Ako si vybrať kvalitné funkčné termoprádlo?

Ako si vybrať kvalitné funkčné termoprádlo?>

Termoprádlo prinieslo pre aktívnych ľudí v ktoromkoľvek počasí doslova spásu. Ste nadšencom outdoor aktivít? Alebo sa výkon vašej práce odohráva aj vonku, či je dážď, alebo mínus dvadsať pod nulou? V tom prípade by malo byť funkčné prádlo neoddeliteľnou súčasťou vašej výbavy. Prečítajte si overené tipy, aké termoprádlo vybrať, aby plnilo svoju funkciu v maximálnej miere.

V článku zistíte:

  • Aké sú výhody termoprádla?
  • Z akých materiálov sa termoprádlo vyrába?
  • Aké faktory rozhodujú pri výbere funkčného prádla?

Aké sú výhody termoprádla?

Termoprádlo sa skutočne stalo súčasťou výbavy turistov, horolezcov, ale i niektorých profesionálnych športovcov a nadšencov športu za každého počasia. Rovnako po ňom siahajú bezpečnostné a ochranné zložky alebo akékoľvek povolania, ktorých výkon nezávisí od pohostinnosti počasia. Dôvodov je hneď niekoľko.

Termoprádlo tepelne izoluje

Udržať sa počas chladných mesiacov alebo nocí v dostatočnom tepelnom komforte môže byť niekedy náročné. Kým kedysi turisti, horolezci alebo záchranári siahali po ďalšej a ďalšej vrstve, dnes to nie je potrebné. Termoprádlo udržuje telesné teplo a dokonca zabraňuje aj jeho úniku. Nepríjemnú stratu tepelného komfortu alebo riziko podchladenia tak znížite jednou vrstvou termoprádla.

Funkčné termoprádlo

ARMYTEX TIP: Je turistika vašou vášňou až natoľko, že vám nevadia prehánky, vietor alebo chladné počasie? V tom prípade je termoprádlo must-have vašej výbavy. Ďalšie skvelé tipy, na čo nezabudnúť sme spísali v článku o turistike za zlého počasia

Nebojte sa vlhkosti, termo prádlo ju spoľahlivo odvedie

Vo všeobecnosti platí, že čím väčšie teplo, tým viac vlhkosti v podobe potu vzniká. Okrem nepríjemného pocitu “spotenia sa” je tu neskôr aj riziko nachladnutia v nestráženej chvíli, keď pokožka príde do kontaktu so studeným vzduchom alebo vetrom. Nepopierateľnou výhodou teda je, že kvalitné termoprádlo vlhkosť z pokožky odvedie. 

Funkčné prádlo je raz-dva suché

Ak aj príde k zvýšenej fyzickej aktivite, ďalším benefitom funkčného prádla je, že rýchlo preschne. Túto výhodu si pochvaľujú najmä cyklisti, bežci alebo aj vrcholoví športovci, ktorí naozaj pretekajú a trénujú v akomkoľvek počasí. Rýchlo vyschnuté tričko oceníte aj počas náročnejšej turistiky alebo niekoľkodňového treku, pretože si so sebou nemusíte baliť množstvo náhradného oblečenia. Funkčné prádlo si môžete jednoducho preprať v rukách a po chvíli sušenia opäť obliecť. 

Termoprádlo je ako vaša druhá pokožka – dýcha

Prievzdušnosť je vlastnosť, vďaka ktorej materiály funkčného prádla nebránia prúdeniu vzduchu naprieč vláknami. Regulovanie optimálnej telesnej teploty je výrazným benefitom na pocit, no okrem toho je tu ešte jeden dôležitý rozmer. Menšie riziko prehrievania sa a nepríjemného potenia

Funkčné prádlo je pohodlné

Ak si správne vyberiete (viď naše rady nižšie). Aby zabezpečilo dostatok voľnosti pre pohyb, je v rôznej miere elastické. Potešením na dotyk sú pri modeloch s mikro-flísom však aj samotné materiály. Dnes sú už zväčša mäkké, poddajné a naozaj príjemné. Ak teda povieme, že v termoprádle sa budete na túre alebo v práci v teréne cítiť ako v bavlnke, rozhodne nepreháňame.

Z čoho sa vyrába termoprádlo?

Aby mohlo termo prádlo spĺňať všetky funkcie, ktoré sme práve vymenovali, musí byť vyrobené z niektorých z nasledujúcich materiálov. Presnú informáciu vám poskytne štítok na vybranom oblečení alebo detailnejšie informácie v popise výrobku v e-shope, kde predávajú funkčné prádlo

Materiál termoprádla

Merino vlna je hit

Prírodný materiál s dokonalými vlastnosťami? Potom jednoznačne hovoríme o merino vlne. Jej zdrojom je srsť oviec, čiže rozhodne žiadna syntetika. Merino skvele tepelne izoluje, dokáže výrazne regulovať teplotu tela a taktiež z neho odvedie prebytočnú vlhkosť – pot. Bonusom naviac je, že tento materiál obsahuje prirodzene antibakteriálne prvky, ktoré znižujú zápach. Menšia nevýhoda je, že ľudia s citlivou pokožkou môžu pociťovať mierne “kúsanie”.

Polyester pre odolné termoprádlo

Zo syntetických materiálov sa často na výrobu funkčného prádla používa polyester. Opäť ide o ľahkú tkaninu, ktorá je dostatočne prievzdušná a taktiež rýchlo schne. V prípade tohto materiálu navyše platí, že je odolnejší a veľmi ľahko sa udržiava. 

Termoprádlo z nylonu pre tých najnáročnejších

Pevnosť je výsadou aj ďalšieho syntetického materiálu, ktorý výrobcovia na svoje termo funkčné oblečenie používajú. Vysokú pevnosť nylonu ocenia najmä zamestnanci v bezpečnostných zložkách, vojaci, záchranári, horolezci alebo tí, ktorí majú vysokohorskú turistiku jednoducho v krvi. Samozrejme, aj v prípade nylonu platí, že je prievzdušný a ľahko odvádza vlhkosť z tela.

Dostatočne flexibilné funkčné prádlo vďaka elastanu

Aj v prípade termo prádla platí, že nemusí byť len jednozložkové. Aby bol zaručený dostatočný komfort pohybu (často i nadpriemerný), pridáva sa do zloženia aj elastan. Oblečenie z neho je síce z umelých materiálov, no i napriek tomu odoláva vlhkosti a poskytuje dostatočnú flexibilitu a voľnosť pohybu.

Podľa čoho vybrať kvalitné termoprádlo?

Ponuka funkčného prádla na trhu je naozaj široká. Či už hľadáte dámske, detské alebo pánske termoprádlo, existuje niekoľko faktorov, ktoré by ste pri výbere mali zohľadniť. Ak si totiž vyberiete nesprávne, môže sa stať, že nebude plniť svoju funkciu tak, ako má alebo sa v ňom nebudete cítiť komfortne. 

Materiál funkčného prádla určuje komfort aj mieru odolnosti

Vyššie sme vymenovali niekoľko typov materiálov, z ktorých sa termoprádlo najčastejšie vyrába. Ak si potrpíte na prírodné zdroje, jednoznačne vyskúšajte merino

Odolnejšiu verziu, najmä v exponovaných častiach ponúkajú syntetické materiály, ako je polyester a dokonca ešte odolnejší nylon. Ten je odporúčaný pre naozaj funkčné alebo army termoprádlo, na ktoré sa kladú zvýšené nároky. Ak potrebujete vykonávať zvýšenú fyzickú aktivitu v podobe zdolávania prekážok, siahnite po dámskom alebo pánskom termoprádle z elastenu. 

Aké termoprádlo bude najlepšie? To, ktoré dokonale sadne

Pri výbere funkčného prádla by ste nemali zabúdať na strih a veľkosť. Tie by mali s jemnou odchýlkou kopírovať vaše telesné proporcie. Alebo inak povedané – termoprádlo by vám malo sadnúť doslova ako uliate. Dôvod je jednoduchý. Aby plnilo svoju funkciu termoregulácie a dostatočného odvádzania nadmernej vlhkosti, je funkčné prádlo akoby vašou druhou kožou. Informujte sa preto nielen o veľkosti, ale taktiež o presných rozmeroch. 

Kvalitné termoprádlo

V prípade vrchných dielov je dôležitá šírka v ramenách a páse a taktiež dĺžka od krku smerom nadol. Pre spodné diely termoprádla je rozhodujúci rozmer v páse a dĺžka podľa toho, o aký typ presne ide (krátke či dlhé termo nohavice). 

Kvalitné dámske aj pánske termoprádlo nájdete aj podľa recenzií

Ak si dávate na výbere naozaj záležať, napríklad z dôvodu, že ste dosiaľ neboli spokojní, zamerajte sa na recenzie a odporúčania. Okrem osobnej skúsenosti známych alebo kolegov sa môžete zapojiť do niektorej z diskusií v skupinách na sociálnych sieťach. Sú očistené od reklamy a dozviete sa v nich konkrétne odpovede od tých, ktorí s vybraným termoprádlom už majú reálnu skúsenosť. Skupinu si vyberajte napríklad podľa aktivity, ktorú plánujete v termoprádle vykonávať. 

Koľko stojí termoprádlo?

Aj cena býva častým kritériom, ktoré pri výbere funkčného prádlo rozhoduje. Niet sa čomu čudovať. Ponuka zahŕňa kúsky za desiatky až stovky eur. Suma, za ktorú si môžete nové termoprádlo kúpiť, sa priamo úmerne zvyšuje s počtom kusov. Ak chcete naraz vybaviť prádlo pre všetkých členov rodiny, rozhodne stojí za zváženie nájsť cenovo výhodnú ponuku

Čo všetko ovplyvňuje odpoveď na otázku koľko stojí termoprádlo? Materiál, značka a už spomínaná kvalita termoprádla. Ideálnou voľbou je preto nájsť kompromis medzi cenou a kvalitou, ktorý však v prvom rade splní svoj účel.

Podarilo sa vám zorientovať v termoprádle a nadobudnúť informácie, ktoré vám pri jeho výbere pomôžu? Veríme, že áno. Kvalitné termoprádlo môže byť totiž kľúčové v momentoch, kedy potrebujete spoľahlivú termoreguláciu, bezpečné odvedenie vlhkosti z povrchu tela a taktiež príjemný komfort pri outdoorových aktivitách.