Čelovka ako nenahraditeľný pomocník. Podľa čoho vybrať najlepšiu čelovku?

Čelovka ako nenahraditeľný pomocník. Podľa čoho vybrať najlepšiu čelovku?>

Čelovka je zdroj svetla, ktorý je umiestnený v čelovej časti tváre pomocou gumičky alebo postroja tak, aby jej nositeľ mohol cielene zasvietiť do určitej vzdialenosti bez potreby použitia rúk

Ak patríte k milovníkom outdoorových aktivít, turistom alebo športovcom, zrejme viete, o akom šikovnom pomocníkovi budú nasledujúce informácie. Viete však i to, ktorá čelovka na behanie je najlepšia, prečo patria čelovky Fenix k najvyhľadávanejším a ako si vlastne vybrať čelovku, ktorá splní vaše nároky? Všetky tieto, a mnohé ďalšie odpovede sa dočítate v našom článku.

Ako nájsť ideálnu čelovku? Pri výbere zohľadnite hneď niekoľko parametrov

Jaskyniari, baníci, bádatelia, vojaci, turisti, hikeri, rybári, cyklisti, dobrodruhovia, ale i automechanici by asi vedeli rozprávať. Vo chvíli, kedy sa ocitnete v tme a zišla by sa vám povestná tretia ruka, je práve čelovka presne tým, čo potrebujete. I z tohto dôvodu je vhodné mať jednu po ruke. Zorientovať sa však v ponuke a značkách nie je jednoduchou záležitosťou. Najmä, ak neviete, na aké parametre sa zamerať a čo vlastne znamenajú

Výber čelovky podľa účelu, na ktorý ju potrebujeme používať, je teda kľúčovým faktorom, ktorý by ste mali zavážiť. Skôr, ako sa dostaneme ku konkrétnym aktivitám a povolaniam, ktoré čelovky zaraďujú do svojej výbavy, pozrime sa spolu na parametre a vlastnosti čeloviek všeobecne.

Čelovka Nitecore HC65

Dosvit čelovky

Dosvit je veličina, ktorá v metroch udáva vzdialenosť, do akej je čelovka schopná dosvietiť. Tento parameter sa pohybuje od 50 do zhruba 300 metrov. Platí pravidlo, že čím dlhší dosvit čelovka má, tým je profesionálnejšia.

Svetelný tok

Laicky povedané aj intenzita svetla čelovky. Meria sa v jednotkách lúmen a čím je hodnota svetelného toku vyššia, tým intenzívnejšie čelovka svieti. Lepšie modely majú dokonca možnosť regulácie intenzity svetla, či už postupne, alebo nastavením pomocou krokov.

Zdroj/napájanie čelovky

Na trhu sú čelovky s dvoma druhmi napájania. Na batérie alebo pomocou akumulátora s USB káblom. Batérie môžu byť klasické tužkové (najčastejšie sa používajú v základných čelovkách), lítiové do čeloviek s lepšou výdržou a napokon gombíkové pre ľahké čelovky s menej intenzívnou svietivosťou (občasné použitie). Li-ion akumulátorové čelovky patria medzi najvýkonnejšie, avšak treba počítať aj s ich vyššou hmotnosťou.

Čelovka a jej výdrž

Tento parameter výrobcovia definujú často pod názvom “čas svietenia”. V niektorých prípadoch je to doba, kým neklesne uvedená intenzita svetla v parametroch, v iných to znamená úplne vybitie čelovky. Ak má čelovka niekoľko režimov, pomocným údajom je práve čas v hodinách, ktorý dokáže v danej intenzite čelovka svietiť. Dlhou výdržou sa vyznačujú najmä akumulátorové čelovky a čelovky s lítiovými batériami.

Odolnosť čelovky

Aby ste vedeli, kam všade môžete so svojou čelovkou ísť, je vhodné preveriť si aj tento parameter. Nemusí to byť hneď extra znečistené prostredie alebo profesionálny ponor pod hladinu v hĺbke 30 metrov. Aj pôsobenie počasia pri turistike, akým je napríklad dážď, môže mať na čelovku nepriaznivý vplyv. 

O tom, aká odolná čelovka je, hovorí údaj IP (stupeň krytia). Za touto skratkou obvykle nasledujú dve číslice, pričom prvá uvádza odolnosť voči prieniku hmotnej častice a druhá odolnosť voči prieniku tekutiny

Kým čelovky s označením IPX4 až IPX6 zvládnu pohyb v daždi, tie kvalitnejšie s hodnotou IP67 už vyhľadávajú tí, ktorí sa pohybujú v prašnom prostredí a hľadajú čelovku, ktorá odolá občasnému styku s vodou. Označenie IP68 znamená, že je čelovka vodotesná, aj maximálne odolná voči prachu.

Hmotnosť čelovky

O tom, či je váha čelovky pre vás podstatným parametrom, rozhoduje najmä to, na aké účely ju potrebujete. Ak sa jedná o občasné používanie v domácnosti, prípadne hobby inštalácie či kemping, zrejme vás pár gramov naviac nerozhodí. Odlišným prípadom sú však aktivity ako beh, bežky, cyklistika či niekoľkodňová turistika, kedy je každé odľahčenie vítaným bonusom. Treba však vziať do úvahy fakt, že práve s vyššou hmotnosťou sa viaže aj výdrž batérie. Tie najľahšie sa pohybujú v rozmedzí do 100 g a najťažšie, s množstvom prídavných funkcií, nájdete s hmotnosťou okolo 250 g.

 

Flexibilita čelovky a spôsob ovládania

Čím viac odbremené ruky potrebujete, tým viac vás poteší komfort ovládania čelovky. K tomu, aby ste si nastavili lúč svetla, intenzitu alebo režim nemusíte dať čelovku nutne dole z hlavy. Lepšie modely sa dajú pohodlne ovládať bez toho, aby ste si jednotlivé prvky mýlili. Dôležitý je aj spôsob, akým je čelovka na hlave uchytená. Čím viac pohybu vykonávate, tým sú nároky na bezproblémové a stabilné uchytenie väčšie. Na trhu nájdete čelovky so šnúrkami, popruhmi, ale aj ich kombináciou.

Farba svetla

Farba svetla je rozhodujúcim parametrom najmä pre tých, ktorých by klasické biele svetlo mohlo príliš oslňovať. Červené, oranžové či žlté svetlo pôsobí predsa len tlmenejšie a menej nápadne. I z toho dôvodu ho vyhľadávajú najmä rybári, poľovníci či nadšenci kempingu.

Špeciálne prídavné funkcie

Vývojári čeloviek prichádzajú neustále s novinkami, ktoré posúvajú hranice čeloviek na novú úroveň. Ak sa preklikávate ponukou čeloviek, možno vás zaujme niektorá z nasledujúcich funkcií, ktorá vám výber uľahčí.

Čelovka Fenix - extra ľahká NU17 

Režim svietenia

Umožňuje prepínať medzi rôznym spôsobom svietenia, od intenzívneho, cez blikanie, až po tlmené svetlo či zmenu farieb svetelného lúča.

Indikátor stavu batérie

Je skvelým pomocníkom, ktorý vám vždy poskytne spoľahlivú odpoveď na otázku, koľko čelovka ešte vydrží.

Možnosť otáčania

Hoci by sa mohlo zdať, že pri potrebe zmeny smeru svetelného lúča stačí predsa pootočiť hlavou, pravdou je, že v určitých situáciách to tak nie je. Svoje by vedeli rozprávať najmä horolezci alebo opravári, ktorí čelovky využívajú.

Automatická ochrana proti prehriatiu

V prípade profesionálnych čeloviek je táto “brzda” veľkým pomocníkom, ktorý myslí aj na životnosť čelovky. V prípade zvýšenej prevádzkovej teploty výkon klesne a po ochladení opäť funguje na plné obrátky.

Zmena veľkosti svetelného lúča

Inak nazývaná aj zoom. Možnosť zväčšiť rozsah svietenia či, naopak, zúžiť jeho pôsobenie na určitý bod ocenia horolezci, poľovníci, rybári i turisti. 

Senzory

Výkonnejšie modely disponujú možnosťou nastavenia intenzity svetla podľa okolitých vnemov, akými je napríklad pohyb či celková intenzita okolitého svetla.

Pamäť

Aj taký malý pomocník, akým čelovka je, si môže pamätať. Najmä posledné nastavenia, vďaka ktorým je možné zvoliť jedným tlačidlom presne ten režim čelovky, ktorý najviac obľubujete.

Vyberáme čelovku podľa aktivity: Ktorá je najlepšia čelovka na behanie a prečo sú čelovky Fenix tak obľúbené?

Ak ste sa už zorientovali v parametroch, ktoré pri výbere čelovky zohrávajú dôležitú úlohu, máme pre vás niekoľko tipov, ako vybrať čelovku na konkrétny účel.

 

Čelovka na behanie musí byť ľahká so stabilným uchytením

Stredne vysoká intenzita dosvitu (100-400 lm), mierna odolnosť voči zrážkam a hmotným časticiam (nečistotám), dosvit aspoň 50 metrov a, napokon, to najpodstatnejšie. Čelovka na behanie by mala mať čo najnižšiu hmotnosť a spoľahlivé uchytenie, ktoré vás nezradí ani pri vytrvalom behu či záverečnom šprinte, kedy zo seba chcete dostať maximum.

ARMYTEX tip

Výborná čelovka na behanie – Čelovka Fenix HL15 čierna

Čelovka na domáce hobby použitie

Mať jednu čelovku v komode s hobby náradím sa oplatí každému domácemu kutilovi, ale i majiteľovi rodinného domu, ktorý z času na čas musí riešiť i neočakávané situácie v noci alebo za zníženej viditeľnosti. V tomto prípade však nie je potrebné riešiť nejaké zvýšené nároky na parametre čelovky. Ak hľadáte čelovku na domáce použitie, celkom určite vám postačia aj lacnejšie hobby modely na jednorázové batérie.

ARMYTEX tip

Čelovka na domáce použitie – Čelovka Albainox 10 LED

Čelovka na ryby by mala byť nápomocná, nie obmedzujúca

Rybári vedia, že každé svetlo naviac znamená lákadlo pre komáre a iný nepríjemný hmyz. Práve z toho dôvodu vyhľadávajú čelovky s možnosťou zmeny farby svetelného lúča. Takáto čelovka je pre nich pri rybačke naozaj skvelým pomocníkom a červená farba svetla, ktorá hmyz až tak neláka, zabezpečí nielen rybolov bez štípancov, ale i dostatok osvetlenia, keď nastane kľúčový moment záberu. Rozhodujúca je pri výbere aj šírka svetelného lúča a možnosť nabíjania pomocou prídavného akumulátora.

ARMYTEX tip

Výkonná čelovka na ryby – Čelovka Nitecore NU10 nabíjateľná

Ľahké čelovky Fenix Nitecore 

Čelovka turistiku musí byť spoľahlivá

Predsa len môže byť jediným zdrojom svetla, na ktorý ste uprostred prírody v danom okamihu odkázaní. I preto je potrebné poobzerať sa po výkonnejších modeloch, ktoré vám navyše poskytnú doplnkové možnosti. Turisti a kempingoví nadšenci oceňujú funkcie ako naklápanie svetla, možnosť zmeny intenzity a dĺžky dosvitu a odolnosť voči vode. Nápomocné sú aj reflexné prvky alebo možnosť SOS integrovanej píšťalky, ktorú môžete využiť v prípade ohrozenia.

Výkonná čelovka pre záchranárov je súčasť povinnej výbavy

Ak sa často pohybujete v teréne za zníženej viditeľnosti alebo si vaše povolanie vyžaduje skutočne spoľahlivé čelové svetlo, výkon a odolnosť sú alfou-omegou, ktorá by vás mala zaujímať. Skvelou vychytávkou je komfortné nabíjanie priamo v svietidle cez magnetický konektor, prípadne akumulátor vybavený vlastným micro USB vstupom. Funkciu odnímania svietidla a jeho následného upevnenia na inú plochu pomocou magnetu ocení každý terénny pracovník alebo záchranár vo chvíli, kedy potrebuje svietidlo zastabilizovať a pritom ponechať voľné ruky. Alternatívou na toto použitie je aj taktická baterka, ktorú si, naopak, možete uchytiť na šiltovku či prilbu. 

Akumulátor s micro USB vstupom

ARMYTEX tip

Výkonná a odolná čelovka pre záchranárov – Čelovka HM61R Amber (1200lm)

Obľúbené čelovky Fenix a náš bonusový tip na záver

Ak ste sa do výberu čelovky už naplno pohrúžili, zrejme vám neunikli názvy značiek, ktoré sa dostávajú do popredia rebríčkov hodnotení a obľúbenosti. Medzi TOP značky patria čelovky Fenix, ktoré vynikajú širokou ponukou od tých najzákladnejších hobby čeloviek, až po výkonné a profesionálne čelovky s tými najlepšími parametrami a doplnkovými funkciami. Kvalitné uchytenie, spoľahlivá konštrukcia, moderný dizajn a najmä spokojnosť používateľov sú ukazovatele, vďaka ktorým si čelovky značky Fenix držia popredné miesta v celosvetovom merítku. 

ARMYTEX horúci tip na záver

I z toho dôvodu sme si pre náš záverečný tip na spoľahlivú univerzálnu čelovku zvolili jeden z najpredávanejších modelov značky Fenix. 

Čelovka Fenix HM65R-T je ľahká, no zároveň poskytuje skvelý výkon v hneď niekoľkých režimoch svietenia. S dosvitom až 170 metrov a životnosťou LED čipu 50 000 hodín je skvelým pomocníkom pri akejkoľvek aktivite v exteriéri, keďže je vodeodolná a znesie pády i pohyb v prašnom prostredí. Pohodlné nastavenie popruhov pomocou kolieska mení jej používanie na skutočne komfortný zážitok. 

Čelovka Fenix HM65R-T 

Veríme, že vám náš sprievodca čelovkami pomohol zúžiť výber tej najlepšej čelovky pre vaše potreby. Ak však máte dodatočné otázky, radi vám v ARMYTEX-e poradíme a nájdeme najvhodnejšie riešenie.