Darček pre neho na Vianoce? Poteší poľovnícky alebo iný ďalekohľad

Darček pre neho na Vianoce? Poteší poľovnícky alebo iný ďalekohľad>

Ak práve stojíte pred dilemou menom darček pre neho na Vianoce, máme pre vás skvelý tip. Ďalekohľad je univerzálnym riešením pre nadšenca turistiky, milovníka prírody, army priaznivca či pozorovateľa nočnej oblohy. Alebo je kvalitný poľovnícky ďalekohľad presne to, čo by manželovi či otcovi doplnilo potrebnú výbavu? 

Vybrať však tak, aby ste neurobili krok vedľa, nie je ľahké. Najmä, ak netušíte aký je rozdiel medzi ďalekohľadom 7x50 a ďalekohľadom 8x56 a neviete sa zorientovať v pojmoch. Čítajte však ďalej, v nasledujúcich riadkoch vám poradíme, na čo sa pri výbere rôznych typov zamerať a ako sa vyhnúť najčastejších chybám pri kúpe ďalekohľadu.

Podľa čoho vyberať ďalekohľad ako darček na Vianoce?

Existuje hneď niekoľko kritérií, ktoré by ste pri výbere ďalekohľadu mali zvážiť. Predsa len, nejedná sa o lacnú záležitosť a ak si chcete dať na darčeku pre neho naozaj záležať, kvalitný poľovnícky alebo akýkoľvek iný ďalekohľad by ste mali hľadať podľa týchto parametrov.

Záľuby a profesia sú kľúčové. Poteší ho možno vreckový alebo poľovnícky ďalekohľad

Vo všeobecnosti platí, že ak ho má darček potešiť, mal by sa týkať niečoho, čomu sa venuje. Či už to súvisí s jeho prácou, alebo hobby, ktorému obetuje svoj voľný čas. Máte tak istotu, že sa trafíte a doplníte mu výstroj na turistiku alebo zlepšíte jeho pracovné vybavenie. Napokon záľuby ako rybárčenie, potulky prírodou alebo poľovačky si vyžadujú spoľahlivého pomocníka, vďaka ktorému môže pozorovať okolie plnohodnotnejšie. Práve preto je ďalekohľad skvelý tip na vianočný darček pre mnohých pánov pohybujúcich sa vo svojej profesii či voľnom čase v exteriéri.

Ďalekohľad 8x56 vs. ďalekohľad 10x50? Vyberajte podľa jeho znalostí a úrovne

Inak povedané, iné nároky a požiadavky bude mať občasný turista a iné army nadšenec, ktorý rád podniká survival dobrodružstvá. Podobne je to aj v prípade hobby astrológov a profesionálov, ktorí sa bez kvalitného hvezdárskeho ďalekohľadu len ťažko zaobídu. Keď už teda viete, že práve ďalekohľad je pre neho ten pravý darček na Vianoce, preštudujte si niečo o jeho parametroch a špecifikácii. Vďaka tomu sa vám nestane, že vyberiete zbytočne premakaný alebo, naopak, taký, ktorý nespĺňa jeho požiadavky a potreby. Viac o parametroch ďalekohľadov sme zhrnuli v článku v našom blogu.

Značka je nositeľom kvality. Poznáte ďalekohľady Fomei?

Tie najpredávanejšie ďalekohľady nie sú na vrchole rebríčka len tak. Najznámejšie značky sú často odtlačkom kvality a spokojných referencií tých, ktorí s nimi majú pozitívnu skúsenosť. V našich zemepisných šírkach pre hobby outdoorových nadšencov rezonujú najmä ďalekohľady Helios či obľúbené ďalekohľady Mil-Tec. Ideálnu rovnováhu medzi kvalitou, garanciou spokojnosti a cenou, však ponúkajú napríklad aj české ďalekohľady Fomei s predĺženou trojročnou zárukou

Aj cena zaváži, ak hľadáte darček pre neho na Vianoce

Napokon, každý má svoj rozpočet, v ktorom by sa chcel pri výbere vianočných darčekov približne pohybovať. Kým kúsok vhodný na turistiku, voľnočasové aktivity alebo hobby pozorovanie okolia nájdete aj ďalekohľadoch do 100 €, niektoré profesie a náročnejšie pozorovanie si vyžadujú trocha väčší prievan v peňaženke. Skvelým tipom, ako kúpiť nejaký z ďalekohľadov nad 100 € a darovať naozaj spoľahlivého pomocníka, je poskladať sa naň so zvyškom rodiny a vyriešiť tak darček na Vianoce pre otca, priateľa alebo brata spoločne.

Dajte na rady odborníka alebo recenzie

Presvedčili ste sa práve, že ďalekohľad je pre neho ideálny darček na Vianoce? V tom prípade nezabúdajte ešte na jeden dôležitý detail – nechať si pri kúpe poradiť skúseným predajcom alebo sa orientovať v zákazníkmi odporúčanom e-shope podľa recenzií. Odborný predajca vám na základe niekoľkých otázok odporučí ďalekohľady nielen podľa zamerania, ale taktiež ovláda všetky parametre a funkcie, ktoré robia z ďalekohľadu neoceniteľného pomocníka pre mnohých outdoorových nadšencov. 

Mimochodom, viete, z akých typov vyberať?

Typy ďalekohľadov

Typy ďalekohľadov: poľovnícky, vojenský, univerzálny a iné

Užší výber vhodných ďalekohľadov získate, ak sa zameriate na určitý typ. Samozrejme platí, že jeden konkrétny ďalekohľad, môže byť vhodný pre turistu, ale aj pre poľovníka. Existuje však určitý súbor vlastností, ktoré by mal ďalekohľad mať, aby sme ho označili za…

Univerzálny ďalekohľad 7x50: Darček pre neho na Vianoce, ktorým nič nepokazíte

Ak vyslovene nehľadáte ďalekohľad vhodný ako súčasť výbavy pre vojaka alebo horského vodcu, rozhliadnite sa v kategórii univerzálne ďalekohľady. Ich spoločným menovateľom je, že sú v celku kompaktné, nie príliš ťažké a majú stredne odolné telo, vďaka ktorému sa obdarovaný nemusí obávať, ak ho napríklad počas túry zastihne dážď a on sa bude musieť zorientovať v teréne aj pomocou ďalekohľadu. Čo sa parametrov týka, turisti, trackeri, hikeri a hobby poľovníci či rybári si vyberajú ďalekohľady 7x50, ďalekohľady 8x42 alebo 10x42.

ARMYTEX TIP: Na aktivity v prírode odporúčame ďalekohľad 7x50 od výrobcu HELIOS, ktorý patrí k ekonomicky dostupným.

Ďalekohľad Helios

Kompaktný vreckový ďalekohľad skvele doplní výbavu večného dobrodruha

Vreckové ďalekohľady sa vyznačujú malými rozmermi a nižšou váhou, vďaka ktorej sa doslova pohodlne zmestia aj do vrecka bundy alebo taktickej vesty. Ak vaša polovička rada trávi čas v prírode a z času na čas je pohľad cez optiku ďalekohľadu skvelým spestrením jeho výprav, darček pre neho na Vianoce má jasné meno – malý kompaktný ďalekohľad. Nečakajte však, že vďaka nemu zaostrí aj na pravé oko hlucháňa v protiľahlej rokline. Menšie rozmery si vyžiadajú svoju daň v podobe nižšej svetelnosti a celkového dojmu z pozorovania. Alternatívou pre vreckové riešenia ďalekohľadov je šikovný monokulár.

ARMYTEX TIP: Doslova spratný športový pomocník je ďalekohľad HELIOS Sport 10x25, ktorého hmotnosť ledva cítiť.

Turistický ďalekohľad s ostrejším obrazom a ľahkou váhou

Každý správny turista vie, že túra sa koná za takmer každého počasia. A tomu je prispôsobený aj jeho výstroj, súčasťou ktorého je takmer vždy aj ďalekohľad. V ideálnom prípade opäť taký, aby nespôsobil prílišnú záťaž a zároveň bol nápomocný aj vo chvíli, kedy práve slnečné lúče vystrieda zamračená obloha a dážď. Odolnejšie telo alebo ochranné púzdro sú bonusom v situáciách, kedy prídu na rad nepredvídateľné pády alebo komplikovanejší terén. Nepostrádateľný ostrý obraz, aj bez použitia statívu, zaručuje menšie priblíženie a bonusom naviac je plnenie dusíkom, vďaka čomu nehrozí ani nepríjemné rosenie sa skiel. 

ARMYTEX TIP: Turisti ocenia vodeodolný turistický ďalekohľad Mil-Tec WP 8x42.

Poľovnícky ďalekohľad je povinnou výbavou lovca

Bez neho by bol stratený nielen na posede, ale taktiež pri klasickej poľovačke alebo pravidelnej obchôdzke v chotári pri kontrole revíru. Sčítanie zveri, dokrmovanie a podobné aktivity sú taktiež súčasťou života poľovníka, pri ktorých sa bez ďalekohľadu len ťažko zaobíde. V ich prípade platí, že by mali byť vodeodolné, zabezpečené voči roseniu a taktiež odolné voči pádu. Žiadaným bonusom naviac je maskovanie v podobe zelenohnedých alebo maskáčových vzorov. Priemer objektívu by mal mať minimálne 50, no ideálne viac než 60 milimetrov a zväčšenie v rozmedzí 7 – 10x. Významným faktorom v prípade poľovníckych ďalekohľadov je práve svetelnosť objektívu, ktorá je zabezpečená väčším priemerom optiky

ARMYTEX TIP: Super tip na poľovnícky ďalekohľad je Fomei 8x56 ZCF TERRA, ktorý si môže obdarovaný upevniť v prípade potreby aj na statív. Ak by skôr dotyčný ocenil väčšie zväčšenie, alternatívou v dostupnej cene je HELIOS Solana 10x50 s pogumovaným telom.

Ďalekohľad Solana 10x50

Máte doma army nadšenca? Vojenský ďalekohľad je zaručený tip na darček pre neho na Vianoce

V tomto prípade však nie je priestor pre veľké (najmä cenové) kompromisy. Vojenské ďalekohľady sa vyznačujú množstvom špeciálnych prídavných funkcií. Okrem plnenia dusíkom a maximálnej možnej odolnosti voči vplyvom počasia či nárazom, by mali byť aj odľahčené a s parametrami vhodnými na pozorovanie v pohybe. Ich súčasťou sú napríklad diaľkomer alebo kompas, aby poskytli majiteľovi čo najlepšiu orientáciu v priestore. Napríklad aj momentoch, keď ide naozaj do tuhého. 

Pozorovacie a hvezdárske ďalekohľady pre vášnivých astronómov

Hvezdárske ďalekohľady sa pohybujú v cene od sto do niekoľko tisícok eur. Preto je veľmi dôležité poznať práve vyššie spomínanú úroveň hobby alebo profesie, ktorej sa dotyčný venuje. Kým na prvý kontakt s astronomickým pozorovaním poslúžia aj binokulárne ďalekohľady so zväčšením 70x, pri 100-násobnom zväčšení sa už bez statívu zaobídete len ťažko. Väčšina hvezdárskych a pozorovacích ďalekohľadov sú teda monokuláre s dostatočne stabilným statívom vzdialenejších objektov. 

Nerobte tieto chyby, ak vyberáte ďalekohľad ako darček na Vianoce

Jednou z najväčších chýb je, ak sa na výber ďalekohľadu vrhnete bezhlavo a objednáte prvý, ktorý sa vám bude pozdávať. Radosť z darčeka bude v tom prípade možno veľmi krátka, keď sa pri prvej príležitosti pri páde rozbije, v náročnejších podmienkach zarosí, prípadne nedostatočne zaostrí do diaľky. Okrem toho však spomenieme ešte niekoľko zásadných prešľapov, ktoré zákazníci pri nákupe ďalekohľadov najčastejšie robia. 

V boji cena verzus kvalita uprednostnite spoľahlivé riešenie

Aktuálne je na trhu veľké množstvo ďalekohľadov a teda aj obrovský výber. Hlavným rozpoznávacím znamením, ktoré našepkáva o kvalite, je práve cena a už vyššie spomínaná značka. Netvrdíme, že sa nemôže objaviť ďalekohľad v kvalitnom prevedení, ktorý stojí o pár eur menej, než ďalekohľady renomovaných výrobcov. Alebo neobjavíte lokálneho výrobcu, ktorý si dáva skutočne záležať na komponentoch a výrobe. Príkladom sú ďalekohľady Fomei s dlhšou garanciou. Avšak o polovicu, prípadne niekoľkonásobne lacnejšie ďalekohľady s nejasným pôvodom sú často nešťastným krokom vedľa. Ich nízka odolnosť, nekvalitná optika a nespoľahlivé vlastnosti môžu napokon človeka dostať do nepríjemnej situácie.

Nepreháňajte to s parametrami a funkciami, ktoré nepotrebuje

Tí, ktorí sa v parametroch ďalekohľadov nevyznajú, si často myslia, že čím väčšie zaostrenie a priemer objektívu, tým lepší prístroj. Nie je to však pravda. Na väčšinu outdoorových aktivít, ale taktiež profesionálne pozorovacie účely spojené s presunom, je postačujúci priemer objektívu 50 milimetrov. Taktiež platí, že čím väčšie zaostrenie výrobca udáva, tým je celkový obraz citlivejší na chvenie sa a vyžaduje použitie statívu (100x a vyššie). Navyše, všetky prídavné funkcie k tomu vytvárajú ďalekohľad, ktorý často nepatrí k celkom ľahkým (hmotnosťou) súčastiam výbavy. 

Vreckové ďalekohľady

Kompaktný ďalekohľad nie je vždy tou najlepšou možnosťou

Druhým extrémom, ktorý sa vám (alebo skôr obdarovanému) môže vypomstiť je, ak vsádzate na kompaktné rozmery ďalekohľadu, hoci to vôbec nie je potrebné. Ak majú ďalekohľady priemer optiky menej ako 25 milimetrov, nie je pozorovanie cez takýto objektív z dlhodobého hľadiska pre naše oči vhodné. Preto sú takéto vreckové ďalekohľady skvelým riešením na občasné preverenie si situácie a potom šup s ním znova do vrecka. Lepším riešením, ak sa nekladie vyslovený dôraz na kompaktný ďalekohľad, sú objektívy s priemerom približne 40 milimetrov, ktoré prirodzenejšie priliehajú k našim očiam a sú vhodné aj na dlhšie pozorovanie.

Veríme, že sa vám vďaka našim tipom a radám podarí vybrať ten najlepší ďalekohľad a dilemu menom “darček pre neho na Vianoce” vyriešite s prehľadom a napokon i skvelým darčekom v talóne. Ak však stále potrebujete viac informácii a radi by ste si prečítali viac o parametroch ďalekohľadov, začítajte sa do veľkého sprievodcu ďalekohľadmi v našom blogu. Alebo sa obráťte priamo na nás, radi vám s výberom pomôžeme.