Dámske kapsáčové a maskáčové nohavice. Podľa čoho vyberať, aby sadli ako uliate?

Dámske kapsáčové a maskáčové nohavice. Podľa čoho vyberať, aby sadli ako uliate?>

Dámske maskáčové nohavice sú obľúbeným doplnkom šatníka žien v akomkoľvek veku. Nezáleží na tom, či sú kapsáčové, voľného strihu alebo dokonca pohodlné legíny. Maskáčové vzory pristanú turistkám, ženám s povolaním v teréne, ale i mamám na ihrisku. Ak sa práve dostali aj do vášho hľadáčika, nasledujúce riadky si rozhodne prečítajte. 

Dozviete sa, z akých typov, strihov a materiálov dámskych maskáčových nohavíc si vyberať (pretože existujú nielen army kapsáčové) a taktiež to, ako si nájsť nohavice, ktoré vám dokonale sadnú a splnia vaše očakávania (napríklad na ročné obdobie, náročnejší terén či výraznejšiu záťaž pri outdoor aktivitách).

Dámske maskáčové kapsáče

Kapsáčové či cargo? Vyberte si dámske maskáčové nohavice podľa svojho gusta

Máte niekedy problém zorientovať sa v ponuke dámskych nohavíc, alebo si neviete presne predstaviť strih, ktorý sa pod ich názvom ukrýva? V tom prípade vám nasledujúce krátke porovnanie s najobľúbenejšími typmi dámskych nohavíc príde určite vhod.

Klasické nohavice do práce či formálnejšie voľnočasové aktivity

Poznajú ich najmä dámy pracujúce v kanceláriách alebo v častom styku s klientmi. Kedysi tento typ nohavíc patril ku klasickému dress code biznismanky či manažérky, dnes sú však možnosti omnoho širšie. Klasické nohavice sa vyrábajú s prímesou umelých vlákien, aby boli čo najmenej krčivé a mnohé z nich je potrebné skladať na takzvané “puky”.

Cigaretové nohavice zažívajú boom už niekoľko rokov

A stali sa veľmi obľúbenými najmä pre kombináciu s členkovými topánkami, platformami alebo lodičkami. Vaša postava v nich krásne vynikne a nohy sa opticky predĺžia. Najčastejšie pri tomto type nohavíc dominuje vysoký pás a možno ich máte doma v šatníku aj pod iným názvom – skinny jeans. Ten bol odvodený práve od cigaretového či ceruzkového strihu a pridaním elastického denimu potešili mnohé milovníčky jeansov so zužujúcimi sa strihom ku členkom.

Praktické mama nohavice s vysokým pásom


So zreteľom na plnšie tvary a popôrodné kilá čerstvých mamičiek prišli na predajné pulty a do internetových výkladov len nedávno (opäť) nohavice s označením “mama”. Vďaka vysokému pásu ukryjú to, čo inde trčí a vo voľnejšej verzii sú pohodlným spoločníkom na voľný čas, ale i do práce. 

 

Legíny a “džegíny” sú tu s nami poriadne dlho, neprehliadnite maskáčové

Ich púť začala približne v štrnástom storočí, kedy boli súčasťou mužských šatníkov. Neskôr svoj comeback predstavili najmä v telocvičniach a pri športových aktivitách. Dnes sú súčasťou nielen spodnej vrstvy a basic oblečenia, ale napríklad aj ako univerzálny spodný diel v kombinácii s dlhším svetrom. Skvelou voľbou sú maskáčové legíny. Samostatnou jednotkou zase jeggings, ktoré vznikli spojením obľúbeného denimu a voľnosti predstavovanej legínami. 

Dámske maskáčové legíny

Cargo alebo kapsáčové nohavice. Ak dámske maskáčové, tieto sú najobľúbenejšie

Predstaviť si dámske army nohavice nie je zložité. Základným prvkom je množstvo vrecák (kapsy) a putká, pomocou ktorých je možné na kapsáče upevniť napríklad aj časti výbavy, ktoré je potrebné mať vždy po ruke. Dámske kapsáčové nohavice majú široké využitie aj pri outdoor aktivitách a skvele poslúžia aj  pri voľnočasových aktivitách.

Strih a materiál rozhodujú, či sú dámske maskáčové nohavice pohodlné

Po jednotlivých typoch nohavíc nasledujú strihy. Z množstva pojmov, ktoré nájdete často aj na etiketách nohavíc či v popise e-shopov, vyberáme tie najzákladnejšie. Ak viete, v akom strihu nohavíc sa cítite najpohodlnejšie alebo najlepšie pristane k vášmu typu postavy, stačí sa orientovať podľa týchto názvov:

Aké sú dámske nohavice strihu straight fit?

Jednoduchá odpoveď znie – rovné. Strih, ktorý prežíva módne boomy, je tu s nami naprieč každým obdobím. Pretože je pohodlný a jeho vyšší pás zabezpečuje príjemné nosenie a oku lahodiaci efekt aj v prípade dám s rôznym typom postavy. Ak hľadáte dámske maskáčové nohavice na voľnočasové nosenie alebo turistiku, s týmito neurobíte krok vedľa. Najčastejšie ich nájdete aj ako kapsáčové.

Nohavice so strihom “skinny” okopírujú vaše krivky

Skinny znamená na telo, alebo inak povedané ako druhá koža. Aj v tomto variante nájdete niekoľko kapsáčových nohavíc a celkom určite si na svoje prídete, ak hľadáte nejaké s maskáčovým vzorom. Tento strih nohavíc je vhodným najmä pre dámy so štíhlejšou postavou a ak hľadáte nový kúsok pre outdoor aktivity, dbajte najmä o vhodnú veľkosť a kvalitný materiál, ktorý vám zabezpečí dostatok pohodlia.

Dámske kapsáčové slim nohavice sú skvelou voľbou do terénu

O niečo voľnejšie ako skinny (najmä v dolnej oblasti), no stále dosť úzke na to, aby vynikla vaša postava alebo aby nohavice skvele sadli do vyšších trekingových topánok. Dámske kapsáčové nohavice strihu slim sú obľúbeným kúskom šatníka pre dámy, ktoré obľubujú army štýl a skvele sa kombinujú s ostatnými casual kúskami oblečenia v ktoromkoľvek ročnom období. 

Retro bootcut opäť na módnom vzostupe

Áno, je tomu tak. Po dvadsiatich rokoch opäť v regáloch obchodov nachádzame dámske nohavice, ktoré sú typické rozšírením od kolien smerom nadol. Druhým neklamným znakom je v prípade niektorých kúskov nižší pás posadený približne v oblasti bedier. Nuž teda, ak ste v sedemdesiatych alebo deväťdesiatych rokoch holdovali tvisťákom, nadišiel práve váš čas a ich nová éra. 

Pohodlie alebo odolnosť? Zamerajte sa na materiál dámskych maskáčových nohavíc

Na materiál sa pri výbere dámskych nohavíc zamerajte najmä z pohľadu ich účelu. Voľnočasové bavlnené tepláky sú skvelým celoročným spoločníkom, ktorého využijete aj pre voľnočasové aktivity a jednoduchú turistiku. O bavlnu sa netreba nejako extra starať, no ak je jej vysoký podiel v rámci zloženia, zrejme budete častejšie potrebovať siahnuť po žehličke. Alternatívou pre trendy dámske maskáčové nohavice je ľan. Prievzdušnú a ľahučkú tkaninu je oceníte najmä v teplých mesiacoch, kedy vás zároveň príjemne ochladí. 

Po prírodných materiáloch prichádzajú na rad tie umelé. Ak ale hľadáte odolné dámske kapsáčové nohavice, rozhodne na štítku vyhľadávajte nylon alebo polyester. Výrazne totiž zvyšujú odolnosť nohavíc nielen voči nepriaznivým poveternostným podmienkam (savosť, priepustnosť a schopnosť rýchleho vyschnutia), ale taktiež voči mechanickému oderu. Do terénu, na turistiku ale aj pre dámy pohybujúce sa v bezpečnostných a ozbrojených zložkách sú nohavice z tohto materiálu ideálnou voľbou.

 

Dámy, viete, ako si správne zmerať nohavice? 

Rozhodujúce parametre pre nájdenie tej správnej veľkosti dámskych nohavíc sú obvod pása a dĺžka. Často sa označujú aj skratkami W – waist, obvod pása a L – length, dĺžka. Zmerať tieto dve veličiny nie je nič obtiažne. Postačí vám krajčírsky meter. Kde však presne merať? 

Dĺžka nohavice sa uvádza z vnútornej strany nohy, teda od miesta rozkroku po členok, prípadne pokiaľ by ste chceli nohavicu mať. Meranie pásu dá niekedy zabrať, keďže niektoré dámy ho merajú v oblasti bedier a niektoré v línii s pupkom. Pravdou je, že sa pás nachádza niekde medzi nimi. V ideálnom prípade sa poobzerajte po predajcovi, ktorý uvádza informáciu o šírke bokov aj pásu.

Ak sú však vaše boky širšie, ako pás, dbajte o vhodnú voľbu strihu. V prípade nohavíc s nízkym sedom (bedrové, chinos a podobne) budú rozhodujúce skôr boky a bedrá, než samotný pás, ku ktorému vlastne nohavice ani nedosiahnu. Jednotky, v ktorých sa dĺžka oboch uvádza často nie sú centimetre, ale palce. Nezabudnite si teda prepočítať, že jeden palec má 2,54 centimetra. 

Pozornosť treba zvýšiť aj v prípade, ak sa riadite číslovaním a dámske nohavice si vyberáte podľa veľkosti. Európska štyridsiatka totiž nie je anglickou alebo americkou štyridsiatkou. Preto sa presvedčte, aká skratka (EU/US/UK) sa pred údajom o konfekčnej veľkosti na štítku alebo popise nachádza.

Detaily, ktoré pri výbere dámskych kapsáčových nohavíc zavážia

Ak sú to práve kapsáče, pre ktoré ste sa rozhodli, venujte pozornosť ešte niekoľkým detailom, ktoré dokážu výrazne ovplyvniť ich výsledný vzhľad a pohodlné nosenie. Podľa čoho teda ešte dámske kapsáčové nohavice vybrať?

Ročné obdobie a nároky do terénu

Zimné nohavice by mali byť v prvom rade hrejivé a odolnejšie. Najmä, ak ich potrebujete na náročnejšie aktivity v teréne. Dbajte preto na vhodnú kombináciu prírodných a umelých materiálov, vďaka ktorým budú pohodlné aj v treskúcej zime. 

Letné kúsky môžete pokojne prispôsobiť teplému počasiu a preto sa poobzerajte po materiáloch, ktoré dokážu odviesť z tela nadmerný pot a pritom ostanete v suchu. Pre voľnočasový pohyb siahnite po maskáčových teplákoch alebo voľných ľanových nohaviciach, ktoré na tele ani nebudete cítiť. 

Zvláštnu pozornosť si vyžaduje obdobie jari a jesene, pre ktoré je príznačné časté striedanie teplôt a najmä nevyspytateľné zrážky. Opäť raz vás zachránia nohavice s prímesou odolného nylonu alebo polyesteru, ktoré rýchlo vyschnú. To isté platí aj pre zvýšené nároky v teréne. Okrem vyššej vodeodolnosti poskytujú takéto maskáčové nohavice ochranu pre dolné končatiny v prípade pádu alebo oderu o nerovnosti terénu. Turistky i army nadšenkyne vedia, že aj takýto detail dokáže ovplyvniť úspech nasledujúcej outdoorovej akcie. Nepremokavé nohavice alebo kúsky s úpravou softshell či termo by rozhodne v ich šatníku nemali chýbať.

Výber dámskych nohavíc v rôznom ročnom období

Aký vzor? Aj dámske maskáčové nohavice majú viac prevedení

Keď už viete, aký typ a strih nohavíc si vybrať, prichádza na rad vzor a farba. V prípade outdoorových nohavíc ide najmä o prírodné odtiene, ktoré dokonale zapadnú do prírodného prostredia. Dominujú najmä zelená, hnedá, sivá alebo čierna v rôznej intenzite.

Medzi najobľúbenejší patria maskáčové nohavice. Vzor, ktorý je známy v celom svete, tvorí základ šatníka pre dámy, ktoré milujú akciu alebo je adrenalín súčasťou ich života. Okrem tradičného maskáčového vzoru však v ponuke nájdete aj dámske kapsáčové nohavice s mestským vzorom, inak známym aj ako URBAN. Ak sú hnedá a zelená nie práve vaše obľúbené farby, určite po nich siahnite. Napokon ich skvele skombinujete aj s tričkom či mikinou, ktorú používate na bežné nosenie.

Typ postavy a dámske nohavice, ktoré sadnú ako uliate

Dámske legíny či maskáče, ktoré vám sadnú ako uliate

Takmer každá dáma vie, aký typ nohavíc si na svoje jedinečné proporcie vyberať. Ak ale váhate pri výbere svojich dámskych maskáčových nohavíc medzi dvoma strihmi alebo typmi, pomôžu vám nasledujúce rady: 

  • ak je vystupujúce bruško častou prekážkou pri výbere nohavíc, zamerajte sa na tie, ktoré majú stredne vysoký pás a užšie strihy zužujúce sa smerom k členkom

  • pre dámy s postavou typu obdĺžnik sú skvelou voľbou nohavice s vyšším pásom, avšak nie rovným strihom

  • krivkám a bujnejším tvarom sedia slim strihy, ale i voľnejšie maskáčové nohavice s vysokým pásom

  • pre širšie boky a užší pás si vyberajte takzvané bedráče, pokojne i v spodnej časti mierne rozšírené

  • širokým bokom a výraznému úzkemu pásu padnú vyššie dámske nohavice strihu regular alebo mierne rozšírené

Podarilo sa vám v zorientovať sa v ponuke? Veríme, že vám vyššie uvedené popisy a rady na záver pomôžu pri výbere vysnívaných dámskych kapsáčových, alebo prepracovaných maskáčových nohavíc presne podľa vašich požiadaviek.