Taktická alebo treková obuv. Viete, ktoré topánky si kedy zvoliť?

Taktická alebo treková obuv. Viete, ktoré topánky si kedy zvoliť?>

Treková/trekingová obuv je vyhľadávanou súčasťou výbavy každého milovníka turistiky. Poskytuje nohám potrebnú oporu a chráni pred nepriazňou počasia alebo terénu. Poznáte však aj výhody taktickej obuvi a chvíle, kedy ju oceníte i v prípade, ak zrovna nie ste vojakom či príslušníkom ozbrojených síl?

Prečítajte si o výhodách taktickej a trekovej obuvi a ich porovnaní. Výber vhodnej obuvi sa tak pre vás stane jednoduchší a šanca, že nájdete topánky presne podľa vašich predstáv, naozaj reálna.

Trekingová obuv – aké druhy poznáme a kedy si zvoliť práve trekové topánky?

Treková obuv sa často používa ako synonymum pre turistické topánky. Aby sme však boli naozaj presní, treking je aktivita o niečo náročnejšia než klasická turistika. V zásade však platí, že výber topánok podlieha rovnakým pravidlám a požiadavkám. 

V momente, ako sa rozhodnete vybrať na prechádzku v prírode, kde vás môže prekvapiť náročnejší terén alebo podmienky, ktoré si vyžadujú pevnejšiu či nepremokavú obuv, celkom isto je na mieste, aby ste sa po trekových topánkach poobzerali. 

Viete, z akých druhov si môžete vybrať?

Typy trekovej obuvi 

Trekové topánky sa delia podľa niekoľkých kritérií. Medzi základné rozdelenie patrí to, ktoré zohľadňuje terén a podmienky, v ktorých sa najčastejšie počas turistiky ocitnete. Práve ten sa premieta do vzhľadu trekingových topánok a taktiež nárokom na materiál či hmotnosť topánky.

Nízka trekingová/turistická obuv

Ideálna na nenáročnú turistiku alebo treking v podmienkach, ktoré si nevyžadujú pevnú a stabilnú obuv. Ak ste si istý, že sa vyberáte do prostredia, ktoré vás nemá čím nepríjemne prekvapiť a navyše nehrozia ani nečakané prehánky či iné nepriaznivé vrtochy počasia, sú nízke trekingové topánky skvelou voľbou. 

Ich veľkou výhodou je najmä ľahkosť a prievzdušnosť, keďže ich povrch nechránia membrány. Vaša noha tak dokonale dýcha aj počas dlhšej túry a v topánke sa nepotí. Nízka treková obuv máva dokonca prispôsobenú podrážku proti šmyku, vďaka čomu vás neprekvapí ani hromada napadaného jesenného lístia či klzký konár na lesnom chodníku. Ak sa však chystáte do vyšších nadmorských výšok, kde sa terén mení na mierne skalnatý, alebo si nie ste istý počasím, odporúčame rozhodnúť sa pre jeden z nasledovných variantov.

Členková trekingová/turistická obuv

Členková obuv na turistiku sa už vyznačuje o niečo odolnejšími vlastnosťami, než klasické nízke trekingové topánky. Prvou odlišnou črtou je výška topánok, ktorá presahuje členok nohy. Keďže sa táto treková obuv využíva najmä do náročnejších terénov, akými sú vysokohorské chodníky či mierne skalnatý povrch, je potrebné poskytnúť nohám potrebnú oporu a stabilitu

Okrem toho členkové turistické topánky chránia pred chladnejším či vlhkým počasím. Ak sa vyberiete v takýchto trekových topánkach na túru, môžete sa spoľahnúť, že vám ani prípadné zrážky nespôsobia nepríjemnosti. Povrch pokrývajú odolné polopriepustné membrány v kombinácii s prírodnými materiálmi, či už je to členková obuv zo semišovej alebo nubukovej kože. Alternatívou sú trekingové topánky, ktorých zvršok tvorí odolný nylon doplnený o brúsenú kožu. Tá dodá obuvi ľahkosť, vyšší komfort a poddajnosť. 

Samozrejmosťou u členkovej obuvi sú aj špeciálne podrážky, vďaka ktorým topánky tlmia nárazy, lepšie komunikujú s povrchom a sú v kritických chvíľach šmyku záchytnou kotvou. Niektoré trekové topánky sú doplnené o protiokopovú špicu. Tú ocenia najmä vaše prsty na nohách. 

Vysoká trekingová/turistická obuv

Vysoké trekingové topánky poskytujú najvyšší stupeň ochrany pre chodidlá a nohy vášnivých turistov. Najčastejšie po nich siahajú v prípade, ak ich čaká niekoľkodňová túra či trek, kde je potrebné niesť na pleciach aj nejaký batoh či výbavu. Vtedy sa zvýši aj hmotnosť záberu na topánku a práve vysoká turistická obuv s pevnejšou podrážkou poskytuje ideálnu stabilitu.

Vysoké trekové topánky napokon padnú vhod najmä v prípade vysokohorských turistov, ktorí často zdolávajú náročný skalnatý terén. Tieto topánky ich vďaka nepremokej membráne (Gore-tex, Hydroguard a i.) a špeciálne vyvinutým podrážkam (Vibram) či medzipodrážkam z vysokokompresného materiálu (EVA) podržia aj v nečakaných momentoch, kedy môže zavážiť každý zle vymeraný krok.

Taktická obuv – topánky pre vojakov a ozbrojené sily dostupné aj pre civilistov

Ak ste doposiaľ o taktickej obuvi toho veľa nepočuli, bude to zrejme tým, že sa jedná o obuv vhodnú najmä pre účely vojska, armády či iných bezpečnostných zložiek. Práve vojaci a policajti trávia veľké množstvo času v teréne (či už v prírode, v meste, alebo náročnejších podmienkach) a tak je prirodzené, že sa na ich topánky kladú zvýšené nároky. Aby mohli nerušene a čo najpohodlnejšie vykonávať svoju prácu, je potrebné zabezpečiť ich chodidlám oporu a stabilitu. 

Možno by vám v prvom momente napadlo, že práve treková obuv by bola skvelým riešením, ktoré by tieto nároky splnilo. Pravdou je, že sa v mnohých parametroch trekingová a taktická obuv podobajú. Avšak jej vylepšenie spočíva v tom, že je o poznanie ľahšia, komfortnejšia a navrhnutá aj na chvíle, kedy je potrebné nečakane sa presunúť, zoskočiť padákom či rýchlo sa zlaniť (chýbajú vyčnievajúce háčiky, ktoré by pri podobnej aktivite mohli prekážať). 

Vďaka týmto vlastnostiam sa taktická obuv stala obľúbenou aj u turistov, ktorí po nej siahajú ako po alternatíve trekových topánok, najmä, ak hľadajú vysokú turistickú obuv. Aké typy taktickej obuvi poznáme?

Druhy taktickej obuvi

Podobne, ako v prípade trekových topánok, aj taktická obuv sa delí z podľa toho, akú výšku topánky majú a v akom prostredí budú primárne používané. Ak dosiaľ platilo, že boli topánky vyrábané výlučne pre ozbrojené zložky a armády, dnes nie je problém taktickú obuv objednať online a nechať si ju doručiť až domov. 

Nízka taktická obuv – LOW

Výhodou oproti klasickej outdoorovej či nízkej turistickej obuvi je, že nízke taktické topánky majú polopriepustné membrány, vďaka ktorým je obuv vhodná aj do sychravejšieho počasia a mokrého terénu. I to je jeden z dôvodov, prečo ju často využívajú napríklad policajti pri každodenných aktivitách v meste, rovinatom povrchu, ale i v interiéri. Tento typ taktickej obuvi je totiž veľmi ľahký, pohodlný a najmä pružný.

Aj v prípade taktickej obuvi však platí, že čím je topánka nižšia, tým je znížená aj jej schopnosť odolávať nepriazni terénu a počasia. S nižšou obuvou prichádza i menšia ochrana členkovej časti, ktorá poskytuje oporu nohe pri nepríjemnom podvrtnutí. 

Stredne vysoká taktická obuv – MIDDLE

Už podľa názvu je zrejmé, že v prípade stredne vysokej taktickej obuvi je už členok dostatočne chránený vďaka vyvýšenej členkovej časti. Práve tá zabezpečuje aj lepšiu ochranu proti vode, blatu, snehu či piesku. Aj to je dôvod, prečo taktické topánky s označením middle (MID) patria medzi povinnú výbavu každého vojaka

Málokto vie, že sa na Slovensku (Partizánske) aktuálne vyrábajú aj jedny z najobľúbenejších taktických topánok v celosvetovom merítku. Edícia "Task Force" nemeckej značky Lowa vyrába stredne vysokú taktickú obuv unikátnym spôsobom – vstrekovaním podrážky. Tá obsahuje takzvanú Monowrap technológiu, vďaka ktorej je podošva zapustená priamo do polyuretánového rámu. Výsledkom je odľahčenie podošvy, predĺženie jej životnosti a rám poskytujúci ochranu aj pre vrchnú časť topánok. To všetko sú dôvody, prečo sa pre taktickú obuv s podobnými vlastnosťami rozhodujú aj mnohí turisti. 

Vysoká taktická obuv – HIGH

Dokonalú ochranu aj v tých najnáročnejších podmienkach poskytuje členom bezpečnostných zložiek vysoká taktická obuv, ktorá je často označovaná skratkou HI (high). Okrem toho, že ide o skutočne spoľahlivú obuv do vlhkého prostredia, chráni nohy svojho majiteľa aj pred zimou a vysokým snehom

Stále platí, že je obuv odľahčená a dostatočne ohybná, a preto poskytuje komfort chodidlám a nohám aj pri celodennom nosení a je ideálna v prípade rýchlych presunov. Detaily, ako napríklad uzavreté šnurovacie oká, navyše eliminujú prekážky aj pri náročných zásahoch a aktivitách, ako je zlaňovanie či zoskok padákom. A, samozrejme, aj pri náročných turistických trasách

Rozdiely medzi taktickou a trekovou obuvou sú minimálne, dôležitý je správny výber topánky

Vo všeobecnosti možno povedať, že taktická obuv svojimi vlastnosťami prevyšuje klasické turistické topánky. Jej výrobcovia skutočne dbajú najmä o jej funkčnosť, no nezabúdajú na potrebný komfort, ľahkosť a detaily, ktoré robia z taktickej obuvi nepostrádateľnú časť výbavy vojakov a policajtov. 

Ak však patríte medzi nadšených turistov, ktorí hľadajú spoľahlivé trekové topánky,  či už na občasnú prechádzku v lese, alebo náročnú niekoľkodňovú túru, celkom určite sa sa môžete poobzerať v bohatej ponuke taktickej obuvi aj vy. Tá je totiž dostupná aj pre civilný sektor a bežných zákazníkov. A ak si navyše vyberiete spoľahlivého predajcu, vďaka odbornému poradenstvu máte istotu, že pri výbere vhodných topánok neurobíte krok vedľa. 

Náš TIP: 

Zaujíma vás viac rád, ako si vybrať topánky na turistiku? Nájdete ich v našom blogu v článku Turistická obuv musí sadnúť. Ako si vybrať tú najvhodnejšiu?