Čo je to MRE? Ako chutí a podľa čoho si vybrať?

Čo je to MRE? Ako chutí a podľa čoho si vybrať?>

Skratka MRE znamená Meal Ready to Eat. V preklade je to jedlo pripravené na konzumáciu. MRE jedlo je využívané pre dodanie energie a potrebných živín v situáciách, kedy nemáte k dispozícii bežnú stravu. Pre svoje vyvážené zloženie a vysokú energetickú hodnotu, a zároveň praktické balenie, je MRE jedlo obľúbené napríklad aj pri dlhších pobytoch v prírode. Aké sú jej hlavné prednosti, čo nám táto strava ponúka a podľa čoho si vybrať? 

Odkiaľ sa vzala MRE strava?

Vojenské MRE má dávnu minulosť

Čo znamená MRE strava poznali vojaci už v dávnej minulosti. V počiatkoch mali vojaci vo svojich vojenských MRE balíkoch na prídel potraviny ako ryža, hrach a hovädzie mäso. Neskôr sa prešlo na sady obsahujúce trvanlivý chlieb, konzervu mäsa, kávu alebo čaj. Vývoj MRE jedla v plastových vrecúškach tak, ako ho teraz poznáme, má začiatky už v časoch okolo roku 1980. V tej dobe boli tieto balíčky vytvárané hlavne pre použitie v armáde ako vojenské MRE. 

Na čo sa používa MRE jedlo dnes?

V súčasnosti je MRE food  medzinárodne vyvíjané podľa zásad zdravej výživy. Zaoberá sa ním IOM – Institute of Medicine a vychádza z údajov Dietary Reference Intake (odporúčaného denného príjmu). MRE jedlo je vďaka tomu vyrábané tak, aby okrem ľahko prenosných a trvanlivých kritérií spĺňalo aj kritériá výživovej a energetickej hodnoty. Z jednej dávky MRE jedla je tak možné vyťažiť v potrebných situáciách maximum.

Ako chutí MRE jedlo?

Ak ste to doteraz netušili, teraz už viete čo znamená MRE. Ako ale také MRE jedlo chutí? To, ako jednotlivé MRE jedlá chutia, závisí hlavne od typu jedla a výrobcu. Chuť niektorých z nich je veľmi podobná bežným jedlám, avšak často môže byť ovplyvnená aj konzistenciou jedla. Pri posudzovaní chuti netreba zabúdať, že hlavnou úlohou MRE stravy je poskytnúť vysoko energeticky hodnotný príjem s ohľadom na ľahkú váhu a spratnosť produktu. Výrobcovia sa však snažia chute MRE jedál stále zlepšovať a nezabúdajú ani na milovníkov sladkých jedál, pre ktorých sú v ponuke rôzne dehydrované MRE dávky dezertov

Kde sa dá MRE jedlo využiť?

Vojenské MRE balíčky

Najtradičnejšie využitie MRE stravy je pri vojenských operáciách. Vojenské MRE je vďaka dlhej trvanlivosti a vysokej energetickej hodnote hlavný zdroj potravy pre vojakov v teréne, pri misiách a v bojových situáciách. MRE balíčky pre vojakov obsahujú okrem jedla na celý deň aj príslušenstvo ako je napríklad príbor, soli, koreniny a podobne. 

Núdzové situácie si vyžadujú rýchle a jednoduché riešenia

MRE jedlo sa často používa v núdzových situáciách počas rôznych prírodných katastrof ako sú zemetrasenia, hurikány a podobne, kedy je potrebná rýchla pomoc s potravinami v postihnutých oblastiach. Prístup k čerstvým potravinám je v týchto situáciách kvôli narušenej infraštruktúre obmedzený a MRE strava ponúka riešenie pre zasýtenie a dodanie potrebnej energie pre obyvateľstvo.

Adventure vojenské MRE jedlo

MRE jedlo oceníte pri pobyte v prírode

Čoraz viac sú MRE potraviny obľúbené aj medzi turistami, horolezcami, rybármi a mnohými ďalšími nadšencami outdoorových aktivít. Ich použitie je veľmi praktické, nakoľko sa nevyžaduje ďalšia príprava varením. Nezaberú veľa miesta v batohu a majú dlhú trvanlivosť. Do potrebnej výbavy si ich ako alternatívu na rýchlu prípravu stravy často balia aj ľudia na dovolenku v stane alebo karavane. 

MRE jedlo oceníte pri stanovačke aj prežití v prírode

Aké druhy MRE jedla existujú?

MRE jedlo v plechovke

Medzi najtradičnejšie núdzové a expedičné potraviny patrí MRE jedlo v plechovke. Jedná sa o zakonzervované plnohodnotné jedlo, ktoré môžete po zohriatí priamo konzumovať a dodá vám množstvo potrebnej energie, ktorú potrebujete. Väčšinou sa jedná o husté polievky (fazuľová, hrachová, hubová), ale aj rôzne iné jedlá ako mäsové guľky alebo cestoviny s omáčkou. Konzervované MRE jedlá sa vyznačujú dlhou trvanlivosťou, pevným odolným obalom a praktickým využitím. 

Dehydrovaná MRE strava

Jednou z najobľúbenejších foriem MRE stravy je dehydrované jedlo. Jedná sa o špeciálne upravené jedlo v obale, v ktorom sa pripraví a následne aj z neho konzumuje. Balenie tohto MRE jedla zaberie veľmi málo miesta, je ľahké a k príprave postačuje horúca voda. Po pridaní vody máte do 10 minút pripravené plnohodnotné jedlo vhodné na okamžitú konzumáciu. Vyberať si môžete z rôznych druhov tradičných jedál ako sú guláš, cestoviny s omáčkou, alebo Chili Con Carne, no siahnuť môžete aj po rôznych dezertoch a raňajkových kašách. V ponuke dehydrovaných MRE jedál nájdete aj jedlo určené pre ľudí so špeciálnymi stravovacími potrebami a diétami, ako sú napríklad MRE balíky pre vegetariánov alebo celiatikov.

NRG-5 železná potravinová rezerva

Núdzová strava - emergency food

Pod názvom NRG-5 sa skrýva komprimovaná pšeničná potravina radená medzi MRE food. Obsahuje suroviny najvyššej kvality, a to pšenicu, cukor, rastlinné tuky, slad, bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Je bez konzervačných látok, zvýrazňovačov chuti a pridaných farbív. Jej najväčšou výhodou je, že sa dá jesť priamo z balenia, bez potreby ju upravovať. Pridaním vody z nej však môžete urobiť kašu, prípadne s menším množstvom vody vytvarovať a piecť na ohni placky.

Vzducho a vodotesné balenie vo vákuu trikrát laminovanou hliníkovou fóliou zaručuje vysokú odolnosť proti extrémnym teplotám. Vďaka tomu je NRG-5 dlhodobo skladovateľné MRE jedlo a doba trvanlivosti je až 20 rokov od dátumu výroby. 500 gramové balenie tohto jedla pokryje celodennú energetickú potrebu dospelého človeka. 

NRG-5 je vďaka svojim vlastnostiam využívaná ako železná rezerva pre horolezcov, outdoor, skialpinizmus, posádku námorných lodí a podobne. Je vhodná aj pre deti od 6 mesiacov. 

Energetické pastilky a cereálne tyčinky sú tiež MRE

Na rýchle dodanie energie vám poslúžia energetické pastilky, ktoré nezaberú veľa miesta v batohu. Tieto žuvacie pastilky s obsahom kofeínu boli známe už v minulosti, kedy ich používali vojenskí piloti ako náhradu kávy. Alternatívou sú taktiež spratné a ľahké cereálne tyčinky. Svojím chutným zložením z cereálií, ovsených vločiek a často s prídavkom kofeínu, vás okrem dodania energie aj zasýtia. 

Trvanlivý celozrnný chlieb

Ak vyrážate na stanovačku alebo celodenný výlet v prírode, oplatí sa zbaliť si trvanlivý celozrnný chlieb. Napríklad 500 gramov trvanlivého celozrnného chlebu, ktorý vďaka svojmu praktického baleniu v plechovke nezaberie veľa miesta. Tento energeticky vysoko hodnotný chlieb je už vopred nakrájaný, čo zaručuje jeho praktické konzumovanie v prírode. 

Aké sú najväčšie výhody MRE stravy?

  • Dlhá trvanlivosť

MRE jedlá sú známe svojou dlhou trvanlivosťou. Ich skladovanie je možné aj niekoľko rokov. V závislosti od konkrétneho produktu je to od 3 až do 20 rokov. Najdlhšie sú skladované vojenské MRE jedlá, nakoľko zásoby vojenských skladov musia byť stále naplnené. 

  • Jednoduchá príprava

Hlavnou výhodou MRE stravy je možnosť rýchlej a jednoduchej prípravy. Veľa týchto jedál je pripravených na priamu spotrebu a konzumáciu hneď po otvorení, prípadne na ich prípravu postačuje zopár minút a teplá voda alebo oheň. 

  • Kompaktnosť a ľahká prenosnosť MRE balíkov

MRE jedlá sú zabalené do kompaktných a ľahkých obalov, čo zaručuje, že je ľahké preniesť ich vo väčšom množstve na potrebné miesta v prípade núdzových situácií. Taktiež vám nezaberú veľa miesta v batohu, keď si ich beriete ako stravu na svoju outdoorovú aktivitu a batoh nebude zbytočne preťažený. 

  • Vysoká výživová hodnota 

Výživová a energetická hodnota MRE stravy je navrhnutá tak, aby vám poskytla potrebný a vyvážený prísun živín a energie. Každý produkt má na obale presne uvedené nutričné hodnoty a počet kJ, ktoré po skonzumovaní prijmete.  

Má MRE jedlo nejaké nevýhody?

Tak, ako má MRE food najmä v istých situáciách mnoho výhod, je dobré spomenúť aj negatíva týchto jedál. Pri výbere vás môžu ovplyvniť a zvážiť by ste mali ich nasledovné slabé stránky:

  • Chuť a konzistencia MRE jedál

Aj keď sa výrobcovia snažia čo najviac priblížiť chuť MRE stravy k chuti tej čerstvej, je pochopiteľné, že tieto jedlá nebudú chuťovo dostačujúce tým bežným. Niektorí ľudia môžu mať problém aj s ich konzistenciou. 

  • Nedostatok čerstvých potravín

MRE strava je síce vytváraná podľa potravinových noriem a často má omnoho vyššiu výživovú hodnotu, ako bežná denná strava niektorých ľudí. Napriek tomu však potrebnú čerstvú potravu nikdy nenahradí. Nie je teda určená ako náhrada pestrej stravy na dennej báze.

  • Malý výber MRE stravy pri častom použití

Pri veľmi častom používaní MRE jedál môže mať človek pocit, že konzumuje stále tie isté jedlá, nakoľko sortiment nie je až taký veľký.

Tip na príslušenstvo k MRE strave

Pri príprave dehydrovanej MRE stravy sa vám môže zísť vrecko na ohrev založené  na chemickej báze. Vrecko dokáže pomocou kapsuly ohriať vodu potrebnú na prípravu dehydrovanej MRE stravy bez použitia paliva či ohňa. Ohrevné vrecko môžete pri výmene kapsúl použiť až 10 krát, preto vám aj pri dlhšom pobyte v prírode bude stačiť jedno. 

Teraz už viete, čo je MRE, aké sú jeho hlavné výhody a aké máte možnosti pri výbere MRE jedla. V určitých situáciách, ktoré sme spomenuli, je  MRE strava ideálnym pomocníkom. Dôležité je však pamätať si, že tieto jedlá sú navrhnuté na prísun potravy a živín na nevyhnutný čas a nemali by ste nimi nahrádzať bežné denné stravovanie. Ak sa vám však práve hodia na dlhšiu turistiku alebo inú outdoor aktivitu, stačí si vybrať z našej ponuky.