Ako vybrať spacák? Kompletný sprievodca vojenskými spacákmi

Ako vybrať spacák? Kompletný sprievodca vojenskými spacákmi>

Jedna zo základných vecí, patriacich k povinnej výbave pri pobyte v prírode, je spací vak, nazývaný aj spacák. Spacák slúži na spanie pri kempovaní alebo pri rôznych iných príležitostiach, kedy nemáte k dispozícii posteľ a prikrývku. Medzi najkvalitnejšie a najprepracovanejšie patria vojenské spacáky, ktoré sú špeciálne vyvinuté do ťažkých armádnych podmienok. Úlohou spacieho vaku je poskytnúť telu pohodlie, teplo a ochranu pred vonkajšími vplyvmi akými sú vlhkosť, vietor a chlad. 

Prečítajte si, aké spacie vaky existujú, čím sú vojenské spacáky výnimočné a napokon, ako vybrať spacák vhodný práve pre vás.

Klasický a vojenský spacák – využitie

Spací vak sa hodí najmä v prírode pri outdoorových aktivitách ako sú:

  • horolezectvo – pri vysokohorských výstupoch je kvalitný spacák, ktorý chráni pred silným vetrom a extrémnymi teplotami, nevyhnutnosťou

  • kempovanie – bez rozdielu kempovania v stane alebo v divokej prírode je spací vak takisto neodmysliteľná súčasť výbavy

  • festivaly – ak ste nadšencom festivalov, určite oceníte pohodlnejší spánok, ktorý vám spacák poskytne. Festival si potom môžete plní energie užívať naplno aj niekoľko dní.

Bez spacáku sa nezaobíde ani akákoľvek vojenská výbava. Vojenský spacák je využívaný pri rôznych vojenských cvičeniach, operáciách a misiách. Vďaka ich vlastnostiam sú použiteľné aj dlhodobo a v tých najťažších podmienkach.  

Spacie vaky, často práve tie vojenské, sú používané aj ako pomôcka pri rôznych núdzových situáciách. Sú súčasťou záchranných súprav v prípadoch prírodných katastrof, pri nutných evakuáciách a podobne. Dokážu poskytnúť obyvateľom ochranu v teple pre načerpanie potrebných síl. 

Aké druhy spacích vakov poznáme?

Existuje veľké množstvo rozličných spacákov. Aby ste sa ľahšie zorientovali v otázke ako vybrať spací vak, pozrime sa na ich základné rozdelenie. Spacie vaky a ich rozdelenie môžeme posudzovať podľa niekoľkých kritérií.

Klasický spacák

Ročné obdobie a teplota, do ktorej je spacák určený

  • Letné spacáky

Sú vhodné na použitie v letných mesiacoch alebo v interiéroch. Ich hraničná teplota, v ktorej poskytnú komfortné podmienky, je nad 10 °C.

  • Trekingové spacáky

Tieto druhy spacákov sú vhodné na viacdennú turistiku, kedy nevieme presne odhadnúť počasie, v ktorom sa ocitneme. Teplotný rozsah týchto spacích vakov je od - 5 do 10 °C.

  • Zimné spacáky

Zimné spacie vaky sú navrhnuté špeciálne do extrémne chladných podmienok. Majú väčšiu izolačnú vrstvu a strih, ktorý taktiež pomáha pri udržaní tepla. Kvalitný zimný spacákteplotný rozsah až do - 15 °C a menej. 

Pri výbere vojenského spacáku je vhodné vedieť, v akom približnom teplotnom pásme bude používaný a výber tomuto údaju prispôsobiť. 

Výplň, ktorá bola na výrobu spacáku použitá

Materiál spacáku

  • Syntetické vlákna

Sú to napríklad polyesterové vlákna, často používané ako výplň do spacákov. Dokážu udržať teplo aj keď zvlhnú a pomerne rýchlo sa vysušia. Spacie vaky so syntetickou výplňou sú správnou voľbou pre alergikov, nakoľko sú hypoalergénne. Obľúbené sú pre ich vodoodpudivosť a jednoduchú údržbu. 

  • Perie – prírodný materiál

Perie je známe ako najklasickejší materiál na výplň do rôznych prikrývok, a teda aj spacákov. Poskytuje vynikajúcu tepelnú izoláciu, hrejivosť a mäkkosť. Spacie vaky s výplňou z peria sú ľahké a pohodlné. Perie má však aj svoje nevýhody. Ak zmokne, môže strácať svoje izolačné schopnosti a taktiež je nevhodné pre alergikov.    

  • Duté vlákna

Spacie vaky vyplnené dutými vláknami sú podobné tým s polyesterovými výplňami. Výhodou peny z dutých vlákien je odolnosť voči stlačeniu a schopnosť vrátiť sa po stlačení do pôvodnej formy. Je vhodnou alternatívou k vyššie spomenutým druhom výplne. Spacáky z dutých vlákien sú vhodnými vojenskými spacákmi, nakoľko dokážu izolovať teplo a zároveň odvádzať vlhkosť smerom zvnútra na povrch. Prispôsobia sa tak prípadným zmenám počasia a teplotným výkyvom ľahšie ako army vaky z peria. 

Tvar a strih spacieho vaku

  • Múmiové spacie vaky

Tento typ spacáku pripomína tvar múmie, od čoho je odvodený aj názov. Na koncoch je spacák zúžený, čo napomáha k lepšej izolácii tepla. Vrch spacáku je taktiež prispôsobený kontúram tela, často je opatrený gumičkami a zisami, aby priliehal ku krku a hlave. Každý správny vojenský spacák má práve tvar múmie. 

  • Obdĺžnikové spacie vaky

Ich rovnomerný tvar obdĺžnika poskytuje viac priestoru pre pohyb pri spánku. Sú vhodné do menej chladných podmienok, nakoľko ich izolačné schopnosti nie sú až tak dobré, ako pri múmiových typoch spacákov. Vhodné sú taktiež pre ľudí širšej postavy. 

Využitie spacieho vaku

Rozdelenie spacích vakov podľa využitia kombinuje rôzne vyššie spomenuté druhy a typy spacích vakov. Základom je správne vyhodnotiť podmienky, v akých bude spacák využívaný. A taktiež aké špeciálne nároky na neho máte. Podľa účelu poznáme napríklad tieto typy spacích vakov:

  • univerzálne spacie vaky – vhodné na príležitostné využitie, ako prespávanie v miernych teplotách a nenáročných podmienkach

  • turistické spacie vaky – podľa náročnosti trekov, kompaktné, ľahké a podľa typu turistiky univerzálne alebo sezónne (letné, zimné)

  • vojenské/armádne spacie vaky – pre potreby špeciálnych operácií, odolné a s maskovacím vzorom

  • spacie vaky pre dvoch – pre páry alebo rodiny s deťmi, ktoré uprednostňujú spánok pod jedným spacákom

Vojenský spacák – funkcie a doplnky

Vojenské alebo inak známe ako armádne spacie vaky sa odlišujú od tých klasických najmä špecifickým využitím. Ide o potreby vojenských a misijných operácií či namáhavých terénnych podmienok. Práve z toho dôvodu sú kladené extra požiadavky na ich praktickosť a odolnosť. Aké špeciálne funkcie a vlastnosti majú práve vojenské spacáky?

Vojenské spacie vaky vydržia viac

Vojenské spacáky sú vyrobené z odolných materiálov tak, aby zvládli aj extrémne podmienky počas terénnych operácií a bojov, prírodných živlov alebo katastrof a taktiež častú manipuláciu. Súčasťou toho sú aj nároky na ich vodeodolnosť, ktorá by mala byť prirodzene vyššia, než v prípade tradičných spacákov. Dôležité sú aj detaily, ako sú napríklad zipsy. Tie by mali byť dostatočne odolné pre častú manipuláciu a taktiež vodeodolnosť.

Teplotný komfort ako základ

Tepelná izolácia vojenského spacieho vaku je vlastnosť, ktorá nepripúšťa kompromisy. Preto je na ich výrobu použitý materiál, ktorý zaručí dostatočný tepelný komfort aj v náročných podmienkach a nízkych teplotách.

Robustnosť verzus kompaktné rozmery vojenských spacákov

Už pri vyššie menovaných vlastnostiach vojenských spacích vakov je jasné, že ich rozmery a váha v zbalenom stave budú zrejme väčšie, ako pri normálných turistických spacákoch. Rovnako však ako pri nich platí, že z pohľadu transportu potrebujú vojaci čo najkompaktnejšie riešenie. Veľké nároky sa teda kladú na možnosť rýchlo ich zbaliť (v prípade potreby okamžitých zásahov) a komprimovať na menšie rozmery.

Pre vojenské spacáky je dôležité maskovanie

Kým v prípade klasických turistických spacákov na farbe zväčša nezáleží, tie vojenské sa vyznačujú špecifickými camo vzormi (maskáčovými). Dôvod je jasný – čo najlepšie splývanie s okolím a maskovanie počas operácie v teréne.

Maskovanie spacáka

Extra doplnky vojenských spacákov

Vojenské spacie vaky môžu mať ďalšie špeciálne funkcie, ako napríklad integrované systémy, vďaka ktorým sa prepájajú na inú vojenskú výbavu, prípadne menšie vankúše, vďaka ktorým majú vojaci v teréne o niečo lepší spánkový komfort. 

Ako vybrať vhodný spacák?

Možno sa budete čudovať, no pri výbere spacáku platí rovnaké pravidlo, ako keď vyberáte oblečenie či obuv. Ak máte tú možnosť, ideálne je otestovať spacák priamo na predajni. Skúste si v ňom poležať, otáčať sa a sadnúť si. Nemal by vás v tejto polohe nikde ťahať, a zároveň by vám nemal byť príliš voľný. Ak takúto možnosť nemáte, riaďte sa rozmermi uvedenými pri jednotlivých produktoch. Táto rada je ultimátna pre všetky druhy spacákov – klasické aj tie vojenské.

Základom je riadiť sa pri výbere vašimi potrebami a vybrať taký spacák, ktorý im bude zodpovedať. K správnemu výberu vám pomôžu aj nasledovné vlastnosti spacích vakov, na ktoré sa oplatí pred kúpou zamerať.

Teplotný rozsah je pre výber spacáku kľúčový

Vyberajte si spacák vhodný do teplotných podmienok, do ktorých sa chystáte. Teplotný rozsah spacáku je vždy uvedený v jeho popise. Pri výbere sledujte údaj o teplote, kedy je použitie spacáku komfortné. Často sa totiž stretnete aj s údajmi o vonkajšej teplote, v ktorej je spacák schopný udržať vaše telo v potrebnej tepelnej hladine na prežitie, nie však na komfortné spanie. 

Parametere spacáka

Veľkosť, váha a tvar spacieho vaku

Skontrolujte veľkosť spacáku a vyberajte vždy taký, aby ste sa doňho komfortne zmestili. Dbajte však aj na to, aby nebol príliš veľký, nakoľko by to mohlo ovplyvniť jeho izolačné vlastnosti. Sústreďte sa aj na jeho tvar a do chladnejších podmienok vyberajte už spomínaný spacák múmiového tvaru, ktorý zaručí lepšiu izoláciu tepla. Ak budete spacák dlho nosiť so sebou, oplatí sa sledovať aj údaj o váhe a kompaktnosti spacáku, aby pre vás nebol príliš veľkou záťažou.

Výplň spacáku ovplyvňuje termoizolačné schopnosti

Výber spacáku podľa výplne závisí taktiež od podmienok, v ktorých ho budete používať. To, aký materiál bude pre vás najvhodnejší, si porovnajte podľa výhod a nevýhod, ktoré jednotlivé výplne ponúkajú. Vojenské spacáky sa, prirodzene, používajú v náročnejších podmienkach, ktoré závisia od podnebného pásma, prípadne špecifických podmienok, ktoré misiu alebo výkon služby ovplyvňujú.

Vonkajší materiál spacáku, jeho úprava a odolnosť

Okrem výplne, a teda izolačnej vrstvy je veľmi dôležitá aj vonkajšia vrstva spacáku a jej vlastnosti. Na výrobu vojenských spacákov sa používajú často nylonové a polyesterové tkaniny, ktoré zabezpečujú vysokú odolnosť proti opotrebeniu a roztrhnutiu. Sú navyše ľahké, rýchloschnúce a odolné voči vlhkosti. Mnoho spacákov má integrovanú impregnačnú vrstvu od výroby. Môžete ju však obnoviť alebo zabezpečiť napríklad použitím impregnačného spreja. 

Cena a kvalita spacáku

Samozrejme, neodmysliteľným faktorom pri výbere spacáku sú aj cena a kvalita. Tak, ako pri väčšine produktov, aj tu platí pravidlo, že je podstatné nájsť zlatú strednú cestu medzi cenou a kvalitou. Aby bol spacák kvalitný a vydržal vám dlho, nemusí byť príliš drahý. Skúste sa pri výbere riadiť recenziami na jednotlivé produkty a výrobcov. 

Cenovo dostupný spací vak na bežné použitie

Pokiaľ hľadáte spacák, v ktorom môžete prespať počas letných dovoleniek v stane, postačí vám klasický cenovo dostupný spacák. Aj keď je určený skôr na letné mesiace, dokáže vás zohriať aj počas chladnejších nocí. Jeho výhodou je nízka hmotnosť a praktický obal. Navyše je opatrený impregnačnou vrstvou, ktorá chráni pred navlhnutím. 

Výhody vojenských spacákov oceníte

Vojenské spacáky nie sú určené iba pre vojakov. Sú ideálnou voľbou, ak potrebujete kvalitný spacák, nakoľko boli navrhnuté pre potreby vojenských operácií. Vyznačujú sa vysokou vodeodolnosťou, dobrou tepelnou izoláciou a kvalitným spracovaním.

Mnohokrát má vojenský spacák aj ďalšie špeciálne funkcie, ako napríklad možnosť spojiť sa s inými spacákmi pre vytvorenie veľkej izolovanej oblasti, vnútorné vrecká na skladovanie osobných vecí alebo integrovanú podložku. 

Vďaka silnému polstrovaniu tak nepotrebujete používať externú podložku a spánok vo vojenskom spacáku je navyše omnoho pohodlnejší. Každý správny army vak je ladený do prírodných odtieňov alebo maskovacích vzorov. Preto je ideálnou voľbou pre aktivitu, pri ktorej potrebujete splývať s prírodou. 

Keď vyberáte spací vak, myslite aj na doplnky

Ak práve nemá vojenský spacák, ktorý ste si vyhliadli integrovanú podložku, nezabudnite aj na kúpu vhodnej podložky pod spacák, aby bol váš spánok pohodlnejší. Vyberať môžete z rôznych podložiek pod spacák, ktoré sa líšia rozmermi, hrúbkou aj spôsobom skladania. Pre použitie v chladných podmienkach, kedy potrebujete ešte lepšiu izoláciu tepla ako bežne, siahnite po termo podložke

Ako sa starať o spacák?

Ak už viete, aký spacák by ste si vybrali, je dobré vedieť ako sa oň starať, aby vám slúžil čo najdlhšie. Po použití alebo znečistení je možné väčšinu spacích vakov prať v práčke na šetrnom pracom programe s použitím jemných pracích prostriedkov. Spacák môžete vyčistiť aj namočením do vody s malým množstvom neagresívneho pracieho prostriedku, napríklad vo vani. 

Obdobne je to aj so sušením v sušičke. Niektoré spacáky v nej sušiť na nízkej teplote môžete, no najvhodnejšie je sušenie na vzduchu na rovnom povrchu. Pri čistení a sušení odporúčame riadiť sa vždy pokynmi výrobcu. Pred skladovaním je potrebné spací vak dôkladne vysušiť, následne ho vložiť do ochranného obalu a uchovať na čistom mieste.

Veríme, že výber vojenského spacáku bude po prečítaní tohto článku jednoduchší. Pamätajte, že najdôležitejšie je vedieť, kde a za akých podmienok budete spacák používať. Všetko ostatné už ovplyvňuje komfort a detaily, ktoré nie sú až tak podstatné. Stále si nie ste istí výberom vhodného spacáku? Kontaktujte nás, v ARMYTEX-e vám radi podáme pomocnú ruku.