Bezpečnostná a pracovná obuv: Čo musí spĺňať a ako si vybrať správne?

Bezpečnostná a pracovná obuv: Čo musí spĺňať a ako si vybrať správne?>

Pracovná a bezpečnostná obuv sú základom pracovnej výbavy v mnohých profesiách, bezpečnostných a silových zložkách. Využívajú ju však aj tí, ktorí sa pohybujú v extrémnych podmienkach v rámci outdoorových aktivít a športov. Čo všetko by mala pracovná a bezpečnostná obuv spĺňať? Vyznajte sa v označeniach, normách a vyberte si podľa nášho návodu obuv, ktorá presne zodpovie vašim potrebám. 

Základné požiadavky na pracovnú a bezpečnostnú obuv

V oboch prípadoch platí, že k tomu, aby obuv dostala takéto označenie, musí spĺňať určité požiadavky. Využíva sa totiž v podmienkach, kde nie je celkom jedno, čo si na nohu obujete. Pri výkone povolania alebo aktivitách, ktoré si vyžadujú obuv s určitými vlastnosťami, vám topánky chránia nohu, ba v niektorých prípadoch dokonca i život. Okrem toho je ochranná alebo pracovná obuv prispôsobená zvýšeným nárokom na chodidlá a spodnú oblasť nôh. Napríklad pri celodennom státi, pohybe v náročnom teréne a podobne.

Vhodná a dobre zvolená pracovná obuv sa stará o vaše chodidlá aj preventívne a zabezpečuje im optimálne podmienky počas výkonu povolania. Napokon, nie každá pracovná obuv je zákonite aj bezpečnostná.

Rozdiel medzi ochrannou, bezpečnostnou a pracovnou obuvou

Kým je pracovná obuv prispôsobená konkrétnym nárokom v danom odvetví, nemusí mať zároveň bezpečnostné prvky alebo ochrannú funkciu. Príkladom sú pracovné topánky pre zdravotníkov, pracovníkov v závodných stravovacích zariadeniach alebo lesníkov používajúcich vodeodolné gumáky. Okrem toho každý z uvedených typov podlieha konkrétnym európskym normám

Bezpečnostná obuv je pracovná obuv s oceľovou špicou a zvýšenou ochranou

V prípade bezpečnostnej obuvi platí, že oceľová špica alebo inak povedané aj tužinka, je súčasťou prednej časti topánky. Pracovná obuv s oceľovou špicou  podlieha nárokom stanovených v norme EN ISO 20345. Ak sú topánky bezpečnostné, chránia dokonca aj pred energiou do 200 joulov a taktiež tlakom do 15 kN. Označenie takejto obuvi je pod písmenom “S”.

Bezpečnostná pracovná obuv VM s oceľovou špicou

Ak hľadáte obuv do zamestnania alebo sťažených podmienok, kde vám podrážka s planžetou zabezpečí ochranu voči prepichnutiu, hľadajte topánky s označením ochranné (písmeno “P”). Ide taktiež o bezpečnostnú pracovnú obuv, ktorá má však voliteľne aj takúto zvýšenú ochranu zo spodnej časti.

Pracovná obuv bez oceľovej špice

Ak natrafíte na topánky s označením “O”, je celkom možné, že bude vhodnou pracovnou obuvou, ktorú hľadáte. Podľa európskej normy EN ISO 20347 spĺňa uvedené požiadavky na materiál, vodeodolnosť a podobne, avšak nejde o pracovnú obuv s oceľovou špicou (tužinkou). 

Kedy sa vám zíde bezpečnostná obuv a kvalitná pracovná obuv?

Základom každého zamestnania, ktoré si vyžaduje pri výkone zvýšené nároky na nohy a ich bezpečnosť, je pracovná obuv povinnou výbavou. Príkladom je dlhodobé státie alebo pohyb v teréne so zvýšenými nárokmi na ochranu nôh a chodidiel. Výnimkou nie sú ani povolania, ktoré si vyžadujú fungovanie v nízkych alebo vysokých teplotách, so zvýšenou vlhkosťou a podobne. 

Bezpečnostná obuv je povinnou výbavou pre elektrikárov alebo pracovníkov v prostredí so zvýšenými mechanickými prekážkami (tam, kde hrozí pád predmetu na nohu, náraz na oblasť päty, šmyk alebo dokonca prepichnutie v oblasti nohy). Využívajú ju aj zamestnanci chemických závodov a pracovísk, kde hrozí rôzne nebezpečenstvo pri styku s kvapalinami alebo pevnými časticami, ktoré by mohli do obyčajnej obuvi preniknúť a spôsobiť komplikácie. Rovnako je to aj v prípade, ak sa vystavujete nadmernému teplu alebo chladu a obuv potrebujete odizolovať.

Vďaka kvalitnej pracovnej obuvi (ale taktiež bezpečnostnej a ochrannej) sú tak splnené niektoré zo základných podmienok pre bezpečnosť pri práci a taktiež ohľad na zdravie zamestnancov a ich efektívny pracovný výkon. Viete, čo všetko zohráva rolu pri jej výbere?

Ako si vybrať bezpečnostnú a pracovnú obuv?

Ponuka bezpečnostnej a ochrannej obuvi je naozaj široká. Ak sa však budete orientovať podľa nasledujúcich parametrov, určite si vyberiete topánky, ktoré budú vyhovovať vašim potrebám. 

Kľúčový je vhodný typ pracovnej obuvi

Tak, ako v prípade klasických topánok, aj pracovná a bezpečnostná obuv má niekoľko základných druhov. Rozlíšiť ich nie je žiadnou vedou, je to v podstate rovnaké, ako keď si vyberáte klasické topánky. Rozhodujúcim parametrom je najmä výška topánky. Rozlišujeme najmä:

  • pracovné šľapky a sandále
  • pracovné poltopánky
  • pracovnú členkovú obuv
  • vysokú pracovnú obuv
  • gumáky a ochranné návleky

Letná a zimná pracovná obuv

Hoci je v mnohých prípadoch kvalitná pracovná obuv v celoročnej verzii základom každého, koho charakter práce si to vyžaduje, predsa len nie je jedno, čo si kedy obujete. Príkladom sú pracovníci silových zložiek alebo bezpečnostných služieb. Kým v letných mesiacoch nohy potrebujú “dýchať” a odvádzať pomocou membrán nadbytočný pot, v zime je potrebná najmä zimná pracovná obuv s dostatočnou termoizoláciou a zateplením.  

Vysoká zimná pracovná obuv

V akom prostredí sa pohybujete, také topánky potrebujete

Samozrejme, v niektorých prípadoch je ťažko predvídať, čo sa pri výkone práce môže stať (najmä pri akčnejších aktivitách outdoorového charakteru alebo rizikových povolaniach). Je však zrejmé, že na iné parametre bude pri výbere bezpečnostnej obuvi prihliadať zamestnanec výrobnej linky a iné lesník. Odolnosť topánky voči poveternostným vplyvom, typ podrážky (protišmykovosť), ale taktiež materiál a membrány, ktoré výrobca deklaruje, okresávajú váš výber smerom k tým správnym topánkam. 

O kvalitnej pracovnej obuvi napovie aj materiál

Základný rozdiel spočíva v prírodných materiáloch a syntetických (polyvinylchlorid, polyuretán, polyamid, mikrovlákno, rôzne textílie). Ak sa rozhodnete pre pracovnú obuv z kože (semiš, nubuk a podobne), môžete očakávať vyššiu kvalitu. O koženú obuv sa treba aj náležite starať, čo niekedy zaberie trocha času. Výhodou je však vysoká odolnosť, komfort a pevnosť. Na spodnú časť obuvi sa najčastejšie používa guma (podošva a podrážky), prípadne plast. Pre pohyb v náročnejších podmienkach a v teréne je práve gumená podrážka správnou voľbou. V interiéri sa osvedčili aj plastové prevedenia, napríklad v podobe podrážok z polyuretánu, ktoré dokážu zjemniť nárazy pri strete s podlahou.

Vyberte si správnu veľkosť, zimná pracovná obuv potrebuje väčší nadmerok

Vhodná veľkosť topánky je kľúčový parameter k tomu, aby boli vaše pracovné či outdoorové aktivity čo najefektívnejšie. Otlačené prsty, bolestivé chodidlo alebo zranenie ako podvrtnutý členok dokážu negatívne vplývať na pracovný výkon a dokonca i ohroziť vaše zdravie. Preto je dôležitý dostatočne veľký nadmerok (pri zimnej pracovnej obuvi treba rátať aj s hrubou ponožkou) a taktiež dostatočná šírka topánky. Všeobecne sa odporúča 0,5 – 1,2 centimetra. Pri výbere obuvi v e-shope sa riaďte pomocou veľkostnej tabuľky. Ak si vyberáte pracovnú v predajni, určite si ju vyskúšajte. Všímajte si najmä tieto detaily:

  • ak posuniete prsty na doraz do prednej časti, do zadnej časti topánky by ste mali zmestiť ukazovák
  • prsty v prednej časti topánky by sa pri skúšaní nemali zvnútra topánky dotýkať 
  • päta v topánke nemá pri chôdzi pobehovať hore – dole
  • pri vyššej obuvi je oblasť členka pevnejšie zafixovaná

Za kvalitnú pracovnú obuv si priplatíte

Aj cena je určite parameter, ktorý zaváži pri výbere bezpečnostnej a pracovnej obuvi. Najmä, ak nie je súčasťou pracovnej výbavy od zamestnávateľa alebo si ju chcete zaobstarať na voľnočasové aktivity, ktoré s prácou nesúvisia. V tom prípade platí, že kvalitnú pracovnú obuv nájdete pod záštitou známych výrobcov, ktorí neustále inovujú technológie a materiály, z ktorých je obuv vyrobená. Neoceniteľnou pomôckou sú odporúčania a referencie, či už od kolegov alebo na internete, kde sa dozviete aj detaily, ktoré sú späté s reálnou skúsenosťou.

Vhodná obuv do práce

Parametre pracovnej a bezpečnostnej obuvi

Pri názve topánky, prípadne v jej popise, sa v prípade pracovnej, ochrannej a taktiež bezpečnostnej obuvi nachádza množstvo značiek a skratiek. Vďaka nim môžete presne vedieť, čo od topánok očakávať a či spĺňajú vaše požiadavky. Poznáte ich význam? 

Trieda ochrany

Trieda bezpečnosti alebo ochrany udáva stupeň, akým sa daná topánka označuje. Podľa toho, či ide o bezpečnostnú alebo pracovnú obuv, má pred číslicami 1-5 skratku “S” alebo “O”. 

Označenie triedy bezpečnosti pracovnej a bezpečnostnej obuvi

O1/S1 – pracovná/bezpečnostná obuv s uzavretou pätou, ktorá absorbuje energiu, má antistatické vlastnosti

O2/S2 – pracovná/bezpečnostná obuv s parametrami triedy O1/S1, ktorá zabraňuje prieniku vody 

O3/S3 – pracovná/bezpečnostná obuv s parametrami triedy O2/S2, má profilovanú podošvu z dezénu 

O4/S4 – pracovná/bezpečnostná obuv s parametrami triedy O1/S1, vyrobená z kaučuku alebo plastu, ktorá odoláva aj pohonným hmotám

O5/S5 – pracovná/bezpečnostná obuv s parametrami triedy O4/S4, ktorá odoláva aj prepichnutiu

V prípade bezpečnostnej obuvi platí, že je vybavená oceľovou špicou. Ak sa stretnete s označením SB, znamená to, že ide o protišmykovú bezpečnostnú obuv bez ďalších ochranných prvkov uvedených vo vyšších triedach (1-5).

Protišmykovosť obuvi

V prípade bezpečnostnej a pracovnej obuvi je protišmyková podrážka dôležitý faktor, ktorý prispieva k bezpečnosti pri práci, ale taktiež v pohybe v náročnom teréne. Rozlišujeme niekoľko základných typov protišmykovej podrážky s označením:

  • SRA – obuv má protišmykové vlastnosti na keramickej dlažbe
  • SRB – obuv má protišmykové vlastnosti na oceľovom povrchu a glyceríne
  • SRC – kombinuje vlastnosti SRA a SRB

Izolačné vlastnosti

Izolácia je dôležitá najmä v prípade, ak sa pohybujete v podmienkach, ktoré sa vyznačujú zvýšenou alebo, naopak, zníženou teplotou. Nielen oblečenie, ale aj obuv má ochranné vlastnosti, vďaka ktorým budú vaše nohy v bezpečí. Skratky vravia nasledovne: 

  • HRO – odolnosť voči teplu až do 300 °C pri krátkodobom kontakte
  • HI – ochrana chodidiel voči teplu až do 150 °C s dobou kontaktu do 30 minút
  • CI – ochrana chodidiel voči chladu pri mínusových teplotách a pri kontakte so studeným povrchom

Ďalšie dôležité skratky a označenia pracovnej a bezpečnostnej obuvi

Okrem základných uvedených skratiek, pomocou ktorých sa rýchlo zorientujete v tom, aký stupeň ochrany a ďalšie funkcie topánka ponúka, existuje ešte niekoľko dôležitých označení. Tie udávajú rozšírené vlastnosti obuvi a pomôžu vám napríklad pri vyfiltrovaní si topánok podľa vašich nárokov.

A – antistatická obuv

E – obuv s tlmením energie v päte

FO – ochrana pred pohonnými hmotami

M – ochrana priehlavku

AN – ochrana členku

WR – odolnosť voči prenikaniu vody

P – ochrana pred prepichnutím podrážky

ESD – odolnosť voči elektrostatickému náboju

Výber tej správnej pracovnej alebo bezpečnostnej obuvi skutočne nie je jednoduchý. Veríme však, že sa vám to aj vďaka nášmu prehľadu skratiek a tipom podarí tak, aby ste svoje nohy počas práce alebo namáhavých outdoorových aktivitách dostatočne ochránili.