Využite šatku na krk efektívne: Spôsoby, ako uviazať šatku na hlavu a na krk

Využite šatku na krk efektívne: Spôsoby, ako uviazať šatku na hlavu a na krk>

Šatky sú skvelým doplnkom, ktorý má navyše aj ochrannú funkciu. Ak si odmyslíme, že po nich najčastejšie siahame v bežnom outfite, existuje ešte niekoľko možností, ako ich využiť. Najmä počas turistiky alebo outdoorových aktivít. K tomu, aby ste naplno využili ich potenciál, je potrebné naučiť sa ako uviazať šatku na hlave, prípadne aké viazanie šatky na krk zvoliť, aby splnilo vaše nároky. 

Chýba vám zručnosť a návod? Nech sa páči, prinášame super tipy, ako na viazanie šatky na hlavu a na krk.

Šatky na krk, šatky na hlavu, bandany, arafatky, šemagh… Aký je medzi nimi rozdiel?

Šatky majú naozaj veľa pomenovaní nielen v slovenčine, ale taktiež prevzatých názvov z angličtiny a iných jazykov. Ak však použijete niektorý z vyššie uvedených názvov, z laického pohľadu zrejme hovoríte o jednej a tej istej veci. Šatke, ktorú si môžete uviazať na krk alebo na hlavu. 

Skôr, než zistíte, ako uviazať šatku na hlavu alebo na krk, spoznajte jej účel

Predpokladáme, že sa šatky nachádzajú aj vo vašom šatníku alebo minimálne ich máte pohodené niekde v skrini. Nepoužívali ste ich doteraz práve z dôvodu, že viazanie šatky na krk alebo na hlavu nepatrilo k zručnostiam, ktoré ovládate? Nuž, nastal čas zmeniť to. 

Šatka vám totiž dokonale poslúži ako:

  • ochrana hlavy pred slnkom
  • ochrana hlavy pred vetrom
  • ochrana krku
  • ochrana tvárovej časti
  • doplnok výbavy pri outdoor aktivitách, ako napríklad pri športe, turistike, horolezectve, rybárčení, plachtení
  • pomocník pri nečakanom zranení
  • ochrana pred prenikaním potu do oblasti tváre a očí

Odkiaľ sa šatky vzali?

Klasické štvorcové šatky – bandany, sa datujú ešte od čias starovekých kultúr. Hoci boli známe pod iným názvom a vyrábané prevažne z ľanu, postupne boli šatky vyrábané aj z materiálov ako hodváb a potláčané rôznymi vzormi a motívmi. Z histórie si môžeme všimnúť, že ich používali námorníci, roľníci, motorkári, kovboji, baníci, vojaci, ale povedzme aj príslušníci určitej propagandy alebo politickej strany. 

Vedeli ste, že šatky – bandany spopularizovala za oceánom manželka amerického generála počas revolúcie tým, že si i napriek britskému zákazu tlače na textil nechala jednu šatku vyhotoviť? Samozrejme, bol na nej portrét jej manžela a propagandistický text na podporu americkej nezávislosti. Od tých čias siahali po šatke, ako po nástroji propagandy, mnohé politické strany a osobnosti. Možno si spomeniete aj na ikonický plagát, ktorý reflektuje obdobie 2.svetovej vojny, kde žena s červenou šatkou uviazanou na hlave, vyhŕňajúca si rukávy, jasne hlása, že ženy to dokážu

Aké typy šatiek na krk a na hlavu poznáme?

Už vyššie sme uviedli niekoľko názvov, z ktorých ste možno nepoznali úplne všetky. To, čo majú spoločné je, že sa všetky dajú využiť ako šatky na krk – pánske i dámske alebo poslúžia aj ako šatky na hlavu. Skôr, než sa však vrhneme na tipy a postup, ako uviazať šatku na hlavu, zorientujte sa v ponuke šatiek, z ktorých máte na výber. Napokon, v niektorých prípadoch nie je viazanie ani potrebné. 

Multifunkčné šatky na krk/na hlavu

Multifunkčné šatky na krk, známe aj pod názvom nákrčníky, sú práve typické tým, že si nemusíte s viazaním šatky na krk ani na hlavu robiť starosti. Ide totiž o akýsi “tunel”, keďže je šatka zošitá. Stačí ju teda navliecť cez otvor na hlavu alebo krk a je hotovo. Tieto šatky sú využívané ako ochrana krku aj hlavy hádam každou vekovou kategóriou – od detí až po starších ľudí. Obľubujú ich ako módny doplnok, pri športe, ale aj ako funkčný kúsok výbavy počas turistiky alebo iných outdoorových aktivít. Navyše ich možno využiť aj ako ochranu tvárovej časti v prípade nepríjemného počasia alebo, ako sme nedávno mohli v globálnom meradle zažiť, aj ako čiastočnú ochranu pred prípadnou virotickou nákazou. Počas nedávnej pandémie koronavírusu poslúžila práve multifunkčná šatka ako štít, po ktorom ste mohli siahnuť v okamžiku, keď bolo treba.

Skvelým bonusom je, že tieto šatky ponúkajú neskutočné možnosti výberu. Nielen z pohľadu materiálu (bavlna, prímesi umelých vlákien, funkčné materiály), ale najmä pre rôzne dizajnové prevedenia. Takú multifunkčnú šatku využijete napokon nielen v zime a chladnejšom počasí, ale pokojne aj v lete ako ochranu pred slnkom.

Bandany – klasické štvorcové šatky

Tvarom pripomínajú šatky našich babičiek a najčastejšie si ich pamätáme ako rôznofarebné štvorce z bavlny, hodvábu alebo iných príjemných materiálov s potlačou. Kým naše staré mamy nosili šatky preložené do trojuholníka a uviazané pod hlavou, dnes sa stretávame s množstvom všakovakých iných možností, ako uviazať šatku na hlavu (viď nižšie). Využívajú ich dokonca i vojaci, ktorí si viskózovú šatku vkladajú pod prilbu, pretože skvele absorbuje počas náročných cvičení pot.

Arafatka, známa aj ako shemagh/šemagh

Arafatky Shemag

Orientálne vyzerajúce šatky, ktoré sú známe pod menom shemagh alebo arafatka, pochádzajú zo Stredného východu. Ak by sme ich chceli porovnať s klasickou šatkou (bandanou), vyznačujú sa väčšími rozmermi (približne 100 x 100 centimetrov) a taktiež drobnými strapcami po obvode. Tam, odkiaľ pochádzajú, slúžia ako klasická časť odevu, keďže poskytujú potrebnú ochranu pred slnkom, ale aj nepríjemných vetrom či nánosom piesku do oblasti tváre. Práve z tohto dôvodu po arafatke siahajú účastníci ozbrojených zahraničných misií v prostredí, ktoré sa vyznačuje vysokými teplotami a nadmernou prašnosťou. Pre outdoor nadšencov, turistov a milovníkov survival aktivít je šemagh skvelým pomocníkom, vďaka ktorému si ochránia oblasť hlavy, tváre alebo krk vo chvíli, kedy sa ocitnú v nepriaznivých podmienkach. A existuje hneď niekoľko možností, ako zvládnuť viazanie takejto šatky na hlavu alebo na krk. Poznáte ich?

Ako uviazať šatku na hlavu, na krk alebo na tvár?

Viazanie štvorcovej šatky – či už ide o arafatku/šemagh alebo bandanu – klasickú šatku, má podobné postupy. Odlišuje sa najmä v tom, že na niektoré spôsoby sa hodí skôr väčšia arafatka, keďže spoľahlivo dokáže prekryť aj hlavu, tvárovú oblasť aj krk, a na iné (napríklad v podobe čelenky) je vhodná skôr bandana, pretože je menšia. Aké spôsoby viazania teda najčastejšie používame?

Viazanie šatky na hlavu v tvare čelenky

Na tento spôsob je vhodná skôr klasická šatka. Postup je jednoduchý – šatku rozprestrite a preložte cípy tak, aby vznikol trojuholník. Následne prekladajte v rovnako hrubých pásoch od najužšej časti, kde sa cípy šatky spojili. Vo výsledku vám vznikne dlhý pás, ktorý si pomocou uzla upevníte v zadnej časti hlavy.

Viazanie šatky na spôsob masky

Hoci nejde primárne o ochranu krku, s týmto typom viazania šatky ho chránite taktiež. Je skvelý najmä vo chvíli, ak potrebujete ochrániť dýchacie cesty v prašnom či inom nepríjemnom prostredí a máte ho hotový za pár sekúnd. Šatku len preložte do tvaru trojuholníka, priložte hornou časťou ku koreňu nosa a oba cípy zviažte v zadnej časti krku. Ak máte šemagh, v zadnej časti krku len preložte a vráťte cípy opäť dopredu. Zauzlite v prednej časti krku, avšak pod vzniknutým predným trojuholníkom.

Viazanie šatky na krk

Tento spôsob viazania šatky vychádza z predošlého. Stačí si zviazanú masku v zadnej časti krku stiahnuť dole a tú časť, ktorá chránila nos a ústa založiť smerom ku krku. Takto uviazaná šatka chráni krk v prípade nepriaznivého počasia a taktiež doplní outfit.

Ako uviazať šatku na hlavu, aby ju chránila

Opäť raz vychádzame z preloženej šatky v tvare trojuholníka. Jeho najširšiu stranu si v strednej časti priložíme k čelu a zvyšnú časť nasmerujeme dozadu tak, aby vytvorila na hlave ochrannú pokrývku. Cípy trojuholníka následne zviažeme v zadnej časti približne v oblasti zátylku alebo pod vlasmi, ak sú dlhé. Vystávajúci krátky cíp založíme pod vzniknutý uzol, ak to rozmery šatky dovoľujú.

Viazanie šatky na hlavu ako pirát

Pre tento spôsob viazania je vhodnejšia väčšia šatka alebo už vyššie spomínaný šemagh. Vychádzame z už známeho preloženia do tvaru trojuholníka, pričom si najdlhšiu hranu priložíme na vrchnú časť hlavy a potiahneme tak, aby bola jedna strana dlhšia. Cíp tej kratšej jemne zrolujeme a preložíme na druhú stranu v oblasti úst tak, aby ich zakryla. Následne druhou rukou uchopíme druhý dlhší cíp a preložíme do druhej strane, obmotáme jeden raz okolo hlavy k miestu, kde je prvý cíp a nakoniec zviažeme. 

Uviažte si arafatku na štýl beduína

Tento spôsob viazania šatky si vyžaduje opäť raz šemagh alebo arafatku, teda väčšie rozmery. Arafatku preloženú do trojuholníka si priložte k hlave a jeden krát preložte najdlhšiu časť, aby vznikol v oblasti čela lem. Následne bočné cípy potiahnite smerom dozadu, prekrížte v oblasti zátylku a jeden z nich obtočte okolo hlavy v oblasti čela a upevnite až v zadnej časti o lem alebo založte pod vzniknutú čiapku. Zvyšnú visiacu časť (druhý cíp) použite na prekrytie tváre – preložte v prednej časti cez oblasť úst a nosa a nakoniec upevnite vzadu. 

Návod ako uviazať šatku na rôzne spôsoby

Ako sami vidíte, šatka, či už multifunkčná, klasická bandana, alebo väčšia arafatka, sa dajú využiť naozaj rôzne. Veríme, že aj vďaka našim tipom a uvedeným postupom budete vedieť, ako uviazať šatku na hlavu a ani viazanie šatky na krk vám nebude robiť žiaden problém. Jediné, čo vám možno teraz chýba, je kvalitná šatka do výbavy.