Ako vybrať pánske kraťasy podľa vašich predstáv, ktoré navyše skvele sadnú?

Ako vybrať pánske kraťasy podľa vašich predstáv, ktoré navyše skvele sadnú?>

Kraťasy, obzvlášť tie pánske, dajú vo chvíli, kedy hľadáte tie pravé, niekedy skutočne zabrať. Okrem toho, že si potrebujete ujasniť, či potrebujete skôr športové, teplákové, riflové či dokonca vyhľadávané Helikon-Tex kraťasy, dôležitú rolu hrá aj správna veľkosť a strih kraťasov. Nie ste v tom však sami. V priebehu pár minút čítania sa dozviete, ako vybrať pohodlné kraťasy, ktoré splnia vaše nároky. 

Základom sú 3 jednoduché zásady, ktoré by ste si mali osvojiť pri každom výbere vhodných krátkych nohavíc. Ktoré sú to?

  • Zistite si rozmery kraťasov.
  • Zamyslite sa nad tým, na aký účel kraťasy plánujete využívať.

Ako správne vybrať veľkosť a strih pánskych kraťasov?

Skôr, než sa zameriate na typ, je veľkosť krátkych nohavíc všeobecný problém, ktorý sa často stáva kameňom úrazu. Samozrejme, u každého predajcu máte možnosť zvoliť si požadovanú veľkosť. Avšak z praxe všetci vieme, že kým nám u niektorých nohavic padne veľkosť “M” ako uliata, u iných postačí aj menšie “S”. Ako sa teda vyznať v mori veľkostí a označení, aby sme po doručení balíka neboli sklamaní? 

Odpoveď je jednoduchá. Skôr, ako na označenie veľkosti, pozerajte na rozmery, ktoré výrobca alebo predajca nohavíc uvádza. Tie určujúce sú dĺžka kraťasov a šírka v páse. So svojimi mierami si ich ľahko porovnáte tak, že si premeriate kraťasy, ktoré už vlastníte a veľkostne Vám sedia. Najdôležitejšou mierou bude šírka pásu, tú premeriate veľmi jednoducho - od kraja po kraj. Následne môžete premeriať aj dĺžku, ktorá sa meria po vonkajšom šve (teda od vrchu kraťasov po spodok). V krajnom prípade môžete premeriať aj Vaše telesné miery spôsobom, že si k miestu, kde začína pás priložíte meter a uvedenú veľkosť prirovnáte k nohe. Tak budete mať približnú predstavu, aké dlhé nové kraťasy budú. Ak si následne zmeriate obvod pásu a vydelíte na polovicu, údaj by mal sedieť s rozmerom v tabuľke veľkostí. Odporúčame však meriať skôr Vaše kraťasy a nie Vaše telesné miery, je to presnejšie.

Nuž, a napokon, nezabúdajte si všímať strih nohavíc. Veľa napovie výška pásu a sedu, ktorú sa však vo väčšine tabuliek nedozviete. Už na obrázku však vidíte, či sú kraťasy klasického hlbšieho strihu (s vysokým pásom), ktorý väčšinou dosahuje zapínaním v oblasti pásu alebo ide o moderný bedrový strih. Ten môže byť pohodlnejší pre mladšie ročníky, avšak pri športe, turistike, outdoor či military aktivitách môže byť skôr na príťaž. 

Teplákové, športové či obľúbené Helikon-Tex? Vyberáme kraťasy podľa účelu 

Hneď, ako zistíte, ako si zvoliť správnu veľkosť, nastáva druhá najpodstatnejšia otázka. Na akú aktivitu kraťasy hľadáte? Plánujete ich nosiť v domácom prostredí, na vychádzky do prírody s rodinou, do práce či do mesta, alebo potrebujete odolnejšie – športové či pracovné kraťasy?

Voľnočasové pánske kraťasy? Vyskúšajte pohodlné teplákové

Priam ideálne na každodenné nosenie, ak práve nie ste napríklad v kancelárii. Dokonca ich využijete aj pri športových aktivitách, ak nemajú zrovna profesionálny charakter. Pri výbere teplákových kraťasov odporúčame zamerať sa na kvalitnú tkaninu s vlastnosťami, ktoré neutrpia, keď ich pár krát vyperiete. V tomto smere je spoľahlivá napríklad bavlna, ideálne pevnejšieho rázu. Bonusom naviac sú bočné vrecká na drobnosti, ktoré potrebujete mať vždy po ruke a patent v páse, ktorý sa prispôsobí každej postave. V prípade teplákových kraťasov je to najčastejšie pevná šnúrka. Zosilnené švy v oblasti sedu sú zárukou, že sa na tento kúsok oblečenia môžete spoľahnúť aj v akčnejších chvíľach.

Univerzálne pánske kraťasy sú must-have kúskom v každom šatníku

Využijete ich v teplejších mesiacoch pokojne i dennodenne. Ako casual oblečenie do práce, na výlet, prechádzku do mesta či návštevu. Stačí si zvoliť vhodnú farbu, príjemný materiál a nájsť správny strih, ktorý vám padne ako uliaty. Univerzálne kraťasyzákladom letnej výbavy každého chlapa, či už v jednofarebnej alebo obľúbenej maskáčovej verzii.

Vintage Industries kraťasy

 

Ak hľadáte odolnejšie kúsky, poobzerajte sa po spevnených kraťasoch, ktoré vás nesklamú ani pri výkone práce v teréne alebo v prírode. Unikátne Rip/Stop tkanie, odolné voči páraniu sa, je v prípade pretrhnutia zárukou, že takéto kraťasy s vami skutočne čo-to prežijú. Pre vyznávačov army štýlu, opäť raz aj s maskáčovou úpravou.

Kraťasy Pentagon BDU 2.0

 

Outdoorové kraťasy do terénu alebo na turistiku

V tomto prípade je potrebné zamerať sa najmä na materiál, z ktorého sú krátke nohavice vyhotovené. Predsa len sa na ne v terénnych podmienkach kladú zvýšené nároky. A to nielen na odolnosť pred poveternostnými vplyvmi, ale taktiež poddajnosť a zároveň pevnosť. Skvelým tipom sú kraťasy zo softshellu, ktorého vlastnosti poznajú turisti napríklad z obľúbených softshellových búnd. Odolnosť voči vode a prefúknutiu, ale zároveň dostatočná priedušnosť a tepelná ochrana v jednom, sú zárukou, že sa na takéto nohavice môžete spoľahnúť napríklad aj pri turistike v teplejších mesiacoch. Výhodou naviac je, ak majú zosilnené švy (prípadne sedaciu časť), dostatočne široké pútka na opasok a karabínky a adekvátnu dĺžku k tomu, aby vás pri pohybe v teréne neobmedzovali.

Kraťasy Pentagon Renegade Savanna na outdoorové aktivity

 

Helikon-Tex: Taktické kraťasy pre military nadšencov a profesionálov 

Už ste o nich počuli? Ak hľadáte spoľahlivé a pohodlné taktické kraťasy, tie od Helikon-Tex sú skutočne mercedesom vo svojej triede. Sú totiž priam ideálne na náročnejší pohyb v teréne, taktické cvičenia alebo profesionálny výcvik v ozbrojených a záchranných zložkách. V čom spočíva ich tajomstvo? Strečový materiál v najviac namáhaných častiach, rôzne záhyby na miestach, v ktorých dochádza k častému pokrčeniu látky, šikovný gumičkový patent v páse a skutočne veľkorysé zapínanie na suchý zips sú zárukou, že tieto kraťasy si obľúbite hneď na prvé oblečenie. Bonus, ktorý ocení každý ich majiteľ, je množstvo menších i väčších vreciek na všetku potrebnú výbavu či výstroj. Funkčný materiál (50 % z nylonu a 50 % z bavlny) je navyše ľahký, priedušný, flexibilný a naozaj odolný.

Taktické kraťasy - detail na množstvo vreciek pre výbavu

 

Pri výbere pánskych kraťasov rozhodujú aj detaily

A práve tie dokážu ovplyvniť váš výber napríklad vo chvíli, kedy sa rozhodujete medzi dvoma či tromi konkrétnymi kúskami. 

Aké by teda mali ideálne kraťase byť?

Dostatočne voľné

Už pri meraní svojich proporcií by ste mali prihliadať na to, aby ste nechali nejakú rezervu pre pohodlie a príjemný pohyb v akýchkoľvek podmienkach. Taktiež pri sedení niektoré typy postáv potrebujú v oblasti pásu o niečo veľkorysejší priestor. Vyriešiť to môže elastickejšia látka, dobrý strih a taktiež patenty, ako napríklad suchý zips či efektná gumička v pásovej oblasti. Dostatok voľnosti by ste však mali zohľadniť aj v oblasti stehien a spodného lemu kraťasov, aby vás ich nosenie neobmedzovalo aj vo chvíli, kedy sa potrebujete zohnúť či skrčiť k zemi. Navyše, obtiahnuté pánske kraťasy tohto typu nepôsobia príliš vzhľadne.

Pevné a spoľahlivé

Platí to najmä pre taktické, pracovné či outdoorové kraťasy, na ktoré sú kladené zvýšené nároky. Pohyb v teréne a poveternostné podmienky dokážu výrazne ovplyvniť fakt, či sa budete v kraťasoch cítiť komfortne alebo nie. Základom sú najmä odolné tkaniny a pevné švy, ktoré bývajú v kritických miestach zosilnené alebo dokonca zdvojené. Obvykle hovoríme o oblasti rázporku a sedacej časti, ktorá je pri pohybe najväčšmi namáhaná. Výnimkou nie je ani spoľahlivý zips a pevné pútka v pásovej oblasti, slúžiace často na uchytenie rôzneho výstroja. 

Bohaté na vrecká a úložné riešenia

Na smartfón, peňaženku, doklady, kľúče, kompas, multifunkčné náradie, vreckový nožík a podobne… Vreciek totiž nikdy nie je dosť. Niektoré by mali byť dostatočne hlboké a široké, a taktiež spevnené. Iné postačia nenápadné a dômyselne ukryté pred očami ostatných. Rozťahovateľné cargo vrecká pre všetko, čo treba mať v jednej chvíli po ruke, a dobre uzatvárateľné pre bezpečnú úschovu. Napríklad gombíkom, suchým zipsom alebo tým klasickým. Výber je skutočne na osobných preferenciách. 

Také, aby sa páčili a aby dobre slúžili

Kupovať si iné, by bolo predsa zbytočné. Vzhľad kraťasov je jednou z najhlavnejších podmienok, ktoré musia spĺňať, aby ste ich nosili v pohodovom rozpoložení. Široká ponuka vzorov a farieb dnes prináša viac možností, ako zladiť nové kraťase so svojim momentálnym šatníkom. Stále obľúbené maskáčové či army vzory však ostávajú na piedestále medzi taktickými i voľnočasovými kraťasmi už roky. V tesnom závese sú u pánov najmä zemité farby, ako napríklad piesková, vojenská zelená, sivá, hnedá alebo neutrálna čierna

Vybrať si vhodné kraťasy, ktoré sadnú ako uliate, nie je nemožné. Chce to len správne zmerať svoje proporcie, porovnať ich s tabuľkou výrobcu a premyslieť si, kam budete kraťasy najčastejšie nosiť. Či už padne vaša voľba na teplákové, športové alebo taktické Helikon-Tex kraťasy, veríme, že si vďaka našim radám vyberiete tie správne. Ak potrebujete malé usmernenie aj v prípade búnd, prečítajte si článok o tom, ako nájsť tú najlepšiu.