Prechodná bunda: Ako si vybrať vhodnú jarnú a jesennú bundu?

Prechodná bunda: Ako si vybrať vhodnú jarnú a jesennú bundu?>

Prechodná bunda je vrchná časť odevu určená na obdobie jari a jesene, prípadne času, kedy ešte počasie nevyžaduje hrubšie odevy. Radi by ste sa poobzerali po novej alebo si nad tým, ako vybrať vhodnú prechodnú bundu lámete hlavu každý rok? V tomto článku sa dozviete všetky potrebné informácie, ktoré vám pri výbere dámskej i pánskej prechodnej bundy pomôžu nájsť konečne tú pravú.

Aké sú výhody prechodnej bundy?

Prechodné bundy, vychádzajúc už z ich názvu, sú tým správnym oblečením, po ktorom siahnuť v takzvanom prechodnom období medzi letom a zimou a naopak. Vo všeobecnosti platí, že teplota približne okolo 15 °C je tým momentom, kedy môžete schovať zimnú a vytiahnuť jarnú bundu. Samozrejme, všetko závisí od konkrétnych poveternostných podmienok a taktiež osobných preferencií. Pre niekoho je spomínaná teplota ešte príliš nízka a teplo hrubej bundy len ťažko vymení za tenšiu. Aké sú hlavné výhody prechodnej bundy?

Jarná i jesenná prechodná bunda

Prechodná bunda nás chráni pred vplyvmi počasia

Ako vrchný odev plnia prechodné bundy najmä ochrannú funkciu. V základnej výbave šatníka každého z nás by nemala chýbať nepremokavá prechodná bunda na bežné použitie. Pre tých, ktorí radi vyrážajú do prírody alebo sa často pohybujú v exteriéri, zohráva veľkú rolu aj odolnosť voči vetru a možnosť rýchlo zareagovať na premenlivé výkyvy počasia.

Jedna prechodná bunda na viacero účelov

Mnohé prechodné bundy svojim všestranným dizajnom ponúkajú možnosť siahnuť po nich pri rôznych príležitostiach. Univerzálna čierna prechodná bunda klasického strihu je určite správna voľba na cestu do práce, ale aj víkendový výlet s rodinou alebo ľahkú turistiku v prírode.

Pohodlné a skladné prechodné bundy obľubujú všetci

Veľkým benefitom týchto búnd je práve komfort. Ich nosenie je zväčša príjemnejšie, ako v prípade hrubej zimnej bundy, v ktorej sa ťažšie pohybujeme a navyše je aj problematické nosiť ju so sebou napríklad v momente, ak si bundu dáme dolu. V tomto smere majú jarné bundy – letmo prehodené cez ruku, tašku alebo plece, jednoznačne navrch.

Aj funkčné bundy sú trendy a majú štýl

Niektoré môžu byť viac casual alebo elegantnejšie, iné, naopak, viac outdoorové. O štýle napovedajú prvky, ako napríklad pracky, špeciálne materiály (softshell) alebo konkrétne vzory (maskáčová prechodná bunda) a podobne. Dámske i pánske prechodné bundy podliehajú navyše rôznym dizajnérskym trendom.

Maskáčová prechodná bunda

Bohatý výber prechodných búnd a dostupnosť

Na trhu je dnes široká ponuka prechodných búnd z rôznych materiálov a od rôznych značiek. Záleží teda od osobných preferencií, sympatií so značkou a taktiež rozpočtu, pre ktorú konkrétnu bundu sa rozhodnete. Kým tie na každodenné nosenie nájdete v takmer každom e-shope alebo predajni s odevami, funkčné a outdoor prechodné bundy hľadajte u špecializovaného predajcu.

Nenáročná starostlivosť o prechodnú bundu

Spôsob, ako sa starať o jesennú alebo jarnú bundu, sa dá bez problémov vyčítať zo štítku na bunde. Kým klasické materiály ľahko očistíte alebo rovno operiete v práčke, pozor v prípade tých špeciálnych. Vodeodolné alebo naimpregnované bundy je treba prať bez použitia čistiacich prípravkov, prípadne s takými, ktoré sú na tieto materiály určené. Funkčné bundy sa po vyčistení zvyknú znova naimpregnovať, aby sa ich odolnosť zvýšila.

Podľa čoho si vyberať prechodnú bundu?

Výber prechodnej bundy je okamih, kedy by ste sa mali zamyslieť nad niekoľkými dôležitými otázkami. Vybrali sme tie, ktoré vám po zodpovedaní pomôžu nájsť tú správnu prechodnú bundu s ohľadom na vaše potreby.

Účel, na aký sa prechodná bunda používa


Kým v prípade ročného obdobia alebo počasia je to zrejmé, aktivity, ktoré budete oblečení v bunde vykonávať, výrazne ovplyvňujú jej výber. Patríte k milovníkom turistiky alebo outdoor športov? V tom prípade tomu prispôsobte aj výber bundy (vodeodolnosť, funkčnosť a podobne). Štýlová jarná bunda alebo jesenný kabát budú zase vhodnou voľbou na každodenné nosenie do práce.

Z akého materiálu sú prechodné bundy?

Materiál, ktorý sa na prechodné jesenné i jarné bundy využíva, je naozaj rôzny. Pri výbere vhodnej bundy zohráva však veľmi významnú rolu, pretože určuje jej odolnosť a úzko súvisí s vyššie spomenutým účelom. Kľúčové je uvedomiť si pohodlie, ktoré materiál ponúka a jeho funkčné vlastnosti.

Kvalitné materiály prechodnej bundy

Prírodné materiály


Príkladom je obľúbená bavlna alebo flanel, ktorý sa z bavlny a vlny vyrába. Takéto prechodné bundy sú príjemné, hrejivé a prispôsobivé tvaru postavy. Nepatria však medzi tie, ktoré vám zaručia spoľahlivú ochranu pri nepriaznivých poveternostných vplyvoch.

Syntetické materiály

V tomto prípade hovoríme o odolnejších prechodných bundách, no na druhej strane neposkytujú umelé materiály, ako napríklad nylon alebo polyester, až taký tepelný komfort, ako tie prírodné. Vynikajú však vodeodpudivosťou a taktiež odolnosťou, ktorú využijete pri rôznych outdoor aktivitách (oder, roztrhnutie).

Obľúbený softshell a prechodné bundy s membránou

Alternatíva, ktorú si obľúbili všetky vekové kategórie, sú prechodné softshellové bundy. Sú vo veľkej miere vodeodolné, no zároveň aj priedušné. Sú teda tou správnou voľbou aj na aktívnejšie voľnočasové využitie. O triedu lepšie vlastnosti ponúkajú bundy s membránou (napríklad Gore-Tex), ktoré chránia pred vlhkosťou zvonka, no aktívne odvádzajú vlhkosť z tela, ktorá sa kumuluje pod bundou.

Veľkosť a správny strih prechodnej bundy

Predstavte si túru do hôr v bunde, ktorá vám je príliš tesná. Nepokazilo by to celkový zážitok z vašej obľúbenej aktivity? Pri výbere funkčnej prechodnej bundy nezabúdajte, že sa v nej budete pohybovať, prípadne vyvíjať nejakú športovú aktivitu. Bunda by vás nemala obmedzovať a zároveň by nemala byť príliš veľká, aby vám nebolo chladno alebo aby ste sa necítili nekomfortne.

Pri výbere veľkosti sa riaďte rozmermi bundy, ktorý predajca/výrobca uvádza a ak máte možnosť bundu si vyskúšať, pokojne ju otestujte pri natiahnutých rukách smerom vpred, ohnutím v lakťoch alebo iných náročnejších úkonoch.

Štýl a osobné preferencie

Najdôležitejšiu rolu zohráva fakt, či sa vám bunda páči. Našťastie, dnes aj mnohé funkčné prechodné bundy nájdete v rôznych farebných prevedeniach, takže zladiť ju s ostatnými časťami výbavy nie je žiaden problém. Práve tak, ako nájsť bundu v štýle, ktorý vám vyhovuje najviac.

Cena. Koľko stojí kvalitná prechodná bunda?

Cena je často rozhodujúci faktor, ktorý výber bundy obmedzuje. Drahšie prechodné bundy sú často tie značkové, no ak sa lepšie pozriete na parametre, ľahko zistíte, že aj za menej peňazí môžete nájsť kúsok, ktorý dokonale splní vaše nároky, akurát mu chýba známe logo. Nepopierateľnou výhodou značkových prechodných búnd je však zákazníkmi overená kvalita a istota, že sa vám bunda po jednej sezóne nerozpadne. 

Pri výbere sa teda skúste poradiť s predajcom, ktorý má často aj spätnú väzbu od spokojných a nespokojných zákazníkov a nájde kompromisy v rôznych cenových hladinách. Investícia do prechodnej bundy, najmä tej funkčnej, ktorá nepodlieha nestabilným módnym trendom, však nie je na jednu sezónu. Ak ste našli ideálny kúsok, no je mimo váš rozpočet, rozhodne ho odporúčame radšej prehodnotiť. Niekoľkonásobne sa vám vráti v podobe pohodlného kúsku vrchného odevu na všestranné využitie.

Dámska verzus pánska prechodná bunda. Sú medzi nimi rozdiely?

Pánske prechodné bundy majú obvykle rovný strih a vyznačujú sa rôznymi praktickými úschovnými vreckami. Charakteristický je pre ne dostatočne široký chrbát a taktiež ramená. Dominujú najmä tmavé farby, ich nenápadné odtiene alebo menej výrazné vzory. Tie dámske, aj vrátane tých funkčných, ponúkajú väčšinou celú paletu farieb a kombinácií. V niektorých prípadoch je prechodná bunda prispôsobená výraznejším ženským krivkám – zúženým pásom alebo takzvaným A-čkovým strihom či predĺženou verziou. 

V zásade však platí, že pri výbere bundy môžu dámy siahnuť aj po pánskej prechodnej bunde, ak im vyhovuje farba, strih a veľkosť. Prípadne, niektorí výrobcovia ponúkajú aj unisex varianty, ktoré sedia rovnako mužom ako ženám. Ten rozdiel je vždy o konkrétnej osobe.

Ako správne vrstviť? Využite prechodné/jarné bundy

Jarné a jesenné počasie – teda obdobie, kedy najčastejšie siahame po prechodných bundách, dokáže byť naozaj premenlivé. Niekedy je skutočne ťažké zvoliť si správnu bundu, keď ráno ešte pokúša naše telo jemný mráz a popoludní už slnko prebúdza spiacu prírodu. Podobne je to aj na jeseň, kedy sa počasie dokáže v priebehu minúty zvrtnúť zo slnečného na daždivé a veterné. Riešenie? 

Vyskúšajte vrstvenie. Ide o spôsob obliekania sa, ktorý sa opiera o niekoľko vrstiev. Ich pridávaním alebo odoberaním sa ľahko prispôsobíte aktuálnemu stavu a dosiahnete optimálny teplotný komfort, napríklad aj pri outdoorových aktivitách, kedy je dôležité ostať v suchu a teple. Aké sú hlavné zásady pre správne vrstvenie?

1. Vrstvy majú svoje poradie – prvá je najtenšia

Nie je tak celkom jedno, ako jednotlivé kúsky oblečenia vyskladáte. Tá prvá, úplne najzákladnejšia, by mala byť tenká a mala by priliehať tesne k telu. Skvelou voľbou je takzvané funkčné prádlo. Jeho výhodou je, že zahreje a zároveň dokáže odviesť prípadnú vlhkosť, ktorá vzniká pri spotení sa.

2. Stredná vrstva má za úlohou izolovať

Môže ňou byť mikina alebo sveter, pokojne aj z o niečo hrubšieho materiálu, ktorý dokáže aj v chladnom počasí zabezpečiť dostatok tepla.

3. Vonkajšia vrstva – prechodná bunda, chráni

Ideálnou vrchnou vrstvou je prechodná bunda, ktorá dokáže dostatočne odolávať nielen dažďu a vlhkosti, ale taktiež vetru. Kedykoľvek, keď sa vám bude zdať, že ste to s vrstvením prehnali, zbavte sa najskôr izolačnej – strednej vrstvy a vrchnú si pre ochranu nechajte na sebe. Napokon, aj taká letná búrka dá celkom zabrať.

Podarilo sa vám načerpať informácie, vďaka ktorým už výber prechodnej bundy nebude pre vás len skúšaním typu pokus – omyl? Veríme, že vám všetky vyššie uvedené tipy a rady pomôžu nájsť takú, ktorá vám sadne ako uliata. Či už na bežné nosenie alebo najbližšie outdoor dobrodružstvo.