Ako vybrať najlepšie turistické nohavice?

Ako vybrať najlepšie turistické nohavice?>

Najlepšie turistické nohavice sú tie, ktoré vás neobmedzujú v pohybe a doprajú vám pohodlie a ochranu aj pri náročných turistických výstupoch. Nájsť také, ktoré vám sadnú a zároveň poskytnú potrebnú oporu, je niekedy ako hľadať ihlu v kope sena. Pripravili sme pre vás niekoľko cenných rád, ako vybrať turistické nohavice presne podľa vašich požiadaviek.

V čom sú turistické nohavice špeciálne?

Kvalitné turistické nohavice sú neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého, kto trávi v prírode alebo v teréne veľa času. Či už v rámci voľnočasových aktivít a hobby ako je napríklad turistika, hiking alebo bushcraft, alebo ako súčasť výkonu profesie – záchranári, sprievodcovia a turistickí vodcovia. Aby bolo počas týchto aktivít zaručené pohodlie, komfort a niekedy i ochrana pred vplyvmi počasia, je otázka ako vybrať najlepšie turistické nohavice rozhodne na mieste. 

V čom sa odlišujú turistické nohavice od ostatných nohavíc? 

V prvom rade ide o materiál, z ktorého sú vyrobené. Priedušný, odolný a zachovávajúci komfort nositeľa je ideálna kombinácia, ktorú hľadá takmer každý turista. Tie najlepšie turistické nohavice vydržia niekoľko sezón a ponúkajú mnoho detailov a doplnkov. Vďaka nim zvládnete výlet do hôr alebo pokojne i niekoľkodňový trek bez nepríjemností, ako napríklad premočenie nohavíc, pocit chladu, zapotenie sa alebo nepríjemné omínanie v oblasti pása, sedacej oblasti alebo panvy. 

Extra vymoženosti ponúkajú nohavice, ktoré sa dajú pohodlne zrolovať a prichytiť v oblasti kolien alebo dokonca odopínacie turistické nohavice, ktoré sa za sekundu zmenia na kraťasy.

Aké sú výhody turistických nohavíc?

Výhody turistických nohavíc vyplývajú najmä z ich funkčnosti, z dôvodu ktorej sa začali vyrábať pre špecifické účely. Kým sa prvé, prevažne pánske turistické nohavice, vyrábali v devätnástom storočí pre záchranárov a horolezcov z neprievzdušných a ťažkých materiálov, prvé turistické nohavice z tridsiatych rokov dvadsiateho storočia, takzvané Kampfsport nohavice, už boli ľahšie a priedušnejšie. 

S vývojom ďalších materiálov, ktoré dnes už kombinujú pohodlie tých prírodných a odolnosť umelých, prinášajú turistické nohavice viaceré nepopierateľné výhody. Ktoré z nich oceníte na horách najviac?

Odolnosť

Nielen spomínaná odolnosť voči poveternostným vplyvom (dážď, sneh, vietor), ale taktiež pred mechanickým poškodením. Pri turistike sa často stáva, že sa ošuchnete o skalu, prípadne spadnete alebo sa o niečo zachytíte. Pevné a odolné materiály turistických nohavíc vás bezpečne ochránia aj pred týmito nástrahami. Nemenej dôležité sú zdvojené švy na najviac namáhaných zhyboch, ktoré sa pri prílišnej námahe môžu natrhnúť alebo Rip-Stop úprava, vďaka ktorej sa nohavice pri natrhnutí nebudú ďalej párať.

Ochrana pred hmyzom

V horách striehnu na turistov aj ich prirodzení obyvatelia, ktorí dokážu poriadne znepríjemniť celú túru (komáre, hmyz, plazy). Preto sú často turistické nohavice prvou mechanickou bariérou medzi nepríjemným uštipnutím alebo pohryznutím. Mnohé z nich majú dokonca zabudovanú špeciálnu ochranu proti hmyzu.

Priedušnosť

Dôležitou vlastnosťou turistických nohavíc je, že odvádzajú vlhkosť smerom von z tela. Kým v minulosti na tento účel slúžili výhradne prírodné materiály, dnes moderné membrány zabezpečujú to, že vás nohavice udržia v suchu aj pri zvýšenej fyzickej aktivite.

Pohodlie

Možno nie v prvej hodine túry, no pri dlhých trekoch sú flexibilita a celkové pohodlie nohavíc kľúčové. Príjemné hrejivé alebo, naopak, chladivé materiály, ktoré sa však dokážu prispôsobiť postave pri chôdzi, lezení alebo prekonávaní prekážok neobmedzujú a nevytvárajú pocit stiesnenia.

Praktickosť

Zbaliť sa na túru je niekedy veda. O tom, čo si do ruksaku pribaliť, rozhodujú často centimetre. Preto každý turista privíta vrecká navyše. Okrem nich tie najlepšie turistické nohavice disponujú prackami a úchytmi, na ktoré môžete pripevniť potrebné drobnosti (kompas, karabínka s kľúčmi a podobne).

Štýl

Dámske, ale aj pánske turistické nohavice podliehajú aj módnym trendom. Preto dnes nájdete širokú ponuku outdoorových turistických nohavíc s rôznymi motívmi a farebnými prevedeniami. Komplet turistickú výbavu si môžete zladiť do posledného detailu. 

Ako vybrať tie najlepšie turistické nohavice?


Pri výbere turistických nohavíc zaváži viacero faktorov, ktoré je potrebné zvážiť. Sú to najmä osobné preferencie – či už veľkosť a typ postavy, ale aj nároky, aké na turistické nohavice budú kladené. Prečo je potrebné sa pred výberom nohavíc zamyslieť a zvážiť všetky detaily? 

Zlý výber nohavíc môže spôsobiť, že sa počas outdoorových aktivít nebudete cítiť komfortne. Okrem narušeného dojmu z obľúbenej hobby aktivity alebo výkonu profesie však nekvalitné nohavice môžu zapríčiniť aj väčšie nepríjemnosti. Príkladom je nedostatočná ochrana pred dažďom a vetrom alebo zlé odvetrávania. Výsledkom jednej takej túry môže byť namiesto krásneho zážitku nepríjemná choroba alebo dokonca zranenie, ktorému by kvalitné turistické nohavice pomohli predísť.

Turistické nohavice do ťažkých podmienok

Čo teda rozhodne zvážiť pri výbere tých najlepších turistických nohavíc pre vás?

Turistické nohavice vyberajte podľa použitia

Nie sú to len klasické túry, kedy ľudia siahajú po turistických nohaviciach. Pre tie menej náročné, v období od jari do jesene, postačia turistické nohavice, ktoré sú odolné voči bežným zmenám počasia a umožňujú komfortný pohyb bez obmedzení. Za zmienku stojí aj odolnosť voči špine a nečistotám. Keďže mnohé umelé materiály obsahujú aj impregnáciu, každým praním sa ich odolnosť znižuje. Poobzerajte sa po takých, ktoré stačí v prípade mierneho znečistenia utrieť vlhkou handričkou.

Ak však patríte k milovníkom dlhších trekov alebo práve objavujete čaro hikingu, zrejme vás čakajú aj náročnejšie podmienky alebo výstupy v terénoch, kde je ochrana nôh dôležitá. Preto dbajte o dostatočne pevné materiály a švy, ktoré vás nezradia ani v náročnejčích momentoch. Dôležitá je taktiež už spomínaná ochrana pred hmyzom.

Aktívni horolezci by výber turistických nohavíc rozhodne nemali podceniť. Okrem mechanickej ochrany by mali svojho majiteľa udržať v teple aj pri výraznej zmene nadmorskej výšky a poskytovať maximum voľného pohybu bez obmedzení. 

Aké turistické nohavice vybrať do tepla, sucha, zimy alebo vlhka?

Rôzne ročné obdobia, ale taktiež oblasti, v ktorých sa budete pohybovať (púšť, vysoká nadmorská výška, prales…), vytvárajú na výber tých najlepších turistických nohavíc osobitné podmienky. 

Letné turistické nohavice

Z materiálov dominujú najmä polyester, nylon a elastán, ktoré ľahko odvádzajú pot v horúcom počasí. Prírodné materiály, ako napríklad bavlna, rýchlo pot absorbujú, no nie tak rýchlo aj uschnú. Pohodlie zabezpečuje elastický pás, vďaka ktorému aj počas niekoľkodňového treku padnú nohavice ako uliate. Ak nepotrebujete zapadnúť do prostredia, prípadne sa maskovať, voľte radšej svetlejšie materiály, ktoré tak nepriťahujú slnko. Niektoré turistické nohavice majú dokonca UV ochranu. Ľahké a prispôsobivé nohavice na turistiku navyše pohodlne zabalíte aj do ruksaka, kde zaberú minimum miesta.

Zimné turistické nohavice

Extra nároky si vyžaduje turistika v zimnom období. Jedným z riešení je obľúbené vrstvenie materiálov, kedy si pod klasické turistické nohavice môžete obliecť napríklad funkčné spodné termoprádlo. Vrchnú vrstvu tvoria outdoorové turistické nohavice, ktoré sú navyše vodeodolné, ale taktiež vetruodolné a zabezpečujú tak dostatok ochrany v nepriaznivých podmienkach.

Najlepšie turistické nohavice do extra vlhkého prostredia

Pokojne však aj v prípade, ak sa na turistiku púšťate bez ohľadu na to, či vonku leje ako z krhly. Dôležitý parameter je vodný stĺpec – parameter, ktorý hovorí o tom, akému tlaku vody zvládne materiál odolať, kým ju cez seba prepustí. Vytrvalému dažďu, sneženiu a náročnejším podmienkam odolajú turistické nohavice s vodným stĺpcom minimálne 10 000 mm. Dôležité je však dbať aj o detaily, kade voda môže preniknúť – napríklad vrecká z iného materiálu, spoje, švy alebo zips

ARMYTEX TIP: Viac sa o oblečení a výbave na turistiku v zlom počasí dozviete v našom článku na blogu.

Veľkosť: Najlepšie turistické nohavice musia sadnúť ako uliate

Nohavice, ktoré vám sadnú

Dôvodov, prečo si dať pozor práve na správne miery, je hneď niekoľko. Pohodlie, komfort, neobmedzený pohyb a taktiež ochrana. Príliš malé nohavice vás budú obmedzovať v pohybe a príliš veľké vám nemusia poskytnúť dostatočnú ochranu (podfúknutie alebo nepríjemné plantanie vo vetre). 

Dôležitá je teda šírka, ale taktiež dĺžka. Nohavica by mala pokryť celú dĺžku nôh aj v ohnutom stave. Aká dlhá v spodnej časti ostane, je vecou vkusu a taktiež obuvi, ktorú najčastejšie na turistiku nosíte. Vtesnať nadmerne dlhú nohavicu do vysokej trekingovej obuvi nie je rozhodne nič pohodlné. 

Pozor by ste si mali dať aj na oblasť pásu. Turistické nohavice s prvkami elastanu v pásovej oblasti zabezpečujú komfort počas celodennej turistiky, kedy prirodzene telo mierne mení proporcie, napríklad po výdatnom obede.

Ak si nohavice nemôžete vyskúšať a objednávate si ich online v špecializovanom e-shope, rozhodne si nájdite veľkostnú tabuľku a riadne sa údajmi z nej. Rozhodujúce sú najmä dĺžka nohavíc, vnútorná dĺžka a šírka pásu. 

ARMYTEX TIP: Pri výbere nohavíc neporovnávajte s tabuľkou svoje reálne namerané miery, ale odmerajte si nohavice, ktoré vám pohodlne sadnú a následne nájdite vo veľkostnej tabuľke čo najlepšiu zhodu.

Z akého materiálu sa turistické nohavice vyrábajú?

Materiál určuje väčšinu vlastností turistických nohavíc. Je preto dôležité, aby ste okrem dobrého strihu sledovali aj údaje na štítku. Tie najlepšie turistické nohavice sa väčšinou vyrábajú z rôznych druhov materiálu, aby bola zabezpečená rovnováha v rámci ich komfortného nosenia a zároveň odolnosti. Aké materiály sa na ich výrobu najčastejšie používajú?

Turistické nohavice z kvalitného materiálu

Nylon

Nylon patrí k obľúbeným umelým vláknam, ktoré sa do oblečenia alebo rôznych doplnkov turistickej výbavy pridávajú práve pre ich odolnosť. Príkladom je extra odolné paracord lano, z ktorého sa vyrábajú aj štýlové paracord náramky. Na čo všetko slúžia a ako si ich môžete upliesť sami sme písali v článku v našom blogu. Nylon je navyše rýchloschnúci, takže odolá aj náročnejším podmienkam.

Polyester

Ďalším syntetickým materiálom, ktorý výrazne zlepšuje vlastnosti turistických nohavíc, je polyester. Podobne, ako nylon, zvyšuje ich odolnosť voči vlhkosti a taktiež slnečnému žiareniu. Zároveň je obľúbený pre svoju ľahkosť a pohodlie podobné prírodným materiálom.

Bambusová viskóza

Vďaka bambusovej viskóze sú turistické nohavice ľahké, príjemné na nosenie, prispôsobivé a taktiež prievzdušné. Tento materiál sa preto často používa na letné turistické nohavice, ktoré zároveň nestrácajú prvky odolnosti na ľahšiu turistiku.

Merino vlna

Obľúbeným materiálom v poslednom období je merino vlna. Keďže ide o prírodné vlákna, sú antialergénne a ich hlavnou výhodou je, že skvele regulujú teplotu tela. To ocenia najmä turisti, ktorí sa pohybujú v prostredí s rôznymi výkyvmi teplôt alebo počasia (prekonávanie rôznych nadmorských výšok a podobne). Merino je navyše prievzdušné, jemné a pružné. Veľkou výhodou je aj rezistentnosť voči pachom a vo zvýšenej miere aj voči vlhkosti.

Dôležité detaily: Vrecká alebo odopínacie turistické nohavice

Okrem účelu, strihu a veľkosti či materiálu je tu ešte jeden dôležitý detail, ktorý vám pomôže nájsť tie najlepšie nohavice na turistiku. Vlastne ich je niekoľko – vrecká karabínky a ďalšie vylepšenia, vďaka ktorým nohavice ukryjú aj dôležité prvky výbavy. 

Vrecká na zips sú bezpečným miestom pre doklady alebo kľúče. Vrecká so sieťovinou môžete využiť na pohotové uskladnenie vecí, ktoré potrebujete mať po ruke, pretože ich často používate. Príkladom je kompas, mapa alebo drobnosti ako rolnička na medvede. 

Turistické nohavice s praktickými vreckami

Karabíny alebo pútka, na ktoré ich možno pripevniť, sú taktiež dôležitým vylepšením turistických nohavíc. Oceníte ho vo chvíli, kedy si na ne môžete pripevniť ďalšie praktické púzdra, držiaky či iné doplnky pomocou univerzálneho MOLLE systému. 

Skvelou vychytávkou, ktorú mnohí turisti oceňujú, sú odopínacie turistické nohavice, ktoré sa za pár sekúnd dokážu zmeniť na kraťasy. Pomocou zipsu sa jednoducho v prípade potreby spodná časť nohavíc odopne a ak sa teplota či podmienky počas túry opäť zmenia, pripevní sa späť. 

Vybrať tie najlepšie turistické nohavice naozaj nie je jednoduché. Ak však viete, čo všetko zohľadniť, aké výhody majú jednotlivé materiály a ako správne vybrať veľkosť nohavíc, bude hľadanie tých pravých omnoho jednoduchšie a rýchlejšie.