Ako si vybrať baterku na svietenie na turistiku, camping alebo do terénu?

Ako si vybrať baterku na svietenie na turistiku, camping alebo do terénu?>

Baterka na svietenie patrí k základnej výbave na turistiku spojenú s nocovaním v prírode, prípadne plánovaný camping. Rady a tipy, ako vybrať baterku, ocenia navyše určite i profesionáli, ktorí sa pohybujú v teréne so zníženou viditeľnosťou, ako napríklad záchranári, vojaci, ale aj profesionálni lovci či poľovníci. Zhrnuli sme ich v nasledujúcom článku. Vďaka nim sa dozviete:

  • Aké typy bateriek na svietenie poznáme?
  • Čo znamenajú jednotlivé parametre baterky?
  • Aké prídavné funkcie bateriek by sa vám mohli hodiť?
  • Ako vyzerá ideálna baterka na svietenie na turistiku?

Taktické baterky, baterky do diaľky, nabíjateľné… Aké typy bateriek na svietenie poznáme?

Rozdelenie bateriek závisí od viacerých parametrov. Medzi najzákladnejšie patrí účel, na ktorý baterku potrebujete a zdroj ich napájania. Podľa toho sa následne zameriate na jej vlastnosti a ďalšie detaily, pomocou ktorých nájdete zaručene vhodné svietidlo. 

Typy taktických bateriek

Podľa toho, na čo ich budte primárne využívať, ich môžeme rozdeliť na:

Baterky na bežné občasné svietenie

Takúto baterku zrejme nájdeme v každej domácnosti alebo v dielni. Používa sa skutočne len v situáciách, kedy nečakane vypadne primárny zdroj osvetlenia alebo treba napríklad niečo neodkladne vyriešiť vo večerných hodinách v neosvetlenej časti záhrady. Na tieto baterky na bežné použitie nie je potrebné klásť extra nároky a dnes ich možno kúpiť aj v kompaktnej a praktickej slim verzii

Kempingové osvetlenie

Pre milovníkov campingu existuje riešenie, pomocou ktorého si môžu vychutnávať pobyt v prírode aj po zotmení. Efektívne dokáže osvetliť priestor v stane alebo priamo v kempe. Kempingové svetlo má naviac výhodu, že ho možno nabiť nielen v zástrčke, ale taktiež pomocou solárneho panelu alebo praktického dynama, ak práve nemáte po ruke zdroj elektrickej energie.

Šikovné taktické baterky/taktické svetlo

Taktické baterky sú obľúbenou voľbou turistov a milovníkov prírody, ktorí sa z času na čas ocitnú v situácii, kedy im spoľahlivá baterka príde vhod. Taktická baterka je zväčša kompaktná a ľahká, aby nezabrala vo výbave na turistiku veľa miesta, keďže platí, že každý centimeter sa ráta. Okrem toho majú odolnejšiu konštrukciu, nielen voči mechanickému narušeniu, ale aj voči vode alebo vniknutiu cudzích telies. Ich nevýhodou je však slabšia výdrž.

NÁŠ TIP: Prečítajte si overené tipy, čo všetko zbaliť na turistiku, aby ste boli pripravení na každú situáciu.

Výkonné baterky pre profesionálov do terénu

Hoci sa taktiež radia medzi takzvané vreckové baterky, ich hmotnosť je už značne vyššia. A to najmä z dôvodu, že pri konštrukcii profesionálnych bateriek kladú výrobcovia dôraz najmä na ich výdrž a taktiež dosvit a výkon. Využívajú ich lesníci, armádne a záchranné zložky, chalupári bez stabilného zdroja osvetlenia, jaskyniari alebo prieskumníci. Výkonné baterky majú často možnosť voľby režimu svietenia a ďalšie vlastnosti, ktoré prispievajú k ich odolnosti.

Baterky do diaľky

Pri vybraných profesiách alebo hobby sú často vyhľadávané aj baterky do diaľky. V preklade to znamená baterky, ktoré majú vysoké cifry pri údajoch s dosvitom. Nájdete medzi nimi aj baterky do diaľky s dosvitom takmer pol kilometra, ktoré ocenia všetci vyznávači nočnej turistiky, lovci alebo noční strážcovia. Najmä, ak sa k takejto baterke pridá možnosť pohodlného upevnenia na kovový predmet, vďaka ktorej ostávajú ruky voľné.

Baterka do diaľky

Ďalším rozhodujúcim parametrom, podľa ktorého rozlišujeme typy bateriek na svietenie, je zdroj ich napájania.

Klasické baterky na svietenie na batérie

Rokmi overené a spoľahlivé riešenie bateriek predstavujú baterky na batérie. Tie môžu byť tužkové (AA), mikrotužkové (AAA) alebo menej obvyklé fotobatérie (CR123). Nevýhodou je však práve potrebná výmena batérii alebo dokonca nepríjemné situácie, kedy batérie prestanú slúžiť práve vo chvíli, kedy baterku najviac potrebujete. Našťastie pokrok sa ohlásil aj v tomto smere.

Baterky s nabíjaním

Ekonomickejšie a taktiež ekologickejšie riešenie ponúkajú baterky s možnosťou nabíjania. Pomocou zabudovaného konektora a kábla baterku pohodlne dobijete, avšak je potrebný zdroj elektrickej energie. Tieto baterky sa však vyznačujú väčšou výdržou, než tie na batérie. O niečo komplexnejšie riešenie, ktoré nenecháva nič na náhodu, predstavuje baterka s akumulátorom. Kým jeden nabíjate pomocou univerzálneho USB-C konektora, baterku môžete naďalej používať. Alebo mať náhradný vždy k dispozícii v prípade neočakávaných situácií.

Nesmrteľné baterky s dynamom

Napokon, existuje aj možnosť osvetlenia, pri ktorej nepotrebujete riešiť napájanie či zdroj energie. Staré dobré dynamo. Stačí niekoľkokrát stlačiť alebo chvíľu otáčať páčkou a vstavaný akumulátor opäť naberie nový dych. Mať pri sebe takéto príveskové svietidlo s dynamom znamená, že vás nezaskočí žiadna nepríjemná situácia bez svetelného zdroja.

Parametre, ktoré si všímať, ak vyberáte baterku na svietenie

Medzi základné údaje, ktoré by ste si mali pri hľadaní baterky na svietenie všímať, sú svetelný tok a dosvit. Čím väčšie nároky následne na baterku máte, tým viac vlastností by ste mali zohľadniť pri výbere. V prípade využitia v teréne to budú najmä hmotnosť či konštrukčné parametre, odolnosť voči vode a taktiež výdrž alebo vyššie spomínané napájanie baterky. Čo tieto údaje o baterke napovedajú?

Svietivosť/svetelný tok hovorí o intenzite svetla

Tento parameter určuje množstvo svetla, ktoré baterka ako zdroj osvetlenia vydáva. Laicky povedané – ako intenzívne bude svietiť. Čím viac lumenov (jednotka svietivosti) bude v údajoch od výrobcu/predajcu uvedené, tým viac bude baterka svietiť. Zároveň však platí, že čím väčšia bude intenzita svetla, tým bude kratšia doba svietenia. A to rozhodne zaváži, ak hľadáte baterku na turistiku alebo do terénu. Pre náročnejšie túry alebo outdoorové aktivity vyberajte baterky so svetelným tokom približne od 400 lumenov. Tie pre profesionálov často dosahujú hodnotu až 1000 lumenov.

Dosvit zaváži, ak vyberáte baterky do diaľky

Táto informácia vám napovie, do akej diaľky baterka dosvieti. Kým lepšie taktické baterky zvládajú vzdialenosť okolo 500 metrov, bez problémov nájdete aj profesionálne taktické baterky s dosvitom do 1000 metrov. Aj v tomto prípade je však vhodné zvážiť, či skutočne potrebujete baterku s takou diaľkou dosvitu. Negatívne totiž ovplyvní jej výdrž a taktiež sa pohybuje vo vyšších cenových kategóriách.

Výdrž baterky/doba svietenia rozhoduje

Možno nie v prípade klasických bateriek na svietenie, no ak sa ocitnete v prírode po tme, zabudnete si pribaliť praktické svietiace tyčinky a baterka bude váš jediný zdroj svetla, celkom pochopiteľne bude jej výdrž kľúčová. Ideálnu voľbu v prípade, ak potrebujete svietidlo s dlhšou výdržou, ponúkajú práve baterky s náhradným nabíjacím akumulátorom.

Mini taktická baterka

Nepodceňujte hmotnosť a rozmery baterky

Každý nadšenec turistiky vie, že kompaktné rozmery zohrávajú dôležitú úlohu pri každom jednom kúsku výbavy. Rovnako je to aj v prípade hmotnosti. Preto je pri outdoorových aktivitách najčastejšou voľbou kompaktné taktické svetlo, ktoré môžete pohodlne vložiť do vrecka. Váha rádovo niekoľko desiatok gramov však zákonite neznamená, že utrpia iné parametre baterky. Možnosť voľby režimov s maximálnym dosvitom až 400 metrov dokáže s rozumným zaobchádzaním dokonca pozitívne ovplyvniť aj výdrž baterky.

Odolnosť zohráva v teréne dôležitú rolu

O tom, čo všetko vaša baterka zvládne, napovie jej konštrukčné vyhotovenie a taktiež stupeň krytia. Kým údaje o použitých materiáloch naznačujú, či baterka prežije pád z batohu alebo menej opatrnejšie zaobchádzanie (existujú aj kovové baterky, ktoré však potom zákonite strácajú svoju ľahkosť), dôležitá aj vodeodolnosť. Čím vyššia cifra pri údaji s názvom stupeň krytia, tým je svietidlo odolnejšie. Trieda IP 5x znamená čiastočnú ochranu proti vniknutiu prachu a striekajúcej vode, najvyšší stupeň IP 8x zvládne nielen prach, ale i úplné a nepretržité ponorenie.

Aké prídavné funkcie bateriek na svietenie si všímať?

Podarilo sa vám na základe vyššie uvedených parametrov zúžiť výber bateriek, no stále hľadáte tú ideálnu pre vaše aktivity? Na výber je ešte stále množstvo funkcií, vďaka ktorým zaručene objavíte baterku či taktické svetlo, na ktoré nedáte dopustiť. Ktoré sú to? 

Zaostrovanie/ZOOM

Tento údaj určuje, či je možné pracovať so zaostrovaním svetelného kužeľa. Môžete tak ovplyvňovať dĺžku dosvitu bez toho, aby ste museli zvyšovať intenzitu osvetlenia.

Indikátor stavu nabitia

Ak sa so svojou novou baterkou na svietenie ešte len zoznamujete, informácia o tom, koľko máte ešte “šťavy”, vám zaručene príde vhod. Tie lepšie baterky vás dokonca včas upozornia, že vám o chvíľu službu vypovedajú. Napokon, často sa ľudia ocitnú v nepríjemnej situácii bez svetelného zdroja práve z dôvodu, že nesprávne odhadnú výdrž baterky. Indikátor nabitia tomu pomôže predísť.

Svetelné režimy

Nielenže baterka vďaka nim dokáže pružne reagovať na rôzne podmienky (intenzívne svietenie do diaľky, rozpínavé jemné svetlo so širokým kužeľom a podobne), ale svetelné režimy a ich využívanie pozitívne vplýva aj na výdrž baterky. Niektoré z režimov vám dokonca môžu zachrániť aj život (blikajúce svetlo alebo núdzový režim v kritickej situácii).

Voľba intenzity osvetlenia

Táto funkcia má podobné výhody ako svetelné režimy. Variabilne a podľa potreby tak môžete zareagovať na potrebu väčšieho osvetlenia alebo, naopak, intenzitu svetla znížiť, byť menej nápadnejší a zároveň šetriť baterku na chvíle, kedy ju budete viac potrebovať.

Voľba farby osvetlenia

O tom, že klasická intenzívna studená biela nie je vždy ideálnou voľbou osvetlenia v prírode, by vedeli rozprávať mnohí. Farebné režimy tak umožňujú výber z viacerých farieb, kde minimálne oku príjemnejšia teplá žltá poskytuje ideálnu voľbu pre svetlo v stane alebo osvetlenie menšieho priestoru či bunkru.

Ideálna baterka na svietenie

Ako vyzerá ideálna baterka na svietenie či taktické svetlo na turistiku?

Podčiarknuté, zrátané – na túru alebo pobyt v prírode si dajte záležať na kvalitnej a odolnej konštrukcii. Skvelou voľbou je hliník, ktorý aj napriek značnej odolnosti prináša nevídanú ľahkosť. V prípade výdrže sa zamerajte na baterky s akumulátorom, ktorý vám indikuje, v akom stave sa baterka nachádza. Vychytávky ako upevnenie pomocou magnetu alebo zmena farebných režimov vám pomôžu zvládnuť každú situáciu. Nuž, a napokon nezabudnite ani na príslušenstvo k baterkám. Náhradné batérie, nabíjačky na batérie, USB adaptéry, farebné filtre a podobné drobnosti môžu rýchlo postaviť vašu baterku znova na nohy. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, v ponuke www.armytex.sk  nájdete kvalitné baterky na svietenie a taktické svetlá, ktoré sa hodia do vašej výbavy.