Ako sa chrániť pri strete s medveďom? Pomôže sprej alebo rolnička na medvede?

Ako sa chrániť pri strete s medveďom? Pomôže sprej alebo rolnička na medvede?>

Téma medveď a otázka ako sa pred ním chrániť rezonuje v posledných rokoch na Slovensku o niečo intenzívnejšie. Nech už sa prikláňate ku ktorémukoľvek riešeniu, ako situáciu okolo našej najväčšej šelmy upokojiť, mali by ste si položiť jednu zásadnú otázku. A to najmä v prípade, ak žijete v dotknutých oblastiach so zvýšeným výskytom medveďa hnedého alebo patríte k nadšencom turistiky a lekárnička je súčasťou výbavy, po ktorej by ste nechceli pri najbližšej návšteve našich lesov siahnuť… 

Viete, ako sa chrániť pri strete s medveďom? 

V nasledujúcom článku sa dozviete odporúčania, ktoré vychádzajú z niekoľkoročného pozorovania a porovnávania reálnych situácií a taktiež zahraničných štúdií. Prečítajte si:

  • ako eliminovať riziko stretnutia s medveďom

  • ako sa zachovať, ak stretnutie nevieme odvrátiť 

  • prečo je sprej na medvede taký účinný a ako vás rolnička na medvede dokáže uchrániť pred stretom s medveďom, hoci o jeho prítomnosti ani netušíte 

Rolnička na medvede a obozretnosť eliminujú možnosť stretnutia s medveďom

Len málokto túži po priamom kontakte s medveďom. Vo chvíli, kedy sa však pripravujeme na obľúbenú turistiku alebo do okolia, kde sa medvede vyskytujú, je celkom na mieste myslieť na svoju bezpečnosť. Hoci mnohé poznatky hovoria o tom, že samotný útok hrozí len v zanedbateľných prípadoch, je zbytočné vystavovať sa bezprostrednému riziku. Ako sa teda správať a na čo myslieť pri pobyte v prírode, aby sme stretnutiu s medveďom predišli?

Naplánujte si trasu mimo územia so zvýšeným výskytom

Ak skutočne netúžite stáť zoči voči chlpatej šelme slovenských lesov, prvá rada, ako sa jej vyhnúť, znie jednoducho. Vyhýbajte sa miestam, kde hlásia zvýšený pohyb medveďov. Je všeobecne známe, že teritoriálne správanie medveďov zahŕňa skutočne veľké územie, po ktorom sa konkrétny jedinec môže pohybovať, no aj v tomto prípade sa oplatí obozretnosť. Dôvod, prečo sa medveď na danom mieste vyskytol, má zrejme svoje opodstatnenie (krmovisko lesnej zveri, smetné nádoby v blízkosti vysokohorského hotela, húština s drobnými plodmi a pod.) a je reálne, že sa vráti späť. Pri výbere turistickej trasy si teda zistite, či náhodou neboli hlásené prípady výskytu medveďa hnedého v jej okolí

V prírode si všímajte veci okolo seba

Inak povedané, majte oči na stopkách. Prítomnosť medveďa sa dá predpokladať aj podľa rôznych ukazovateľov, na ktoré natrafíte, ak sa pozorne dívate. Najjasnejším dôkazom o tom, že sa nachádzal na rovnakom mieste ako vy, sú stopy. Ťažko si ich pomýliť s inou lesnou zverou, keďže odtlačok stopy má podobu piatich prstov s pazúrmi. Druhým neklamným znakom o tom, že vám skrížil cestu medveď (alebo vy jemu), je trus. Bude nezanedbateľnej veľkosti a s rozpoznateľnými stopami po bylinnej strave (nenatrávené bobuľoviny a podobne). 

O prítomnosti medveďa svedčia aj škrabance na stromoch alebo ošúchaná kôra, v ktorej možno nájsť stopy chlpov, no najmä pachový odkaz pre ostatné jedince. Nuž, a ak natrafíte na dieru v zemi priamo pri kmeni alebo vyrabované mravenisko vedzte, že aj tie sú dielom práve hladného medveďa. 

Upozornite na seba. Napríklad rolničkou na medvede

Najdôležitejšie je, aby o vás medveď dostatočne skoro vedel. Práve z toho dôvodu sa odporúča chodiť v skupine alebo okolo seba robiť hluk. Samozrejme, nie taký, aby pôsobil rušivo na ostatných obyvateľov lesa. Postačí prirodzená vrava alebo v prípade zvýšenej ostražitosti búchanie, pískanie či tlmené pokriky. Skvelým tipom, ktorý o vás dá medveďom dostatočne skoro vedieť, je rolnička na medvede. Drobný pomocník by celkom určite nemal chýbať vo vašej výbave na turistiku. 

Rolnička na medvede na ruksak  

NÁŠ TIP: Čo všetko by ste si mali zabaliť do ruksaku na túru, si môžete prečítať v článku Výbava na turistiku – baterka, kompas, termoska… Na čo nezabudnúť?

Miesto na camping vyberajte tak, aby ste nemuseli použiť lekárničku

Lekárnička Mil-Tec Midi

V prípade, ak ste sa rozhodli v prírode nocovať, je obozretnosť obzvlášť na mieste. Napríklad také varenie v prírode so sebou prináša aj riziko, že vône z variča či skôr pozostatky z vášho kuchárskeho umenia prilákajú aj pôvodných obyvateľov lesa. Preto je vhodné odpadky umiestniť na vzdialenejšie miesto od kempu alebo ich zavesiť na vyššie položené miesta, napríklad pomocou paracordu alebo lana a zaistiť tak, že nebudú lákať medvede do vašej blízkosti. Alternatívou je dôsledné uskladnenie potravín, zvyškov jedla a odpadu v nádobách, ktoré neprepustia arómy. 

NÁŠ TIP: Odporúčania na pohodlné a bezproblémové varenie v prírode a najmä výbavu sme spísali v článku Varenie a kemping: Pre aký kempingový varič sa rozhodnúť a čo pribaliť do výbavy?

Ako sa správať pri stretnutí s medveďom? Je sprej na medvede účinný?

Medveď hnedý nezaraďuje človeka primárne k svojim nepriateľom, ktorých by z nejakého dôvodu chcel napadnúť. V rámci osvety okolo medveďov, v posledných dvoch rokoch ste možno zachytili, že medveď útočí, ak cíti ohrozenie. Vašim hlavným cieľom, ak vám hrozí stret s medveďom teda je, aby ste pre neho nepredstavovali nebezpečenstvo. Ak vás dostatočne skoro zaregistruje, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vám vyhne. Problém môže nastať počas zlej viditeľnosti (hmla, husté krovie) alebo poveternostných vplyvov (kráčate proti vetru a tak vašu pachovú stopu neregistruje včas).

Na druhej strane, aj napriek rétorike v prospech obrany medveďov platí, že každý jeden prípad stretnutia s touto šelmou je jedinečný. Naviac dnes veľké problémy v rámci spolunažívania s medveďmi robia kontajneroví návštevníci, ktorí si už na prítomnosť človeka zvykli a dokonca vyhľadávajú ľudské obydlia, aby sa v ich okolí nasýtili. Ťažko teda stanoviť presný postup, ako sa správať, ak stretnete medveďa. Niekoľko naozaj dobrých rád však určite existuje. 

Najprv zhodnoťte situáciu

 

Hoci vám možno reflexy a pud sebazáchovy kážu vziať nohy na plecia v momente, ako medveďa zbadáte, v mnohých prípadoch by práve to mohla byť vaša osudová chyba. Dôležité je najskôr vyhodnotiť situáciu. Pokiaľ možno, s chladnou hlavou.

Ak ste to vy, kto ako prvý zbadal jeho, je tu ešte možnosť medveďa obísť a vyhnúť sa tak stretnutiu. Najmä, ak je dostatočne ďaleko a netuší o vás. Stačí sa vrátiť smerom odkiaľ ste prišli. Neotáčajte sa však chrbtom a stále situáciu sledujte. Ak by vám napadlo medveďa, ktorý o vás netuší, odplašiť napríklad krikom, môžete si taktiež zavariť o problém. Práve to ho totiž prekvapí a vyruší, čoho dôsledkom môže byť práve pocit ohrozenia a následný útok. Pokúste sa teda medveďa obísť a v dostatočnej vzdialenosti už vydávať zvuky, ktoré by mu naznačili vašu prítomnosť (opäť raz pomôže napríklad rolnička na medvede). 

Neutekajte a zachovajte pokoj a pokoru

Pri priamom strete s medveďom, ktorému už nemožno zabrániť, len málokto dokáže zachovať pokoj. Práve ten je však najdôležitejší. Ak z vás medveď nebude cítiť ohrozenie, bude tak nanajvýš zvedavý a s najväčšou pravdepodobnosťou odkráča preč. Medzi základné rady patrí:

  • nepozerajte sa medveďovi priamo do očí (znak agresivity)
  • rozprávajte pokojným hlasom, nevydávajte povely
  • pomaly ustupujte smerom vzad, neotáčajte sa
  • nezľaknite sa, ak sa postaví na zadné, nie je to náznak útoku, len zvedavosť
  • neutekajte, zaručene vás dobehne
  • ak nie ste vynikajúci lezec, vyšplhať sa do výšky štyroch metrov a menej vám zrejme nepomôže
  • ak sa stále približuje, vy by ste mali zastať, inak ho vyprovokujete k prenasledovaniu
  • ak medveď ostane stáť, pokúste sa pomaly vzdialiť

Sprej na medvede ako účinný prostriedok

V poslednej dobe je často diskutovaným pomocníkom sprej na medvede. Ak ste nadobudli dojem, že taká banalita, akou je sprej, predsa nemôže odvrátiť útok šelmy, vyvedieme vás z omylu. Podľa zahraničných štúdií, ktoré sledovali vzorku 72 prípadov, kedy bol pri strete človeka s medveďom použitý sprej na medvede, uniklo až 98% z nich bez zranenia. Išlo o bezprostredný a priamy kontakt, v ktorom sprej s účinnou látkou Capsicum (olej z červenej papriky) zohral významnú úlohu pri odvrátení poranenia či dokonca usmrtenia. Efekt, ktorý sprej vyvolá, spôsobí zmätenie šelmy (opuch a podráždenie slizníc) v takom rozsahu, že sa buď stiahne, alebo vznikne priestor na útek človeka do bezpečia. Sprej na medvede je preto odporúčanou výbavou v prípade, ak vám stret s medveďom reálne hrozí.

Prvú pomoc poskytne aj lekárnička alebo KPZ

Je útok medveďa neodvrátiteľný? Ak vás fyzicky napadne (či už v sebaobrane alebo ide o útok z nejakého iného dôvodu), skutočne sa overila notoricky známa rada hrať mŕtveho. Avšak skutočne až vo chvíli, keď je atak neodvrátiteľný. Čo to znamená? Mali by ste sa stiahnuť na zem, smerom na brucho a chrániť si tak tvár (podľa štatistík medveď útočí najčastejšie práve na nechránenú tvár) a životne dôležité orgány. 

Veľkou pomocou je ruksak na chrbte, ktorý vám môže poskytnúť prvoplánovú ochranu pred poranením. V tejto polohe, s nohami voľne roztiahnutými, si naviac viete uchrániť aj krk, ak si prsty rúk vzájomne prepletiete na záhlaví. Nehýbte sa. Zotrvajte v tejto polohe, pokiaľ medveď prejavuje znaky fyzického útoku. Ak zistí, že pre neho ani v tejto chvíli neznamenáte žiadne nebezpečenstvo, pravdepodobne odíde. 

Vo chvíli, keď to bude čo i len trochu možné, zavolajte o pomoc. Buď pomocou telefónu, alebo v extrémnej situácii, ak ho nemáte po ruke, kričte alebo použite píšťalku, ktorú nájdete napríklad ako súčasť núdzového setu. Kým pomoc dorazí, pokúste sa poranenia ošetriť pomocou lekárničky, ktorú máte vo svojej výbave. Alternatívou je aj osvedčená KPZ – krabička poslednej záchrany, ktorá taktiež obsahuje veci na základné ošetrenie a v ruksaku nezaberie veľa miesta

KPZ - Krabička Poslednej Záchrany

Stretnutie s medveďom je skutočne niečo, čo si dobrovoľne nevyberá takmer nikto. Ak si i napriek zvýšenému výskytu medveďa hnedého plánujete aj naďalej vychutnávať krásy slovenskej prírody alebo žijete v oblasti, kde prichádza k stretu z dôvodu kontajnerovej turistiky našich najväčších šeliem, padli vám vyššie uvedené rady určite vhod. Nevystavujte sa preto zbytočne nebezpečenstvu a urobte hoci len malý krok k tomu, aby bola aj vaša najbližšia túra o niečo bezpečnejšia.