Základné pravidlá pre vrstvenie oblečenia. Pripravte sa na outdoor dobrodružstvá

Základné pravidlá pre vrstvenie oblečenia. Pripravte sa na outdoor dobrodružstvá>

Radi trávite svoj voľný čas aktívne a patríte k typom ľudí, ktorí sa nevyhnú outdoorovým aktivitám v akomkoľvek počasí? V tom prípade je vhodné vedieť, ako vrstviť oblečenie, ktoré si na svoj aktívny pobyt vonku zvolíte. Správne vrstvenie oblečenia vám totiž zaručí pocit pohodlia, vďaka ktorému si budete môcť vaše outdoorové aktivity užívať naplno. A vedzte, že nielen kvalitné bundy a kabáty sú zárukou pohodlia pri aktívnom pobyte vonku. Prinášame vám návod, ako vrstviť oblečenie v jednotlivých ročných obdobiach a teplotných podmienkach, na aké chyby si pri vrstvení dávať pozor a mnoho ďalších informácií, ktoré k správne zvolenému vrstveniu oblečenia potrebujete. 

Prečo je vrstvenie oblečenia pri outdoorových aktivitách dôležité?

Pri svojich outdoorových aktivitách by ste mali byť správne oblečení, aby vaše telo dokázalo odolávať rôznym poveternostným podmienkam. Správne vrstvenie oblečenia ho pomáha udržať suché a teplé, čím predídete okrem nepríjemných pocitov z nepohodlia aj vzniknutým následkom na zdraví. Vrstvením oblečenia si zaručíte možnosť pridávať alebo odnímať niektoré vrstvy oblečenia. Tým dávate svojmu telu možnosť udržať sa v potrebnom tepelnom komforte a pohodlí. Navyše, každá vrstva oblečenia spĺňa určitú funkciu a preto sa nemusíte obávať, že aj pri nadmernej námahe sa príliš spotíte, ofúkne vás silný vietor a vy následne ochoriete. 

Podstatou správneho vrstvenia oblečenia sú tri vrstvy

Správne vrstvenie oblečenia spočíva v použití jednotlivých vrstiev za sebou presne tak, aby ste z nich vyťažili maximum, ktoré ponúkajú. Každá z vrstiev oblečenia, ktoré by ste mali pri outdoorových aktivitách použiť, má svoj význam a funkciu. Poďme si jednotlivé vrstvy priblížiť detailne.

Vrstvenie oblečenia

Základná vrstva pri vrstvení oblečenia je termoprádlo

Prvá, veľmi podstatná základná vrstva, ktorú je pri vrstvení oblečenia potrebné použiť, je funkčné oblečenie – termoprádlo. Je základom pre správne fungovanie systému  vrstvenia. Jej hlavnou úlohou je odvádzanie vytvorenej vlhkosti z tela do ďalších vrstiev. Kvalitné funkčné termoprádlo dokáže udržať vaše telo suché aj pri zvýšenej fyzickej aktivite, kedy sa prirodzene viac potíte. Ďalšou výhodou, ktorú termoprádlo prináša, je schopnosť regulovať telesnú teplotu. V chladnejšom počasí dokáže udržať telo v teple, a naopak, ak je vám teplejšie, pomáha zanechať pokožku suchú a ochladzuje. Vyrába sa z niekoľkých druhov materiálov, ktoré majú spomenuté funkčné vlastnosti. Najčastejšie používanými sú nasledovné materiály:

  • Merino vlna

Tento prírodný materiál je veľmi obľúbený pre svoje výborné termoregulačné vlastnosti. Vďaka jej prirodzeným antibakteriálnym vlastnostiam a schopnosti udržiavať teplo teplé aj vtedy, keď je vlhká, je merino vlna vhodná ako základná vrstva aj pre fyzicky najnáročnejšie aktivity v chladnom počasí. Navyše, patrí k veľmi pohodlným mäkkým materiálom.

  • Bambus   

Bambusové vlákna sú svojimi vlastnosťami podobné tým, ktoré ponúka merino vlna. Je to taktiež mäkký prírodný materiál s prirodzenou schopnosťou odvádzať pot od tela.

  • Syntetické materiály

Vďaka veľmi dobrej schopnosti odvádzať vlhkosť sú umelé materiály ako polyamid, polyester a polypropylén často využívané práve pre výrobu termo spodného prádla vhodného pre aktívnych športovcov. Tieto materiály sú navyše veľmi odolné a ľahké

  • Elastan

Pre zvýšenie elasticity a dosiahnutie lepšieho pohodlia pri nosení termoprádla sa elastan často pridáva vo vhodných pomeroch k vyššie spomenutým materiálom. 

Z dôvodu dosiahnutia vysokej miery funkčnosti je funkčné oblečenie – termoprádlo často vyrobené kombináciou uvedených materiálov. Prímesou bývajú aj technické tkaniny, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre lepšiu reguláciu tepla a vlhkosti. 

Izolačná vrstva zohráva dôležitú úlohu vo vrstvení oblečenia

Ďalšou dôležitou vrstvou, z ktorej správne vrstvenie oblečenia pozostáva, je izolačná vrstva vo forme mikiny alebo svetra. Jej úlohou je izolovať teplo a teda udržiavať telo pri outdoorových aktivitách v potrebnom tepelnom komforte. Zároveň by mala byť schopná odvádzať vlhko, ktoré k nej priviedla základná vrstva. Z tohto dôvodu je dôležité, aby bola izolačná vrstva aj dostatočne priedušná. Materiály izolačnej vrstvy oblečenia, ktoré sa pri vrstvení oblečenia najviac osvedčili, sa odlišujú rôznymi vlastnosťami. Preto si zvoľte vždy tie, ktoré sú pre konkrétnu aktivitu najvhodnejšie. 

  • Perie

Perie je prírodný materiál, ktorý je vďaka jeho prirodzeným vlastnostiam výborným tepelným izolantom. Nevýhodou však je, že navlhnutím sa narúšajú jeho izolačné schopnosti. 

  • Fleece

Fleecové mikiny patria ako izolačná vrstva pri vrstvení oblečenia v chladnom počasí medzi najobľúbenejšie. Výhodou fleecu je, že je priedušný a rýchloschnúci. Preto si dokáže poradiť s udržaním tepla aj pri navlhnutí. 

  • Syntetické materiály

Izolačná vrstva oblečenia je často zastúpená aj inými umelo vyvinutými materiálmi, ktoré pripomínajú klasický fleece. Majú vylepšené zloženie, vďaka ktorému lepšie zachytávajú vzduch a udržiavajú teplo. Takisto sú schopné udržať si svoju izolačnú schopnosť aj vo vlhkých podmienkach.

Tak, ako základná, aj izolačná vrstva vo forme mikiny, ktorá tvorí jeden z pilierov pre správne vrstvenie oblečenia, je často vyrobená kombináciou tých najvhodnejších materiálov. Podstatné je, vyberať si takú izolačnú vrstvu oblečenia, ktorá bude vhodná na udržanie si potrebného tepelného komfortu pri aktivite, na ktorú sa chystáte. 

Vrstvenie oblečenia ukončuje vonkajšia vrstva

Pre dokonalú ochranu pred vonkajšími vplyvmi počasia a pocit pohodlia je podstatné nezabudnúť ani na poslednú vrstvu outdoorového oblečenia. Táto vrstva má za úlohu chrániť vyššie spomenuté vrstvy oblečenia, a tým aj vaše telo pred vetrom, dažďom a snehom. Aké bundy a kabáty si pri vrstvení oblečenia zvolíte, teda najviac závisí od počasia, do ktorého sa chystáte a poveternostných podmienok, ktorým môžete počas vašej outdoorovej aktivity čeliť. Aj napriek tomu, že musí táto vrstva oblečenia chrániť pred vonkajšími vplyvmi, zároveň by mala byť schopná aj odvádzať vlhkosť zvnútra smerom na povrch a zabrániť tak pocitu ochladenia z vytvorenej vlhkosti. 

Obľúbené sú funkčné outdoorové nohavice, softshellové bundy a kabáty. Tento materiál je vetru a vode odolný, mäkký a priedušný. Preto je ako stvorený na outdoorové aktivity, šport a turistiku aj v nepriaznivých poveternostných podmienkach. Hard shell je pevnejší materiál vhodný do naozaj náročných, až extrémnych podmienok. Využijete ho najmä pri horolezectve. Pri miernejšom počasí vám ako vonkajšia vrstva oblečenia poslúžia aj tenšie prechodné bundy a kabáty, ktoré nezaberú veľa miesta a oceníte ich pri rýchlo sa meniacich podmienkach. 

Vrstvenie oblečenia_doplnky

V chladnom počasí nezabudnite na doplnky, ktoré pokryjú citlivé časti tela. Jedná sa o kvalitnú čiapku, šál alebo funkčný nákrčník a rukavice. Do nepremokavej obuvi si obujte hrubé ponožky, vyrobené taktiež z funkčných materiálov. Funkcia a význam vrstvenia oblečenia tým budú podčiarknuté a vzniknuté teplo nebude zbytočne unikať. 

Ako vrstviť oblečenie v jednotlivých ročných obdobiach?

Vrstvenie oblečenia je, samozrejme, potrebné prispôsobiť podmienkam a teplotám, v ktorých budete outdoorové aktivity vykonávať. To, ako správne vrstviť oblečenie, závisí aj od ročného obdobia. K správnemu výberu oblečenia počas jednotlivých ročných období vám pomôžu nasledovné tipy.

  • Leto

  • základná vrstva by mala byť tenká a hlavne priedušná, s vysokou schopnosťou odvádzať pot
  • izolačnú vrstvu v lete väčšinou nepotrebujete a môžete ju vynechať; ak je chladnejšie, zbalte si ľahkú mikinu 
  • ako vonkajšiu vrstvu oblečenia na leto si zabezpečte ľahkú kompaktnú bundu, ktorá vás ochráni pred prípadným miernym dažďom alebo vetrom

  • Jar a jeseň

  • v prechodných obdobiach, akými sú jar a leto, si oblečte základnú vrstvu, ktorá má dobré funkčné vlastnosti a dokáže odvádzať vlhkosť
  • izolačnú vrstvu by mala v prechodnom období tvoriť fleecová mikina; na jar môžete voliť tenšie mikiny
  • keďže počasie je práve v týchto obdobiach nestále, kvalitná bunda, ktorá je vetru a vodeodolná, je ako vonkajšia vrstva  veľmi dôležitá

  • Zima

  • v chladnom zimnom období si ako základnú vrstvu vyberajte teplejšie funkčné oblečenie – termoprádlo na zimu
  • izolačná vrstva na outdoorové aktivity v zime by mala mať vysoké izolačné a hrejivé vlastnosti
  • vonkajšia vrstva je pri vrstvení oblečenia v zime veľmi podstatná; nevyhnutnou výbavou sú nepremokavé nohavice, a taktiež odolné bundy a kabáty, vhodné do extrémnych podmienok

Vrstvenie oblečenia v zime

Ako sa starať o oblečenie používané pri vrstvení?

Odevy používané pri outdoorových aktivitách, ktoré sú pre správne vrstvenie oblečenia nevyhnutné, sú vyrobené zo špeciálnych materiálov. Pre zachovanie ich vlastností a funkčnosti potrebujú správnu starostlivosť. Pri čistení a sušení termoprádla a outdoorového oblečenia je základom riadiť sa pokynmi od výrobcu, ktoré sú uvedené na štítku. Prinášame však niektoré všeobecné rady pre správnu starostlivosť o takéto oblečenie. 

Pranie funkčného oblečenia

Väčšinu funkčného oblečenia môžete vo všeobecnosti oprať v práčke. Treba si však dať pozor na zvolenú teplotu. Zabezpečte si taktiež prací prostriedok na funkčnú bielizeň, ktorý pomôže zachovať izolačné schopnosti oblečenia. Aviváž pri praní v tomto prípade vôbec nepoužívajte. Mohla by narušiť funkčné vlastnosti vášho outdoorového oblečenia. 

Ako najlepšie vysušiť outdoorové oblečenie?

Funkčné oblečenie je ideálne sušiť po opraní voľne na vzduchu. V prípade potreby ho môžete vysušiť aj v sušičke prádla, avšak v tomto prípade je potrebné zvoliť nižšiu teplotu. Vyhnite sa aj priamemu sušeniu na horúcich radiátoroch. Príliš silné teplo by mohlo znížiť funkciu špeciálnych materiálov a vlákien odevov, ktoré používate pri vrstvení oblečenia.   

Zapamätajte si, že správne zvolené jednotlivé vrstvy oblečenia sú kľúčovým prostriedkom k udržaniu tepelného komfortu tela a celkovej pohody pri outdoorových aktivitách. Pre správne vrstvenie oblečenia si vyberajte vždy kvalitné odevy prispôsobené vonkajším poveternostným podmienkam a teplotám. Veríme, že na základe uvedených rád, ako vrstviť oblečenie, si s výberom termoprádla, hrejivých mikín, ale aj vonkajšej vrstvy funkčného oblečenia hravo poradíte.