Ošetrenie obuvi: Ako na nepremokavú obuv a prečo vyskúšať vyhrievané vložky do topánok?

Ošetrenie obuvi: Ako na nepremokavú obuv a prečo vyskúšať vyhrievané vložky do topánok?>

Nepremokavá obuv je základ pre každého turistu či milovníka pohybu v exteriéri za každého počasia. Ošetrenie obuvi je preto činnosť, ktorú by ste si mali osvojiť, ak chcete mať nohu v suchu a z topánok vyťažiť maximum. Prečítajte si tipy, ako sa starať o kožené topánky rôznej úpravy od hladkej kože až po nubuk, ale taktiež obuv s membránou

Navyše sme si pre vás pripravili prehľad doplnkov k obuvi, ktoré dokážu vášmu komfortu dodať nový rozmer. Mimochodom, viete, ako fungujú vyhrievané vložky do topánok?

Ako sa starať o kožené topánky a kedy použiť krém na obuv?

Všeobecné princípy: Prečo riešiť ošetrenie obuvi?

Dôvod, prečo sa vlastne ošetrením obuvi zaoberať, je zväčša jasný. Ak si chcete výhody topánok, pre ktoré ste si ich vlastne zaobstarali, užívať čo najdlhšie, je potrebné sa o ne starať podľa doporučenia výrobcu. Najmä v prípade topánok so špeciálnym zameraním, kam patrí napríklad turistická a taktická obuv. So správnym prístupom a doplnkami, medzi ktorými nájdete aj šikovné multifunkčné kefky na obuv, tak môžete vlastnosti topánok podtrhnúť a značne predĺžiť ich životnosť vo vašom botníku. 

Druhým dôvodom, prečo sa ošetreniu obuvi venovať, je vo všeobecnosti jej vzhľad. Mnohé výrobky dokážu zakryť drobné škrabance či chyby krásy a aj niekoľkoročné topánky môžu vyzerať stále ako nové. 

Dôležitý je však aj rozmer prevencie. Znamená to, že by sme sa o ošetrenie obuvi nemali zaujímať až v momente, kedy si všimneme prvé známky opotrebenia alebo narušenia. Prevencia v zmysle správneho ošetrenia obuvi je práve o tom, aby sme spomínaným neduhom predchádzali a obuv od nich uchránili.


Keďže výrobcovia vyššie uvedeného typu obuvi siahajú najmä po prírodných materiáloch, najzákladnejšia otázka znie: Ako sa starať o topánky z kože?

Ošetrovanie koženej obuvi

Ošetrenie obuvi z hladkej kože

Hladká koža, inak nazývaná aj nevlasová alebo full grain koža, sa ošetruje inak ako jemná vlasová. Najčastejšie sa z nej vyrába pracovná, taktická či vojenská obuv. Na výber máte hneď niekoľko možností, ako sa o topánky z takejto kože postarať.

LEŠTIDLO NA KOŽENÉ TOPÁNKY

Prostriedok, bez ktorého sa nezaobídete, je leštidlo. Dostupné v čiernej i hnedej farbe sa leštidlo vyrába zo zmesi prírodných látok a olejov, ale i syntetických prísad. Okrem toho, že topánky z hladkej kože vyleští, bez problémov si poradí aj s jemnými nedokonalosťami na povrchu topánky a prekryje ich zvoleným farebným tónom. 

Leštidlo sa na koženú obuv nanáša pomocou šikovného mazáčika, vďaka ktorému ostanú vaše prsty čisté. Nasledujúcim krokom je zapracovanie leštidla priamo do štruktúry kože, na čo ideálne poslúži leštiaca kefa na obuv. Pomocou jemných a rovnomerných krúživých pohybov po povrchu topánky dosiahnete optimálnu ochranu a taktiež požadovaný lesk.

Set kefiek na ošetrenie obuvi

BALZAM NA KOŽENÉ TOPÁNKY

V tomto prípade sa zaobídete bez ďalších špeciálnych pomocníkov. Jediné, čo k aplikácii balzamu budete potrebovať je handrička alebo kúsok staršieho trička, ktoré už nebudete vo svojom šatníku potrebovať. Bezfarebný vosk v sebe navyše ukrýva hneď niekoľko výhod, vďaka čomu sa stáva nepostrádateľným pomocníkom každej domácnosti. Okrem toho, že obuv ošetrí, vytvára na jej povrchu nemastný vodoodpudivý film. Znamená to, že s týmto prípravkom zvládnete v jednom kroku kožu topánky zmäkčiť, vyživiť, ale dokonca i impregnovať.  Použiť ho možno aj na špeciálnu obuv s membránou, bez toho, aby bola narušená jej funkcia. 

Balzam so včelím voskom

OŠETRUJÚCI OLEJ NA HLADKÚ KOŽU

Tretiu možnosť, ako pohodlne vyriešiť ošetrenie obuvi, ponúka olej. Nie však hocijaký. Ošetrujúci olej na obuv zo zmesi prírodných a rybieho oleja je bezfarebný a podobne, ako v prípade balzamu s obsahom včelieho vosku, nezanecháva na povrchu topánok nevzhľadný mastný film. Príjemným bonusom v jednom kroku je aj impregnácia, vďaka ktorej obuv bez problémov odolá vlhkosti alebo styku s kvapalinou.

Rybí olej na obuv

Ošetrenie obuvi z vlasovej kože

Topánky z vlasovej kože, ako napríklad nubuk alebo semiš, sú na ošetrenie o niečo náročnejšie. Hlavným rozdielom je práve ich povrch, ktorý nie je hladký. S takýmto typom povrchovej úpravy sa stretávame nielen na voľnočasovej, ale taktiež trekovej obuvi. Alebo je vlasová koža na topánke kombinovaná s tou hladkou, prípadne pod povrchovým materiálom obsahuje funkčnú membránu. Aké prípravky môžete použiť na takýto typ obuvi?

KRÉM NA OBUV Z VLASOVEJ KOŽE

Dokonale ošetrí a v mnohých prípadoch i impregnuje povrch topánky z nubukovej, semišovej, velúrovej či inej vlasovej kože. Krém sa aplikuje pomocou hubky tak, aby sa vsiakol do koženého povrchu topánky. Tento spôsob starostlivosti o obuv však odporúčame naplánovať si dostatočne vopred, pretože je potrebné, aby krém na topánke uschol, ideálne počas 12-tich hodín. Nájdete ho v čiernej verzii, ale i priehľadnej, ktorá však svetlú kožu predsa len o odtieň stmavší. So správnou aplikáciou (každé 2 týždne pri častom nosení) si môžete byť istí, že vaše kožené topánky ani po čase nestratia svoju odolnosť a vzhľad.

Krém na obuv z vlasovej kože - čierny

SPREJ NA TOPÁNKY Z VLASOVEJ KOŽE

Jednoduchá aplikácia a takmer okamžitý výsledok. Sprej na obuv z nubukovej, velúrovej či inak brúsenej vlasovej kože sa aplikuje priamo na povrch topánky v rovnomernej vrstve. Oživuje farby, zvláčňuje, impregnuje a ošetruje v jednom kroku. Povrch topánky následne stačí nechať uschnúť a obuv je spoľahlivo chránená.

Nepremokavá obuv? Vyberte si vhodný impregnačný sprej

Impregnácia obuvi je zaručený spôsob, ako svoju obuv ochrániť pred neželanou vlhkosťou alebo stykom s vodou či inou kvapalinou, ktorá by ju mohla narušiť. A, napokon, nielen obuv. Ale taktiež váš komfort a pocit sucha pri každodennom voľnočasovom, ale i turistickom či pracovnom obutí. Aby boli vaše topánky dostatočne odolné, nemal by vo vašej výbave chýbať impregnačný sprej. 

Ako ho však vybrať?

Základom je vziať do úvahy materiál, z ktorého obuv pozostáva. Podľa tejto informácie následne poľahky vyberiete vhodný sprej. Ochranné zmesi následne vytvoria neviditeľnú vrstvu, ktorá odráža kvapky tekutiny ako pomyselný štít. Hoci impregnačné spreje poskytujú komfortné a rýchle použitie, treba dbať o niekoľko zásad, aby boli skutočne účinné.

  • sprej nechajte po použití dôkladne vyschnúť
  • sprej použite na vlhkú obuv, zvýšite tak prenikanie do povrchu 
  • prípravok nanášajte v exteriéri alebo dobre vetranej miestnosti
  • aplikujte pri každom sušení mokrej alebo navlhnutej obuvi
  • kvapalnú a aerosolovú impregnáciu aplikujte minimálne raz za 14 dní (v prípade krémov a voskov postačí raz za 6 týždňov)
  • postupujte podľa návodu výrobcu

    Ako na nepremokavú obuv s membránou?

    Zásadná informácia pri výbere impregnačného spreja spočíva v tom, či je vhodný aj na obuv s membránou. Práve membrány, ktoré spoľahlivo odvádzajú vlhkosť z topánky a zároveň umožňujú nohám dýchať aj po hodinách používania obuvi, tvoria často povrch trekingových alebo pracovných topánok. Ak takúto obuv vlastníte, vyberajte si impregnačný prostriedok, ktorý neobsahuje silikóny. 

    Spreje na báze silikónov totiž nežiadúco ovplyvňujú priepustnosť membrány a znižujú jej funkčnosť. Ak však vaše topánky membránu nemajú, pokojne taký sprej použite. Bonusom naviac je, že odoláva aj agresívnym slaným posypom, ktoré dokážu obuv v zime značne poškodiť.

    Doplnky obuvi: Ako vybrať šnúrky do topánok, protišmykové návleky (nesmeky) alebo vyhrievané vložky do topánok?

    Okrem kvalitného a spoľahlivého ošetrenia obuvi predlžuje životnosť topánok aj niekoľko doplnkov, ktoré navyše priamo zvyšujú komfort ich nosenia. Ide nielen o detaily, ako sú napríklad šnúrky do topánok, ale taktiež nenahraditeľní pomocníci v extrémnych podmienkach (turistika, výkon povolania). 

    Ako vybrať správne šnúrky do topánok?

    Základný rozdiel, ktorý pri výbere šnúrok do topánok rozhoduje je, či sú guľaté alebo ploché. Ide najmä o osobné preferencie. Oba varianty nájdete vo vyhotovení z textílií i odolnejších vlákien, ktoré spoľahlivo zvládnu aj každodenné napínanie. Najdôležitejší údaj, ktorý potrebujete pri kúpe šnúrok do topánok vedieť, je však dĺžka, ktorá sa uvádza v centimetroch. Na jej zistenie postačí odmerať dĺžku pôvodných šnúrok a riadiť sa plus-mínus podľa tohto čísla.

    Protišmykové návleky nesmeky verzus gamaše

    Pri pohybe v teréne v nehostinnejších podmienkach, napríklad pri zimnej turistike alebo vysokohorskom treku, oceníte hneď niekoľko šikovných doplnkov obuvi, bez ktorých bude vaša obuv značne poddimenzovaná. Hovoríme o návlekoch na obuv. Rozdeliť ich možno, podľa použitia, na dve skupiny. Výber závisí na tom, či vám cestu skríži voda v kvapalnom alebo tuhom skupenstve (ľad a sneh). 

    Protišmykové návleky NESMEKY, inak známe ako mačky

    Pod všetkými týmito názvami možno nájsť šikovné návleky na obuv, ktoré sa upevňujú priamo na podrážku. Elastické podrážky skombinované s oceľovými lankami a hrotmi sú určené na chôdzu a beh v klzkých terénoch a dokážu prekonať prekážky pri pracovnom výkone, ale i náročnej turistike. Alternatívou sú nesmeky na gumenej konštrukcii s oceľovými hrotmi na jej spodnej časti.

    GAMAŠE nepremokavé návleky ochránia spodnú časť nohy

    Hoci ste impregnáciu obuvi zvládli na výbornú, môžete sa ocitnúť v teréne, kedy vás prekvapí mokrá vysoká tráva alebo dokonca sneh, ktorý siaha nad samotnú topánku. V tomto prípade sú zárukou suchej nohy a nepriateľom zatečenej vlhkosti gamaše. Tieto šikovné nepremokavé návleky upevníte pomocou oceľového lanka pod spodok podrážky a tým nehrozí ani neželaný posun smerom nahor. Elastický popruh alebo šnúra v hornej časti gamaší zaručia, že neželaná vlhkosť neprenikne do vnútra vašej obuvi.

    Spoľahlivé vložky do topánok. Vyskúšali ste už tie vyhrievané?

    Vložky do topánok nielen zvyšujú pohodlie a komfort obuvi, ale taktiež jej tepelnoizolačné vlastnosti. Pri výbere odporúčame siahnuť po vložkách do topánok z prírodných materiálov, ktoré v kombinácii s izolačnou hliníkovou vrstvou dokážu značne zvýšiť pocit tepla vo vašich obľúbených topánkach. Alternatívou sú fleecové stielky, ktoré vytvoria thermo vrstvu a zároveň svojou mäkkosťou spríjemnia každý došľap. 

    Novinkou, ktorá rozhodne stojí za vyskúšanie, sú ohrievače chodidiel. Poskytujú teplo vašim chodidlám počas niekoľkých hodín v akýchkoľvek nehostinných podmienkach. Tieto vyhrievané vložky do topánok fungujú na chemickom princípe za pôsobenia vzduchu. Stačí ich vytiahnuť z obalu a po niekoľkých minútach zahriať svoje nohy v mrazivých dňoch či nociach. V zmenšenej verzii, ktorá sa umiestňuje v prednej časti topánky, si ich pochvaľujú všetci tí, ktorým v zime nepríjemne skrehnú prsty.

    Ošetrenie obuvi zvnútra? Vsaďte na dezodorant alebo antibakteriálny sprej

    Hoci je starostlivosť o obuv najčastejšie zameraná na vonkajší povrch topánok, je vhodné z času na čas venovať sa aj ich vnútornej časti. Najmä, ak topánky alebo pracovnú obuv používame často, prípadne v dôsledku toho vznikajú problémy spojené s nepríjemnými pachmi. Diskrétne si s nimi poradíte vďaka dezodorantu, ktorý redukuje neželané pachy pri aktívnom pohybe aj dlhodobom nosení obuvi. Dokonca aj s príjemným mentolovým odorom. O niečo vyššiu rovinu starostlivosti, ktorá dbá aj o zdravie chodidiel z pohľadu mikróbov, je prostriedok s aktívnym striebrom

    Ošetrenie obuvi ponúka hneď niekoľko možností, ako sa o svoje obľúbené topánky postarať a predĺžiť ich životnosť možno aj o niekoľko sezón. Ak ste tie vhodné ešte nenašli, nevynechajte náš článok, v ktorom vám poradíme, či siahnuť skôr po taktickej alebo trekovej obuvi. Všetky potrebné doplnky k obuvi nájdete v e-shope www.armytex.sk. Veríme, že si vďaka týmto informáciám bez problémov nájdete tie, ktoré potrebujete.