ako dobre budete vidieť v zníženej viditeľnosti a aké rôzne aktivity budete môcť počas nej vykonávať. V prípade niektorých čeloviek je to orientácia v teréne. Avšak iné, napríklad spoľahlivo slúžia len na základné úkony v tábore. O tom, aký jas svetla je dostačujúci, rozhodujú lumeny (lm) – jednotka jasu/svetelného toku. 

Čelovky s menej ako 100 lm

Sú určené skôr pre činnosti v blízkom okolí. Príkladom je nočné čítanie, príprava jedla alebo iné aktivity, ktoré aj v noci pomocou obyčajnej čelovky musíte v tábore vyriešiť. 

Čelovky s jasom od 200 – 300 lm

Tieto parametre sú už dostatočné pre pre turistiku, hiking, cyklistiku alebo napríklad rybolov. Čelovky s touto svietivosťou tak prinášajú dostatok osvetlenia na pohyb v teréne a bezpečnú viditeľnosť na stredne ďalekú vzdialenosť.

Čelovky s jasom od 300 – 1000 lm

Vyšší jas otvára možnosti náročnejším outdoor aktivitám. Príkladom je horolezectvo, nočná turistika, bushcraft, špeciálne akcie alebo pátranie. Vďaka týmto čelovkám dostatočne silný svetelný lúč poskytuje dostatok osvetlenie aj vo veľkej diaľke.

Čelovky s viac ako 1000 lm

Do poslednej kategórie môžeme zaradiť čelovky s jasom vyšším ako 1000 lm. Sú ideálnou možnosťou pre každého, kto chce alebo potrebuje aj nižšiu viditeľnosť využiť na plnohodnotné fungovanie. Tieto čelovky síce prevetrajú vašu peňaženku o niečo hlbšie, môžete sa však oprieť o extra výdrž a špeciálne funkcie, ktoré sme spomínali vyššie.

Dosah čelovky

Tento ukazovateľ hovorí o tom, ako ďaleko vám čelovka dosvieti. Dosah svetelného lúča sa udáva v metroch. Logicky platí, že čím vyšší je tento číselný údaj, tým ďalej budete schopní osvetliť cestu alebo priestor pred sebou. Ak teda potrebujete len jednoduchšiu čelovku na osvetlenie kempu pri večerných aktivitách, tento údaj nebude pre vás veľmi rozhodujúci. Noční bežci, cyklisti alebo turisti však ocenia čelovky s vyšším dosahom svetla.

Režimy svietenia a špeciálne osvetlenie

Pri výbere čelovky si v detailnom popise všimnite aj to, aký typ režimov osvetlenia ponúka. V mnohých situáciách totiž využijete, ak budete môcť ovplyvniť intenzitu svetla z čelovky, prípadne staviť na iné špeciálne osvetlenie, ktoré sa prispôsobí konkrétnej situácii. Prácou s režimom osvetlenia navyše dokážete ovplyvniť výdrž čelovky (ak nepotrebujete najvyššiu intenzitu, šetríte kapacitu batérie). Medzi najpoužívanejšie režimy patria napríklad:

  • vysoký jas,
  • stredný jas,
  • nízky jas,
  • blikanie,
  • červené svetlo,
  • bleskový režim,
  • SOS režim.

Životnosť batérie a typ napájania

Aby ste si boli istí, že vám čelovka vydrží aj v situácii, kedy je najnevhodnejšie jej vybitie, zamerajte sa na tento údaj pri výbere konkrétneho typu. Tie kvalitnejšie čelovky disponujú napríklad vhodnou funkciou – indikátorom nabitia. Vďaka nej vždy presne viete, či je čelovka dostatočne pripravená na aktivitu, ktorá vás čaká. Výdrž baterky uvádzajú výrobcovia pre konkrétny typ režimu, nakoľko sú niektoré náročnejšie na zdroj energie a iné, naopak, menej. Taktiež nie je jedno, či sa rozhodnete pre čelovku s nabíjaním pomocou kábla alebo stavíte na overené baterky.

Výrobca čelovky a preferencie. Poznáte čelovky Fénix?

Rovnako, ako v prípade inej výbavy alebo výstroja, sa mnohí rozhodujú pri výbere čelovky podľa značky. Na trhu je, samozrejme, veľké množstvo značiek. Preto je dôležité vedieť, čím je napríklad daná značka výnimočná. Kým sa niektoré špecializujú na extra kvalitné materiály, v prípade iných sú to inovatívne a špeciálne funkcie. Medzi tie kvalitnejšie môžeme zaradiť napríklad čelovky Fénix alebo čelovky Nitecore. Druhú, skôr na hobby zameranú alternatívu, ponúkajú iní výrobcovia v nižšej cenovej hladine, napríklad čelovky Technik.

Cena čelovky a odporúčania

Nakoniec nezabudnite na rozpočet, ktorý ste ochotní na kúpu novej čelovky obetovať. Čím vyššie nároky a požiadavky, tým vyššia cena. Obdobne je to aj v prípade takzvaných značkových čelovkách. Je logické, že známejšie značky znamenajú aj vyššiu cenu. Nie však len tak pre nič za nič. O tom, ktorí výrobcovia čeloviek patria medzi najvyhľadávanejších rozhodujú referencie a odporúčania zákazníkov. Sú zároveň skvelým mostíkom, od ktorého sa pri výbere čelovky odraziť. Ak sa dostanete do dilemy – cena verzus kvalita, odporúčame zvoliť kompromis. Ak by ste totiž upustili od svojich najdôležitejších nárokov, ľahko sa môže stať, že menej kvalitná čelovka vypovedá svoju službu práve v momente, keď to budete najmenej potrebovať. 

Podarilo sa vám zorientovať sa v množstve parametrov a typov čeloviek, z ktorých si môžete vybrať? Ak vám ostala nevyjasnená otázka, kontaktujte nás. V ARMYTEX vám radi poradíme pri riešení rébusu ako vybrať tú najlepšiu čelovku presne podľa vašich požiadaviek.